Războiul din Ucraina: ce se știe despre ceea ce ar putea fi prima lovitură cu rachete americane ATACMS pe teritoriul Rusiei
Este aceasta prima confirmare a „luminii verzi” a Washingtonului care a apărut în presa americană chiar la sfârșitul săptămânii? New York Times a dezvăluit, duminică, că Casa Albă a autorizat armata ucraineană să lovească teritoriul rus cu rachete balistice tactice americane ATACMS, a căror utilizare fusese până atunci limitată la teritoriul ucrainean controlat de Moscova. Washingtonul nu a confirmat oficial această schimbare de doctrină, întrucât Joe Biden nu a dorit niciodată să treacă această linie, în ciuda numeroaselor solicitări ucrainene din ultimele luni, potrivit Le Figaro.
Marți, 19 noiembrie, în cea de-a 1.000-a zi de război în Ucraina, Rusia a anunțat că forțele armate ucrainene au atacat regiunea rusă Briansk cu rachete ATACMS.
„Noaptea trecută, la ora 03:25, inamicul a lovit un obiect de pe teritoriul regiunii Briansk cu șase rachete balistice. Conform datelor confirmate, au fost utilizate rachete tactice ATACMS de fabricație americană. Sistemele de apărare antiaeriană S-400 și Pantsir au lovit cinci rachete, dintre care una a fost avariată”, s-a lăudat Ministerul rus al Apărării într-un comunicat citat de agenția rusă de presă TASS.
Depozit de muniții la Karachev?
Financial Times, citând „persoane apropiate problemei”, a confirmat utilizarea rachetelor ATACMS pentru prima dată pe teritoriul Rusiei. Statul Major ucrainean nu a confirmat utilizarea acestor arme în mod special, dar a revendicat responsabilitatea pentru lovituri. „Distrugerea depozitelor de muniții ale armatei ocupanților ruși va continua pentru a pune capăt agresiunii armate a Federației Ruse împotriva Ucrainei”, au declarat sursele citate pentru FT.
Tot potrivit Moscovei, rămășițele rachetelor ATACMS au căzut pe instalațiile tehnice ale unui sit militar, unde a izbucnit un incendiu. „Nu au existat victime sau distrugeri”, a declarat Ministerul rus al Apărării. Mai multe videoclipuri cu o explozie puternică și un incendiu la un depozit de muniții din regiunea Briansk au fost postate pe rețelele sociale începând din această dimineață.
Se crede că este vorba despre cel de-al 67-lea arsenal al Direcției principale de rachete și artilerie (GRAU) din Karachev, care a fost deja afectat de o serie de explozii pe 9 octombrie. Cu toate acestea, pentru moment nu există nimic care să confirme cu certitudine că acest nou atac a fost efectuat cu rachete ATACMS și nu cu drone de fabricație ucraineană, care au fost folosite de Kiev pentru a lovi teritoriul rus încă de la începutul războiului. De data aceasta, însă, „dâra de fum” care apare în imaginile atacului sugerează că a fost vorba de o rachetă și nu de o dronă, afirmă Financial Times.
Ce tip de rachetă ATACMS?
Regiunea de frontieră rusă Briansk se află la nord-est de Ucraina, iar orașul Karachev se află la 115 km de granița dintre cele două țări. Rachetele ATACMS sunt disponibile în două versiuni: una limitată la o rază de acțiune de 160 km, iar cealaltă extinsă la 300 km. Presa americană a dat „undă verde”, dar nu a precizat care dintre aceste două versiuni a fost autorizată de Washington. Casa Albă îi autorizase deja oficial pe ucraineni să își folosească artileria cu rază lungă de acțiune doar în regiunile rusești Kursk, unde ucrainenii au lansat o ofensivă la începutul lunii august, și Belgorod, un oblast rusesc care servește drept bază din spate pentru forțele ruse care atacă regiunea ucraineană Harkov. Proiectilele ghidate ale sistemelor americane HIMARS se pot deplasa cu 80 km/h.
Acesta este lansatorul multifuncțional pentru acest sistem de artilerie, care poate trage și rachete ATACMS. Din punct de vedere tehnic, acestea nu sunt rachete cu rază lungă de acțiune, ci, în clasificarea recunoscută la nivel internațional, simple rachete cu rază scurtă de acțiune. Această ultimă categorie cuprinde toate rachetele cu o rază de acțiune mai mică de 500 km; dincolo de aceasta, vorbim de rachete cu rază de acțiune intermediară sau chiar de rachete intercontinentale care depășesc 5.500 km. Cu toate acestea, chiar dacă termenul „cu rază lungă de acțiune” este inadecvat, aceste rachete ajung totuși mai departe decât armele furnizate până acum de Washington și aliații săi.
Noua doctrină nucleară rusă
Marți, chiar înainte de anunțul unei prime lovituri ATACMS, Vladimir Putin a semnat decretul care forjează noua doctrină nucleară rusă, anunțată la sfârșitul lunii septembrie de președintele rus, care estimase că, în cazul unui atac al unor rachete cu rază lungă de acțiune asupra solului rus, Moscova ar considera că „țările NATO ar fi în război cu Rusia”.
Noul text prevede posibilitatea unor lovituri nucleare în cazul unui atac aerian „masiv” al unui stat nenuclear susținut de o putere nucleară. Această revizuire este o referire directă la situația Ucrainei și a aliaților săi, care includ trei puteri nucleare – Statele Unite, Regatul Unit și Franța. „A fost necesar să adaptăm bazele [doctrinei noastre nucleare, n.r.] la situația actuală”, a comentat marți purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.
Au fost doborâte rachetele balistice ATACMS de Rusia?
Observatorul militar al BBC Ilya Abishev despre declarația Ministerului rus al Apărării cu privire la rachetele ATACMS doborâte astăzi
Ca orice altă rachetă balistică, ATACMS este greu de doborât, notează analistul militar al BBC Ilia Abișev. Se deplasează cu viteză mare – peste Mach 3 – de-a lungul unei traiectorii complexe, atacă din stratosferă, este capabilă de manevre active atât în faza inițială, cât și în cea finală a zborului, iar timpul de pregătire pentru lansare și apropierea de țintă se încadrează în câteva minute.
Pentru a respinge un astfel de atac, este nevoie de activitatea rapidă și coordonată a sistemelor moderne de avertizare a atacului cu rachete și a sistemelor de apărare aeriană care acoperă instalații atât de importante precum arsenalul atacat în zona orașului Karachev.
În câteva secunde, stațiile radar sau echipamentele de recunoaștere spațială trebuie să înregistreze lansarea, să determine azimuturile, să calculeze traiectoria și să furnizeze desemnarea țintelor pentru antirachete.
Ministerul rus al Apărării a anunțat că cinci rachete ATACMS din șase au fost doborâte în regiunea Briansk; a șasea, potrivit armatei ruse, a fost avariată, iar fragmentele sale au căzut pe teritoriul tehnic al instalației militare.
Acest rezultat al activității de apărare aeriană ar putea fi considerat un succes dacă nu ar exista semne de detonare secundară, clar vizibile în înregistrările video de la Karachev postate online.
Este evident că problema nu s-a limitat la un incendiu obișnuit.
„Judecând după unul dintre videoclipuri, funcționarea rachetei și detonarea submunițiilor M74 au fost complet normale. Nu înțeleg de ce există aceste noi formulări despre racheta avariată”, subliniază autorul canalului Z «Voevoda Broadcasts».
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank