G4Media.ro

Ratele scăzute de vaccinare în rândul diasporei est-europene îngrijorează oficialii canadieni

Sursa Foto: G4Media.ro

Ratele scăzute de vaccinare în rândul diasporei est-europene îngrijorează oficialii canadieni

Ratele scăzute de vaccinare în rândul diasporei provenite din țările din Europa de Est, între care Ucraina, Polonia sau Rusia, reprezintă un motiv de îngrijorare pentru spitalele și oficialii din domeniul sănătății din Canada.

Situația pare să reflecte până la un punct trendurile care există în statele originare ale acestor imigranți, care au unele dintre cele mai mici niveluri de vaccinare din Europa și unde dezinformarea, neîncrederea în vaccin sau în autorități, precum și teoriile conspirației contribuie la menținerea unor rate mici de inoculare.

CBC a relatat despre acest fenomen care a pus pe jar autoritățile din țara nord-americană, referindu-se la Ontario, cea mai populată provincie canadiană. Astfel, jurnaliștii au descoperit că centrele rezidențiale care servesc comunitatea canadiană de origine ucraineană sunt printre cele cu cele mai mari rate de personal nevaccinat.

Fenomenul face parte dintr-o tendință mai amplă remarcată de oficialii canadieni: rate scăzute de vaccinare în rândul persoanelor provenite din estul Europei.

În timp ce unitățile de sănătate publică din Ontario nu țin evidența statisticilor de vaccinare împotriva COVID-19 în particular în rândul persoanelor cu origini est-europene, medicii din Ontario au afirmat că au remarcat un număr disproporționat de pacienți din aceste comunități care ajung la spital infectați cu coronavirus.

CBC a prezentat cele mai recente date provinciale disponibile care arată că 26% din personalul de la Ukrainian Canadian Care Centre și Ivan Franko Homes, două cămine pentru bătrâni și de îngrijire personală situate în Etobicoke, nu era complet vaccinat luna trecută. Rata înregistrată a fost de peste două ori și jumătate față de media provincială în sectorul îngrijirii pe termen lung.

Acest lucru a plasat cele două centre în primele 10 din cele 626 de unități de îngrijire pe termen lung din Ontario în ceea ce privește proporția mare de personal nevaccinat, conform datelor raportate de Ministry of Long-Term Care la începutul lunii octombrie.

CBC News a cerut conducerii ambelor centre să furnizeze statistici actualizate, dar niciuna nu a răspuns solicitării până la publicarea materialului.

De asemenea, printre centrele de îngrijire cu cele mai mari rate de personal nevaccinat din provincie s-au numărat și facilitățile care deservesc comunitățile lituaniană și poloneză. Una dintre aceste case dată ca exemplu de CBC, Copernicus Lodge din cartierul Roncesvalles din Toronto, a fost nevoită să renunțe la 36% din personal atunci când și-a impus propriul mandat de vaccinare obligatorie în octombrie.

În Ontario, ministrul Îngrijirii pe Termen-Lung, Rod Phillips, a recunoscut că unele cămine care deservesc comunitățile din Europa de Est au rate de vaccinare sub medie în rândul personalului.

„Toate aceste centre au făcut o serie de pași, unele în cooperare cu noi, altele aducând direct medici, profesioniști medicali și, într-un caz, foști sportivi olimpici pentru a discuta cu personalul și a le comunica despre valoarea vaccinului și siguranța vaccinului,” a declarat Phillips.

Ministrul a adăugat că cifrele disponibile în Ontario la începutul lunii octombrie au arătat că 94% din personalul de îngrijire pe termen lung a primit cel puțin o doză de vaccin COVID-19 și 90% dintre angajați au fost complet vaccinați.

În prezent, 28.5 milioane de canadieni sunt complet vaccinați, ceea ce reprezintă 74.9% din totalul populației. Unele provincii au trecut de 80% din totalul populației complet inoculată. (https://health-infobase.canada.ca/covid-19/vaccination-coverage/)

Mandate de vaccinare

La 1 octombrie 2021, guvernul din Ontario a anunțat că vaccinarea împotriva COVID-19 va deveni obligatorie pentru tot personalul, lucrătorii de sprijin, studenții și voluntarii din casele de îngrijire pe termen lung, cu excepția cazului în care este prezentată o scutire medicală valabilă. Toate aceste categorii de personal vor avea dată limită până la 15 noiembrie 2021 să arate dovada că au primit toate dozele necesare de vaccin COVID-19 sau să arate dovada unei scutiri medicale valabile.

În același timp, confruntat cu perspectiva pierderii unui număr semnificativ de angajați într-o perioadă dificilă, guvernul din Ontario a renunțat să mai implementeze obligativitatea vaccinării împotriva COVID-19 pentru angajații spitalelor din provincie. (O măsură similară a fost adoptată și în provincia Quebec, care era amenințată cu pierderea a 14.000 de angajați din domeniul medical, inclusiv 5.000 care aveau contacte directe cu pacienții).

Oficialii din Ontario au spus că au luat decizia după ce a vorbit cu spitalele și partenerii din domeniul sănătății despre impactul potențial pe care o politică de această amploare l-ar avea, referindu-se și la efectele negativ pe care o politică similară l-a avut asupra sistemului de sănătate din Columbia Britanică. În provincia, pacifică, peste 3.000 de angajați din domeniul medical, respectiv 2.6 procente din forța de muncă medicală, au fost concediați, forțând anularea unor intervenții chirurgicale și a testelor de diagnosticare.

Un trend mai mare

În timp ce unitățile de sănătate publică nu urmăresc statisticile de vaccinare împotriva COVID-19 în rândul persoanelor cu origini din Europa de Est în particular, CBC a citat medici care au observat fenomene îngrijorare în camerele de urgență.

„Cu siguranță am văzut un model, în special în spital și în activitatea noastră clinică,” a afirmat doctorul Sumon Chakrabarti, specialist în boli infecțioase și lector la Universitatea din Toronto, care practică medicina în Mississauga.

„Mulți pacienți vin din comunitatea est-europeană, inclusiv ucraineni, polonezi, din fosta Iugoslavie, precum și ruși,” a adăugat Chakrabarti.

Unii experți în domeniul sănătății publice și unii lideri comunitari au declarat că experiența imigranților care au trăit sub regimuri totalitare în fostul bloc sovietic a contribuit la atitudinea de ezitare față de vaccin în rândul diasporei est-europene din Canada.

„Am auzit o mulțime de povești (de la pacienți nevaccinați) care au tipuri foarte asemănătoare de teme, cum ar fi vaccinarea lor forțată sau pur și simplu neîncrederea generală în guvern. Acele sentimente pot ajunge până aici,” a afirmat Chakrabarti.

Explicații

Unii lideri din comunitatea ucraineană-canadiană au pus la îndoială teoria potrivit căreia neîncrederea în guvern îi determină pe membrii comunității să nu se vaccineze.

„Am auzit asta de la oameni, de la liderii comunității noastre care au crescut sub conducerea sovietică,” a declarat Ihor Michalchishin, directorul executiv al Ukrainian Canadian Congress (Congresul Ucrainean Canadian). „Acest lucru reflectă cu siguranță tipul de relație pe care guvernul sovietic a avut-o cu cetățenii săi în ceea ce privește impunerea diferitelor tipuri de măsuri și restrângerea libertăților,” a afirmat Michalchishin. „Dar nu am impresia că aceasta este o problemă larg răspândită în acest moment.”

Congresul Ucrainean Canadian, care reprezintă aproximativ 1.5 milioane de canadieni de origine ucraineană, s-a aflat în fruntea eforturilor de diseminare a datelor despre vaccinurile COVID-19 în limba comunității. „Traducerea unor postere cheie, materiale cheie, videoclipuri cheie… televiziune, radio, tipărire, am făcut tot ce ne-am putut gândi pentru a aduce informațiile în mâinile oamenilor,” a declarat Michalchishin.

Și, totuși, de ce există încă rate scăzute de vaccinare printre canadienii care provin din țările Europei de Est? Unii experți au afirmat că situația pare să reflecte până la un punct trendurile care există în statele originare ale acestor imigranți, care au unele dintre cele mai mici niveluri de vaccinare din Europa.

De exemplu, mai puțin de 40% din cele 146 de milioane de locuitori ai Rusiei sunt vaccinați. Aceasta deși țara a înregistrat cel mai mare număr zilnic de cazuri de coronavirus, în ciuda unei sărbători obligatorii de o săptămână impuse de Vladimir Putin între 30 octombrie și 7 noiembrie pentru a reduce răspândirea pandemiei în cea mai afectată zonă din Europa. (Măsura a dus la închiderea școlilor, a magazinelor, a sălilor de sport și a altor servicii neesențiale).

Autoritățile ruse au declarat sâmbătă că au fost înregistrate 41.335 de noi cazuri de COVID-19 în ultimele 24 de ore. Acesta a fost cel mai mare număr de la începutul pandemiei, depășind recordul zilnic anterior de 40.993 din 31 octombrie. Au fost raportate 1.188 de decese cauzate de coronavirus în aceeași perioadă în condițiile în care crește presiunea asupra Kremlinului din cauza lipsei de paturi și a personalului medical care lucrează continuu.

Deși patru vaccinuri diferite împotriva coronavirusului sunt disponibile în Ucraina, doar 17,9% din cei 41 de milioane de locuitori au fost complet vaccinați, a doua cea mai scăzută rată din Europa după Armenia. Aceasta deși Ucraina a fost copleșită de cazurile de infecții cu coronavirus în ultimele săptămâni, lucru care a pus sistemul medical subfinanțat sub o presiune puternică.Ministerul Sănătății a raportat sâmbătă un record de o zi de 793 de decese din cauza COVID-19. Ministerul a declarat că 25.063 de noi infecții au fost înregistrate în ultima zi; un record de 27.377 de cazuri fusese raportat joi.

De asemenea, Polonia are o rată de vaccinare de 52.8%, 20 de milioane de persoane, adică circa jumătate din totalul populației, fiind complet inoculată.

În ceea ce privește ezitarea est-europenilor de a se vaccina, experții afirmă că ea se datorează dezinformării, mesajelor mixte primite din partea autorităților, politicilor inconsecvente, statisticilor neclare, neîncrederii în vaccin etc. Multe dintre informațiile false vehiculate în special pe rețelele de socializare media sunt diseminate și în comunitățile de est-europeni din Canada și din alte părți de pe glob, amplificând refuzul multora dintre membrii lor de a se vaccina.

Surse: Global News, CBC, ABC News, Newsweek

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Eu cred că îi doare la beaver de ratele de vaccinare din România

  2. Uite cine murea de grija noastră.