G4Media.ro

Războiul din Ucraina a ajuns într-un moment crucial care ar putea determina…

Sursa foto: Anatolii Stepanov / AFP

Războiul din Ucraina a ajuns într-un moment crucial care ar putea determina rezultatul pe termen lung, susțin oficialii serviciilor de informații

Armata ucraineană consumă muniția din epoca sovietică care se potrivește sistemelor mai vechi, în timp ce țara imploră Occidentul să trimită mai mult armament greu, iar Rusia acumulează un avantaj semnificativ în jurul a două orașe de importanță strategică din estul Ucrainei, relatează CNN.

Oficiali occidentali din domeniul informațiilor și al armatei consideră că războiul Rusiei din Ucraina se află într-o etapă critică care ar putea determina rezultatul pe termen lung al conflictului, potrivit mai multor surse familiare cu serviciile de informații americane și occidentale.

Acest moment crucial ar putea forța, de asemenea, o decizie dificilă pentru guvernele occidentale, care până acum au oferit sprijin Ucrainei cu un cost în continuă creștere pentru propriile economii și pentru stocurile naționale de arme.

Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, este pregătit să conducă un grup de lucru format din aproape 50 de țări pentru a discuta despre criză miercuri, când SUA se așteaptă la mai multe anunțuri privind pachete de arme și echipamente pentru Ucraina, potrivit unui înalt oficial american din domeniul apărării, citat de CNN. Oficialii ucraineni și-au exprimat frustrarea că aceste muniții vitale par ajung spre Kiev în mod fragmentat – și au ridicat temeri că angajamentul occidental s-ar putea să se atenueze într-un moment decisiv.

„Cred că sunteți pe cale să ajungeți la punctul în care o parte sau alta va avea succes. Fie rușii vor ajunge la Slovyansk și Kramatorsk, fie ucrainenii îi vor opri aici. Iar dacă ucrainenii vor reuși să țină linia aici, în fața acestui număr de forțe, asta va conta”, a declarat un înalt oficial NATO.

Sursa foto: Anatolii Stepanov / AFP

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

18 comentarii

  1. Când grobiana propaganda ucraineana se plânge ca situația este critica, atunci situația Ucrainei este de fapt sub orice critica: Donbas-ul este ca si pierdut si Vestul doar se preface ca ajuta.

    • Bravo ! Ești fericit și vrei să știe toată lumea . Ți-a întrat solda ????

    • Nu știu ce ce credeți voi despre „ajutor”. Este o vânzare de armament pe datorie! După ce vor intra in UE, ucrainenii vor înțelege că fabricile alea fantastice se vor închide datorita legislației europene. Așa, ca-n România. Și vor plăti ca sclavii 30-40 de ani. Și pagubele și „reconstrucția”. Mi-e milă de ei. Au pus botul la vrăjeala lui Porosenko. Și la treaba aia cu maidanul.Care a zis că rușii din Ucraina nu vor mai primii pensii si copii lor vor trăi în beciuri. Nasol. E invers…..

  2. Cred că Ucrainei ar trebui să i se returneze echivalentul arsenalului nuclear pe care le-a cedat în 1994 prin semnarea Memorandumului de la Budapesta privind garantarea suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei. Acest acord tocmai a fost încălcat de Federația Rusă prin invadarea Ucrainei începând cu anexarea Crimeei de la începutul anului 2014 și continuând cu invazia acesteia din acest an. La data semnării Memorandumului, Ucraina dispunea de al treilea arsenal nuclear ca mărime din lume, suficient după părerea mea să determine Rusia să stea în banca ei.

    • Toate tarile semnatare au răsuflat ușurate când au convins Ucraina sa renunțe la nucleare.
      Au luat grenada din mana maimuței.
      Altfel cine știe unde ajungeau componentele nucleare, Ucraina fiind un stat extrem de corupt.

    • Cheile rachetelor nucleare din Ucraina întotdeauna au fost la Moscova, nu la Kiev.

    • Codurile de lansare erau la Moscova, dar fizic echipamentele erau in Ucraina si puteau si usor vandute pe bucati.

    • Judecata de melc. L-ai văzut vreodată pe Kucima vorbind? (Pe vremea lui s-au semnat).Gândește-te la o corcitura între Ceaușescu și Sorin Ovidiu Vântu. Plus mitocănia lui Băsescu. Plus cultura lui Romeo Fantastic. Plus alcoolemia lui Elțin. Ce dreacu’ bati câmpii?

  3. UKRAINA nu e un stat. E o adunatura. La fel ca MOLDOVA , o gluma.
    Cand, bunica, CRIMEEA a apatinut UKRAINEI cu adevarat ?
    Hruschov la o betie a dat-o formal Ukrainei. Si oricum era
    o Republica Autonoma in componeneta Ukrainei.

    • Mulțumim de comentariu! Două ruble au fost adăugate in contul dumneavoastră.

    • cat mai plateste sputnik zilele astea?

    • @Epureanu Vasile
      Dreptul international nu funcționează așa.
      Când a aparținut Transilvania României înainte de 1920? Care Romania ?

    • Se pare că te-ai școlit dincolo de Volga .

    • Aici ma asteptam si la un comentariu similar despre Moldova. Cum ar fi.. Cand bunica sau nepoata Moldova..samd.
      As fi fost curios.

  4. #ilie…tu ai ceas pobeda….sigur!

  5. Fiecare zi a „operațiunii speciale” e cruciala. Și asa a fost din 24 februarie pana acum. Ba și toate zilele de la „euromaidan” încoace.
    Din păcate exista semnale, inclusiv în presa din vest ca Ucraina cam începe sa aibă o problema cu resursa umana, pe lângă logistica.
    Ce urmează? Greu de zis. Probabil ca actualul conflict din Ucraina nu se va termina pana nu se va stabili o noua linie de demarcație între zonele de influenta rusa și americana. E clar ca Rusia nu accepta linia respectiva la 500 km de Moscova. Va accepta occidentul linia aceea la granița de Est a Poloniei (și promisiunea ferma ca nu va primi Ucraina în NATO)? Dorința ucrainenilor oricum nu va conta în ciuda discursului patetic al lui zelenski et co.