G4Media.ro

Răspunsul rușilor la propunerea lui Donald Trump ce privește cumpărarea Groenlandei

Sursa: Google maps

Răspunsul rușilor la propunerea lui Donald Trump ce privește cumpărarea Groenlandei

Personalități media din Rusia au reacționat la propunerea președintelui ales Donald Trump privind cumpărarea Groenlandei în cadrul unei emisiuni difuzate de stat. În emisiunea sa Evening with Vladimir Solovyov de pe Russia-1, gazda Vladimir Solovyov și alte persoane au răspuns la ideea lui Trump de a cumpăra Groenlanda și și-au exprimat sprijinul, potrivit newsweek.com.

Susținerea de către aliații lui Putin a propunerii lui Trump de a cumpăra Groenlanda este semnificativă deoarece ar putea avea ramificații asupra urmăririi de către Moscova a câștigurilor teritoriale, în condițiile în care aceasta este în prezent angajată într-un război terestru cu Ucraina.

În timp ce Kremlinul a păstrat până acum tăcerea cu privire la această chestiune, experții televiziunii de stat ruse au văzut în ideea lui Trump un semnal pentru o iminentă împărțire a lumii în „sfere de influență”.

În emisiunea sa de seară, Solovyov și invitații săi au aplaudat în mare măsură propunerea lui Trump de a cumpăra Groenlanda. Serghei Mikheyev, unul dintre experții lui Solovyov, a declarat că propunerea lui Trump este în conformitate cu „mentalitatea americană” pe care predecesorii săi au încercat să o „deghizeze și să o ascundă”.

„Trump spune pur și simplu direct – noi suntem totul și voi nu sunteți nimic”, a remarcat Mikheyev.

„Acest lucru este deosebit de interesant, deoarece creează o prăpastie între el și Europa, subminează arhitectura mondială și deschide anumite oportunități pentru politica noastră externă”, a spus MIkheyev, adăugând că, dacă Trump «dorește cu adevărat să oprească al treilea război mondial, soluția este simplă: împărțirea lumii în sfere de influență».

Stanislav Tkachenko, un academician de top de la Universitatea de Stat din Sankt Petersburg, și-a exprimat, de asemenea, sprijinul pentru discuția lui Trump privind cumpărarea Groenlandei și a spus că Rusia ar trebui „să-i mulțumească lui Donald Trump, care ne învață un nou limbaj diplomatic”.

„Adică, să spunem lucrurilor pe nume. Poate că nu vom sculpta lumea ca un măr, dar cu siguranță putem contura părțile lumii în care interesele noastre nu pot fi puse la îndoială”.

Solovyov, un cunoscut propagandist rus și aliat ferm al președintelui rus Vladimir Putin, găzduiește adesea experți politici și discută cu ei despre politica americană. El a declarat anterior că Trump nu este „în niciun caz” un prieten al Rusiei.

Trump a vorbit recent despre posibila achiziționare a Groenlandei și a scris pe Truth Social că „în scopul securității naționale și al libertății în întreaga lume, Statele Unite ale Americii consideră că deținerea și controlul Groenlandei este o necesitate absolută”.

Reintroducând ideea din primul său mandat prezidențial în 2019, Trump s-a confruntat rapid cu reacții negative din partea Groenlandei, premierul Múte Egede insistând că teritoriul autonom aflat sub tutela Danemarcei „nu este de vânzare”.

Președintele ales a vorbit, de asemenea, despre transformarea Canadei în cel de-al 51-lea stat și a discutat despre revenirea Canalului Panama sub controlul SUA.

În ceea ce privește motivația lui Trump pentru cumpărarea Groenlandei, Elena Panina, un membru proeminent al partidului lui Putin, Rusia Unită, și fost membru al Dumei de Stat a Rusiei, a postat o nouă teorie pe Telegram:

„Pentru Rusia, punerea în aplicare a planurilor lui Trump pentru Groenlanda va avea consecințe militare. Insula va deveni cea mai mare bază militară americană. Ea găzduiește deja baza americană Thule, care abordează lacunele apărării antirachetă. Dar acum Groenlanda ar putea deveni din nou o bază-cheie pentru bombardierele strategice ale SUA”.

„De asemenea, ar fi logic să se desfășoare rachete terestre cu rază medie de acțiune pe insulă – o reîncarnare a proiectului Iceworm al forțelor armate ale SUA din anii 1960, dar cu o soluție tehnică diferită. Proiectul presupunea amplasarea a 600 de rachete Minuteman scurtate la două trepte în tuneluri în calota glaciară a Groenlandei”.

Indiferent dacă Trump reușește sau nu să cumpere Groenlanda, retorica sa ar putea influența deciziile geopolitice și ambițiile teritoriale ale altor mari puteri globale, inclusiv obiectivele expansioniste ale Rusiei în vecinătatea sa imediată și nu numai.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Cred că nu le trece ciolovecilor prin tărtăcuță să-și ceară Alaska înapoi…

    • Poate le trece prin tartacuță dar, pentru că au vândut-o nu pot decât prin cumpărare și nu-și permit la cât de rupți în cursant.
      Cu banii primiți pe Alaska s-au îmbătat ca chiorii și s-au bătut cu un vecin.

  2. Vrei să cunoști femei atractive? Vizitează 𝐑𝐎𝐊𝐀.𝐋𝐎𝐋

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.