Războiul 5G: Huawei a lansat o ofensivă mediatică fără precedent pentru a stopa proiectul de lege care scoate compania chineză din joc
Huawei, unul dintre liderii globali în telecomunicații, a lansat în ultimele două săptămâni o campanie mediatică fără precedent, imediat după ce Ministerul Transporturilor a pus în dezbatere publică un proiect de lege care scoate de facto compania chineză din licitația pentru construirea rețelei 5G în România.
Campania de comunicare a Huawei este dusă concomitent pe mai multe planuri.
Pe TV, compania a lansat spoturi publicitare care promovează tehnologia 5G pe care a dezvoltat-o, scoțând în evidență atuurile tehnologice. În paralel, Huawei are o campanie online de promovare a produselor (telefonie mobilă, gadgeturi), a serviciilor de cloud și a propriului magazin de aplicații.
Pe lângă campania publicitară, compania chineză a sponsorizat articole scrise de terțe părți prin care este criticat proiectul de lege. Uneori, textele sunt marcate ca fiind ”sprijinite” de Huawei sau ca fiind articole publicitare (exemplu), alteori nu.
Ofensiva mediatică a companiei chineze a continuat și prin mesaje instituționale. George Zhang, CEO-ul Huawei România, a susținut o conferință de presă online – eveniment rar în cultura corporației cu sediul în Shenzhen, criticând proiectul de lege 5G (sursa).
Ambasada Chinei la București s-a activat și ea în sprijinul Huawei după apariția proiectului de lege. Ambasadoarea Jiang Yu a publicat pe 8 august un articol Op-ed în ediția online a Adevărul cu titlul „Consolidând încrederea, avansăm în continuare”, în care pledează pentru cooperarea dintre România și China pe diverse teme, printre care și dezvoltarea tehnologiei 5G. Mai mult: purtătorul de cuvânt al Ambasadei Chinei a publicat pe pagina ambasadei trei articole legate de tehnologia 5G în doar două săptămâni.
De remarcat și reacția ambasadorului SUA la București, Adrian Zuckerman, care a militat într-un alt articol Op-ed împotriva alegerii Huawei ca partener pentru rețeaua 5G.
Miza Huawei: să rămână în cursa 5G din România
Activarea Huawei a fost provocată de proiectul de lege pus în dezbatere publică de Ministerul Transportului și Comunicațiilor, un proiect care scoate de facto compania chineză din cursa pentru dezvoltarea rețelei 5G în România. Proiectul propus de guvern, aflat încă în dezbatere publică, pune patru condiții pentru companiile ce ar urma să participe la licitație, din care Huawei nu ar îndeplini decât două.
Pentru compania chineză ar fi încă un pas înapoi în Europa, după deciziile similare luate de mai multe state membre UE, care s-au raliat poziției dure anti-China a Administrației SUA.
România a amânat în mod repetat lansarea licitației pentru construirea licitației 5G după ce SUA au început ofensiva anti-Huawei. ANCOM, agenția care va organiza licitația 5G, așteaptă în acest moment două momente-cheie: legea care să transpună memorandumul guvernamental SUA – România semnat la Washington în 2019 și hotărârea de guvern care stabilește prețul pentru licitație.
”Am spus clar că ANCOM nu va porni licitația până când memorandumul cu SUA privind condițiile de participare la licitația 5G nu va fi transpus în legislație. Construcția rețelei 5G trebuie realizată cu un partener strategic”, a declarat pentru G4Media.ro Sorin Grindeanu, președintele ANCOM.
Or, Huawei știe că dacă proiectul de lege propus de Ministerul Transporturilor și Comunicațiilor este votat de Parlament și promulgat de președintele Iohannis, accesul său la licitație 5G va fi blocat. Așa că miza companiei chineze este blocarea proiectului și lansarea licitației fără condițiile impuse de inițiativa legislativă.
Ce prevede proiectul de lege
Proiectul de lege arată că, pentru a putea participa la construirea rețelelor de telecomunicații 5G, companiile trebuie să îndeplinească mai multe condiții concomitent:
1. nu se află sub controlul unui guvern străin, în lipsa unui sistem juridic independent;
2. au o structură transparentă a acţionariatului;
3. nu au cunoştinţă de un istoric de conduită corporativă neetică;
4. se supun unui sistem juridic care impune practici corporative transparent
Or, în acest moment, Huawei are probleme cu cel puțin două dintre condițiile puse de statul român: e supusă unor sancțiuni din partea SUA pentru conduită corporativă neetică și se supune unui sistem juridic opac – cel chinez – care nu impune practici corporative transparente.
Mai mult: proiectul de lege privind adoptarea unor măsuri referitoare la infrastructuri informatice și de comunicații de interes național şi condiţiile implementării rețelelor 5G prevede că autorizarea va fi acordată prin decizie a Prim-Ministrului, după avizul conform al Consiliului Suprem de Apărare al Țării (CSAT). Solicitarea pentru obţinerea autorizării este respinsă prin decizie a Prim-Ministrului, în situaţia în care avizul CSAT este negativ.
CSAT este o instituție condusă de președintele României, din care fac parte mai mulți miniștri și șefi de servicii secrete. Deciziile în CSAT se iau cu unanimitate. Președintele Iohannis a spus în repetate rânduri că își dorește ca România să realizeze rețeaua 5G cu parteneri din statele membre NATO.
Proiectul de lege se află acum în dezbatere publică și urmează să fie adoptat de guvern și trimis Parlamentului pentru dezbatere.
Proiectul transpune practic un memorandum de înțelegere cu privire la dezvoltarea tehnologiei 5G semnat în august 2019 la Washington de Guvernele SUA și României, prin ambasadorii Hans Klemm și George Maior. La acel moment, în plină controversă privind acuzațiile aduse Huawei pentru implicarea în operațiuni de spionaj ale statului chinez, România și SUA se angajau prin acel memorandum ca la licitațiile privind 5G să aplice câteva filtre drastice.
Potrivit textului memorandumului consultat de G4Media.ro, ”evaluarea riguroasă a furnizorilor 5G” trebuie să includă următoarele elemente:
”1. Dacă furnizorul este, în lipsa pârghiilor juridice, sub controlul guvernului unui alt stat;
2. Dacă furnizorul are o structură a acționariatului transparentă;
3. Dacă furnizorul are o istorie de comportament corporatist etic și este supus unui regim juridic care impune practici corporative transparente”.
Ce este tehnologia 5G
Potrivit businessmagazin.ro, tehnologia de internet mobil 5G este a cincea generaţie de conectivitate a internetului mobil, care promite viteze mult mai mari de încărcare şi descărcare, acoperire mult mai largă şi conexiuni mai stabile.
Tehnologia 5G se rezumă în principal la utilizarea mai eficientă a spectrului radio şi la a permite mai multor dispositive să acceseze acelaşi internet mobil în acelaşi timp
Imaginaţi-vă un roi de drone care cooperează pentru a desfăşura o misiune de căutare şi salvare, care pot trage focuri de avertizare şi care pot monitoriza traficul, toate comunicând wireless una cu cealaltă şi cu baza prin reţelele 5G.
În acelaşi timp, mulţi consider că 5G va fi crucială pentru vehiculele autonome şi pentru comunicarea dintre acestea pentru a citi datele din trafic şi hărţi în timp real.
La o scară mai mică, cei care se joacă pe telefon vor experimenta mai puţine întârzieri de conexiune, sau deloc. Jocurile pe mobil ar trebui să ajungă la reacţii instante şi fără timpi de aşteptare.
Apelurile video ar trebui să ofere o imagine şi un sunet mult mai clar, fără nicio eroare, în timp ce device-urile de tip smartwatch sau brăţările de fitness vor putea monitoriza condiţia de sănătate în timp real, alertând doctorii în caz că apare o urgenţă, mai scrie businessmagazin.ro
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
64 comentarii