G4Media.ro

Războiul lui Putin cu viitorul

Sursa Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Războiul lui Putin cu viitorul

Generația mea și a părinților noștri a fost până ieri scutită de amenințarea războiului. Începând de joia trecută, lumea așa cum o știm, confortul vieții de tip occidental, se află în pericol de moarte. În Europa păcii a intrat frica de război după ce Rusia a invadat Ucraina, într-un act de agresiune care a evocat în mintea multora imaginea celui de-al doilea Război Mondial.

Putin și Hitler, invadarea Ucrainei și anexarea Cehoslovaciei. Și unul și celălalt au invocat revizionismul istoric drept argument pentru a porni războiul, nevoia de ”spațiu vital”.

La fel ca Hitler care a dorit să șteargă umilința pierderii Primului Război Mondial, și Putin a dorit să-și ia revanșa după ce Rusia a pierdut un mare război, Războiul Rece, exprimând de curând ambiția de a reface gloria trecută a imperiului său, o glorie totuși fictivă.

Pe lângă motivația istorică, există însă explicații de ordin pur economic pentru invazia Rusiei în Ucraina. Putin a văzut cum se apropie cu pași repezi momentul în care Rusia nu va mai avea ce să vândă Europei, principala sursă de bani și prosperitate pentru el și oligarhia rusă.

Petrolul și gazul rusesc nu vor mai avea o căutare la fel de mare și un preț la fel de bun în viitoarea Europă verde, acoperită cu panouri solare și traversată de mașini electrice.

Valorile lumii occidentale au remodelat din temelii economia Europei, care până în 2050, adică peste foarte puțin timp la scara istoriei, se va elibera complet de hidrocarburile rusești. Putin ar fi avut două opțiuni:

  • 1. reface complet economia, al cărei PIB este dependent de vânzările de petrol și gaz,  modernizează și democratizează țara pentru a o face cât mai competitivă în fața lumii occidentale.
  • 2. declară război lumii occidentale pentru a-și recupera sferele de influență, pentru a reface fosta URSS sperând că astfel va zădărnici cumva transformările mari de pe continent și va aplica o lovitură mortală proiectului european în ansamblu.

Putin a ales varianta 2, drumul scurt, sperând că un război cu viitorul îi va asigura lui, silovikilor și oligarhilor din jurul său, supraviețuirea. Aceasta este, de fapt, semnificația profundă a războiului din Ucraina: un război declarat unei lumi care riscă să sufoce Rusia economic, ideologic și militar.

Cu alte cuvinte, Putin dorește să oprească progresul, mersul înainte proiectat de apartenența tot mai multor țări care s-au aflat în sfera de influență a Rusiei, printre care și Ucraina, la UE și NATO.

Adevăratul război al Rusiei și al lui Putin este, așadar, cu viitorul. Să nu uităm că, subliniez din nou, a declanșat un război în numele unui trecut idilic doar pentru generația de foști KGB-iști din care face parte.

Ideologia lui politică ultraconservatoare, tradiționalistă, panslavistă și ortodoxistă, exprimă aceeași dorință de a încremeni Rusia în timp.

Cum economic Rusia este un eșec de proporții și nu poate fi un model aspirațional pentru nimeni, Putin a construit o Rusie așezată pe un set de valori pe care singur le proclamă superioare Occidentului decadent, infestat de LGBT și alte mișcări progresiste care, conform propagandei Kremlinului, otrăvesc mintea și sufletul.

Pe lângă gaz și petrol, Rusia lui Putin vinde Occidentului și multă propagandă.

Așadar, putinismul nu proiectează în mintea oamenilor, ca nazismul sau comunismul, un Al Treilea Reich sau un viitor de aur, ci o călătorie în timp.  Rusia lui Putin vrea să dea ceasul înapoi până la fosta URSS.

Dar cine vrea să se întoarcă în URSS și să mai și retrăiască acele vremuri? Nimeni întreg la cap nu vrea, nici măcar poporul lui, să se întoarcă în cenușiul sovietic.

Trecutul în care vrea să se întoarcă Putin a fost o afacere bună doar pentru fostul ofițer KGB și silovikii lui. Drept dovadă, protestele și luările de poziție se înmulțesc în societatea rusă. Tot mai mulți scriitori fac apeluri disperate către Putin să oprească un război absurd.

Ironizând proiectul prezidențial de a reface Uniunea Sovietică, scriitoarea rusă Guzel Iahina scrie:

  • Paisprezece ani din viața mea – toată copilăria și o parte din tinerețe – i-am petrecut în Uniunea Sovietică. La vremea aceea, ideologia comunistă își trăia ultimele clipe. Noi, pionierii, credeam în ea, dar cumva pe jumătate, nu foarte serios. Lucrul în care credeam cu adevărat însă era pacea. Mașina de propagandă lansată în zorii epocii sovietice funcționa de minune, dar retorica pe care o producea nu mai era atât comunistă, cât pacifistă. «URSS – fortăreața păcii!», «Pace în lume!» – aceste lozinci erau scrise pe pereții fiecărei grădinițe, ai fiecărei școli. Lecția despre pace era, invariabil, prima în fiecare an școlar, pentru fiecare clasă. Cântecele și poeziile despre pace erau în programul fiecărei manifestări pionierești (și la noi acestea erau o mulțime). Porumbeii păcii decorau fiecare sală de clasă, fiecare gazetă de perete și fiecare caiet de elev. Credeam în acești porumbei – atât de sincer, cum numai copiii pot.” (Apelul integral aici)

Și atunci vine întrebarea firească: ce caută tancurile rusești în Ucraina, pe pământ străin? Cum se explică războiul declașat de o țară care a pretins de curând, falsificând grosolan istoria, că nu a atacat niciodată pe nimeni?

Nici rușii de rând, dar nici oligarhii nu mai vor în trecut. Abramovici, Deripaska sau Fridman trăiesc pe picior mare în Occidentul decadent descris de ideologia lui Putin. Își fac cumpărăturile la Paris și își petrec vacanțele  pe Coasta de Azur, nu la Moscova sau la Soci. Copiii lor învață la cele mai bune școli din Marea Britanie, nu la Sankt Petersburg.

Putin se pare că nu a înțeles că Rusia de azi este mai legată de lumea occidentală decât cea de pe vremea războiului rece unde vrea el să se întoarcă. Nu doar prin oligarhii ei, ci printr-o puzderie de mecanisme (sistemul bancar SWIFT) și prin accesul total la informație care în urmă cu trei decenii, în lumea lui veche, nu existau.

Oricât a încercat Putin să se decupleze de rețeaua globală de internet, de Facebook, de Twitter și de Youtube, informația nu mai poate fi cenzurată azi. Rusia nu dispune de forța economică a Chinei pentru a crea o realitate perfect paralelă cu realitatea occidentală.

Putin a pierdut de două ori până acum războiul declarat Ucrainei, tot din cauza neînțelegerii lumii în care trăiește.

În primul rând, a ratat complet faza pregătitoare, care în orice război ar trebui să fie secretă. Aliații au schimbat strategia și i-au dezvăluit, pe baza informațiilor primite de la serviciile secrete, toate planurile, intențiile și manevrele. Tactica aliaților a întârziat atacul luni de zile, cu planurile rușilor expuse, date peste cap, refăcute la nesfârșit.

Astfel, Rusia deși a masat trupele încă din noiembrie anul trecut, a lansat atacul abia la sfârșitul lunii februarie, când iarna s-a cam încheiat în Europa, iar cealaltă armă, șantajul cu închiderea robinetului cu gaz rusesc destinat țărilor europene, nu mai funcționează cu aceeași eficiență.

UE, așa ezitantă și greoaie cum o știm, a avut o libertate de acțiune mult mai mare. În consecință, Bruxelles-ul a putut adopta gradual pachete de sancțiuni, care au mers până la înghețarea conturilor lui Putin și a unor influenți oligarhi ruși, blocarea conturilor Băncii Centrale a Rusiei, restricționarea accesului la sistemul bancar de plăți SWIFT etc.

Neclar dacă se ajungea atât de departe, dacă invazia Ucrainei ar fi avut loc în plină iarnă, când temperaturile erau mult mai scăzute iar șantajul energetic ar fi putut paraliza sancțiunile UE.

În al doilea rând, Putin a ratat efectul psihologic al invaziei, crezând că va lua Ucraina în 48 de ore. Ucrainenii rezistă eroic de patru zile, iar președintele lor, Vladimir Zelensky, a inspirat toată lumea occidentală prin curajul său și a fost un exemplu pentru propria armată.

O armată mică în comparație cu armata rusească, David l-a înfruntat pe Goliat, dar să nu uităm că în spatele ei se află consultanții NATO și toate țările europene care au donat arme letale și tehnică de luptă. Vedem cum convoaie rusești cu lansatoare de rachete Buk sunt făcute zob printr-o simplă apăsare de buton de dronele turcești Bayraktar, ca în jocurile pe calculator.

Iarăși, Putin a crezut că pentru marele URSS, Ucraina e victimă sigură. Numai că a intrat fix într-o capcană pentru urși, cu leșuri atractive, dar în subterane Occidentul a lucrat intens.

Trăind în ficțiunea lui sovietică, Putin a proiectat din nou imaginea unei noi Armate Roșii care eliberează Ucraina de ”neonaziști” (unul din tancurile rusești chiar avea arborat steagul URSS), numai că iarăși realitatea i-a jucat o festă. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelensky, este evreu și n-a ratat ocazia să-l întrebe public pe Putin cum ar putea fi nazist?

Așa cum a scris un cititor G4Media.ro, un comediant în lumea reală se dovedeşte a fi un războinic, iar marele războinic, faima tuturor serviciilor, se dovedeşte un comediant.

Poate că Rusia va cuceri în cele din urmă Ucraina, va lua Kievul și-l va executa rece pe Zelensky, înlocuit cu o marionetă. Poate că războiul se va prelungi ani la rând și va curge mult sânge, așa cum se teme ministrul britanic de externe.

Să încheiem rotund și să revenim la comparația cu Hitler, Kievul poate fi „Stalingradul Ucrainei”, după cum sugera un amic. Un război de uzură, unanim condamnat și fără susținere în societatea rusă care va începe să resimtă efectul dur al sancțiunilor impuse de americani și de europeni, l-ar putea costa enorm pe fostul spion KGB.

Ca să nu piardă toată puterea, va fi aruncat peste bord de același sistem care l-a făcut stăpânul Rusiei timp de peste două decenii.

Pentru siloviki și oligarhi, Vladimir Putin nu va mai fi util dacă pierd mulți bani și privilegii, mai ales că nu are ce să le ofere în afară de un trecut în care nu mai vrea nimeni să trăiască.

Oricare ar fi soarta războiului, Putin a pierdut deja războiul cu viitorul. Ucraina a câștigat în schimb, cu eroismul ei, respectul întregii lumi occidentale.

 

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

68 comentarii

  1. „Generația mea și a părinților noștri a fost până ieri scutită de amenințarea războiului.”
    Gresit, da rau de tot.
    Pana in ’89 spectrul razboiului a fost prezent mai tot timpul in Romania.
    Dl Tapalaga, mai citeste ceva istorie recenta.

    • „În Europa păcii” SUA a bombardat Serbia.

    • Era un citat, căcatul pe care-l răstălmăcești. Tu învață să citești…

    • @mDA, mare pacat ca nu asters-o de pe fata pamantului!

    • Eram ingrijorat ca te-ai dus sa tai lemne si pierzi momentul sa comentezi.
      Chiar daca transpiri mult la tastatura sa stii ca nu mai creste rubla.

