G4Media.ro

Războiul 5G: Huawei a lansat o ofensivă mediatică fără precedent pentru a…

Sursa Foto: Facebook / Huawei

Războiul 5G: Huawei a lansat o ofensivă mediatică fără precedent pentru a stopa proiectul de lege care scoate compania chineză din joc

Huawei, unul dintre liderii globali în telecomunicații, a lansat în ultimele două săptămâni o campanie mediatică fără precedent, imediat după ce Ministerul Transporturilor a pus în dezbatere publică un proiect de lege care scoate de facto compania chineză din licitația pentru construirea rețelei 5G în România.

Campania de comunicare a Huawei este dusă concomitent pe mai multe planuri.

Pe TV, compania a lansat spoturi publicitare care promovează tehnologia 5G pe care a dezvoltat-o, scoțând în evidență atuurile tehnologice. În paralel, Huawei are o campanie online de promovare a produselor (telefonie mobilă, gadgeturi), a serviciilor de cloud și a propriului magazin de aplicații.

Pe lângă campania publicitară, compania chineză a sponsorizat articole scrise de terțe părți prin care este criticat proiectul de lege. Uneori, textele sunt marcate ca fiind ”sprijinite” de Huawei sau ca fiind articole publicitare (exemplu), alteori nu.

Ofensiva mediatică a companiei chineze a continuat și prin mesaje instituționale. George Zhang, CEO-ul Huawei România, a susținut o conferință de presă online – eveniment rar în cultura corporației cu sediul în Shenzhen, criticând proiectul de lege 5G (sursa).

Ambasada Chinei la București s-a activat și ea în sprijinul Huawei după apariția proiectului de lege. Ambasadoarea Jiang Yu a publicat pe 8 august un articol Op-ed în ediția online a Adevărul cu titlul „Consolidând încrederea, avansăm în continuare”, în care pledează pentru cooperarea dintre România și China pe diverse teme, printre care și dezvoltarea tehnologiei 5G. Mai mult: purtătorul de cuvânt al Ambasadei Chinei a publicat pe pagina ambasadei trei articole legate de tehnologia 5G în doar două săptămâni.

De remarcat și reacția ambasadorului SUA la București, Adrian Zuckerman, care a militat într-un alt articol Op-ed împotriva alegerii Huawei ca partener pentru rețeaua 5G.

Miza Huawei: să rămână în cursa 5G din România

Activarea Huawei a fost provocată de proiectul de lege pus în dezbatere publică de Ministerul Transportului și Comunicațiilor, un proiect care scoate de facto compania chineză din cursa pentru dezvoltarea rețelei 5G în România. Proiectul propus de guvern, aflat încă în dezbatere publică, pune patru condiții pentru companiile ce ar urma să participe la licitație, din care Huawei nu ar îndeplini decât două.

Pentru compania chineză ar fi încă un pas înapoi în Europa, după deciziile similare luate de mai multe state membre UE, care s-au raliat poziției dure anti-China a Administrației SUA.

România a amânat în mod repetat lansarea licitației pentru construirea licitației 5G după ce SUA au început ofensiva anti-Huawei. ANCOM, agenția care va organiza licitația 5G, așteaptă în acest moment două momente-cheie: legea care să transpună memorandumul guvernamental SUA – România semnat la Washington în 2019 și hotărârea de guvern care stabilește prețul pentru licitație.

”Am spus clar că ANCOM nu va porni licitația până când memorandumul cu SUA privind condițiile de participare la licitația 5G nu va fi transpus în legislație. Construcția rețelei 5G trebuie realizată cu un partener strategic”, a declarat pentru G4Media.ro Sorin Grindeanu, președintele ANCOM.

Or, Huawei știe că dacă proiectul de lege propus de Ministerul Transporturilor și Comunicațiilor este votat de Parlament și promulgat de președintele Iohannis, accesul său la licitație 5G va fi blocat. Așa că miza companiei chineze este blocarea proiectului și lansarea licitației fără condițiile impuse de inițiativa legislativă.

Ce prevede proiectul de lege

Proiectul de lege arată că, pentru a putea participa la construirea rețelelor de telecomunicații 5G, companiile trebuie să îndeplinească mai multe condiții concomitent:

1. nu se află sub controlul unui guvern străin, în lipsa unui sistem juridic independent;
2. au o structură transparentă a acţionariatului;
3. nu au cunoştinţă de un istoric de conduită corporativă neetică;
4. se supun unui sistem juridic care impune practici corporative transparent

Or, în acest moment, Huawei are probleme cu cel puțin două dintre condițiile puse de statul român: e supusă unor sancțiuni din partea SUA pentru conduită corporativă neetică și se supune unui sistem juridic opac – cel chinez – care nu impune practici corporative transparente.

Mai mult: proiectul de lege privind adoptarea unor măsuri referitoare la infrastructuri informatice și de comunicații de interes național şi condiţiile implementării rețelelor 5G prevede că autorizarea va fi acordată prin decizie a Prim-Ministrului, după avizul conform al Consiliului Suprem de Apărare al Țării (CSAT). Solicitarea pentru obţinerea autorizării este respinsă prin decizie a Prim-Ministrului, în situaţia în care avizul CSAT este negativ.

CSAT este o instituție condusă de președintele României, din care fac parte mai mulți miniștri și șefi de servicii secrete. Deciziile în CSAT se iau cu unanimitate. Președintele Iohannis a spus în repetate rânduri că își dorește ca România să realizeze rețeaua 5G cu parteneri din statele membre NATO.

Proiectul de lege se află acum în dezbatere publică și urmează să fie adoptat de guvern și trimis Parlamentului pentru dezbatere.

Proiectul transpune practic un memorandum de înțelegere cu privire la dezvoltarea tehnologiei 5G semnat în august 2019 la Washington de Guvernele SUA și României, prin ambasadorii Hans Klemm și George Maior. La acel moment, în plină controversă privind acuzațiile aduse Huawei pentru implicarea în operațiuni de spionaj ale statului chinez, România și SUA se angajau prin acel memorandum ca la licitațiile privind 5G să aplice câteva filtre drastice.

Potrivit textului memorandumului consultat de G4Media.ro, ”evaluarea riguroasă a furnizorilor 5G” trebuie să includă următoarele elemente:

”1. Dacă furnizorul este, în lipsa pârghiilor juridice, sub controlul guvernului unui alt stat;

2. Dacă furnizorul are o structură a acționariatului transparentă;

3. Dacă furnizorul are o istorie de comportament corporatist etic și este supus unui regim juridic care impune practici corporative transparente”.

Ce este tehnologia 5G

Potrivit businessmagazin.ro, tehnologia de internet mobil 5G este a cincea generaţie de conectivitate a internetului mobil, care promite viteze mult mai mari de încărcare şi descărcare, acoperire mult mai largă şi conexiuni mai stabile.

Tehnologia 5G se rezumă în principal la utilizarea mai eficientă a spectrului radio şi la a permite mai multor dispositive să acceseze acelaşi internet mobil în acelaşi timp

Imaginaţi-vă un roi de drone care cooperează pentru a desfăşura o misiune de căutare şi salvare, care pot trage focuri de avertizare şi care pot monitoriza traficul, toate comunicând wireless una cu cealaltă şi cu baza prin reţelele 5G.

În acelaşi timp, mulţi consider că 5G va fi crucială pentru vehiculele autonome şi pentru comunicarea dintre acestea pentru a citi datele din trafic şi hărţi în timp real.

La o scară mai mică, cei care se joacă pe telefon vor experimenta mai puţine întârzieri de conexiune, sau deloc. Jocurile pe mobil ar trebui să ajungă la reacţii instante şi fără timpi de aşteptare.

Apelurile video ar trebui să ofere o imagine şi un sunet mult mai clar, fără nicio eroare, în timp ce device-urile de tip smartwatch sau brăţările de fitness vor putea monitoriza condiţia de sănătate în timp real, alertând doctorii în caz că apare o urgenţă, mai scrie businessmagazin.ro

 

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

64 comentarii

  1. Interzicem 5G chinezesc dar e bun ala american dar daca castiga Biden si se impaca cu China atunci 5G chinezesc e bun?
    Eu zic sa punem ce e mai profitabil pentru Romania ca tehnologie si pret nu sa stam ca sclavetii in genunchi in fata toanelor lui Trump.

    • Gata ai apărut? Ți-au intrat yuanii? Stai ca vine și fantosa hoața antitrump care arunca fiere și spune ca ai dreptate.

    • Eu zic sa punem ce e mai profitabil pentru Romania ca tehnologie si pret nu sa stam ca sclavetii in genunchi in fata toanelor lui Trump.

      eu zic sa faci un efort de gandire….daca cumperi armament american si comunicatii chinezesti…eu cred ca esti prost si nu e nimic profitabil in asta

      un ghiveci tehnologic nu aduce nici siguranta nici performanta

    • Tu știi despre ce vorbești sau ești din armata de postaci Mao, cu 50 cenți? Cât despre Biden nu- ți fă probleme că nu ajunge președinte

    • SUA nu au niciun producator de echimpamente telecom 5G. Deci nu exista niciun 5G american…Go back to uncle Mao trolea.

    • exista si niste companii europene care deszvolta tehnologii 5G, Nokia si Ericsson , si atunci F.. Trump, F… winnie the pooh ( aka Xi Jinping ) long live UE, sau vreti 5g mioritic in still Draknea?

    • @huoooousa:
      Ma Ling_i, tu esti ma ? Te-au activat astia de langa Lac ?

      PS. G4 adaugati si postacii alaturi de ceilalti „influensari” ! :)))

    • Opaaa, a apărut un nou tip de postac. Trolling maoist pro-Beijing. :)))

    • Sa fie interzis 5G in Romania definitiv și irevocabil…și aceasta chinazarie huawei ar trebui să nu mai fie deloc mediatizată!!!!!!

    • Mulți suntem contra tehnologiei 5G ,daca scapa de sub control această tehnologie poate sa omoare oamenii,un război tehnologic dintre drone si oameni nu e doar un scenariu de film si poate fi si o realitate ,cate avantaje auzim despre 5G tot atâtea dezavantaje pot fi.
      NU VREM 5G

    • De acord!
      Mulți își pun speranța /sau ne punem speranța – retoric vorbind – în rețelele 5G.. (Și da, tehnologia amintită, în materie de transport de date, pare a fi ca și ..autoturismul față de.. bicicletă!)

      Însă, conform link’ului postat de George, în care ni se spune: ”Dacă Huawei ar ieși din România, s-ar genera pierderi de 9,2 miliarde de euro și peste 6.300 de locuri de muncă” – dacă e să dăm crezare titlurilor – înseamnă pe de o parte, că „jocul” (puterea) Corporațiilor, s-a amplificat atât de mult (îndeosebi a celor cu profil comunicații) încât, pe undeva, puterea guvernelor pare că a slăbit considerabil. Dacă nu a pălit, cu totul..
      Cu alte cuvinte: „mă accepți să-ți fac treaba, sau apelezi la serviciile mele – ai parte; nu accepți – rămâi pe dinafară”.

      Pe de altă parte: cum tema articolului, e despre implementarea rețelelor G5 – aceste „fulgere” purtătoare de „tone” de date (față de ce-am avut până acum, în care crește nu doar viteza ci și volumul datelor la cote greu de imaginat)..

      …pe fondul supercomputerelor – mai nou, Summit’ul fiind surclasat de Fugaku al japonezilor; și ca să fie și mai nou: al nemților, de tip cuantic.. (care ce-i drept, e în faza de cercetare – dar revoluționar ca performanțe!)…
      … și peste toate astea – infrastructura existând deja – utilizarea Inteligenței Artificiale, rămâne să ne gândim serios la ce ne oferă această nouă și nemaiîntâlnită perspectivă, a Erei Digitale..

      În care iată, am intrat.
      Și din care, nu știm cum vom ieși – sau „dacă mai există” ieșire!.. (Pentru că sunt indicii solide că ne încadrăm nu doar pe un drum NOU și fără întoarcere – un proces ireversibil – ci mai ales, conform unei Surse deloc de neglijat, pe un drum, având drept consecință – autodistrugerea; sau, în orice caz – ceva similar.)

      Pentru cine a parcurs Capitolul 13 din Apocalipsa – capitol care are multe reflexii, în comportamentul multora – prin acea cifră „666” (spre care, personal nu am avut vreo preocupare deosebită vreodată) și care stârnește multe controverse – pasaj în care sunt date indicii clare despre cum urmează să se desfășoare lucrurile pe scena globală, se pare că lupta pentru rețelele 5G, nu promite a fi atât de fructuoasă, pe cât pare de promițătoare în momentul de față.
      (Îndeosebi că e vorba de o infrastructură care se vrea construită la nivel global – și de către corporație cu istoric îndoielnic…)

  2. Tocmai vehementa asta ar trebui sa te faca imotriva si sa te intrebi de ce fac asta pe linga bani.

  3. motiunea de cenzura se poate incadra in acesta actiune huawei ? ce stiti ?

