Războaiele comerciale ale lui Donald Trump cu restul lumii. După o scurtă acalmie, Statele Unite relansează furtuna
După câteva luni de acalmie, președintele american, Donald Trump, a relansat brutal ostilitățile în ultimele zile, vizând în același timp tința favorită, China, dar și aliați ca Europa sau Brazilia.
Iată un tur de orizont al diferitelor conflicte comerciale deschise de Statele Unite de aproape doi ani.
(Articol preluat din Courrier International, via Rador)
Interminabilul foileton cu China
Este un fir roșu al mandatului lui Donald Trump: cele mai mari două economii ale lumii și-au petrecut ultimii doi ani bătându-se în taxe vamale pe produse în valoare de sute de miliarde de dolari.
Donald Trump duce acest război al taxelor pentru a obține în special de la autoritățile chineze să pună capăt subvențiilor de stat masive, transferului forțat de tehnologie sau furtului de proprietate intelectuală.
Următorul termen: 15 decembrie, dată la care trebuie introduse noi taxe americane.
Până atunci, perspectiva unui acord commercial, care a tras piețele în sus în noiembrie, a pierdut din forță.
Președintele american dă asigurări acum că îl are în vedere în continuare… după eventuala sa realegere în noiembrie 2020.
UE, un aliat bruscat
De la alegerea sa, Donald Trump nu încetează să agite amenințarea cu taxe vamale pe importurile europene.
Dacă automobilele, plămânul economiei germane, sunt țintite regulat, dar deocamdată exceptate, produsele franțuzești sunt de acum mai mult în colimatorul șefului statului american.
În cauză este intenția Parisului de a instaura o taxă pe domeniul digital, pe care Washingtonul o estimează că ar provoca prejudicii companiilor americane, în special “GAFA”.
Vinuri spumante, brânzeturi, produse cosmetic și poșete ar putea fi suprataxate mult – până la 100%, pe o valoare a produselor echivalentă cu 2,4 miliarde de dolari – de către Statele Unite.
Ministrul economiei, Bruno le Maire, a avertizat deja că Franța nu va renunța “niciodată” la taxa sa și va cere Comisiei Europene o “riposta fermă”.
Un alt front: interminabilul conflict în curs cu Organizația Mondială a Comerțului în legătură cu Airbus și Boeing, europenii și americanii acuzându-se reciproc de ajutoare publice ilegale. Statele Unite au fost autorizate de OMC în acest dosar, în octombrie, să impună taxe pe bunuri și servicii europene importate în fiecare an, de aproape 7,5 miliarde de dolari.
Brazilia și Argentina, taxe surpriză
La prima vedere, Brazilia lui Bolsonaro și America lui Trump au totul pentru a fi aliați solizi.
Dar pe 2 octombrie, președintele american l-a surprins pe omologul lui impunând taxe vamale pe importurile braziliene de oțel și aluminiu.
Aceeași politică se va aplica Argentinei care, ca și Brazilia, exportă majoritatea materiilor sale prime spre Statele Unite.
Donald Trump justifică această decizie prin necesitatea de a riposta la scăderea valutelor acestor două țări și în special a peso-ului argentinian care se prăbușește din cauza unei grave crize financiare.
Echilibru precar la vecini
Luni de tensiuni și negocieri au fost necesare pentru ca Acordul Statele Unite -Mexic- Canada, noua versiune a tratatului Alena, să vadă lumina zilei.
Acest nou acord trebuie să permită celor trei țări să continue să facă schimb de bunuri și servicii în valoare de miliarde fără taxe vamale.
Echilibrul rămâne totuși precar, deoarece nu a primit încă aprobarea camerei inferioare a Congresului american, unde opoziția democrată este majoritară. Aprobarea este tot în curs de acordare în Canada.
Relațiile dintre Mexic, Canada și vecinul lor rămân de altfel agitate.
Donald Trump pune regulat presiune asupra Mexicului pentru a-l forța să acționeze contra afluxului de migranți clandestini în Statele Unite.
Noi certuri cu India
Diferendele comerciale dintre India și Statele Unite nu sunt noi și cele două țări sunt adesea în opoziție una față de cealaltă în cadrul OMC.
În această vara, Donald Trump și-a anunțat dorința de a pune capăt avantajelor comerciale pe importurile din această țară.
India beneficia de multă vreme de regim preferențial generalizat (GSP, Generalized System of Preferences) care îi permitea un acces liber la piața americană. Or, președintele american se plânge că nu are același avantaj pe piața indiană.
Drept represalii, India a crescut barierele vamale la 28 de produse importate din Statele Unite, printre care migdale, mere și nuci.
Traducere: Gabriela Sîrbu
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
6 comentarii