    • @Scufita rosie la fund – „Pana in ’89 spectrul razboiului a fost prezent mai tot timpul in Romania” – Te rog eu, argumenteaza afirmatia asta! Mentionez ca fac parte din generatia parintilor. Si inca ceva, sa nu vii cu retorica paranoica a lui ceausescu, ca alea nu se pun!*

    • Iar dezinformati. Alianta Nord Atlantica a bombardat capitala unui stat terorist care a organizat genociduri in mai multe randuri. Si nu i-a bombardat de prima data.
      Si nu, spectrul razboiului nu a fost deloc prezent in Romania, de la sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial. Ca eram vasalii unui imperiu primitiv, in lagarul comunist, ca traiam in saracie, mizerie, frig si foame, e adevarat, dar sub spectrul unui asemenea razboi de genul celor de acum 100 de ani generatia noastra si a parinitlor nostri nu a fost niciodata.

    • Iar dezinformati. Alianta Nord Atlantica a bombardat capitala unui stat terorist care a organizat genociduri in mai multe randuri. Si nu i-a bombardat de prima data.

    • Doar un exemplu celebru:
      https://ro.wikipedia.org/wiki/Invazia_Cehoslovaciei

      Pentru restul, pune burta pe carte.

    • De obicei am ciocniri cu Draggy, dar de data asta are dreptate cu genocidul facut de sarbi.

    • „Pana in ’89 spectrul razboiului a fost prezent mai tot timpul in Romania.”

      Nu prea. Dupa criza rachetelor din Cuba, sistemul s-a „asezat”. Sistemul bipolar Nato vs Tratatul de la Varsovia a devenit extrem de stabil. Pe unde intrau unii, nu intrau altii si lucrurile erau extrem de clare.

      De exemplu, nu era nicio sansa prin anii 70-80 sa avem vreun conflict reala militar in care sa fi fost implicata Romania. Singurul pericol era sa o luam razna, a la Cehia, si sa intre rusii sa „reguleze” situatia. Adica fix zero, societatea romaneasca fusese pusa aproape complet cu botul pe labe. Dizidentii erau niste raritati, usor de neutralizat de catre comunisti.

    • ca la altceva nu mai sunt bune, poate doar sa platesti un bilet dus catre siberia, cica e frumos, cam frigut, dar te descurci tu.

    • Versiunea romaneasca ne-a fost povestita de Dinescu. Versiunea britanica, starnita de filmele Threads si The Day After, l-a dus pe Jeremy Corbyn la conducerea CND, un pas important catre conducerea Partidului Laburist.

      Ca lingator de clanta bugetar-britanica in periaoda guvernului laburist, analsitul nostru ar trebui sa stie cate ceva despre CND, dar probabil a refulat toate acele amintiri, dupa cum le-a sters si pe cele cu liber-cugetatori vs biserici daramate, familie heterosexuala, interzicerea avortului etc.

    • Aici pe primul buton cu Raspunde apasa toți nebunii 🤪🤔

    • Faci mai mult rau decat bine, cu progresismul si cu legebeteul tau, cred ca fe platesc rusii ca sa spargi unitatea si armonia vestului :)!
      Vezi ca indenii vor petrol si gaze rusesti pt ingrasaminte, pt agricultura, pt hrana unui miliard si ceva xe locuitori. Graul nu creste cu lozinci eco.

    • @Scufita rosie la fund – Mai „copila”, burta pe carte cred ca trebuie sa o pui tu, eu doar imi amintesc vremurile alea… reiau afirmatia pe care ai spus-o „Pana in ’89 spectrul razboiului a fost prezent mai tot timpul in Romania” – Cehoslovacia, saraca, visa la o libertate pe care i-a innabusit-o in fasa cizma rusului, dar asta e alta poveste si esti naiv(a) daca tu crezi ca timida disidenta a Romaniei a adus vreun pericol belicos asupra Romaniei in 68.***

    • @Scufita rosie la fund – Mai „copila”, burta pe carte cred ca trebuie sa o pui tu, eu doar imi amintesc vremurile alea… reiau afirmatia pe care ai spus-o „Pana in ’89 spectrul razboiului a fost prezent mai tot timpul in Romania” – Cehoslovacia, saraca, visa la o libertate pe care i-a innabusit-o in fasa cizma rusului, dar asta e alta poveste si esti naiv(a) daca tu crezi ca timida disidenta a Romaniei a adus vreun pericol belicos asupra Romaniei in 68.****

    • @Scufita rosie la fund – Mai „copila”, burta pe carte cred ca trebuie sa o pui tu, eu doar imi amintesc vremurile alea… reiau afirmatia pe care ai spus-o „Pana in ’89 spectrul razboiului a fost prezent mai tot timpul in Romania” – Cehoslovacia, saraca, visa la o libertate pe care i-a innabusit-o in fasa cizma rusului, dar asta e alta poveste si esti naiv(a) daca tu crezi ca timida disidenta a Romaniei a adus vreun pericol belicos asupra Romaniei in 68.///

    • Filmele Threads si The Day After, ducand la proteste violente ale Committee for Nuclear Disarmament si la o campanie desantata anti-bomba nucleara la Scanteia / TVR, sunt din 1983.

      Atunci, Talapagii si Tismanenii zilei au modificat al doilea imn al tarii, Hora Unirii adaugandu-i versurile „Sa facem din tun tractoare, din rachete nucleara – arme de arat ogoare”.

      In 1986, Ceausescu a organizat si un referendum care sa dovedeasca ca doar el e pacifist in regiune. A cerut si primit acordul poporului sa micsoreze armata. Iar pe vremea aia, rezultatele referendumurilor erau obligatorii, nu ca in democratie.

      Alminteri, da, era numai pace in anii 80 in Romania. Mai scria pe cate o intreprindere, cu litere de un metru, Traiasca lupta pentru pace, dar in definitiv, Razboiul e pace si, vorba lui draggy, Ignoranta e putere.

      Ma duc pe roddit sa vad ce altceva isi mai amintesc trotinetistii care au vazut si explozia de la Cernobal, si chiar sovietici violatori.

  2. Bravo Dan. Astept de fiecare data analizele tale corecte si la obiect. Felicitari

    • Foarte corecta si concluzia articolului. Indiferent cum se va sfarsi acest razboi, nu numai Putin, dar Rusia care i-a sustinut ideile, va ramane cu o pata foarte murdara pe obraz.

    • @ Sorin.
      – Semnez alaturi de tine. Da, de data asta: Bravo Dan! Felicitari!

  3. Dacă Putin era ca Hitler, acum ucrainenii luptau de partea lui, așa cum au făcut în ww2.

  4. Bun articolul ca si cel cu democratia cu epoleti sau cel legat de basescu cand a fost dovedit ca este Petrov.

  5. Si cine reprezinta viitorul?Biden?care mai are 3 luni si cade la pat?
    Analiza de baiat cu pantofi in glezne goale…Se bat pe energie acolo ..de asta ti-a pus steagul pe Insula Serpilor …nu mai sapi la gaz plus ca nu imi imaginez Rusia cu Navalny care tine steagul curcubeu in mana.

    • Pana cade la pat, il baga pe cracanat sub masa. Da, da, ala, preferatul dvs, tinerelul de 71 de ani si 75 de operatii estetice, despre care ati vrea sa credeti ca ar putea reprezenta viitorul cuiva in afara unor ratati. Nu va imaginati dvs, dar sa vedem ce va mai fi din Federatia Rusa de azi peste 10 ani.

    • Biden este trecator pe functie.

    • @Mishi Xi Jinping!
      Tu esti asa de speriat de steagul curcubeu ca te ascunzi sub pat!
      Cand vezi efectiv curcubeul exclamezi aratand cu degetul „Curcubeu gay!”

    • Asta e diferenta, Biden e trecator pe functie, Putin nu o sa mai aiba vreo functie pe care sa fie vesnic, pentru ca Federatia Rusa nu va mai exista.

  6. Imaginea eroica a ucrainenilor, in frunte cu presedintele Zelenski, este datorata si unui impecabil PR. Ce o face insa veridica este autenticitatea ei.

  7. Foarte buna analiza. Bravo!

  8. Ucraina a suferit acum, dar a castigat stima si pretuirea intregii lumi civilizate! Este doar o chestiune de timp sa fie acceptata in NATO si in UE. RESPECT!

    • Daca lumea civilizata se tinea de cuvant, Ucraina nu suferea acuma.
      Sa ne amintim ca au garantat integritatea Ucrainiei in schimbul renuntarii la arsenalul ei nuclear.

  9. Domnule Tapalaga, gresiti legat de pietele de desfacere ale Rusiei. Informati-va cu privire la afacerile derulate in Africa cu majoritatea statelor dictatoriale. Au vandut armament pe metale pretioase, sunt putrezi de bogati. Acasa au pastrat aparentele, dar au ales sa vanda tot. D-asta asistam la o armata sleita, dar umflata de propaganda. Vazandu-se cu bani si cu grupul Wagner, Putin a devenit obraznic fata de Uniunea Europeana si a inceput santajul. In Africa reuseste pentru ca Franta, Olanda, UK, SUA, nu au fost la fel de competitive. Debransarea Rusiei de la tot este o masura la care dictatorul nu se astepta si care vine sa ii toace resursele acumulate. Poate ca marii judecatori au prevazut asta. Dupa ce va inceta razboiul vedem ce se intampla cu teritoriile Ucrainei, cu despagubirile. Rusia este terminata economic la acest moment, a fost ca si cum bei o sticla de tuica dar inauntru ai pus din greseala otrava. Europa si-a dat seama ca nu mai trebuie sa se gandeasca la pierderi ci sa faca pierderi cat mai mari derbedeului. Vom plati cu totii un pret insa scaparea de un nebun merita.

    • Imagineaza-ti ca esti pe o insula pustie in care toate pietrele sunt din aur pur. Aurul nu pluteste deci nu poti sa pleci. Ce mananci?

  10. Sunt tare curios de unde a aparut faza cu 48 de ore… 😀
    E o inventie.

  11. Arbamovici, Shoigu si Kadirov sunt crestini ortodocsi. Cum ti-ai dat seama?

  12. „Ideologia lui politică ultraconservatoare, tradiționalistă, panslavistă și ortodoxistă.”

    Asta nu e neaprat rau.

    Credea cineva ca e crestin serios? Nu are niciun Dumnezeu si e si dus cu pluta.

  13. bine spus.
    Putin s-a bagat singur intr-o mlastina ca si Sadam in Kuweit!
    In urmatoarele zile miliardarii rusi care nu vor vrea sa renunte la proprietatile din vest si la avioanele private se vor lepada de el pe rand, apoi si china

  14. Stalinivici, tu faci pe prostul? Ultraortodocșii noștri, în frunte cu Behehecali și cu preasmintiții auriți, arată aceeași marotă a occidentului decadent și a fricii de minoritatea lgbt. Momentul politic creat de infractorul Dragnea – Referendumul pentru Familie – îți zice ceva?

  15. Foarte frumos articolul!

    • Mie imi place autorul care revine la locul articolului si „șlefuieste la el”.
      Habar n-am daca e bun… g4… asta-mi rasuna-n minte:
      „Nu știu cu ce arme se va duce cel de-al Treilea Război Mondial, dar al IV-lea Război Mondial va fi luptat cu bastoane și pietre.” – Albert Einstein

  16. Foarte bun articolul, la fel ca și majoritatea comentariilor, dar ce părere aveți de faptul că totuși „nebunul” are acces la arma atomică?

    • Sper că nu îți imaginezi că are un buton în buzunar pe care apasă și sar bombele.
      Mai sunt generali, chiar și soldații de la silozurile cu bombe pot influența lucrurile…

    • ,,Nu vă temeţi de cei ce ucid trupul, iar sufletul nu pot să-l ucidă; temeţi-vă mai curând de acela care poate şi sufletul şi trupul să le piardă în gheena ”

    • „Produc” deci exist?! Sau cum?

  17. Rusia azi este un stat fascist clasic, cu o mafie in top. Putin este il capo si ii place acolo. Tot ce vrea e puterea. Va fi lichidat de cineva din propriul anturaj. A pierdut deja razboiul informational, chiar daca castiga in Ucraina a transformat regimul intr-un paria mondial.

  18. Avem taria sa recunoastem faptul ca acest ,, confort de viata occidental ” ne indeparteaza de credinta in Dumnezeu ?! Macar in sinea noastra . Omul nu este numai trup ( sa caute confort ) este si suflet . Iar sufletul in ,, confort ” este in fapt in nesimtire duhovniceasca . Rupt de Creator . Confort , libertate , abundenta , …. omul autonom . O iluzie . O minciuna . Putin greseste fatal . El sufera de alta boala . Este lipsit de Duhul cel Ceresc asemenea occidentalilor ,, confortabili . Motivele sint insa diferite . Nu Dumnezeu este al nostru ci noi sintem ai Lui . Caci nimic din ceea ce ne inconjoara nu este al nostru . Nici noi nu sintem ai nostri . Ne distrugem pe noi si totul in jur . Pentru ca nu facem ,, voia Tatalui Ceresc ”.

  19. @Zara
    Romanii sunt in genere mai conservatori si traditionalisti , problema e ca persoane cu o credibilitate indoielnica se folosesc de aceste valori in scopuri strict politice si personale . Daca referendumul Coalitiei pentru Famile, spre exemplu, nu ar fi fost organizat de Dragnea ,pe care lumea deja il ura, altul ar fi fost procentul de participare la vot .

  20. interviul lui Boris Nemtov, dat de g4m, din 2014, il caracterizeaza perfect pe vladimir v. putin.
    ireal de crud, malefic, imoral.
    acolo este demontata toata ideologia putinista.
    afirma ca-i apara pe rusi oriunde ar fi, dar de cei din Turkmenistan nu a auzit…

  21. Bun, autorul are dreptate despre Putin, dar mi-a rămas în cap faza aia cu până în 2050 nu vom mai avea nevoide de hidrocarburile lui Putin, Europa va fi acoperită de panouri solare și vom merge cu mașini electrice.
    Păi e fezabilă treaba asta? Chiar așa, numai din panouri solare, fără energie atomică? Putem noi să împingem economia numai din energie verde? Ok, acoperim suprafețe întinse cu panouri, dar porumb unde mai plantăm? Vaca unde o mai paștem? În laboratoare? Sau chiar trecem toți (în urma vreunui ordin de la Bruxelles) pe pulpe de greier?
    Iar panourile solare tot din China le importăm? Și tot așa, ambalăm 3 feliuțe de salam în două feliuțe de plastic? Că poate n-ar trebui să se numească Europa Verde, ci Europa care nu poluează ea însăși, dar se folosește de poluarea făcută în altă parte…
    Sunt multe întrebări aici, dar (cred că ați prins ideea) cea mai importantă e: care este nivelul sacrificiilor pe care trebuie să le facă omul de rând ca să mergem cu mașini electrice? Spălăm la râu, cu leșie, și numai bogații au mașini de spălat? Creștem prețul la feliuțele de salam, ca să scădem poluarea?