  4. Sunt interese financiare uriase, China poate scoate din economia Romaniei zeci de miliarde de euro pentru 5G doar in urmatorii 5 ani si nu doar atat, este vorba de colaborarea companiei cu serviciile secrete romane si implicit influenta politica.

    • Nu interesele financiare directe sunt cele mai importante. Cel mai iportant factor este ca Partidul Comunist Chinez vrea sa spioneze cetatenii Romaniei. Un chinez nu arata si nu se comporta ca un roman si nu poate ,,sa se infiltreze” in usor comunitatea romaneasca pentu ca va fi imediat observat si tinut (de la sine) sub observatie.
      Dar prin tehnologia 5G Partidul Comunist Chinez poate spiona mult mai eficient pe romani.
      Pentru Agentii Chinezi de pe Internet este mult mai usor de invatat limba romana decat sa poata ajunge sa nu arate ca un chinez si sa arate ca un roman !. In plus sunt si Programe de Calculator Ajutatoare de Tradus din Romaneste in limba Chineza !.

    • La fel au procedat cu proiectul „Drumul și centura” în Muntenegru de i- au scos datori pt. mult timp. Toate companiile chineze au un reprezentant PCC care supervizează tot. Capitalism de stat există doar în mintea bolnavă a lui Xi și nomenklaturiștilor

    • Unii se lupta cu comunismul. Creiere de hastag_rezist, desi e limpede ca lupta e pentru bani si influenta, deci cat se poate de capitalista. Evident ca vom lua ce zic americanii ca doar ne-am ales stapanul, dar sa o dam cu Mao si alte bazaconii inseamna ca solutia „democratiilor” nu e si cea mai buna, deci are nevoie de putin trafic de influenta. Bine ca suntem tare scrupulosi cand ne uitam la politicienii autohtoni.

  5. Ericsson a plătit o amendă de 1 miliard de dolari către SUA, pentru închiderea unui dosar de megacoruptie: au dat șpagă in tari precum Djibouti, Kuweit, Vietnam pentru a obține contracte. Între 2000 și 2016, mai exact.
    Dl. Bode, fost sef de sindicat la Electrica SA, s-a speriat de niste emailuri in care era întrebat, printre altele, ce face cu miile de angajați ai Huawei Romania – aici este Centrul Regional pentru toata Europa -ul.
    Ii angajeaza domnia sa frecatori de menta alias consilieri prin minister sau pe la sutele de parlamentari asa cum sunt angajati mii de prosti cu carnet de partid sau cu rude la partid? In plină criză economică?
    România, în afară de șapca celebră, este încă în rândurile tarilor ai căror cetățeni au nevoie de viză.
    România ar trebui să „danseze” cu inteligență printre Marile Puteri si sa obțină maximum posibil de avantaje.
    Din păcate, MAE este si el plin de angajați pe pile, cu facultati îndoielnice, ce diplomatie să facă.
    Distractiv ar fi să câștige Biden alegerile……

    • Huawei pentru centrul de servicii regionale are 2200 angajati in Romania din care 50% sunt chinezi.
      Ericsson, pentru operatii similare, are 2500 de angajati in Romania, din care aprox 95% sunt romani.
      In ciuda acestor cifre, chinezii sunt cei care folosesc numarul de locuri de munca, ca argument si de multe ori ameninta ca acele joburi se pot pierde daca nu se merge impreuna cu ei pe 5G.

    • @George, atunci de ce vă e frică de niste emailuri si dezbateri?
      Se vor pierde doar o mie si ceva de locuri de muncă în București, șomerii o sa-i angajati consilieri la minister pe salariu baban așa cum sunt toate rudele incompetente si Romania va cheltui mult mai mulți bani din bugetul foarte bogat al țării, inteleg de la dl.Citu că vom fi tigrul economic al Europei anul viitor, deci avem de unde. :))))))))))))
      Singura chestie nasoală in fericirea asta ar fi debarcarea lui Trump.
      Apropo, boicotati Goodyear -ul, că domnului pres i s-a pus pata pe o firmă americana?

    • Bun rationament. Hai sa periclitam viitorul tarii pentru 5000 de locuri de munca create de Huawei 🙄. Mai mult, in Romania opereaza cu succes companii ca Microsoft, Oracle, HP, Fitbit, Amazon, IBM etc. Cred ca putem mictiona cu succes pe locurile lor de munca.

