Războiul din Ucraina: Londra era îngrijorată încă din 2001 de o intervenție rusă
Marea Britanie ar trebui să creeze „o relație mai strânsă” cu Kievul pentru a preveni o „intervenție rusă în Ucraina”: această recomandare a unui consilier guvernamental de rang înalt datează de peste douăzeci de ani și a fost dezvăluită în arhivele făcute publice miercuri, 19 iulie, transmite Le Figaro.
Într-o notă confidențială din iulie 2001, consilierul de politică externă Roger Liddle se referea la scenariul „cel mai rău” al unei „intervenții rusești în Ucraina” și la rezistența pe care ucrainenii ar putea să o opună în fața „erodării independenței greu câștigate a țării lor”.
Memorandumul, adresat premierului de atunci Tony Blair, este unul dintre sutele de pagini de arhive ale guvernului britanic privind Ucraina făcute publice miercuri. Acestea acoperă perioada 2001-2002. Ele arată dificultățile Regatului Unit în a răspunde aspirațiilor Ucrainei de a adera la NATO și la Uniunea Europeană, la un deceniu de la căderea URSS. După 20 de ani, Ucraina nu a aderat la niciuna dintre aceste organizații, iar din februarie 2022 se confruntă cu o invazie rusă la scară largă.
În arhivele dezvăluite miercuri, Londra pare să susțină ambițiile occidentale ale Kievului, dar cu condiții stricte. De exemplu, o notă internă exclude posibilitatea unor vizite de stat reciproce ale liderilor ucraineni și britanici în 2002 și 2003.
O altă notă detaliază opoziția Londrei de la acea vreme față de Ucraina de a face un pas în plus spre aderarea la NATO. Kievul „este departe de a îndeplini criteriile necesare”, iar acest lucru ar „complica foarte mult gestionarea relației noastre NATO-Rusia”.
Viziunea „optimistă” asupra lui Putin
La acea vreme – la scurt timp după atacurile de la 11 septembrie 2001 – NATO și aliații săi occidentali doreau să consolideze relațiile cu Rusia și cu președintele Vladimir Putin, care își exprimase sprijinul pentru „războiul împotriva terorismului” condus de SUA.
Într-o scrisoare din noiembrie 2001 adresată secretarului general al NATO, George Robertson, Tony Blair a lăudat „reînnoirea” legăturilor dintre Moscova și Alianța Atlantică și s-a declarat „convins” că președintele rus dorea „să dezvolte un nou parteneriat cu NATO”.
În notele sale, Roger Liddle – în prezent membru al Camerei Lorzilor britanice – a detaliat importanța strategică a Ucrainei. Imediat după ce a primit o delegație ucraineană în Marea Britanie, în decembrie 2001, el i-a raportat lui Tony Blair că ucrainenii considerau că Londra avea „o viziune prea optimistă asupra lui Putin (care, în opinia lor, este un politician abil și prezentabil, dar nu un erou democratic)”.
Cu șase luni mai devreme, el a detaliat într-o scrisoare dorința Kievului de a crea o „relație specială” cu Londra, „dacă noi am arăta mai mult interes”. „Consolidarea democrației și a economiei șubrede a Ucrainei sporește stabilitatea viitoarelor frontiere estice ale UE și reprezintă o barieră formidabilă în fața oricărei reapariții a imperialismului rusesc în Occident”, a spus el.
„O implozie a Ucrainei ar duce, în cel mai bun caz, la presiuni migratorii masive dintr-o țară de 50 de milioane de locuitori peste o graniță poroasă a UE”, a precizat el. „În cel mai rău caz, ar putea duce la o intervenție rusă în Ucraina și la un război civil declanșat de ucrainenii din vestul țării care se opun cu fermitate erodării independenței greu câștigate a țării lor.”
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank