G4Media.ro

Războiul de fiecare zi: Rusia şi Ucraina, la un pas de conflict…

sursa foto: Facebook\ Ministerul rus al Apărării

Războiul de fiecare zi: Rusia şi Ucraina, la un pas de conflict militar, în plină bătălie pentru aliaţi şi alianţe

Rusia şi Ucraina au declanşat recent un masiv război informaţional, pe fondul mişcărilor de trupe din autoproclamatele republici Doneţk şi Lugansk, teritorii ucrainene ocupate de miliţii sprijinite de Federaţia Rusă în 2014. Mai bine de 13.000 de morţi, sute de mii de strămutaţi şi un război îngheţat în Estul Europei sunt rezultatele conflictului prin care Rusia a anexat teritorii ale Ucrainei. Sancţiunile internaţionale, scăderea popularităţii preşedintelui Vladimir Putin, incapacitatea economiei ruse de a depăşi provocările şi, recent, pandemia coronavirus, au motivat Kremlinul în alegerea unei teme majore care să salveze credibilitatea puterii. Aceasta nu putea fi decât o dispută din vecinătatea imediată, se arată într-o analiză Info Sud-Est.

Escaladarea conflictului dintre Rusia şi Ucraina face parte, mai degrabă, dintr-o competiţie pentru obţinerea de aliaţi şi alianţe în Occident şi pentru stabilirea, pentru Moscova, a unor condiţii mai bune de negocieri. Preşedintele Vladimir Putin are nevoie de un război, pentru a rezista mai departe, în cele încă două mandate constituţionale votate recent, dar nu este atât de sigur că un conflict cu Ucraina i-ar asigura şederea la Kremlin până în 2036, aşa cum prevede actuala lege fundamentală.

Cei mai buni analişti ai momentului se dovedesc meteorologii: ei spun că, în condiţiile de ploi masive de primăvară, din Estul Ucrainei, este aproape imposibil de declanşat un conflict militar între Rusia şi Ucraina. Prin urmare, asistăm mai degrabă la o zdravănă bătaie în uşa aliaţilor, cele două ţări încercând să afle, fiecare, cum stă cu încrederea şi sprijinul.

Citește analiza completă pe Info Sud-Est

sursa foto: Facebook\ Ministerul rus al Apărării

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

11 comentarii

  1. Ba voi va auzi ce spuneti ,aveti idee cat costa Rusia desfasurarea de forte , o rusie in faliment nu isi permitea asta .
    Analiza de calculatorist , auzi razboiul nu incepe datorita faptului ca ploua .
    Ba voi ati facut scoala la mall , cand rusii luptau cu soldati din siberia in al doilea razboi mondial , cu temperaturi de -20 grade luni de zile , veniti voi si spuneti ca razboiul nu incepe pentru ca ploua primavara si vara.

    • Una e sa desfasori forte cu banii de la saltea, alta e sa vinzi salteaua pe care dormi ca sa iti pui draperii de matase.
      Ramai la impins vagoane, ca acolo e scoala mai buna decat la mall.

    • Ce spui tu aici nu are nici o logica . E una sa lupte pe îngheț și una în nămol.

  2. Viitorul Ucrainei este cam in ceata densa , nu cred ca tarile NATO vor risca un razboi cu Rusia cu pierderi umane si economice serioase doar de dragul Ucrainei .
    Ucraina va reveni incetul cu incetul la sanul mamei Rusia

    • Armata ucraineană nu mai e cea din 2014, a evoluat, e dotată mult mai bine.

      Putin va avea o surpriză când va invada Ucraina, iar tu va trebui să-ţi găseşti alt stăpân.

  3. Pe drumeagul din cătun
    Venea ieri un rus şi-un tun
    Tunul rus
    Şi rusul tun

  4. „Mai țineți minte manifestațiile masive din Belarus de după realegerea lui Lukaașenko? Cu ce semănau ele? Dacă aveți curiozitatea, revedeți filmările de-atunci. Și, pentru ca rima să fie perfectă, încercați să le puneți în oglindă cu Revoluția Colorată de la Kiev. Acum, după mult timp, știm bine că operațiunile din Ucraina au fost unele atent coordonate la nivel militar, iar tembelii care au inundat piețele au fost doar păpuși teleghidate ale serviciilor de informații americane. Nici măcar liderii europeni de rang înalt nu aveau habar de ce se întâmplă acolo. Lucrul pe care însă nu l-am înțeles până acum a fost motivul pentru care rușii au lăsat să le scape situația de sub control în Ucraina. Nu-mi dau seama dacă a fost o scăpare, o „luare pe nepregătite” sau, pur și simplu, o negociere la nivel înalt ale cărei efecte le vom vedea peste ceva vreme. Oricare dintre scenarii este perfect valabil, iar în momentul de față – chiar dacă a trecut atâta amar de vreme – nu avem suficiente date pentru a afirma răspicat ce s-a întâmplat de fapt.

    Cert este că de atunci s-au tot pus în scenă dramolete similare care n-au mai reușit. Una dintre ele a fost tentativa de eliminare a lui Erdogan. Dacă mai țineți minte, în timp ce Erdogan zbura fără destinație, a intervenit în direct la CNN Turk, fapt care a condus la replierea forțelor sale fidele. Episodul CNN – îmi spunea un cunoscut ceva mai priceput într-ale afacerilor murdare de nivel înalt – a fost un semnal extrem de transparent care-a avut menirea de a stopa pentru o perioadă de timp operațiunile de resetare geostrategică din zonă. Ei bine, perioada de liniște s-a cam terminat.

    Pe 17 aprilie anul curent, Lukașenko a anunțat că a reușit anihilarea unei tentative de lovitură de stat în care erau implicați mai mulți oficiali de rang înalt din serviciile de securitate ale Belarusului. Lovitura de stat viza asasinarea întregii familii a liderului de la Minsk. A fost, dacă vreți, o agresiune extremă a serviciilor de informații americane care, nu doar că au fost prinse în fundul gol, dau au declanșat o alertă de grad înalt. Operațiunea a reprezentat o încălcare a liniei roșii, fiind asimilată unei declarații de război la adresa Rusiei. Nu-s vorbe mari, iar cei care se pricep știu bine ce spun acum. E interesant de înțeles care-au fost consecințele. „

    • Nu mai pierde timpul degeaba pe aici, postacule. Poate încă nu ai înțeles că în afară de idioți, nimeni nu place Rusia aici în România.

    • Felicitari foarte buna analiza.
      Rusia mai mereu a fost cu un pas inaintea americanilor.
      Cred ca asistam la momente istorice , Rusia va domina iar estul de data asta prin forta in timp ce Germania se va preface ca e indignata.
      Partea nasoala e ca vom cadea ca fraierii bazandu-ne pe americani.

    • Du-te dom’le in Rusia daca iti place asa mult. te vor primi cu bratele deschise.

    • @BigBusiness deoarece postezi un fragment dintr-un post de pe blogul lui Dan Diaconu, poate ne spui și cine este domnul Blogger în cauza…I-am tot urmărit postările dar nu reușesc sa îl asociez cu altceva în afara de Sputnik și mama Rusie…