
Războiul comercial al lui Trump: Companiile își fac stocuri suplimentare, dar incertitudinea persistă
În fața unui război comercial cu contururi în continuă schimbare, multe companii își pun întrebarea dacă să trimită sau nu stocuri suplimentare în Statele Unite. Însă, de la lux la electronice și până la produse farmaceutice, lipsa de predictibilitate complică răspunsul, relatează Fashion United.
Unii nu au așteptat până pe 2 aprilie, când Donald Trump a implementat taxele suplimentare, pe care apoi le-a suspendat pentru 90 de zile, stabilindu-le la un plus de 10%, cu excepția Chinei, care este taxată mult mai sever, pentru a trimite mai multe bunuri în Statele Unite.
Grupul francez de cosmetice Clarins a luat inițiativa la începutul anului, după cum a declarat președintele său pentru America de Nord, Lionel Uzan, pentru AFP. „Ne-am făcut provizii pentru trei luni, echivalentul a 2 milioane de dolari în produse. Deoarece toate produsele noastre sunt fabricate în Franța, nu este un model ușor de replicat”, explică el.
Chiar dacă nu toate companiile recunosc la fel de deschis, fenomenul afectează multe sectoare. În martie, exporturile de ceasuri elvețiene către Statele Unite – principala piață de desfacere a producătorilor de ceasuri – au crescut cu aproape 14% față de aceeași perioadă a anului trecut.
Și mai remarcabil este exemplul Irlandei, care găzduiește numeroase laboratoare internaționale importante. Exporturile sale către Statele Unite au explodat în februarie, crescând cu 210%, ajungând la aproape 13 miliarde de euro, dintre care aproximativ 90% sunt produse chimice și farmaceutice.
Producătorul francez Fermob, care vinde mobilier de design în întreaga lume – Statele Unite reprezentând aproximativ 10% din cifra sa de afaceri anuală – a început să se pregătească încă de acum câteva luni, imediat după aflarea rezultatelor alegerilor prezidențiale americane.
„Am început să ne punem problema în toamnă, pentru a accelera ritmul, mai ales în ianuarie și februarie,” a explicat directorul general al companiei, Baptiste Reybier, pentru AFP. „Am trimis în Statele Unite stocuri suplimentare de aproximativ 30%.”
Acest lucru se reflectă și în transportul de marfă. Lufthansa Cargo a înregistrat în ultimele săptămâni „o creștere a cererii de expediere către Statele Unite.” Războiul comercial „a determinat companiile să accelereze diferite etape ale lanțului de aprovizionare. Tendințe similare au fost observate și în livrările de mașini din UE către Statele Unite,” a precizat compania pentru AFP.
Fenomenul afectează și exporturile de origine americană. Cotidianul japonez Nikkei relata acum câteva zile că cele mai mari companii chineze de tehnologie și-au făcut provizii de miliarde de dolari în cipuri de inteligență artificială de la gigantul american Nvidia, anticipând noi restricții impuse de Washington asupra vânzărilor către China.
Dar acumularea de stocuri nu este o soluție universală. „Am observat acest fenomen, dar cu o abordare oportunistă, pe termen foarte scurt,” analizează Matt Jochim, partener la firma de consultanță McKinsey.
Pentru că există riscuri, inclusiv acela de a trimite produse care vor deveni rapid învechite și vor rămâne blocate în depozite. „În mare parte din sectorul electronicelor, tehnologia evoluează atât de rapid încât este mai bine să eviți să rămâi cu stocuri de cipuri sau dispozitive de generație anterioară,” avertizează el.
„Trebuie să alegi până unde vrei să mergi. Pentru că totul este extrem de incert. Și nu este vorba doar de recentele taxe vamale, ci și de regimuri tarifare care evoluează constant,” continuă specialistul.
Fermob explică, la rândul său, că a procedat cu prudență, „în mod măsurat: altfel, înlocuiești un risc cu alt risc. Stocul trebuie finanțat, iar există și riscul să nu fi trimis produsele potrivite,” recunoaște conducătorul companiei, Baptiste Reybier.
„Faptul că aveam deja o filială locală, un birou și depozite ne-a ajutat foarte mult,” rezumă el. „Este prea devreme să ne întrebăm dacă trebuia sau nu să trimitem și mai mult.”
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.