    • @Raul: ce sa-ti spun, îngradeste careva accesul acelor firme la piata romaneasca?
      Ele sunt aici pentru că au piata de desfacere si fac profit. Baza liberalismului.
      Că România nu are mai are diplomați care să obțină maximum pentru România de la toti, e grav.
      Că ne-am aliniat pe o direcție si n-am obținut nimic, nici macar renunțarea la vize, e de-a dreptul nasparliu.
      Revenind la angajati: ii angajati la ministere? Că sunt mult mai bine pregătiți ca fauna de acolo si chiar muncesc, nu freacă menta.

  6. Si ofensiva mediatica de ani de zile a americanilor,despre asta cand?!De dosarul MICROSOFT.BECHTEL s-a uitat?!

    • Domnu’. Bechtel a fost șpaga dată de România (Năstase) ca să fim primiți în NATO nepregătiți. Ca să putem fi primiți în UE nepregătiți.

  7. exista si niste companii europene care deszvolta tehnologii 5G, Nokia si Ericsson , si atunci F.. Trump, F… winnie the pooh ( aka Xi Jinping ) long live UE

    • Tu plimbi mesajul ăsta peste tot?
      Nu mai aveti ce face la Minister sau cum?

    • Ari, am si eu o curiozitate: ce primesti ca sa iti tradezi tara?
      Sau comentezi din beijing folosind google translate?

    • @Ana: hopa, acuzații de trădare de țară:)))))))))), zici că sunteți de-ai lui Dragnea de acum 2 ani :))))))).
      Sau, cine stie, poate chiar sunteti, transferați proaspăt la conservatorii lui peste prajit, adevaratii patrioti români :))))
      In concluzie, e cazul să ne angajăm avocați sau ne împușcați direct pe stadion?

      PS: dragă Ana(sau Gheorghe sau ce-oi fi tu), ce inseamna să fii un patriot român ?
      1. Sa-mi fac viloaie si sa-mi angajez rudele la stat sa pape bani publici ca Grindă si apoi să behai de patriotism;
      2. Să fur patriotic insule si să îmi fac bine peste vile îmbrăcat în ie, ca Dragnea;
      2. Să fiu consilier pe sume bune din banii publici, angajat de cei doi de mai sus sau de alte oratanii patrioate ca ei si să-i acuz pe altii de trădare de țară;
      4. Să lucrez din greu la o firmă, sa-mi platesc toate impozitele si taxele, să am opinii, să vreau dezbateri, dar să fiu acuzat de trădare de țară de „patriotii” de la punctele precedente.

    • @Ana
      Nu e chinez, e pesedache. Apare când e rost de spălat cadavre.

    • @Alina M: serios?
      Tot cu porcăria asta de facut oamenii „pesedache” când nu aveti niciun argument?
      Schimbați dreak placa, nu toată lumea este pesedista.
      Cred că nu stii semnificația expresiei „a spăla cadavre”, dar nu ma mir, e plină tara de de-astia de-alde voi, gata să spună orice, doar să prindă un oscior bugetar de ros.

  8. scopul legii comandate de SUA pentru RO e o intarziere de minim 5 ani a pietei, pana cand o companie americana sau dintr-o alta colonie de-a lor (Samsung) va fi disponibila pentru monopolizarea pietei. Huawei vrea licitatie acum, cand competitia e praf. Guvernul nu vrea licitatie decat la comanda de la parteneru’ strategic sau cu dedicatie, cum erau alea la masini cu portbagajul fix de marimea X, care exista doar la o anumita marca de masini.

    SUA loveste acum si in multe corporatii proprii, mai ales Qualcomm, care fac lobby pentru o intelegere cu Huawei, altfel vor avea pierderi de miliarde pe care Trump n-a promis ca le acopera.
    daca SUA se inteleg cu China in razboiul lor comercial, postacii pe g4media vor cauta alt subiect cu care sa-si ocupe timpul la serviciu pentru ca lipsa creierului ii face sa nu aiba memorie.

    • Coreea de sud nu este colonie SUA, sa nu omitem ca principalii producatori auto coreeni (Kia, Hyundai) sunt puternic conectati cu economia chineza iar banii din aceasta industrie depasesc cu mult veniturile Samsung din 5G. Totodata Samsung concureaza cu Apple la telefoane.
      Din cate stiu eu, Qualcomm a pierdut cele mai importante contracte cu Huawei deoarece acestia si-au dezvoltat propriile modem-uri (familia Balong) iar pentru 5G au propriile SoC-uri dezvoltate de Hisilicon.

