Războiul dintre Rusia și Ucraina a provocat pagube ecologice de peste 35 de miliarde de dolari, afirmă ministrul ucrainean al Apărării
Pagubele cauzate ecologiei ucrainene de războiul Rusiei împotriva Ucrainei sunt acum estimate la 35,3 miliarde de dolari, a declarat luni ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, potrivit CNN.
„Milioane de hectare de rezervații naturale sunt amenințate. Articolul 55 din Protocolul I [Protecția victimelor conflictelor armate internaționale] interzice purtarea războiului VS mediul natural prin represalii, dar Rusiei nu-i pasă”, a scris el pe Twitter, făcând referire la un protocol de amendare din 1977 la Convențiile de la Geneva.
Ministerul ucrainean al Protecției Mediului și al Resurselor Naturale a precizat luni, într-o postare pe Facebook: „Desfășurarea ostilităților adâncește criza climatică, provocând emisii semnificative de dioxid de carbon și alte gaze cu efect de seră în atmosferă”.
Potrivit ultimelor calcule ale Ministerului Mediului, războiul a condus în mod direct la emisii de 33 de milioane de tone de gaze cu efect de seră. Ministerul a defalcat această cifră, enumerând emisiile estimate în urma luptelor, a deplasării persoanelor strămutate în interiorul țării și a incendiilor din țară.
În luna mai a anului trecut, solul fertil al Ucrainei a început să fie contaminat cu metale grele și alte substanțe potențial otrăvitoare care se scurg de la rachete, echipamente militare și muniție uzată, notează CNN.
Combustibilul vărsat poluează apele subterane, iar ecosistemele sunt lovite de tancuri și de alte tehnologii grele. Toate acestea sunt daune care se vor resimți timp de decenii după ce războiul se va încheia.
În decembrie, organizația non-profit cu sediul la Kiev, Centrul pentru Inițiative de Mediu Ecoaction, a publicat un raport în care se afirmă că „accesul populației la apă în multe regiuni ale țării s-a deteriorat semnificativ”.
„Ca urmare a agresiunii militare armate a Rusiei împotriva Ucrainei, instalațiile de tratare a apei și infrastructura de purificare a apei sunt distruse, iar componentele de mediu sunt poluate, în special sursele de apă potabilă și corpurile de apă”, a adăugat raportul.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii