Războiul dintre democrați și Trump, faza presă. O publicație americană îl acuză pe Rudy Giuliani, avocatul președintelui SUA, că a generat un scandal în România, în replică la scandalul Ucrainagate
Avocatul personal al preşedintelui Trump, Rudy Giuliani, avansează o teorie a conspiraţiei demistificată despre fostul vicepreşedinte Joe Biden. Dar el însuşi pare să fi intervenit într-un efort anticorupţie extern, în timp ce era plătit de Trump, scrie alternet.org
Trump a recunoscut în această săptămână că a blocat un ajutor destinat Ucrainei, aprobat în Congres, cu câteva zile înainte de a discuta despre Biden cu preşedintele ţării, într-un apel telefonic care a atras o plângere „urgentă” a unui avertizor.
Teoria conspiraţiei legate de Biden a fost avansată de Giuliani încă din primăvară, când a dat o poveste la New York Times, susţinând că Biden a intervenit în mod necorespunzător într-o anchetă ucraineană asupra unei companii energetice care îl angajase pe fiul său, Hunter Biden.
Deşi Trump şi Giuliani au continuat să promoveze această acuzaţie lipsită de temei luni de zile, acuzaţia făcută de Giuliani a fost discreditată de oficialii ucraineni, la câteva zile după ce el a ameninţat pentru prima dată să zboare în Ucraina pentru a duce la capăt totul.
De fapt, procurorul ucrainean a cărui concediere a forţat-o Biden a fost acuzat că a cerut mită şi că nu a combătut corupţia. Ca vicepreşedinte, Biden a făcut parte dintr-un consens occidental pentru a-l presa pe procuror să demisioneze.
La momentul în care Biden s-a implicat, compania pentru care a lucrat fiul său nu mai făcea obiectul unei investigaţii active, iar procurorii ucraineni spun că nici nu a existat vreodată vreo sugestie privind o infracţiune din partea lui Biden.
Implicarea lui Giuliani este ironică, având în vedere eforturile sale de a interveni în eforturile anticorupţie din regiune, chiar în timp ce era pe statul de plată al lui Trump. The Washington Post a relatat în august anul trecut că Giuliani a intervenit într-un efort anticorupţie în România, posibil în numele unui partid al cărui lider este acum în închisoare pentru corupţie.
Giuliani a trimis o scrisoare către liderii ţării criticând eforturile lor anticorupţie, acuzându-i de „excese” sub „pretextul aplicării legii”. Scrisoarea lui Giuliani a venit în opoziţie directă cu Departamentul de Stat, care s-a alăturat altor 11 ţări, cu doar câteva luni mai devreme, pentru a avertiza România să nu ia nicio măsură care să aducă atingere „capacităţii sale de combatere a criminalităţii sau corupţiei”.
Scrisoarea „a surprins” Casa Albă, relatează Washington Post. După scrisoarea lui Giuliani, Departamentul de Stat a emis rapid o declaraţie prin care a lăudat România pentru „progresele considerabile în combaterea corupţiei şi edificarea eficientă a statului de drept” şi a îndemnat liderii să „continue pe această cale”.
„Rudy Giuliani nu vorbeşte pentru guvernul SUA în materie de politică externă”, a declarat pentru (W) Post un oficial al Departamentului de Stat. „Poate că ar fi trebuit să menţionez în scrisoare că nu-l reprezint pe preşedinte”, a recunoscut Giuliani pentru (W) Post, după ce a susţinut că a trimis scrisoarea în calitate de „cetăţean privat”.
Deşi Giuliani nu a spus în numele cui a trimis scrisoarea, Liviu Dragnea, liderul social-democraţilor din România, a forţat cu succes revocarea procurorului anticorupţie Laura Codruţa Kovesi, care a fost comparată cu procurorul special Robert Mueller şi a primit laude din partea regretatului senator John McCain, potrivit (W) Post.
Dragnea a fost condamnat în iunie 2018 pentru abuz în serviciu. În mai, a fost condamnat la trei ani şi jumătate de închisoare. Dragnea a salutat scrisoarea lui Giuliani, susţinând că declaraţia avocatului lui Trump a arătat că „încrederea în sistemul de justiţie din România este zdruncinată serios atunci când vine vorba de parteneri străini”.
Secretarul de stat Mike Pompeo a emis un ordin, la începutul acestei luni, care îi interzice lui Dragnea, care a participat la festivitatea de inaugurare a mandatului lui Trump, în ianuarie 2017, intrarea în SUA pe viitor, invocând acuzaţii de acte „semnificative de corupţie”.
Sursa: alternet.org/ Rador/ Traducerea: Cristina Zaharia
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
7 comentarii