G4Media.ro

Războiul miliardarilor. De ce Donald Trump și Michael Bloomberg se insultă pe…

Războiul miliardarilor. De ce Donald Trump și Michael Bloomberg se insultă pe Twitter

Președintele Donald Trump și miliardarul Michael Bloomberg, unul dintre opt candidați rămași în cursa pentru nominalizarea Partidului Democrat la Casa Albă, au făcut în ultimele zile o serie de declarații insultătoare la adresa celuilalt pe Twitter, în ceea ce analiști consideră a fi nu doar o schimbare importantă de strategie a liderului republican, ci și un semn al radicalizării discursului electoral din Statele Unite pe măsură ce data alegerilor este tot mai apropiată.

Comentatorii cred că Trump a început să îl perceapă pe Bloomberg, care are la dispoziția sa fonduri nelimitate de campanie, un adversar din ce în ce mai redutabil, care i-ar pune probleme mult mai mari decât Joe Biden sau Pete Buttigieg. La rândul său, fostul primar al metropolei New York pare să fi înțeles că una dintre singurele variante de a-l învinge pe actualul locatar de la Casa Albă este să răspundă cu aceeași monedă atacurilor sub centură pe care acesta le lansează deseori la adresa inamicilor săi politici.

Marți dimineață, Trump l-a descris pe miliardarul democrat drept „o masă de energie moartă,” care evită să ia parte la dezbaterile televizate ale candidaților Partidului Democrat la președinția SUA din cauză că, a sugerat președintele, ar fi prea scund de statură și ar avea nevoie de o cutie ca să ajungă la microfon.

„Mini Mike este o masă de energie de 1.62 cm care nu dorește să fie pe scena de dezbatere cu acești politicieni profesioniști,” a scris Trump într-un mesaj tweet. „Fără cutii, vă rog. Îl urăște pe Nebunul Bernie și, cu destui bani, l-ar putea opri. Oamenii lui Bernie vor înnebuni!”

Bloomberg, care a ocupat scaunul de primar de New York timp de trei mandate, a răspuns în mai puțin de o oră, ridiculizând moștenirea de afaceri a lui Trump și promițând să-l învingă pe republican în noiembrie. „Cunoaștem mulți dintre aceiași oameni din New York,” i-a transmis democratul lui Trump pe rețeaua de media socială. „Ei râd de tine pe la spate și te numesc un clovn de carnaval care latră. Ei știu că ai moștenit o avere și ai risipit-o cu afaceri stupide și incompetență. Eu am palmaresul și resursele pentru a te învinge. Și o voi face.”

Unul dintre cei mai bogați oameni din lume, Bloomberg își finanțează propria campanie pentru președinție și a cheltuit deja 350 de milioane de dolari pentru reclame, potrivit companiei de publicitate Analytics Analytics. Strategia sa fără precedent – de a nu participa la primele patru alegeri primare din Partidul Democrat (Iowa, New Hampshire, Nevada și Carolina de Sud) și, în schimb, să se concentreze pe cei 1.344 de delegați puși la bătaie pe 3 martie, în faimoasa Super Tuesday, când alegătorii din 15 state și teritorii vor fi invitați la urne – înseamnă că campania lui Bloomberg nu a fost încă testată în mod oficial. (Numele nominalizatului democrat la președinția Americii va fi anunțat în timpul convenției Partidului Democrat care va avea loc în Milwaukee, Wisconsin, între 13-16 iulie 2020).

Bloomberg ar putea apărea pe scena de dezbatere pentru prima dată la Las Vegas săptămâna viitoare, după ce Comitetul Național Democrat și-a schimbat regulile de calificare, renunțând la cerința ca un candidat să adune un anumit număr de donatori unici (o decizie care a provocat nemulțumirea celorlalți candidați din partid, care susțin că Bloomberg vrea să „își cumpere nominalizarea.” Mulți analiști americani sunt de aceeași părere (Sursa).

Referindu-se la această situație controversată din Partidul Democrat, Trump a susținut că Bloomberg are „prezență zero,” comparându-l cu rivalul său din 2016 pentru nominalizarea republicană, Jeb Bush. „Mini Mike Bloomberg este un RATAT care are bani, dar nu poate dezbate și are prezență zero, veți vedea. El îmi amintește de o versiune minusculă a lui Jeb ‘Energie Redusă’ Bush, dar Jeb are mai multă abilitate politică și a tratat comunitatea neagră mult mai bine decât Mini!” a scris președintele.

Referirea la comunitatea la culoare pare să fie o critică voalată la adresa lui Bloomberg, după ce într-o înregistrare audio din 2015, făcută publică în această săptămână, miliardarul apăra politca „stop and frisk” (oprește și percheziționează), o strategie controversată a poliției care vizează în mod disproporționat bărbații de culoare. Primăria din New York ar fi încurajat această tactică atunci când Bloomberg conducea destinele metropolei. În clipul audio, Bloomberg a recunoscut că „stop and frisk” a vizat „copiii” minoritari pe care polițiștii „trebuie să-i pună la perete” pentru a-i dezarma. Într-un tweet ulterior, Trump a scris despre Bloomberg că este rasist, însă mesajul președintelui a fost șters.

