Rata de împrumut a Franței trece de pragul de 3%.
Sfârșitul erei banilor ieftini ar putea să se apropie pentru Franța. Marți, randamentul obligațiunilor de trezorerie pe zece ani a depășit bariera simbolică de 3%, închizând la 3,049%, o valoare pe care țara nu a mai văzut-o de la începutul lunii aprilie 2012, în plină criză a datoriilor suverane. Parisul cochetase cu această cifră în ultimele luni, fără să o depășească vreodată, notează Le Figaro.
Franța nu este singura țară care și-a văzut condițiile de finanțare înăsprite. Fenomenul afectează toate țările UE, precum și Statele Unite. Cel mai recent fenomen care explică această creștere este sfârșitul politicii chineze de „zero Covid” și redeschiderea rapidă a frontierelor sale. Investitorii se tem că această decizie va stimula creșterea gigantului asiatic și, odată cu aceasta, creșterea cererii globale și, prin urmare, a inflației.
Dacă acest lucru se va întâmpla, băncile centrale ale principalelor economii ale lumii vor fi obligate să continue politica de creștere a ratelor cheie. Dacă această alegere permite limitarea inflației, ea ar putea, de asemenea, să frâneze creșterea globală. Acesta este un compromis dificil, deoarece boom-ul prețurilor abia a început să dea semne de încetinire.
În urmă cu un an, Franța plătea rate ale dobânzii de numai 0,12%. În această perioadă, situația globală s-a schimbat considerabil. Impulsionată de redresarea economică post-Covid și apoi de perturbarea lanțului de aprovizionare global din cauza războiului din Ucraina, inflația a revenit în multe țări, începând cu Europa.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
4 comentarii