Război total între ministrul Justiției și Procurorul General la Chișinău. La doi ani fără rezultate în combaterea corupției, șeful procurorilor vine cu un „decalog” pentru eradicarea fenomenului
Conflictul dintre ministrul Justiției din Republica Moldova, Sergiu Litvinenco, și Procurorul General, Alexandr Stoianoglo, se adâncește la Chișinău, după ce ultimul a prezentat, luni, un concept de reformare a instituției, la aproape doi an de mandat fără niciun succes notabil în lupta cu corupția.
Mai precis, Stoianoglo a prezentat astăzi zece iniţiative legislative, care, în opinia sa, ar duce la eradicarea corupţiei în Republica Moldova.
Printre acestea se numără restrângerea imunității funcţionarilor publici, optimizarea procedurii disciplinare în privința procurorilor, reevaluarea cadrului normativ adoptat în perioada statului capturat, reconceptualizarea competențelor Procuraturii Anticorupție.
Alexandr Stoianoglo a făcut aceste propuneri în cadrul unui briefing de presă, după ce vinerea trecută acesta a refuzat să răspundă solicitării Parlamentului de a veni în fața deputaților pentru a oferi informaţii privind investigaţiile şi recuperarea mijloacelor financiare sustrase din sistemul bancar. De altfel, Parlament a catalogat drept „nesatisfăcătoare” acțiunile procuraturii din ultimii ani în domeniul luptei cu corupția.
Pe de altă parte, Stoianoglo a solicitat, luni, explicaţii din partea Parlamentului privind modificările operate la Legea cu privire la Procuratură, inclusiv şi asupra excluderii procurorului general şi al procurorului Găgăuziei din componența Consiliului Superior al Procurorilor (CSP). Şeful Procuraturii Generale susţine că acest lucru va contribui la politizarea Procuraturii.
- „Ceea ce s-a făcut este o fărădelege totală. Politicienii nu au dreptul să se implice. Adică, procurorul general rămâne în componența Consiliului Suprem al Magistraturii (CSM), dar este exclus din Consiliul Superior al Procurorilor. Unde este logica, raționamentul? În toată lumea, procurorul general este parte a Consiliului Superior al Procurorilor. Mai mult ca atât, conform Constituției, în CSP procurorii trebuie să fie în majoritate. Propunerea de a exclude procurorul generat și procurorul Găgăuziei a fost făcută special pentru a micșora numărului de procurori în CSP”, a declarat Alexandr Stoianoglo.
El s-a mai arătat indignat de un proiect de lege votat vinerea trecută ce include un mecanism de evaluare a performanțelor procurorului general și demiterea acestuia în cazul constatării lipsei de rezultate în activitate. De asemenea, o componentă esențială în mecanismul de demitere a şefului Procuraturii Generale urmează să-l aibă şi Consiliul Superior al Procurorilor.
Reacție dură a ministrului Justiției: „Incompetenţa, iresponsabilitatea şi corupţia au fost cauzele principale ale inactivităţii organelor de anchetă”
Pe de cealaltă parte, ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, a reacționat dur după briefing-ul de presă al lui Stoianoglo, spunând că ceea ce face Procurorul General acum este o „mimare în combatearea corupției”. Litvinenco a declarat că propunerile de reformare au venit prea târziu, iar sistemul trebuie schimbat din temelii.
- „Stoianoglo a găsit scuza pentru inactivitatea Procuraturii Generale de ani de zile – imunitatea funcţionarilor. Anume din cauza acesteia, procurorii nu ar fi putut prinde hoţi. Este un fals. Câte ridicări de imunitate au fost refuzate de Parlament? Corect. Zero. Imunitatea ajută un procuror rău. Incompetenţa, iresponsabilitatea şi corupţia au fost cauzele principale ale inactivităţii organelor de anchetă, decât imunitatea funcţionarilor. Noi nu suntem împotriva ridicării imunităţii pentru funcţionari, mai ales că avem și o inițiativă de modificare a Constituției în acest sens. Doar că nu legile prind hoţii, ci procurorii oneşti. Acum Stoianoglo mimează activitate abundentă şi combaterea corupţiei, după ce a eliberat toţi hoţii din puşcărie”, a sris Litvinenco pe pagina sa de Facebook.
El a catalog „decalogul lui Stoianoglo” de astăzi ca fiind „cele 10 porunci ale lui [Veaceslav] Platon”, un controversat om de afaceri moldovean, lăsat recent liber la intervenția Procurorului General și care a fugit din țară după alegerile parlamentare din 11 iulie. Acesta a fugit la Londra, unde a cerut a azil politic, susținând că este o victimă politică. Platon figurează și în alte dosare grave de corupție precum „furtul miliardului” de dolari din trei bănci moldovenești între 2012-2014 și „Landromatul rusesc” în care s-au spălat peste 20 de miliarde de dolari numai în Republica Moldova, dintr-un total de 80 de miliarde în toată lumea.
De asemenea, șefa Comisiei Juridice din Parlament, fosta ministră a Justiției și consilier prezidențial, Olesea Stamate, a criticat manevrele lui Stoianoglo.
- „Cetățenii au așteptat acest activism în fiecare zi de mandat al Dlui Procuror General. Vedem că s-a apucat de ”lucru” în cel de-al 12lea ceas. Mulțumim, domnule Procuror General, că ați lăsat întâi hoții să plece, iar acum veniți cu inițiative legislative. Unele sunt bune, și chiar le vom examina. Dar de evaluarea extraordinară nu veți scăpa. Fiți sigur!”, a declarat Stamate.
foto: Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, în cadrul unei conferințe de presă, sursa foto: Facebook
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
1 comentariu