Războiul declarațiilor PSD-PNL, etapa pe județe: Contre pe Facebook privind taxa de solidaritate și legile educației între lideri din teritoriu, în Constanța, Giurgiu, Vrancea sau Buzău
Războiul declarațiilor PSD-PNL a intrat în etapa șefilor din județe care se contrează pe Facebook pe cartoful fierbinte din coaliție, taxa de solidaritate, susținută de social-democrați și respinsă de liberali. Lideri din teritoriu, cu precădere din PSD, lansează mesaje de susținere a taxei și de criticare a ”companiilor cu profituri enorme care își reduc artificial profitul” în județe precum Constanța, Giurgiu, Vrancea sau Buzău. În replică, liderii PNL din Constanța și Giurgiu, județe unde coaliția PNL-PSD nu funcționează, au răspuns în același timp atacurilor social-democraților.
PSD a solicitat PNL, într-un comunicat remis presei joi, să-și definească poziția față de taxa de solidaritate aplicabilă companiilor cu venituri mari și foarte mari, același mesaj fiind rostogolit de liderii din teritoriu. PNL a transmis prin vocea purtătorului de cuvânt Ionuț Stroe că liberalii nu susțin ”majorări de taxe şi impozite care ar aduce o povară în plus pe umerii mediului economic”.
Pe de altă parte, Alina Gorghiu, președinta PNL interimară a Senatului, a transmis că o modificare a Codului fiscal nu poate fi făcută decât în urma unor eventuale negocieri în coaliție.
Marian Mina, șeful PSD Giurgiu, a început seria atacurilor frontale la nivel local, intrând într-un schimb dur de replici cu șeful liberalilor din Giurgiu, Dan Motreanu. Începând cu acuzațiile de ”furturi” de primari, cei doi au continuat disputa pe subiectul taxei de solidaritate susținută de social-democrați. Mina l-a ironizat pe Motreanu spunând că ”nu nimerește comunele fără Waze, dar a găsit să critice propunerile economice și sociale ale PSD”.
- ”Domnul Motreanu nu nimerește comunele și drumurile prin Giurgiu fără „Waze”, dar a găsit, în schimb, să critice propunerile economice și sociale ale PSD. Hai să clarificăm ceva: voi, la PNL, aveți vreo propunere pe care s-o discutăm?! Ceva, domnule Motreanu, orice? Sau viziunea liberală transpiră prin toți porii doar când trimiteți secretarii de stat de la PSD la ascuțit creioane, pentru că și-au exprimat o opinie?! (…) N-ați vrut nici reglementare la prețurile la energie și gaze sau taxa de solidaritate pentru companiile din energie. Și s-au făcut! Și a fost bine pentru România!!!”, a scris Mina pe Facebook la 1 februarie.
Odată cu Mina și deputatul PSD de Vrancea Laurențiu Marin, fost consilier județean, a transmis un mesaj de susținere a taxei de solidaritate și, printr-un alt mesaj, două zile mai târziu, a cerut dezbatere publică pe tema legilor educației care ”necesită corectarea câtorva chestiuni cheie, definitorii pentru viitorul copiilor”.
Laurențiu Marin a mai transmis și că ”trebuie să luăm acele decizii care să ne permită să menținem un echilibru și să dezvoltăm România printr-un program coerent pe care PSD deja îl pregătește”, în condițiile în care PNL a reiterat ideea că programul de guvernare există deja și nu mai poate fi modificat decât în urma unor negocieri comune PNL-PSD, în interiorul coaliției de guvernare. Liderii locali PNL nu au răspuns social-democraților din teritoriu până la publicarea articolului.
A doua zi după Mina și Marin, și Felix Stroe, liderul PSD Constanța, a transmis un mesaj ”colegilor parlamentari din PNL”, cerându-le să-și definească poziția față de taxa de solidaritate:
- ”Am discutat cu mai mulți colegi parlamentari din PNL și este imperios necesar ca ei să-și definească poziția față de taxa de solidaritate, aplicabilă companiilor cu venituri mari și foarte mari. Nu este clar dacă susțin sau se opun acestei taxe (…) Colegii de la PNL trebuie să explice de ce taxa pe solidaritate e bună când o solicită PNL, dar nu mai e bună când o propune PSD (…) Contrar criticilor unor lideri PNL, taxa de solidaritate are ca efect descurajarea acestor comportamente speculative, care au afectat în mod nejustificat puterea de cumpărare a cetățenilor români. Acest comportament EVAZIONIST trebuie să înceteze! (…) Este timpul ca statul român, în beneficiul cetățenilor săi, contribuabili, să mai și încaseze! Toate taxele se încasează în favoarea românilor de rând – care și ei își plătesc taxele – nu în favoarea „statului”, ca entitate abstractă! Deci aceste taxe justificate sunt destinate sprijinirii românilor!”, a scris Stroe pe Facebook, în 2 februarie.
Bogdan Huțucă, liderul PNL Constanța, îi răspunde lui Felix Stroe trei ore mai târziu, tot printr-un mesaj publicat pe Facebook. Liderul PNL de la Constanța i-a răspuns lui Stroe în aceeași oră în care Dan Motreanu, șeful PNL Giurgiu, îi răspundea lui Marian Mina, șeful PSD Giurgiu. Ambii șefi PNL aduc ca argumente pentru respingerea taxei de solidaritate faptul că aceasta ar reprezenta o povară pentru firmele românești, nu pentru multinaționale:
- ”Românii știu foarte bine că orice creștere a taxelor și a impozitelor se va regăsi în prețul final (…) De aceea, PNL nu susține impozitul de 1% pentru marile companii. Dacă am implementa acest impozit, companii precum Dacia Pitești ar avea de plătit un impozit mai mare decât profitul! Un alt exemplu sunt companiile românești din domeniul alimentar (…) Măsura este una incoerentă deoarece stabilește același impozit pentru toate companiile, fără a ține cont de marja lor de profit. Socialiștii să nu uite că astfel de măsuri cresc și mai mult inflația”, a răspuns Bogdan Huțucă, fost șef al ANAF Constanța.
- ”Poziția PNL este clară și fermă: ne opunem oricăror majorări de taxe. Am văzut că propaganda PSD încearcă să răstălmăcească argumentele mele și ale colegilor mei (…) Printre firmele care sunt vizate de propunerea PSD se numără multe firme cu capital românesc (Altex, Albalact, Dedeman, EMag, RCS-RDS, etc) sau cu capital mixt. Liderii PSD pretind, în mod mincinos, că propun o lege care vizează doar firmele multinaționale (…) Atașamentul PSD față de taxa de solidaritate în energie ar fi trebuit să se manifeste prin elaborarea, de către Ministerul Finanațelor, condus de PSD, a unui act normativ care să poată fi aplicat și companiilor străine. PSD a picat tocmai textul aplicării taxei de solidaritate pentru toate companiile”, a răspuns și Dan Motreanu, odată cu colegul său de partid Bogdan Huțucă.
Și subprefectul PSD de Buzău, Constantin Cristea, a rostogolit retorica de la centru privind taxa de solidaritate și ”companiile cu profituri remarcabile în România, dar își micșorează profiturile artificial, pentru a plăti taxe mai mici de 1%”, printr-un mesaj pe Facebook. Până la publicarea articolului nu exista vreun răspuns al lideriilor locali ai PNL, pe Facebook.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii