G4Media.ro

Războiul dintre democrați și Trump, faza presă. O publicație americană îl acuză…

Războiul dintre democrați și Trump, faza presă. O publicație americană îl acuză pe Rudy Giuliani, avocatul președintelui SUA, că a generat un scandal în România, în replică la scandalul Ucrainagate 

Avocatul personal al preşedintelui Trump, Rudy Giuliani, avansează o teorie a conspiraţiei demistificată despre fostul vicepreşedinte Joe Biden. Dar el însuşi pare să fi intervenit într-un efort anticorupţie extern, în timp ce era plătit de Trump, scrie alternet.org

Trump a recunoscut în această săptămână că a blocat un ajutor destinat Ucrainei, aprobat în Congres, cu câteva zile înainte de a discuta despre Biden cu preşedintele ţării, într-un apel telefonic care a atras o plângere „urgentă” a unui avertizor.

Teoria conspiraţiei legate de Biden a fost avansată de Giuliani încă din primăvară, când a dat o poveste la New York Times, susţinând că Biden a intervenit în mod necorespunzător într-o anchetă ucraineană asupra unei companii energetice care îl angajase pe fiul său, Hunter Biden.

Deşi Trump şi Giuliani au continuat să promoveze această acuzaţie lipsită de temei luni de zile, acuzaţia făcută de Giuliani a fost discreditată de oficialii ucraineni, la câteva zile după ce el a ameninţat pentru prima dată să zboare în Ucraina pentru a duce la capăt totul.

De fapt, procurorul ucrainean a cărui concediere a forţat-o Biden a fost acuzat că a cerut mită şi că nu a combătut corupţia. Ca vicepreşedinte, Biden a făcut parte dintr-un consens occidental pentru a-l presa pe procuror să demisioneze.

La momentul în care Biden s-a implicat, compania pentru care a lucrat fiul său nu mai făcea obiectul unei investigaţii active, iar procurorii ucraineni spun că nici nu a existat vreodată vreo sugestie privind o infracţiune din partea lui Biden.

Implicarea lui Giuliani este ironică, având în vedere eforturile sale de a interveni în eforturile anticorupţie din regiune, chiar în timp ce era pe statul de plată al lui Trump. The Washington Post a relatat în august anul trecut că Giuliani a intervenit într-un efort anticorupţie în România, posibil în numele unui partid al cărui lider este acum în închisoare pentru corupţie.

Giuliani a trimis o scrisoare către liderii ţării criticând eforturile lor anticorupţie, acuzându-i de „excese” sub „pretextul aplicării legii”. Scrisoarea lui Giuliani a venit în opoziţie directă cu Departamentul de Stat, care s-a alăturat altor 11 ţări, cu doar câteva luni mai devreme, pentru a avertiza România să nu ia nicio măsură care să aducă atingere „capacităţii sale de combatere a criminalităţii sau corupţiei”.

Scrisoarea „a surprins” Casa Albă, relatează Washington Post. După scrisoarea lui Giuliani, Departamentul de Stat a emis rapid o declaraţie prin care a lăudat România pentru „progresele considerabile în combaterea corupţiei şi edificarea eficientă a statului de drept” şi a îndemnat liderii să „continue pe această cale”.

„Rudy Giuliani nu vorbeşte pentru guvernul SUA în materie de politică externă”, a declarat pentru (W) Post un oficial al Departamentului de Stat. „Poate că ar fi trebuit să menţionez în scrisoare că nu-l reprezint pe preşedinte”, a recunoscut Giuliani pentru (W) Post, după ce a susţinut că a trimis scrisoarea în calitate de „cetăţean privat”.

Deşi Giuliani nu a spus în numele cui a trimis scrisoarea, Liviu Dragnea, liderul social-democraţilor din România, a forţat cu succes revocarea procurorului anticorupţie Laura Codruţa Kovesi, care a fost comparată cu procurorul special Robert Mueller şi a primit laude din partea regretatului senator John McCain, potrivit (W) Post.

Dragnea a fost condamnat în iunie 2018 pentru abuz în serviciu. În mai, a fost condamnat la trei ani şi jumătate de închisoare. Dragnea a salutat scrisoarea lui Giuliani, susţinând că declaraţia avocatului lui Trump a arătat că „încrederea în sistemul de justiţie din România este zdruncinată serios atunci când vine vorba de parteneri străini”.

