Niprul, noua linie a frontului în Ucraina. Ce înseamnă acest fluviu pentru Ucraina
Analiză a publicației spaniole El Mundo, preluată de Rador:
Nipru, al patrulea fluviu ca mărime din Europa, cu peste 2.200 de kilometri lungime, este pentru Ucraina ceea ce este Volga pentru Rusia, deoarece îi traversează teritoriul de la granița cu Belarus până la Marea Neagră. Odată cu retragerea Rusiei din nordul regiunii Herson, Niprul devine o graniță naturală și prima linie de front între Armatele Ucrainei și Rusiei în sudul țării.
„În aceste condiții, cea mai rezonabilă opțiune este organizarea apărării pe bariera naturală a râului Nipru”, a declarat generalul rus Serghei Surovikin, comandantul forțelor ruse care luptă în Ucraina.
Niprul izvorăşte pe teritoriul Rusiei, scaldă capitala Ucrainei, Kiev, iar de-a lungul cursului său inferior desparte regiunile sudice Zaporijjia și Herson, anexate la sfârșitul lunii septembrie de Kremlin.
Chiar și fără a lua în calcul marele baraj Nova Kahovka, Niprul poate ajunge la o lăţime de 10 până la 20 de kilometri în sudul Ucrainei, ceea ce îl face o barieră de netrecut dacă inamicul controlează unul dintre cele două maluri.
Aprovizionarea Ucrainei cu lansatoare de rachete HIMARS americane a făcut ca apărarea malului drept de către armata rusă să fie imposibilă, din cauza bombardării podurilor și pontoanelor, precum și a arsenalelor și bazelor militare din spate.
Rușii au încercat săptămâni întregi să-și aprovizioneze trupele și sutele de mii de oameni de pe malul drept cu barje și feriboturi, dar pericolul rutei și sosirea iminentă a iernii au întrerupt aceste planuri.
Desigur, peisajul de stepă lipsit de zone împădurite care caracterizează zona din jurul râului a împiedicat până acum avansul ucrainean.
Niprul este cheia apărării Crimeii. Puțin mai mult de o sută de kilometri separă cursul inferior al râului la înălțimea Hersonului de peninsula anexată de Rusia în 2014, așa că teoretic armele grele ucrainene ar putea ajunge în orașul Armiansk din Crimeea, potrivit experților.
Armata Rusă este nevoită să creeze o linie defensivă inaccesibilă pentru ucraineni, care încă nu au ajuns pe malul drept al râului și nu au acces la capitala Herson. Exact acesta a fost scopul creării în primele luni ale conflictului a unui coridor de uscat între teritoriul rus și peninsula aflată de-a lungul coastei Mării Azov.
Moscova insistă că Kievul intenționează să arunce în aer barajul Nova Kahovka de pe Nipru, care ar inunda multe localităţi din zonă.
Cealaltă amenințare la adresa Crimeii este închiderea Canalului Crimeii de Nord, care începe tocmai în Nova Kahovka și este crucial pentru supraviețuirea agriculturii peninsulare. La sfârșitul lunii februarie, armata rusă a eliberat canalul de 400 de kilometri, construit în anii ’60, prin aruncarea în aer a barajului ucrainean care bloca apa. La sfârșitul lunii aprilie, apa a umplut complet canalul, care în trecut satisfăcea 85% din nevoile Crimeii și care traversează aproape toată peninsula până la coasta Mării Azov.
Dacă ucrainenii încearcă să atace pozițiile rusești din regiunea vecină Mikolaiv, ei se vor confrunta și cu granița naturală reprezentată de delta de la gura Niprului în Marea Neagră.
Râul care a servit ca rută comercială din timpuri imemoriale și a fost în centrul primului regat slav al Rusiei Kievene, a cunoscut multe bătălii de-a lungul secolelor. Una dintre cele mai memorabile a fost cea care a avut loc în august-septembrie 1943 în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
Istoricii consideră această bătălie împotriva Germaniei naziste, care a avut loc în mijlocul contraofensivei Armatei Roșii după victoria de la Stalingrad, drept una dintre cele mai sângeroase ale conflictului, deoarece ambele părți au pierdut peste două milioane de oameni. După lupte sângeroase împotriva trupelor germane și române, soldații sovietici au eliberat malul stâng al Niprului, după care au recucerit Kievul în luna noiembrie a aceluiaşi an. (Traducerea: Rodezia Costea)
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
3 comentarii