G4Media.ro

Războiul de-acasă: Cum reușesc sabotorii interni să dea peste cap apărarea Rusiei

Sursa foto: Kremlin.ru

Războiul de-acasă: Cum reușesc sabotorii interni să dea peste cap apărarea Rusiei

Pe 8 mai, chiar înainte de sărbătoarea de Ziua Victoriei din Rusia, sabotori ce aparțin Legiunii Libertatea Rusiei s-au filmat dând foc unui bombardier supersonic Su-24 parcat la fabrica Sukhoi din Novosibirsk, situată la aproape 3.000 de kilometri est de Ucraina, în Siberia. Aceasta a fost doar unul dintre incidentele în care partizani și opozanți ai regimului lui Vladimir Putin atacă obiective de pe teritoriul Rusiei în ultimele săptămâni, în timp ce experții avertizează că astfel de atacuri se vor intensifica pe măsură ce trupele ucrainene se pregătesc să lanseze contraofensiva de primăvară mult așteptată. Până în prezent, Moscova pare incapabilă să oprească atacurile asupra infrastructurii sale vitale de petrol și transport.

Su-24, atacat

Atacul împotriva bombardierului supersonic a avut loc la V.P. Chkalov Novosibirsk Aircraft Production Association, care este angajată în producerea succesorului Su-24, bombardierul Su-34 Fullback.

Potrivit revistei Popular Mechanics, înregistrarea video a actului de sabotaj a fost postată pe contul de socializare al Legiunii Libertatea Rusiei, oficial o unitate din Forța de Apărare Teritorială a Ucrainei, compusă din voluntari și dezertori ruși care se consideră oponenți ai regimului lui Putin. Relatarea i-a descris pe sabotori drept „partizani necunoscuți” și „gherile.”

Partizanii susțin că aparatul Su-24 pe care l-au atacat fusese programat să fie supus unor operațiuni de modernizare și recondiționare, cel mai probabil pentru o potențială utilizare în luptă. Filmul atacului arată că cel puțin alte două bombardiere (aparent Su-34) sunt parcate lângă aeronava Su-24 atacată.

Înregistrarea video postată pe rețelele sociale susține că aparatul Su-24 a fost „incendiat cu succes,” deși acest lucru nu poate fi verificat din videoclipul în sine.

Ulterior, contul de știri Baza de pe rețeaua Telegram a raportat că, ca reacție la înregistrarea video, un polițist local a localizat aparatul Su-24 atacat. Aeronava fost descrisa ca fiind „…nu deosebit de deteriorată, dar șasiul a arătat în mod clar urme de ardere cu un lichid inflamabil.” Raportul oficial afirmă că sabotorii au tăiat un gard din sârmă pentru a intra în fabrică și au fost filmați de camerele de securitate.

Popular Mechanics a precizat că este posibil ca aparatul de luptă să fi fost unul dintre puținele Su-24MK (un model de export) care au fost văzute în fotografiile din satelit parcate în fabrică de peste un deceniu, în așteptarea momentului în care va fi cumpărat. (Potrivit informațiilor, Rusia are un inventar destul de mare de aparate Su-24. Flight Global estimează că forța aerospațială tactică a Rusiei, VKS, a listat 220 de aparate în 2022. Doar un număr limitat dintre acestea a fost angajat în luptele din Ucraina, spre deosebire de noile Su-34).

Acte de sabotaj

Potrivit publicației, Legiunea Libertatea Rusiei – cea care a revendicat incendierea bombardierului din Novosibirsk – este implicată în incendii și alte acțiuni de sabotaj în Rusia, precum și în trimiterea de trupe pentru a sprijini forțele guvernului de la Kiev în luptele din estul Ucrainei.

Sursele ruse, și chiar unele ucrainene, pun la îndoială informația potrivit căreia organizația are formate două sau trei batalioane. Cu toate acestea, autoritățile ruse au arestat și întemnițat mai multe persoane pentru că ar fi încercat să se alăture Legiunii.

Într-un material publicat în toamna trecută, Newsweek a scris că soldații Legiunii Libertatea Rusiei – formată la câteva săptămâni după atacul Rusiei împotriva Ucrainei de la sfârșitul lunii februarie 2022 – au fost implicați în unele dintre cele mai intense lupte ale războiului din estul Ucrainei. Luptătorii ruși care servesc în forțele armate ucrainene au promis să folosească o viitoare victorie în Ucraina ca o trambulină pentru prăbușirea regimului președintelui Putin din Rusia, a declarat un purtător de cuvânt al unei unități formate din sute de soldați.