În plus, Trump a distribuit și o imagine modificată a lui Bloomberg, care are 1.72 cm, exagerând înălțimea miliardarului (Trump are o înălțime de 1.90 cm).

Replica miliardarului democrat nu s-a lăsat așteptată. În aceeași zi, în timp ce vorbea la un eveniment din Carolina de Nord, Bloomberg a spus că „știe cum să facă față bătăușilor din New York… Nu mi-e teamă de Donald Trump și de aceea el continuă să trimită mesaje tweet despre mine. Felul prin care poți spune că este îngrijorat este să te menționeze. E un narcisist și înțelege că numele este totul și dacă vrei cu adevărat să-l enervezi nu spui Donald Trump, spui ‘persoana respectivă’.”

Speriat de Bloomberg?

Dar care sunt motivele reale ale acestui război al miliardarilor în media socială dintre președintele Trump și Michael Bloomberg? Comentatorii cred că unul dintre motive este acela că Trump a început să-l perceapă pe miliardarul democrat, care are la dispoziția sa fonduri nelimitate de campanie, un adversar din ce în ce mai redutabil, care i-ar pune probleme mult mai mari decât Joe Biden sau Pete Buttigieg. Iar tactica republicanului, așa cum ne arată cele întâmplate până acum, este aceea de a lansa atacuri concentrate asupra celui văzut ca o amenințare potențială reală la adresa sa.

Tactica nu este nouă. Trump a folosit-o cu succes în timpul campaniei precedente pentru Casa Albă, când și-a ridiculizat adversarii, îngropându-i într-o avalanșă de invective, insulte și porecle. Ted Cruz, Carly Fiorina, Jeb Bush sau Hillary Clinton au fost rând pe rând criticați, acuzați și luați peste picior de fostul om de afaceri, devenit candidat la președinția Americii.

Ulterior, după ce a ajuns în fotoliul de la Casa Albă, Trump a continuat să folosească platfoma Twitter pentru a-și insulta adversarii, domestici și internaționali, de la Adam Schiff, Robert Mueller și Nancy Pelosi, până la liderul nord-coreean, Kim Jong-Un, sau ayatollahul iranian, Ali Khamenei.

Bloomberg nu face nici el excepție. Într-un moment în care cursa din interiorul Partidului Democrat este destul de confuză, cu Bernie Sanders și Pete Buttigieg aflați pe primele locuri după alegerile primare din Iowa și New Hampshire, echipa lui Trump pare să-l atace pe Bloomberg din cel puțin trei motive.

Primul, și cel mai important, este acela că Michael Bloomberg este un candidat periculos pentru Trump, beneficiind de o libertate uriașă de manevră datorită fondurilor de miliarde pe care are la dispoziție. Deși miliardarul democrat nu participă la primele alegeri primare din partid, echipa Trump preferă să lanseze acum atacuri preventive, pregătind terenul pentru bătăliile electorale viitoare în cazul în care Michael Bloomberg va reuși să obțină în final nominalizarea democraților.

Iar ascensiunea lui Bloomberg este reală. Deși momentul politic actual îi aparține lui Bernie Sanders, Bloomberg este un competitor major în cursa democraților. Așa cum indică de altfel și un sondaj recent realizat în Florida și publicat joi, care arată că Michael Bloomberg se află în prezent în fruntea preferințelor alegătorilor democrați potențiali din acest stat crucial pentru alegeri (cu 27%), în fața lui Joe Biden (26%). „Luati-l la modul serios pe Michael Bloomberg,” a scris si Wall Street Journal.

În al doilea rând, echipa Trump știe că una dintre metodele cele mai sigure de a se menține permanent în fața adversarilor democrați este de a provoca disensiuni între aceștia. Iar vehicularea frecventă a numelui lui Bloomberg este, în acest context, un mijloc eficient de stârni îngrijorare și frustrare printre ceilalți competitori democrați. Deoarece, așa cum a spus și Bloomberg, Trump te menționează doar dacă te perecepe ca pe un adversar important, de care fie se teme, fie e iritat.

FoxNews l-a citat de altfel pe liderul republican, care a spus zilele trecute că preferă să-l aibă ca adversar în finala pentru Casa Albă pe Michael Bloomberg decât pe favoritul actual, Bernie Sanders, care are o bază electorală entuziastă. „Sincer, aș prefera să candidez împotriva lui Bloomberg decât a lui Bernie Sanders. Pentru că Sanders are susținători adevărați, indiferent dacă vă plac sau nu, indiferent că ești de acord cu ei sau nu – și eu cred că este groaznic ceea ce spune (Sanders) – dar el are adepți,” a afirmat Trump. Președintele a reluat și acuzațiile unora dintre contracandidații democrați ai lui Bloomberg, afirmând că acesta „își cumpără nominalizarea.”

