G4Media.ro

Rata mortalității cauzate de coronavirus din România comparată cu alte țări din…

Foto: InquamPhotos - / George Călin

Rata mortalității cauzate de coronavirus din România comparată cu alte țări din regiune este cea mai mare: 5, 1%, față de Serbia, cu 1, 3%

Conform celor mai recente date de la Universitatea americană Johns Hopkins din SUA, Serbia are a doua cea mai scăzută rată de deces ca urmare a maladiei COVID 19 în comparație cu țările din regiune.

Conform acestor date, cea mai mare rată de mortalitate din regiune (5,1%) este înregistrată în România, fiind urmată de Albania cu 5%, Slovenia și Bulgaria cu 4,8% fiecare, Macedonia de Nord cu 4,3%, Bosnia și Herțegovina cu 3,7% și Croația 2%, transmite B92, citat de Rador.

Muntenegru înregistrează cea mai mică rată, singura țară cu o rată mai mică decât Serbia – 1,3%.

Rata mortalității este, potrivit dr. Predrag Kon, singurul indicator fiabil pentru compararea situației în diferite țări în cazul epidemiei, în timp ce datele privind numărul de persoane infectate nu sunt întotdeauna comparabile, deoarece se folosesc date diferite, astfel încât se obțin rezultate generale diferite.

Cel mai bun indicator este rata decesului la 100.000 de locuitori, adică mortalitatea, orice alt indicator fiind incomparabil, deoarece se schimbă constant.

Astfel, de exemplu, Statele Unite, cu peste 660.000 de cazuri de coronavirus și aproximativ 33.000 de decedați, se află pe primul loc pe lista neagră a pandemiei pe glob în cifre absolute, dar rata mortalității în America este cu 4,9% semnificativ mai mică decât cea înregistrată de Belgia, care, cu 14% de mortalitate, a devenit liderul acestui parametru static.

Serbia are un număr mare de cazuri pozitive de coronavirus, precum și un număr mare de lucrători din domeniul sănătății infectați, în raport cu alte țări din regiune.

Sursa: B92/ Rador/ Traducerea: Ruxandra Lambru

Sursa Foto: Inquam Photos/ Autor George Călin

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

14 comentarii

  1. Balcanii, asta e.
    Comparati cu Ungaria aflata pe locul 4 in Europa in cea ce priveste securitatea cetatenilor oferita de masurile antipandemie luate. Vedeti si Romania in tabelul alaturat:
    https://www.dkv.global/covid

  2. fapt : Rata mortalității cauzată de coronavirus din Ungaria este peste 10 %. (date oficiale ungare ). Nu de alta, dar este în aceeași regiune cu România.

    https://444.hu/2020/04/20/a-magyar-hivatalos-adatok-alapjan-10-szazalek-folotti-a-halalozasi-arany-minden-masodik-igazolt-fertozott-korhazban-van

  3. Nu vad rostul acestor comparatii.
    Fiecare tara are propriul context legat de pandemie.
    Hai sa ne concentram pe situatia noastra si cum o putem rezolva cat mai bine.

  4. Rata mortalitatii raporata la numarul de cazuri confirmate, asta trebuie trecut in titlu.

  5. România-aproape 20 milioane locuitori- mortalitate-5,1%,Serbia 7.001.444 locuitori- mortalitate -1,3%

    • Măi oameni buni, care e baza de calcul a acestor procente? 5,1% din ce? Nu e vorba de procente din populație ci din numărul de cazuri confirmate.
      Gândiți-va că România are aprox. 20 mil. deci 5,1% ar însemna 1 mil. de morți (doamne ferește)! Deocamdată avem aproape 500 de decese, deci cam 0,0025%.

  6. Nu inteleg politica ziarului! De ce musai sa comparam cu ce ne convine noua? Macar cu o tara civilizata sa comparam! Nu cu Albania, Serbia etc
    De ce nu comparati si cu Ucraina, cu Belarus sau chiar cu Turcia (ca tot mai aveti un art in care Turcia este acuzata ca minte in ceea raportarea datelor)
    Chiar am uitat ce mare democratie e si in Serbia?

  7. Fake news. 5.1% morti din total infectati. Deci daca nu testezi ai procent mare. Cel mai bun calcul este morti per 100 000 locuitori la care stam foarte bine. La jumatate decat Germania care e mega laudata.

  8. Dar spuneti si cum explodeaza numarul de cazuri in Serbia, nu vreti? Asteptati inca o saptamana, si dupa aceea vorbim despre numarul de decese.

    • Pe linga faptul ca nu poti sa stii cum numara sirbii, cum numara ai nostri mortii stim: indiferent de cauza, daca erau infectati cu virusache sint trecuti pe lista. Am vazut cazuri de persoane trecute de doua ori pe lista, persoane moarte de AVC trecute pe lista.
      Asa ca e putin relevanta comparatia.
      Nu e mai putin adevarat ca o parte a mortilor nostri a fost cauzata de bulibaseala unor spitale, de lipsa de protectie (pina de curind) a zonelor vulnerabile ale societatii.
      Pina una-alta cred ca treaba asta ne-a dat citeva lectii utile.

  9. Singura comparatie serioasă e numărul de morți raportat la populația totală.Din fericire stam foarte bine,mult mai bine decât Germania și decât toate țările din Occident.In lume suntem pe un loc fruntaș la Nr mic de morți.