Incendierea bombardierului Su-24 urmează unei serii de alte incidente care implică sabotarea aeronavelor pe interiorul teritoriului rus, a scris Popular Mechanics. Aceasta include un incident din 1 noiembrie 2022 în care trei elicoptere de atac – două Ka-52 Hokum și un Mi-28 Havoc – au fost distruse la baza aeriană Veretye din regiunea Pskov, la circa 6550 de km distanță de Ucraina.

Mai recent, pe 3 martie, opoziția din Belarus – un grup numit BYPOL – ar fi folosit drone cu cvadricoptere pentru a ateriza pe antena radar Vega Shmel-M al unei aeronave de avertizare timpurie A-50 Mainstay.

„Partizanii belaruși timp de 2 săptămâni, cu ajutorul dronelor civile achiziționate din magazin, au efectuat recunoașteri aeriene la baza aeriană Machulishchy. În timpul uneia dintre operațiunile de recunoaștere de succes, drona nu numai că a zburat în zona protejată a aerodromului specificat, ci a zburat în apropierea aeronavei militare rusești AWACS A-50U, și a aterizat chiar și pe stația sa radar. Deci, cum a funcționat lăudatul sistem de contra-drone al regimului, pe a cărui dezvoltare și producție au fost cheltuite zeci de milioane de ruble din fonduri bugetare? Răspunsul este evident – deloc. Și informațiile despre aceste incidente au fost raportate conducătorului auto-declarat (de la Minsk)? Desigur că nu,” au scris partizanii din Berlarus după incident.

De asemenea, pe 13 martie, un avion de luptă Su-27 al Regimentului 22 de Aviație de Luptă a fost incendiat în Artyom, la aproape 6.500 de kilometri est de Ucraina, într-un mod foarte asemănător cu atacul din 8 mai.

Aceste episoade evidențiază securitatea precară, respectiv lipsa gărzilor și a gardurilor, din jurul multor instalații ale aviației militare rusești. Iar actele de sabotaj nu sunt limitate doar la instalațiile militare rusești.

Peste 20 de atacuri suspectate cu drone au avut loc pe teritoriul Rusiei de la începutul anului 2023, iar presupuse grupuri antiguvernamentale rusești și-au asumat responsabilitatea pentru mai multe atacuri cu bombă asupra unor ținte din Rusia, inclusiv căi ferate din apropierea graniței cu Ucraina, trenuri, rezervoare de combustibil etc. De exemplu, un tren de marfă rusesc a deraiat la 1 mai în regiunea vestică Briansk, la granița cu Ucraina, din cauza unui „dispozitiv exploziv” amplasat pe șinele de cale ferată, a declarat guvernatorul local.

 

„Un dispozitiv exploziv neidentificat a explodat în districtul Unechsky, la kilometrul 136 al căii ferate Briansk-Unecha, în urma căruia locomotiva unui tren de marfă a deraiat. Nu s-au înregistrat victime. Serviciile operaționale lucrează în prezent la fața locului,” a declarat guvernatorul din Briansk, Alexander Bogomaz, pe Telegram. Potrivit acestuia, circulația pe acest tronson de cale ferată a fost suspendată.

Între timp, Aleksandr Drozdenko, guvernatorul regiunii Sankt Petersburg, a afirmat pe canalul său de Telegram că a fost aruncat în aer stâlpul unei linii de transmisie a energiei electrice. El a scris că un dispozitiv exploziv a fost găsit, de asemenea, pe un al doilea stâlp, dar alimentarea cu energie electrică nu a fost întreruptă.

Autoritățile din Rusia au declarat că investighează ambele incidente.

Iar săptămâna trecută, în cel mai grav incident de acest fel, două drone suspecte au fost detonate deasupra Kremlinului, în ceea ce Moscova a spus că a fost o tentativă de asasinat a ucrainienilor împotriva președintelui Putin. Kievul a negat orice implicare în atac, iar serviciile occidentale de informații susțin că incidentul ar fi fost regizat de către Rusia.

Liderii ucraineni au refuzat întotdeauna să confirme sau să infirme responsabilitatea pentru majoritatea atacurilor de sabotaj de pe teritoriul Rusiei. Mikhailo Podolyak – un consilier al șefului biroului prezidențial al Ucrainei – a scris recent pe Twitter că recentul val de incidente este un semnal al „slăbiciunii tot mai mari în guvernare statului,” sugerând implicarea „protestului agresiv și paramilitar al grupurilor de gherilă.”

