G4Media.ro

Rata de infectare COVID-19 la copii a crescut accelerat de la deschiderea…

Rata de infectare COVID-19 la copii a crescut accelerat de la deschiderea școlilor. Incidența la grupa 5-9 ani s-a dublat în două săptămâni / 97% dintre copiii infectați sunt izolați la domiciliu și pot transmite boala adulților – raport INSP

Rata de infectare COVID-19 la copii are o creștere mai accelerată decât cursul general al epidemiei în România, iar 97% dintre copiii infectați sunt izolați la domiciliu și pot transmite boala adulților care, în funcție de vârstă și comorbidități, pot ajunge în spitale, preciează Institutul Național de Sănătate Publică (INSP), într-o analiză a evoluției epidemiei în țara noastră, publicată miercuri.

Potrivit raportului, în perioada 8-21 februarie, adică de la deschiderea școlilor, ratele de incidență săptămânală au crescut majoritar în grupa de vârstă 0-19 de ani și în grupa de vârstă 20-39 de ani. În grupele de vârsta de peste 40 de ani s-au înregistrat scăderi ale ratei de incidență.

Conform graficelor publicate de INSP, cea mai accelerată creștere este la copiii de 5-9 ani, adică preșcolari și din clasele primare, care merg la școală indiferent de scenariul în care se află localitatea. Incidența la această categorie s-a dublat în două săptămâni.

Sursa: INSP

„La o analiza mai fină a grupelor de vârstă se observă că s-au înregistrat creșteri în toate grupele sub 19 ani (0-4 ani, 5-9 ani, 10-14 ani și 15-19 ani) iar în cadrul grupei de vârsta 20-39 de ani doar în subgrupele 30-34 ani și 35-39 ani. Urmărind evoluția ratelor de incidență din grupele de vârstă 0-4 ani, 5-9 ani, 10-14 ani si 15-19 ani se observă că acestea au o creștere mai accelerată decât cursul general al epidemiei”, se arată în document.

Sursa: INSP

Creșterea observata a numărului de cazuri in grupa 0-19 ani nu este uniformă la nivel național, creșteri mai accentuate fiind înregistrate în 18 județe (Sibiu, Argeș, Alba, Sălaj, Dolj, Gorj, Bacău, Brăila, Satu Mare, Giurgiu, Caras Severin, Călărași, Mehedinți, Brașov, Ialomița, Timiș, Harghita, Olt) și Municipiul București.

„Impactul direct asupra sistemului sanitar datorat creșterii numărului de cazuri confirmate in grupa de vârsta 0-19 ani este redus. La data de 23 februarie, din totalul cazurilor confirmate (in perioada 8 – 21 februarie) in grupa de vârsta 0-19 ani, 2.9% erau internați in secții (din care 44.7% cu forme ușoare sau asimptomatici) si 0.2% erau internați in secții de ATI. In perioada următoare este posibil sa se observe un impact indirect datorat faptului ca 97% din cazurile din grupa 0-19 ani sunt izolate la domiciliu. Este posibil ca aceste cazuri sa transmită infecția la persoanele adulte din aceeași locuința, iar acestea, in funcție de vârsta si comorbiditati, sa prezinte forme de boala care sa necesite spitalizare”, precizează INSP.

Raportul nu face referire la modul în care a evoluat testarea pentru COVID-19 în rândul copiilor.

Citește și

INSP estimează o creștere constantă a cazurilor zilnice de COVID-19. În cel mai rău scenariu, în 20 martie se va ajunge la o medie de 8.900 de infectări zilnice

Raportul integral poate fi consultat aici.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

28 comentarii

  1. Copiii, de obicei, sint asimptomatici. Cit au stat acasa nu i-a luat nimeni la verificat, si-au vazut de treaba lor. Acum, de cind sint la scoala le baga astia bete-n nas si-n git si-i descopera purtatori de covrig.
    De fapt nu s-a schimbat nimic fata de perioada de dinainte, doar ca au crescut un pic cifrele, spre bucuria panicatilor de serviciu, ceea ce e bine ca intrau in depresie saracii.

