G4Media.ro

„Războiul cognitiv” este cea mai avansată formă de manipulare din prezent, afirmă…

Foto: Unsplash / Glenn Carstens-Peters

„Războiul cognitiv” este cea mai avansată formă de manipulare din prezent, afirmă un psiholog militar – presă

„Războiul cognitiv este „cea mai avansată formă de manipulare până în prezent. Permite influențarea unui individ sau unui grup de indivizi, a comportamentului lor, cu scopul de a obține un avantaj tactic sau strategic”, afirmă colonelul Ciprian Pripoae-Șerbănescu, șeful Departamentului Comunicare Strategică, de la Facultatea de Securitate și Apărare a Universității Naționale de Apărare „Carol I”.

El a explicat pentru Europa Liberă România că războiul cognitiv se poate desfășura pe durata mai multor ani sau chiar zeci de ani și se caracterizează prin dificultatea majoră de a stabili „trasabilitatea” acțiunilor.

În interviul acordat Europei Libere, colonelul, care are meseria de psiholog, a mai spus că războiul cognitiv se poate desfășura pe mai multe planuri: „În plan militar, de operații informaționale sau război psihologic”.

„În zona de științe sociale, vorbim, de exemplu, de război politic sau de război cultural”, subliniază psihologul.

Profesorul Pripoae-Șerbănescu subliniază că în războiul cognitiv sunt folosite vulnerabilitățile indivizilor și societăților, precum lipsa unei gândiri critice, când „oamenii sunt dispuși să creadă aproape orice informație”, absența asumării unui timp de reflecție, când oamenii sunt asaltați de informații, și sentimentul de excludere al indivizilor.

În acest context, spune colonelul Ciprian Pripoae-Șerbănescu, comunicarea strategică are rolul major de a ajuta la o mai bună înțelegere a lucrurilor, la o informare corectă și la o comunicare mai bună în societate.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. A descoperit și așa apa caldă. Cum crede că a câștigat SUA războiul rece?

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.