
Războiul high-tech al Israelului în Gaza
La prima vedere, acest buldozer masiv care ară un teren accidentat în apropiere de Tel Aviv nu are nimic neobișnuit, cu excepția faptului că, la o privire mai atentă, cabina șoferului este ciudat de goală. Pe un poligon de testare, mastodontul blindat este controlat de la distanță dintr-un showroom militar din Alabama (SUA), la mii de kilometri distanță, transmite agenția AFP, citată de boursorama.com.
Este versiunea telecomandată a unei mașini pe care trupele israeliene o folosesc zilnic de ani de zile pentru lucrări de inginerie pe frontul de război.
În ultimul an și jumătate, armata israeliană a utilizat din ce în ce mai mult versiuni automatizate în Fâșia Gaza și în Liban, pentru a evita expunerea soldaților săi.
„Având în vedere că misiunile de inginerie de luptă sunt deosebit de riscante, ideea este de elimina persoana din buldozer”, explică Rani, șef de echipă la Israel Aerospace Industries, compania publică israeliană care a conceput “robdozerul”.
Managerul, care nu își dă numele de familie din motive de securitate, susține că această mașină poate îndeplini o serie întreagă de sarcini „chiar mai bine decât o ființă umană”.
De la sistemele de protecție antiaeriană Iron Dome și Arrow la instrumentele de detectare a țintelor prin inteligență artificială, utilizarea sporită de către Israel a tehnologiilor avansate pe câmpul de luptă a fost bine documentată – și criticată.
„Acesta este viitorul”
Războiul viitorului, așa cum este el conturat în Gaza, ridică probleme juridice și etice.
Tal Mimran, cercetător în drept internațional la Universitatea Ebraică din Ierusalim, subliniază că legile războiului, scrise înainte de 1977, nu au fost actualizate pentru a ține seama de cele mai recente tehnologii.
În plus, „armata israeliană utilizează date incomplete, calcule eronate și instrumente inadecvate pentru a o ajuta să ia decizii de viață și de moarte în Gaza, ceea ce ar putea crește daunele aduse civililor”, avertizează Human Rights Watch.
De la începutul războiului declanșat de un atac fără precedent al Hamas asupra Israelului la 7 octombrie 2023, cel puțin 51.000 de persoane, majoritatea civili, au fost ucise în Fâșia Gaza, potrivit Ministerului Sănătății al mișcării islamiste palestiniene.
Armata israeliană a început să utilizeze instrumente robotizate „în urmă cu mai mult de un deceniu, dar în număr foarte mic”, a declarat pentru AFP o sursă militară israeliană, sub rezerva anonimatului. „Ele sunt acum desfășurate în conflicte de mare amploare”.
Andrew Fox, fost ofițer în armata britanică și cercetător la think tank-ul Henry Jackson Society, consideră că armata israeliană a fost probabil prima care a folosit vehicule de luptă autonome într-o zonă de război, ceea ce „schimbă paradigma” războiului.
„Este un progres foarte important”, spune el, explicând cum aceste buldozere sunt folosite pentru a îndepărta molozul după un atac aerian și pentru a elibera calea de înaintare a trupelor, fără a le expune inutil.
Pentru John Spencer, președintele programului de studii privind războiul urban din cadrul Academiei militare americane de la West Point, „acesta este viitorul”.
Dezavantaje
Armate din întreaga lume încearcă de ani de zile să dezvolte vehicule de luptă autonome, subliniază cercetătorul care studiază influența tehnologiilor israeliene asupra armatelor occidentale.
„Multe experimentează cu aceste tehnologii, dar nimeni nu le-a văzut încă implementate direct în luptele moderne. Este cu adevărat unic”, a spus el.
Dar aceste tehnologii avansate au și dezavantaje dincolo de aspectele etice și juridice, deoarece pot masca nevoia unei prezențe umane pentru a face față situațiilor neprevăzute.
Atacurile Hamas care au declanșat războiul din Gaza sunt un bun exemplu în acest sens, potrivit lui Tal Mimran.
„Ziua de 7 octombrie ne-a arătat că poți construi un zid de miliarde de dolari (plin de tehnologie), dar dacă nu patrulezi la graniță, cineva va ajunge să se infiltreze în țara ta”, a spus el.
„Nu putem ignora realitatea (…) Trăim într-o epocă în care inteligența artificială dă buzna în viața noastră și este firesc ca aceasta să își găsească o aplicație și în domeniul securității”, a adăugat el.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankPentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.