    • Gresit. Gena UK produce simptome si la copii. E un lucru care scapa cititorilor fini de prostii…

    • Nu s-a schimbat nimic. Doar ca acei copii care sunt purtatori de virus il transmit acum si colegilor lor, care apoi il duc acasa si-l transmit familiei. Bai cat de greu de cap poti sa fii ca sa spui ca de fapt nu s-a schimbat nimic ? Nu s-a schimbat nimic in capul tau si nici nu se va schimba, ca nu are ce sa se schimbe, e gol.

  2. Deci Vlad Voiculescu a avut dreptate cand s-a opus. Deci Sorin Campeanu a mancat rahat si acum copiii nostri au de suferit din cauza populismului de cacat al pnl-ului.

    • Dacă nu pleci de acasă, nu exista riscul nici unui accident! Cam asta e „logica” ta si a economistului V Voiculescu si normal ca aveți dreptate! Faci pariu cu mine, ca daca ne ar inchide in case pe toți, cu militar cu mitraliera pe străzi si cu tancuri, s-ar termina pandemia intr o lună?! Dar, asta iti dorești?! Sau doar voiai sa score some points pt Vlăduț?!

    • PS: Populism faci tu când zici „și copiii noștri au de suferit”, pentru că știe toată lumea că 99,9% dintre copii nu au nimic de la covid-19!

    • @ciprian: daca cineva garanteaza ca dupa o luna de inchis in casa si armata pe strazi scapam de pandemie, eu n-am nimic impotriva. Cat despre „economistul V Voiculescu”, argumentul lui a fost ca daca ne uitam peste gard la vecini si vedem ce prapad face tulpina britanica, despre care stim ca deja e prezenta si la noi, inceperea scolilor ar putea fi o idee proasta. Da’ na, p[entru unii inregimentati politic gandirea libera e mai dificila.

      P.S. vad ca s-au inmultit postacii anti-usr (platit de PNL banuiesc) mai ceva decat tulpina britalica. Si aici, si pe HN.

    • @ciprian 2: daca citeai si continutul articolului, nu doar titlul si pozele, vedeai ceea ce crezi tu ca stie toata lumea, „că 99,9% dintre copii nu au nimic de la covid-19″ e de-a dreptul fals. Din copiii infectati 2.9% sunt spitalizati, iar 0.2% au ajuns chiar la ATI:
      „Impactul direct asupra sistemului sanitar datorat creșterii numărului de cazuri confirmate in grupa de vârsta 0-19 ani este redus. La data de 23 februarie, din totalul cazurilor confirmate (in perioada 8 – 21 februarie) in grupa de vârsta 0-19 ani, 2.9% erau internați in secții (din care 44.7% cu forme ușoare sau asimptomatici) si 0.2% erau internați in secții de ATI”

      Da’ na, ce stie toata lumea e mai important decat ce zic cifrele…

    • Cifrele false eventual! Panica si iar panica, da pai micii aplaudaci ai dictaturii sunt de acord sa stam inchisi in case sa treaca asta! Faceti umbra pamantului degeaba!

  3. Nu prea o inteleg pe asta cu panicatii si nepanicatii,si unii si altii primesc amenda daca ii prinde garda fara masca,si unii si altii au stat in casa in lockdown,si unii si altii se testeaza daca trebuie sa plece din tara. Singura diferenta pe care o banuiesc e ca panicatii daca au simptome nu merg in vizita pe la bunica ,iar nepanicatii fac vizita sa vada daca e chiar covrig si daca bunica scapa sau nu.

  4. Un coleg de serviciu era nepanicat de genul Sosoaca,pana i-a intrat carcaletele in plamani,dupa momentul ala a devenit superpanicat facea anchete sa vada cine i l-a dat si inghitea la greu pastile de caini . Deci nepanicatii sunt aia care se panicheaza foarte tare cand se infecteaza.