    • Bun articol, foarte bun. As putea adauga ca Putin marele cracanat l-a subestimat puternic pe actorul Zelensky care si-a jucat bine rolul de prada usor de prins. Ei uite ca nu e asa iar putin incepe sa isi rupa dintii pe carnea tare si greu de digerat a lui Zelensky. In plus maine pe timpul zilei in Romania camd se activeaza trepadusii izmenari rupti-n kurr gen mario zis chizdario, motz de pe koiotz, flav zis scarbav, fake Melania zis chizdalia, si inca vreo cativa beliti cu liceul facut la seral, o sa radem in hohote, again and again and again. Niste tembeli buni doar de luat in ras sau lasati sa posteze din mila.

  22. Poate si in aceasta cheie trebuie inteles ce se intampla acum. Pe fondul proiectiilor cu privire la schimbarile climatice, atacul Rusiei ar putea fi vazut si ca o miscare strategica de repozitionare pentru acces la resurse. De exemplu, se poate usor intui ca accesul la apa va fi o prioritate majora in urmatoarele decenii. Carpatii si raurile care ii dreneaza joaca un rol important in aceasta parte a Europei. Pt Romania de ex, in paralel cu desertificare in Est si Sud, in NV se preconizeaza o crestere a precipitatiilor, data de intensificarea descarcarilor de mase de aer umed dinspre Atlantic la contactul cu Carpatii. Si acesta este doar un exemplu. Dle Tapalaga, mergeti mai in profunzime cu acest subiect.

  23. Cand a fost bombardat Iraqul, Siria, Libia, Afganistanul si mureau sute de mii de civili nevinovati, nu am vazut atata solidaritate si emotie nici in Romania si nici in lume. Adica ne cam durea intr-un loc. Lumea se distra urmarind la tv cm bomba cu camera loveste tinta. Acuma tot Occidentul e cuprins de emotie si compasiune. Ar fi bine va nu fim chiar tare fatarnici.

  24. O radiografie excelenta, concisa, la obiect si care incearca sa explice privirea de ansamblu si substraturile psihologice si motivationale.

    Are, cred, o singura greseala si vad ca persista si in varianta in engleza: „invadarea Poloniei si anexarea Cehoslovaciei” si nu „invadarea Ucrainei si anexarea Cehoslovaciei”…

    In rest, felicitari, asteptam noul articol.

  25. Felicitari, domnule Dan Tapalaga.

    Eu as fi pus acestui articol titlul „Razboiul lui Putin cu adevarul”, un razboi pe care, din cate stiu eu, nu l-a castigat nimeni de-a lungul istoriei.
    Multumesc mult,
    Constantin-Valeriu Trifan

  26. Excelent articolul cam asta e adevarul

  27. Națiunile mor mai greu, dar mor. Mai ales cand sunt alterate de mafie si corupție endemica.

  28. Exceient,d-le Tăpălagă!

  29. @Raz
    Bine ca referendumul a fost organizat de dragnea, ca altfel ne arunca direct in secolul XVII.
    Mai deunazi, ma intrebam de ce, in bisericile noi, textele sunt scrise cu grafie pseudokirilica, e drept in romaneste, dar greu de citit, daca nu ai obisnuinta cititului. De altfel si slujba e la el de inteligibila. Fiindca de fapt biserica nu e interesata ca enoriasii sa-si citeasca singuri sau sa inteleaga profund. E suficient ce explica fiecaruia prin viu grai. Ca e sau nu in spiritul cartii, nu mai conteaza, conteazaca turma sa fie pastorita. Adica, dusa unde vrea Pastorul

  30. ”…viitoarea Europă verde, acoperită cu panouri solare” – o imagine de coșmar!!

  31. Se cunoaște faptul că oligarhii ruși – siloviki – constituie un pilon puternic de susținere a regimului actual rusesc. Pierderile lor, cauzate de pachetul de sancțiuni aplicat, pot constitui, la un moment dat, un punct de ruptură de la regim. Studiul de mai jos, efectuat de cercetători de la Northwestern University și Hamilton College are ca obiect analiza sistemului de valori și opinii ale ”elitei” relevante rusești legate de Rusia și locul ei în lume.

    https://newsite.hamilton.edu/documents/SRE2020ReportFINAL.pdf