Secretarul de stat Mike Pompeo a emis un ordin, la începutul acestei luni, care îi interzice lui Dragnea, care a participat la festivitatea de inaugurare a mandatului lui Trump, în ianuarie 2017, intrarea în SUA pe viitor, invocând acuzaţii de acte „semnificative de corupţie”.

Sursa: alternet.org/ Rador/ Traducerea: Cristina Zaharia

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. Washington Post e la fel de “publicatie”, cum e imbuibatu “jurnalist”…

    • Tine lumanarea dreapta cand ti-o cauti, ca e doar un mit acela care spune ca ceara topita face bine la piele, chit ca arde ca Dracu’…!

    • Prea te agiti cand zic adevarul despre prietenul tau… sau e mai mult de atat?!? 😉

  2. Si Giuliani ii acuza de coruptie pe cei de la FBI si pe Biden. Spune ca reteaua lui Soros a exportat coruptie in Ucraina. Fiul lui Biden a luat 6 milioane de dolari de la un oligarh rus care l-a introdus in Consiliul de Administratie al companiei din energie, desi nu avea nicio experienta. Corupte la varf. Omul FBI-ului amestecat atunci acum lucreaza direct pentru Soros, Vedeti si ce spune Giuliani, care a fost un veritabil procuror antimafia spre deosebire de Kovesi care a facut numai stalinism fiind sluga polticienilor.

  3. Sunt doua acuzatii (doar sa le zicem asa ) aparute , ca spusele unor oameni , (politicieni sau nu ) ce sunt deja atasate ca un intreg . Este presupusa fapta a fiului lui JOE BIDEN petrecuta in Ucraina si incercarea de a musmaliza si de a interveni in decizia unui procuror Ucrainean, a tatalui acestuia , raportata la cauza in speta (deocamdata toate aceste ziceri sunt doar presupuneri si comentarii in ziare si nu fapte dovedite ) Urmatoarea presupusa fapta este interventia actualului presedinte american ,interventie adresata catre presedintele in functie ucrainean si care cere o interventie in vederea unei investigatii asupra unei presupuse fapte ce il are in prim plan pe fostul numar doi in administatia americana JOE BIDEN . Evidenta ne aduce in fata un lucru neasteptat . Daca legea condamna una dintre fapte ,este obligata sa o condamne si pe cealalta . Strinsa legatura intre cele doua situatii si aparitia textului convorbirilor (poate fi cerut acelasi lucru si in celalalt caz , ba chiar si in cazul, posibil atasat , a celor care s-au ocupat de facto cu temele aparute recent ) -AD LITTERAM -asa cum a fost cerut de catre doamna Nancy Pelosi poate provoca mari surprize .Avem doar o singura certitudine . A fost declansata procedura ce poate duce sau nu , la demiterea presedintelui in functie .

  4. Cine crede că democrații (Biden, pelosi) sunt neprihăniți de înșală. Au și ei scheletii lor în dulap. de fapt încearcă acum din toate puterile să îi îngreuneze lui Trump campania electorală de la anul. Pentru că Trump are șanse foarte mari să fie reales. Din partea republicanilor nu va avea la alegerile primare decât o opoziție formală ceea ce îi va permite lui Trump să ironizeze primarele democraților. Mă aștept la niste tweeturi gen: ” e luna iunie și democrații nu s-au hotărât pe cine să trimită să piardă alegerile in fata mea…”. Cam așa se va desfășura campania.
    Legat de procedura de demitere democrații știu bine că nu au nicio șansă (pentru că nu au majoritate in Senat care este camera decizionala). Însă procedura in sine, audierile și alte dezvăluiri il vor ține pe trump la foc mocnit.
    Urmează un an electoral foarte murdar, plin de dezvăluiri senzaționale și cu acuzații de trădare și dintr-o parte și din alta. Din păcate pentru democrati de pare că nu au găsit persoana să il învingă pe Trump. In schimb pot anticipa că 2024 va fi un dezastru pentru republicani daca trump card mai fi președinte până atunci (sunt alegeri parțiale la Senat și in2020 și în 2022 și dacă democrații preiau controlul vor incerca să il demită)