Intensificarea atacurilor

Experții avertizează că astfel de atacuri se vor intensifica pe măsură ce trupele ucrainene se pregătesc să lanseze contraofensiva de primăvară mult așteptată. La rândul lor, oficialii de la Kiev au sugerat o accelerare a sabotajelor în interiorul Rusiei, în contextul în care Moscova face eforturi – aparent nereușite – să oprească atacurile asupra infrastructurii vitale de petrol și transport.

Anton Gerashchenko, consilier al Ministerului Afacerilor Interne ucrainene, a declarat pentru Newsweek că aparenta incapacitate a Kremlinului de a asigura securitatea pe propriul teritoriului va ajuta la reducerea sprijinului național pentru războiul Moscovei împotriva vecinului său din vest.

„Putem doar presupune că activitatea partizană de pe teritoriul Rusiei în ceea ce privește centrele logistice – infrastructura petrolieră și infrastructura de transport – va crește în intensitate,” a spus Gerașcenko, citat de Newsweek.

„Ucraina nu confirmă presupusele lovituri cu drone asupra infrastructurii petroliere ruse,” a adăugat el despre atacurile recente cu vehicule aeriene fără pilot (UAV) asupra principalelor site-uri petroliere din Crimeea ocupată și regiunea Krasnodar din sud-vestul Rusiei, care este aproape de portul Novorossiysk și la aproximativ 200 de km de Crimeea.

Gerașcenko a declarat pentru Newsweek că nu se așteaptă ca astfel de atacuri să înceteze. „Rușilor le este greu să ascundă aceste atacuri de mare vizibilitate. Și ele servesc, de asemenea, unui scop psihologic, arătând că grupuri partizane necunoscute funcționează cu succes pe teritoriul Rusiei. Vedem că populația rusă vede deja drone suspecte în stele, păsări și valize.”

Newsweek a scris că temerile rușilor legate de acte de sabotaj și liniile de aprovizionare scurcircuitate sunt vesti bune pentru guvernul de la Kiev în timp ce își pregătește contraofensiva de primăvară. (Ofensiva ucraineană va implica pentru prima dată blindate grele fabricate de NATO, cum ar fi tancurile de luptă principale Challenger 2 și Leopard 2).

Publicația a scris că trupele ucrainene au dus o campanie defensivă acerbă pe tot parcursul iernii, în special în jurul orașului Bahmut, sperând să epuizeze capacitățile ruse și să pregătească scena pentru o nouă acțiune de succes, asemănătoare celor care au eliberat zeci de mii de kilometri pătrați de teritoriu în 2022.

Dar Gerașcenko a spus că Kievul încă se confruntă cu provocări semnificative.

„Întreruperea sau complicarea livrărilor și logisticii inamicului este importantă,” a declarat oficialul. „Cu toate acestea, trebuie să ne amintim că rezervele de petrol din Rusia sunt vaste, iar aceste evenimente ar putea provoca perturbări, dar nu vor bloca capacitatea militară a rușilor.”

„Cel mai binevenit lucru pentru contraofensiva ucraineană rămâne aprovizionarea cu arme constantă, stabilă și la timp pentru armata ucraineană de la aliații noștri,” a adăugat el. „O armată ucraineană bine înarmată și instruită este capabilă să degradeze capacitatea militară rusă, așa cum am demonstrat deja de multe ori.”

Publicația a precizat că tipurile de drone legate de recentele acte de sabotaj joacă, de asemenea, un rol semnificativ pe front. Vicepremierul Mikhailo Fedorov, care este și ministrul inovației și tehnologiei al Ucrainei, a declarat pe 4 mai că Kievul a pregătit 10.000 de piloți de drone pentru operațiuni de luptă.

„Acest lucru este destul de semnificativ, deoarece dronele joacă un rol crucial în lupta modernă,” a spus Gerașcenko. „Operatorii de drone instruiți și calificați și un număr mare de drone pot salva multe vieți în prima linie și pot provoca daune semnificative inamicului.”

„Dronele sunt super-arme,” a adăugat oficialul de la Kiev. „Dacă calculăm costul unei drone și costul echipamentului pe care îl poate lovi – plus eliminarea soldaților inamicului – dronele se dovedesc extrem de eficiente. Dar, din păcate, dronele sunt susceptibile la daune și pierderi și necesită o reînnoire constantă a stocului.”

Până în prezent, Moscova pare asadar incapabilă să oprească atacurile asupra infrastructurii sale vitale de combustibil și transport. Iar ofensiva ucraineană care se pregătește va fi însoțită de numeroase acte de sabotaj pe teritoriul Rusiei, concluzionează experții.

Surse: Popular Mechanics, Newsweek, Ukrainska Pravda

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...