G4Media.ro

”Războiul dativului” continuă: Olivia Steer semnalează că Mircea Cărtărescu a scris inițial…

”Războiul dativului” continuă: Olivia Steer semnalează că Mircea Cărtărescu a scris inițial ”dragei”, apoi și-a editat postarea și a scris forma corectă – ”dragii”

Conflictul lingvistic legat de forma corectă a cuvântului ”dragă” la cazurile genitiv / dativ continuă, pe Facebook, între Olivia Steer și Mircea Cărtărescu.

Steer a semnalat că scriitorul a greșit inițial forma acestui cuvânt, scriind ”dragei”. Ulterior, după doar trei minute, Cărtărescu și-a editat postarea, și a scris forma corectă – ”dragii”.

Conflictul a izbucnit zilele trecute, după ce Olivia Steer, cunoscută pentru poziţia sa antivaccinare, l-a certat pe Mircea Cărtărescu pentru faptul că ar fi făcut o greşeală gramaticală. Steer susținea că forma corectă a cuvântului ”dragă” la genitiv / dativ este ”dragei” și nu ”dragii”, așa cum apărea în postarea pe Facebook a lui Cărtărescu. Scriitorul i-a explicat de ce forma corectă este ”dragii”, precizând că el însuși a fost nesigur asupra acestui lucru și a consultat DOOM-ul.

„Doamnă Olivia Steer, tocmai fiindcă sunt nesigur, după 40 de ani de carieră ca scriitor şi universitar, în privinţa subtilităţilor limbii române, mai consult dicţionarele din când în când. Am aflat astfel din DOOM că genitivul şi dativul corect de la «dragă» e «dragii» şi nu «dragei». Sigur că asta n-are nici o importanţă, fiecare poate spune cum crede că e bine. Ce nu e frumos e că pe o bază atât de măruntă îmi puneţi la-ndoială toată munca dintr-o viaţă de om. Chiar dacă aici aş fi greşit, dumneavoastră tot n-aţi fi avut dreptate. Nu mai vorbesc de legătura pe care-aţi făcut-o cu vaccinarea, cu care greşelile de limbă n-au nimic a face”, a scris Mircea Cărtărescu.

Citește integral: Olivia Steer l-a ironizat pe Mircea Cărtărescu pentru o presupusă greșeală gramaticală, supărată că a îndemnat la vaccinare/ Ulterior și-a șters postarea de pe Facebook/ Răspunsul exemplar al scriitorului

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

50 comentarii

  1. Cat de ofticata poate sa fie….incredibil…

  2. Scriitorul i-a explicat de ce forma corectă este ”dragii”, fără a menționa însă nimic despre faptul că el însuși scrisese inițial forma greșită ”dragei”.

    Pai tocmai ca i-a explicat.
    A scris omul ala, foarte clar, ca in caz de nedumeriri, el apeleaza la dictionare.
    Deci… a scris un cuvant despre care nu era sigur cum se scrie, apoi s-a uitat in dictionar si-a corectat.

    Spre deosebire de madam laptele-e-otrava, care s-a luat de ala ca a scris gresit, in loc sa-i fi zis ca a scris gresit a doua oara, ca prima data era bine si tot asa… Asta ca ne tot luam de cine si cum a scris prima data.

  3. Adica ea s-a luat de el pentru ca prima data a scris corect; a primit o flegma intre ochi; acum se ia de el pentru ca s-a corectat singur, dupa ce a consultat DOOM (dupa cum a scris in raspunsul dat tzatzei, domnule Alexandru)
    Nu aveti si voi o sectiune „barfe si alte prostii” unde sa puneti „stiri” de genul?

    • O rubrica „știri despre știr și alte buruieni”

    • Errata:
      „… și alte bălării”

  4. Atunci cand esti nimeni in drum si te apuci sa contrazici oameni care sunt experti pe domeniile lor arata cat de multa minte iti lipseste…

    • Și dacă ești catindat veșnic la premiul Nobel, asta-ți permite să te piși pe toți clasicii literaturii române – care se știe că scriu „dragei” și nu „dragii”?!

  5. S-a găsit o caca-maca să-i dea lecții de limbă lui Cărtărescu. Și nici măcar după ce-a fost pusă la punct nu tace. Cu siguranță are ceva la mansardă, o doagă în plus.

    • S-a găsit băsistul Cărtărescu să dea lecții clasicilor noștri în frunte cu Eminescu (La mijloc de codru, Scrisoarea III), Topârceanu (În drum), Dimitrie Anghel (Nocturnă), etc.

  6. O sa fie prima femeie care o sa moara otravita ca si a muscat limba. :)))

  7. Săraca olivieră, n-a mai fost de mult folosita. I-a rancezit uleiul si i s-a ingrosat otetul de la atata stat. E clar ca are nevoie de o inlocuire de fluide.

  8. Propun ca G4 sa faca o sectiune despre stiri neinteresante. Sa stim si noi ce este si ce nu este important.

  9. Un mesaj pentru Andi Moisescu de la un alt bărbat insurat: Bro cum trăiești cu aia in casa? I feel your pain

    • am si io unul: Bro, de cand rontai verdeturi ti-o scazut asa mult testosteronul ca aia se ia de barbati cam firavi? …

  10. Toata interventia acestei persoane ,a fost de a-si mai face simtita prezenta in public. Dl. Cartarescu este o somitate.Dativul , cazul persoanei in cauza , poate fi oricum scris de un mare nume din literatura . Restul este o poveste , poate ptr. copii.

    • Asa gandesc si eu, dar surprinzator e altceva, cat de inversunata a cautat ea chiar si in „cosul de gunoi”, cum ar veni, al scriitorului (ceea a ce a prezentat ea e corectura lui Cartarescu). Culmea e ca omul asta a si spus, ca el e nesigur nici dupa o cariera de scriitor si pentru asta se uita in dictionar si se corecteaza…
      Iti dai seama ce caracter incrancenat are femeia asta?

    • E o somitate ca asa consideri tu,ca si cititor al dinsului,sau ca asa ti s-a spus? Daca tot vorbiti pe aici de ” licente poetice”, unde ar trebui folosite de catre „somitati”?

  11. Dumnezeule, asta e crancen de proasta. Rage.
    Pacat ca inca mai este luata in seama. Lasati-o in durerea ei, nu o mai afisati, ca imbolnaviti lumea.

  12. Oameni buni, scrieti-i lu asta pe fb nu aici, (si in general tuturor celor in cauza, for ei politicieni sau altceva), daca vreti sa aibe vreun efect. Aici nu citeste nimeni comentariile in afara de voi.

  13. Nu inteleg de ce domnul Andi Moisescu, om educat, cu o cultura a dialogului, nu ii da ceva de FACUT sotiei, astfel incat sa-i tina mintea, capul, corpul OCUPAT cu ceva…, PERMANENT!!!
    Imi este efectiv mila de situatiile INGRATE, prin Asociere, in care il pune pe Andi..de ce-o fi luat-o de sotie?? nu cred ca era altfel Olivia, la tinerete, zic si eu asa, .., cand s-au cunoscut, placut, luat….
    chiar nu inteleg!!!!

    • Ar trebuii sa-i dea la buci cu asprime ore in sir pe zi, sa o sature, dar nu-l vad pe Andy in stare.

  14. Pina la urma, s-a corectat singur sau s-a corectat dupa ce Olivia s-a sesizat?
    Daca initial a scris dragei, atunci o criticati degeaba

    • ‘ai nu mă ‘nnebuni, degeaba? tu măcar semantic funcțional? :)) Steer i-a reproșat lui Cărtărescu exact invers decât nu ai reușit tu să nu te faci neînțeles :)), i-a reproșat că a scris în mod GREȘIT „dragii” în loc de „dragei”. Cărtărescu i-a explicat doo lucruri – că dragii este CORECT, și că prima dată a scris greșit, dar nefiind sigur, a consultat DOOM. Când a citit Steer răspunsul lui Cărtă, hop și a sărit ca baba în mijlocul uliței – AHAHAAA, DECI PRIMA DATĂ AI SCRIS TOTUȘI CUM SPUNEAM EU CĂ AR FI CORECT, DAR DE FAPT ERA GREȘIIIITTT, ȘI ABIA ULTERIOR AI SCRIS CUM ZICEAM EU CĂ E GREȘIT, DAR DE FAPT ERA CORECT :)))

    • Deci Carta’ e la fel de ” specialist” ca si Olivia,doar ca se consulta cu goagal

    • În sfârșit, un om treaz!

  15. :))) Andi Moisescu un geniu contemporan…Fugiti ca urla prostia din gura in gura

  16. Ca sa ramanem totusi cu ceva bun din acest „razboi al dativului” – fiindca se pare ca am ajuns pana in punctul de a face si din dativ un motiv de razboi-, propun sa tragem linie si sa ramanem cu explicatiile din DOOM, Editura Univers Enciclopedic Gold, Bucuresti, 2010, pag XC si XCIV, privitoare la forma de genitiv -dativ a adjectivelor feminine, respectiv a substantivelor feminine:
    „La femininul adjectivelor de tipul bun, mare, cutaneu, genitiv-dativul singular nearticulat este identic cu pluralul nearticulat:note bune, sperante mari, infectii cutanate;acestei note bune, meri sperante, infectii cutanee, iar cel articulat se formeaza prin adaugsrea articolului hotarat -i la genitiv-dativul neartifulat: bunei note, marii sperante.
    La substantivele feminine de tipul aparatoare, casa, femeie, gramatica, lipitoare, vulpe, genitiv-dativul singular nearticulat este identic cu pluralul nearticulat (niste aparatoare-persoane sau aparatori-obiecte, case, femei, gramatici, lipitori, vjlpi-acestei aparatoare sau aparatori, case, femei, gramatici, lipitori, vulpi) isr cel articulat se formeaza adaugand articolul hotarat -i la genitiv-dativul singular nearticulat: aparatoarei sau aparatorii, casei, femeii, gramaticii, lipitorii, vulpii.”
    Deci pt adjectivul si pt substantivul feminin, genitiv dativul singular nearticulat este identic cu pluralul articulat (acestei colege dragi), iar genitiv-dativul articulat se formeaza prin adaugarea articolului hotarat -i la genitiv-dativul nearticulat(dragii colege).

  17. Proasta asta cine plm este? Veo deghizată! Firea ?

  18. Auch! Cred că doare!!! Tare!!!
    Deși mă îndoiesc de faptul că dna Steer are o simțire atât de ascuțită!
    Elegant răspunsul domnilor, se vede cultura, erudiția, bunul simt. Mai ales ultimul.
    Chapeau bas , cum ar spune un alt clasic

  19. Cit de proasta poate fi o femeie ca sa se expuna in acest hal ? Ar trebui sa fie fericita daca ar obtine un autograf , de la Mircea Cartarescu !

  20. Orgoliul lezat al tutei a simtit nevoia sa se pudreze cu inca putin penibil…
    De kamikaze isteata asta.

  21. Așa se întâmplă când doamnele „inteligente” au prea mult timp liber la dispoziție. Intră în conflicte lingvistice.

  22. Se pare ca si tu ai prea mult timp liber,daca intri pe aici. Faceti si voi ce a facut Olivia,vreti sa criticati pe altii. Daca Olivia era militanta pentru vaccin,mai era eveniment pentru voi?

  23. Câtă răutate în mulți dintre cei care ați comentat!
    Gramatica limbii române este destul de complicată.
    Doom-ul a adus multe modificări.
    Ex: pluralul pentru aragaz, aragaze -aragazuri, corecte ambele variante.
    Nu mai fiți atât de răi!
    Voi, cei care-ați comentat, chiar cunoașteți foarte bine gramatica limbii române?
    Dacă da, foarte bine!
    Dar dacă nu, să vă fie rușine!
    Mai ales atunci când faceți referire și la membrii familiei persoanei criticate.

    • Ce competente are femeia asta, e doctor in medicine, a absolvit filologia , e critic literar? Niciuna din astea dar gaseste de cuviinta sa-l critice fara sa se documenteze pe unul, daca nu cel mai mare scriitor roman in viata .
      Asta arata ce fel de valori si ce caracter are, nu e vorba despre cat de complicata sau necomplicata e gramatica! A vrut sa asasineze caracterul cum se spune, adica sa stirbeasca reputatia unui mare scriitor pentru a transfera acea ”incompetenta” asupra faptului ca incurajeaza lumea sa se vaccineze.
      Femeia e un pericol public in pandemie . La propriu !!!!!!!!!!!!!

    • Felicitări!

    • @Refor – Pai eu cred ca lumea nu comenteaza pentru ca a gresit madam steer, mai degraba impotriva inversunarii otravite a madamei…

  24. Olivia Ster și-a găsit vocația.Este critic literar.Nu mai taie frunze la câini ca antivaccinistă.Apropo,să nu o primiți la programare pentru vaccin.Nici pe Șoșoacă.

  25. Tusea și junghiul, buba și negul, steer și cărtărescu, tanța și costel

  26. Ce avem noi aicea?

  27. Ce avem noi aici: aici avem un tablou de Hieronymus Bosch în care o turmă de sclavi se închină la un (veșnic) catindat la premiul Nobel, care se închină la DOOM-u scris de alți sclavi titrați – astfel că toți se pișă încrucișat (cf. Pata) pe clasicii literaturii române în frunte cu Eminescu.
    Punct.

    • Pe corupti, pe turnatori, pe securisti, pe fostii nomenclaturisti si scursurile lor, pe invidiosii de cariera, pe incompetentii angajati la stat prin nepotism si pe scriitorasii ratati ii doare rau succesul lui Mircea Cartarescu. Nu mai au somn de prostie, ii bantuie propria micime…
      Get a life losers😂😂😂😂😂

  28. E cineva aici care a citt o carte de-a lui?
    La scoala s-a studiat problema asta,de ce marii poeti au folosit o varianta gresita?

  29. @Refor, felicitări! Adevărul e că dacă însuși marele Cărtărescu, prof. universitar, habar n-are care-i treaba cu limba română într-o chestie de clasa a V-a, și ca atare dă fuguța la dicționar în loc să se bazeze pe sursă adică pe cunoașterea clasicilor în care-ar fi specialist, apăi e clar că toți fanii lui de cartier vorbesc dintr-un singur motiv: ca să nu tacă!

    • Avem aici secretul dezvăluit al neputinței ancestrale românești, care se trage din mentalitatea de sclavi și iresponsabilitate (scuze de pleonasm). Punct.