  5. „…sunt izolați la domiciliu și pot transmite boala adulților – raport INSP” , atentie! „pot transmite”, pe ce se bazeaza afirmatia? Ceva studii?
    Si daca nu se va confirma presupunerea isi asuma raspunderea materiala semnatarul raportului pentru pagubele generate de raportul lui?
    Cei care nu avem studii medicale sa nu avem opinii, cam asta este pozitia corpului medical, dar cei de „specialitate” isi asuma raspunderea pentru consecintele afirmatiilor lor? Sau sunt tot pareri, chiar daca mai avizate? Mai ales ca se bazeaza cel mai des pe statistica, un domeniu pe care am mari indoieli ca il inteleg niste neprieteni ai matematicii.

    • Vorbim de un virus super infectios de nivel al periculozitatii 3-4. Singurele certitudini ca nu se transmite le ai tu.

    • Transmiterea asiptomatica e demonstrata, transmiterea de la copil la adult e demonstrata. Exprimarea de „pot” nu e literara ci statistica. Copiii de orice varsta infectati cu tulpina britanica transmit infectia similar cu adultii, copiii sub 9 ani infectati cu tulpina anterioara au o capacitate de a transmite cu 22% mai mica decat a copiilor mari si a adultilor. Nu poti spune „vor transmite” pentru ca nimic nu e 100%.

    • Gigel draga, am spus eu ca nu se transmite? Evident ca se transmite. Eu am spus altceva, marii specialisti spun ca „poate” tot felul de lucruri, dar nu-si asuma raspunderea pt asta pt ca „poate nu”. Ti se spune sa te vaccinezi pt ca iti pasa, dar semnezi ca o faci prin propria vointa si pe propria raspundere si ca ai fost informat despre toate efectele adverse posibile, serios? Cand mureau atatia oameni in Italia in primavara 2020 pentru ca le distrugeau tesutul pulmonar superinflamat cu „plamani mecanci” de ce au facut-o? Pentru ca „asa era obiceiul”, asa s-a facut mereu. A trebuit sa ia pozitie niste medici tineri din ATI sa spuna ca oamenii aia nu aveau probleme cu muschii respiratori ca e similar cu insuficienta respiratorie de mare altitudine, insuficienta oxigenare. Au mai fost si niste medici indisciplinati care au incalcat interdictia si au facut autopsii, si ce sa vezi? Au gasit inflamatii puternice care faceau posibila ruperea membranelor, microhemoragii, si tesut cicatricial care nu permite schimbul de gaze.
      Dupa vreo luna-doua negarea „competentei” „specialistilor” a prins si „paracetamolul” a fost din nou ok, au trecut pe antiinflamatoarele pe care bineinteles ca medicii le stapanesc si mortalitatea a inceput sa scada. Evident, carantina a ajutat si ea, dar bine ca n-am fost noi in situatia asta ca la o luna-doua dupa ce mi-au cazut sub ochi, mie ca neinteresat de problema, extrase de pe un forum unde isi spuneau parerea niste medici care incercau sa gaseasca solutii alternative la „pompat aer in piept”, Arafat inca ne explica la TV cate „respiratoare mecanice” ne mai lipsesc. Dupa aia au dat-o usor cotita spre „concentratoare de oxigen” si alte de astea. Oricum dintre cei intubati scapa cine poate(nozocomiale), dar despre cei omorati cu buna nestiinta cu „ventilarea mecanica” cine raspunde? Dumnezeu, nu-i asa? Asta-i de fapt cu infailibilitatea asta profesionala eroica cu poate da, poate nu, dar „nespecialistii” sa nu incerce sa judece logic! Daca un inginer de structuri ar pune numai putin mai mult fier in beton ca altfel poate cade cladirea si cu si mai mult poate ca e prea scumpa cum ar fi? Tot Dumnezeu ar raspunde? Sau trbuie sa semneze si sa raspunda pentru proiect pe tot timpul vietii cladirii? E misto sa fi „specialist” intr-ale medicinei, sa-ti dai cu parerea si sa le impui felul in care isi traiesc viata altii, dar sa nu iti asumi raspunderea pt deciziile pe care le determini. Purtati masca, dar poate ar fi mai bine sa purtati doua una peste alta! Serios? Era o vorba pana in ’89: trebuie facut cutare lucru in felul asta! Dar de ce? Pentru ca sa a zis Tovarasu’. Si nu intreba nimeni: dar Tovarasu’ a semnat ceva?
      Cam despre asta este vorba.

  6. Nu va atingeti de copii ,ca o sa va ia dracu inainte de termen!

  7. Nuuu creeeeed… E feic niuz, nu se pot imbolnavi copiii daca se duc la scoala…

  8. Sunt dascal, am clasa a 2-a…de 2 săptămâni stau cu clasa în online pentru că am avut 2 cazuri de infecție la copii de 9 ani…cu tot cu simptome!! Sunt cazuri reale!! La unul din copii, toții din familie sunt infectati acum, inclusiv fratele de 2 ani, la fel, cu simptome!! Nu mai spuneți despre copii că sunt asimptomatici!! Cei doi ai avut febră peste 38, stări de greață, dureri de cap, vărsături, dureri de burtă…tot tacâmul!!

    • Si-au revenit, sunt OK, ca asta e important? Greata, ti se face si cand ii auzi pe astia de la INSP, OMS, UE, CCP.

    • Sunt încă acasă mai bine. Ei si-au revenit. În schimb au infectat toată familia!

    • @dyamarya

      …esti tu dascal cum sunt eu martian!!
      Faptul ca maltratezi limba romana, basca rahaturile vomitate de tine, face din tine o trista obosita!!!

    • Domnule ” marțian” , aveți libertatea să credeți orice. Faptul că ați intrat să scrieti jigniri la comentariile de aici , spune multe despre dumneavoastră. Nu intru in polemici pentru că ar insemna să vă dau mai multă importanță decât e cazul.
      Sănătate vă doresc!
      Ps. Tristă nu sunt, poate puțin obosită de la activitățile online pe care tocmai le-am terminat).

  9. Campeanu ar trebui sa raspunda pentru ca a deschis scolile.
    Scoala trebuia sa ramana in sistem online.

    • @un parinte

      On line sa ramai tu o viata suspendat in sistem, neghiobule!!

    • @ Atotstiutorul
      Bai prostalaule dar cine te crezi tu de jignesti pe toata lumea pe aici ? Esti si tu inca un analfabet functional care te-ai trezit sa-ti dai cu parerea despre lucruri de care habar nu ai si pe care nu le poti intelege deoarece daca iti baga cineva printr-o urece un fir de ata il scoate pe cealalta ureche fara nici o problema.

  10. @Ciprian, ei vezi tu, mare adevăr ai zis fără să vrei: cu lockdown dur, ținut de toată lumea, într-o lună s-ar termina cu pandemia. Fix așa este. Model neozeelandez.
    Cu stilul ăsta de lălăială de acum, închidem-deschidem-închidem, pierderile pe termen lung sunt mult mai mari, și economice și de vieți.
    Dar pentru pui de dac liberi, ca tine sau ca personajul de Caragiale din capul comentariilor, e de neimaginat că ați putea să stați blocați în casă o lună tocmai ca apoi toată lumea să se întoarcă la un fel de normalitate. Se cheamă egoism, lipsă de gândire pe termen lung și libertate înțeleasă prost.

    • Pai asta s-a intamplat in aprilie/mai anul trecut sau deja te-au resetat astia?

    • @flav: în primăvara trecută lockdown-ul nu a fost dur deloc.
      O grămadă de lume nu l-a respectat, foarte multă lume se ducea la serviciu deși activitatea nu era indispensabilă iar oamenii care se întorceau în țară treceau granițele pe jos, liniștiți, ca să evite carantina.
      Chiar și asa, rezultatele erau bunicele: câte infectări pe zi erau? 2-300? Și începuseră să scadă. Drept care ne-am luat după metodologia britanică, cu scenarii bazate pe incidență. Metodologie care și-a arătat valoarea la ea acasă: peste 120.000 de morți și peste 4 milioane de infectări certificate prin test în UK.