    • Du-te bă și plimbă ursul. Ia cere tu la Huawei (cum a facut SUA) să îți dea acces la codul sursă instalat pe routere să vezi ce răspuns primești. Ia cere-le să îți livreze router-ul cu chipul tău să vezi ce răspuns primești.

    • Asta ai înțeles sau ne iei de proști?

    • Deși plateste taxe. Platitul taxelor crede el ca il spala de prostie si arunca dezinvolt toate argumentele propagandei ce s-au dezumflat in timp doar ca pe el nu l-a anuntat nimeni.

  9. Salut !
    Exista pe mapamond vre-o firma, care ,intr-un fel sau altul, sa nu fie su controlul unui stat ?
    Toate firmele, prin doc de inregistrare, se supun unei legislatii ale statului respectiv, deci ,practic, exista un control.
    Sa mentionam: controlul chinez e rau, celelalte sunt bune! US A recurge la mijloace nemaintalnite, pentru a-i bloca pe chinezi, inclusiv in RO.
    De notorietate este si cu a doua conducta de gaze de alimentare a vestului Europei ! Unde s-a mai pomenit, ca o tara sa impuna altor tari propria sa legislatie ? Ne intoarcem, sau suntem deja victima a unui nou tip de colonialism, injectat gradual, pana la asfixiere ?
    Adio Romania stat independent !

    • Instituţiile abilitate ar trebui să ţină sub observaţie firmele care fac obiectul secretului de stat şi al serviciului, conform legislaţiei interne şi în concordanţă cu protocoalele internaţionale asumate. Totodată, statul este obligat să intervină atunci când interesele strategice, militare, economice o cer. Este absolut normal şi firesc, toate statele procedează la fel. Pe de altă parte, statul român este vinovat pentru că nu aplică legea atunci când oameni politici, şi nu numai, îşi urmăresc propriile interese, dincolo de interesul naţional şi de parteneriatele strategice. Şi da, controlul chinez e rău, poate avea urmări mult mai serioase pe termen mediu şi lung, şi da, o ţară poate cere ajustări legislative ţărilor care sunt parte în alianţe strategice, militare şi economice.

  10. Iubitorilor de chinezi comunisti, luati si mai cititi ( de cateva ori) cele 4 puncte din lege. Sunt restrictive sau sunt de bun simt? De ce nu le pot urma chinezii, oare?
    Nu va plac americanii sau europenii, ok, mergeti tati la chinezi si rusi, o sa va tina aia in brate.
    A, sau v-ati hotarat sa dezvoltati technologia in Ro… prin forte proprii.

    • Pe de alta parte, China din acest moment este in mod direct produsul atat al lacomiei US si UE ( profituri uriase cu consecinte imprevizibile) cat si al modului de a gandi cum ca daca ii impingem pe micuti sa produca (apoi sa consume), inevitabil o vor coti spre o forma de democratie. uite ca nu e nici o urma de democratie in china.
      Chiar si asa, cu toate greselile astora, noi trebuie sa ne ferim de comunisti ca de omu span. Daca nu mai tinem minte cum a fost, poate mai citim prin carti sau gasim vreun batran normal la cap sa ne povesteasca.

    • Nu știu cum citesc iubitorii de chinezi, dar orice om cu o minimă alfabetizare în domeniul legislativ își dă seama că proiectul nu ar trece niciun control de constituționalitate. Iar în ipoteza absurdă în care asta s-ar întâmpla ar permite împiedicarea oricărei companii să participe la astfel de proiecte pur și simplu pentru că așa doresc câțiva oameni. Dacă guvernul chiar vrea să facă ceva serios ar trebui să refacă proiectul astfel încât să introducă niște criterii clare cel puțin

  11. Du-te bă și plimbă ursul. Ia cere tu la Huawei (cum a facut SUA) să îți dea acces la codul sursă instalat pe routere să vezi ce răspuns primești. Ia cere-le să îți livreze router-ul cu chipul tău să vezi ce răspuns primești.

  12. Ce legătură este între legislația statului de drept și dictatura cpmunistă. În China trebuie să ai certificat de comportament social dacă vrei să ieși din țară la pachet cu ceva instrucțiuni date de PCC. De mișto ce este protestează cei din Hong Gong. De parteneriat ai auzit? Cred că ești din armata lui Mao de postaci cu 50 de cenți la maniera în care te exprimi

  13. Si la canalele smecherasului oportunist George Buhnixi si parerologului semidoct politic Zona Ix se face propaganda Huawei mai sofisticat, pentru telectuali si copii care nu stiu pe ce lume traiesc inca.

  14. Cetățenii tărilor care care implementează tehnologia 5g de la huawei nu vor mai putea să fie spionați de CIA .Vă amintiți episodul cu Merkeloaia spionată de prietenii americani ?De asta este fript Trump că usor ușor nu va mai putea spiona lumea.

    • Esti prost sau te faci? Orice tara spioneaza, ca asa e de cand lumea. Dar sa dai de bunavoie acces chinezilor la toate comunicatiile din tara ta este prostie pe fata.
      Nu exista firma chineza independenta fata de partidul comunist chinez. Pur si simplu nu se poate. Totusi in China este dictatura, chiar daca mascata cu idei capitaliste.

    • Ce bine, în sfârşit, lumea nu va mai putea fi spionată. Şi eu sunt de partea chinezilor care de foarte mulţi ani încearcă să salveze planeta, dar nimeni nu mă înţelege.

    • Plictisitule poți sa-ti faci un calcul al morților din lume din cauza americanilor începând cu Vietnamul și terminând cu Siria? Marea democrație ca să nu încalce legea americana a inventat Guantanamo ,ne băgasera și pe noi în rahat cu închisoarea CIA din București .Las-o mai moale cu americani ca-l visezi pe Teo Peter

    • Bai ce prostii postati pe aici. O sa-i opreasca chinezii pe americani cum i-au oprit nemtii cand o spionau pe Merkel.

      In fine, daca stai si urmaresti postacii vei ajunge la o linie comuna: „ba pe a mama americanilor”. Asa vor chinezii sa deturneze discutia. Puteti sa scrieti voi toate mizeriile aici, in definitiv toata lumea stie cat de liber este poporul chinez ( https://www.youtube.com/watch?v=PA0hHGw-RIc ) si nimeni nu vrea sa-i impartaseasca libertatea. Asa ca hai sictir!

  15. 5G, nu este pentru confortul populatiei ce il foloseste!!! este un AS mare din maneca unor presedinti si companii de spionaj la nivel mondial !!! china si USA sunt in razboi vis-a-vis de implementarea 5G . cand se va termina cu 5G-ul ,va fi si pandemia sars-cov-2 retrasa de pe piata!!!

  16. Adevarul este ca americanul este facut foc pe chinez deoarece ultimul va fura/spiona mai mult decit el.
    Ce rusine ! 😀

  17. Galbejiti astia sa plece acasa , nu v-ati saturat de chinezarii in 30 de ani ? ce dreaq am ajuns la mana unor lipitori care vor sa acapareze toata lumea ?

  18. Pot sa faca spume americani…Atata vreme cat isi merita banii, tot HUAWEI imi cumpar!

  19. IMI PLACE CA CHIAR REDACTIA G4MEDIA ARE UN BANNER CU HUAWEI, DECI…? :))

    • dar pariez că e fotografiat de un american; de’aia e acolo (bannerul).

    • Acel banner este forma prin care intra mita in contul agentiei de presa. Nu este vorba de reclama la un produs sau serviciu, este mai mult decat atat. Presa e mituita ca sa protejeze un demers politic, acel demers este motiunea de cenzura depusa de PSD.
      Chiar daca motiunea de cenzura este ultimul lucru de care are nevoie Romania acum, pe site-urile de presa gasim articole care discrediteaza guvernul. A lansa atacuri diproportionate la adresa guvernului e echivalent cu a sustine motiunea in mod indirect, nedeclarat.
      Singurul care poate castiga de pe urma motiunii este gigantul tech&spy din subiect caruia ii cresc sansele cu un guvern pesedist.

  20. Elevii romani nu au tablete si toalete in scoli si ne trebuie chiar acum tehnologie 5G? La nivelul actual de dezvoltare 4G este suficient, macar de am asimila noi si 4G pentru a ne uita mai sus la 5G. Pe moment 5G este inutil in Romnaia, toate la vremea lor, altfel sunt bani aruncati.