În sfârșit, echipa republicanului a devenit conștientă că Bloomberg pare să fi împrumutat tactica lui Trump în ceea ce folosește utilizarea pe scară largă a rețelelor de media sociale pentru a promova un tip de mesaj agresiv, neortodox. Acest lucru a fost remarcat și de comentatorii americani: Bloomberg a cheltuit până în acest moment sute de milioane de dolari concentrându-și atacurile în exclusivitate împotriva lui Trump, criticându-l pe președintele republican zi și noapte în reclame video și audio difuzate în întreaga țară. „Este o propagandă non-stop anti-Trump,” a rezumat unul dintre ei strategia lui Bloomberg.

În plus, ca dovadă a importanței uriașe pe care o acordă mediei sociale, echipa Bloomberg a recunoscut că plătește așa-numiți social media influencers, care au milioane de adepți, pentru a-l sprijini în speranța că va atrage alegătorii mai tineri. În acest sens, campania sa a apelat la unii dintre cei mai buni creatori virali de pe Internet ca să genereze conținut despre el și să ajungă la zeci de milioane de internauți, inclusiv printr-o campanie de memes considerată cea mai inovatoare strategie digitală concepută să atragă votanții tineri. Vezi aici și aici exemple de influencers plătiți să promoveze candidatura lui Bloomberg.

În acest context, merită menționat și un articol din Politico, care vorbește de faptul că, prin această tactică, Michael Bloomberg încearcă să-l bată pe Trump cu propriile sale arme și să-l atace în „spațiul în care acesta se simte sigur.” Este o diferență uriașă față de ceilalți candidați ai Partidului Democrat, care au preferat în general să respecte standardele tradiționale de integritate publică și să desfășoare campanii relativ civilizate. Campania lui Bloomberg se concentrează însă pe ideea „de a-l agita” pe președintele Trump, cred ziariștii americani, care citează un membru al echipei democratului ce a comentat satisfăcut faptul că reclamele publicitare ale lui Bloomberg „l-au iritat” pe locatarul de la Casa Albă.

Cine e Michael Bloomberg?

În vârstă de 77 de ani, Michael Bloomberg a fost unul dintre cei mai de succes bancheri de pe Wall Street, înainte de a crea imperiul de media financiară care îi poartă numele. Potrivit Forbes, averea sa este estimată la 52 miliarde de dolari, cu mult peste cea a lui Trump (estimată la 3.1 miliarde de dolari).

Bloomberg a fost primarul metropolei New York începând din 2001 (alegerile au început în dimineața zilei de 11 septembrie, dar au fost amânate după atacurile teroriste împotriva World Trade Center), timp de trei mandate consecutive, până în 2013. El a fost inițial înregistrat ca democrat, după care a candidat la primăria din New York ca republican. În 2007 a părăsit Partidul Republican, iar în 2009, când a candidat pentru un al treilea mandat de primar, a fost independent înscris pe lista republicană. În octombrie 2018, Bloomberg a redevenit democrat.

Michael Bloomberg a luat în calcul participarea din postura de candidat independent pentru Casa Albă în 2008, 2012 și 2016. În luna martie a anului, el afirmase că nu se va alătura cursei prezidențiale din 2020.

Miliardarul este cunoscut pentru activitățile sale filantropice, el donând milioane de dolari pentru cauze educaționale, medicale și de altă natură.

De ce candidează? Explicația cea mai la îndemână este că Bloomberg este îngrijorat de perspectivele scăzute ale celorlalți candidați democrați de a câștiga lupta electorală împotriva lui Trump. Unul dintre consilierii săi, Howard Wolfson, a publicat în toamna trecută o declarație în care spunea că vor „să se asigure că Trump este învins” la alegeri, adăugând că „Mike este tot mai preocupat de faptul că actuala listă a candidaților democrați nu este bine poziționată pentru a face acest lucru.”

În acest context, analiștii cred că Bloomberg este convins că are șanse de câștig. El este considerat un democrat moderat, având opinii liberale despre schimbările climatice, controlul armelor de foc, imigrație și dreptul femeilor la avort, având însă poziționări mai conservatoare în ceea ce privește economia, legalizarea marijuanei, asigurările medicale de stat și activitățile forțelor de ordine Nu este exclus ca intrarea lui în cursă să urmărească chiar readucerea Partidului Democrat pe linia moderată și pro-afaceri, în condițiile în care, de luni de zile, vocile progresiste precum Bernie Sanders și Elizabeth Warren au stârnit îngrijorare printre cercurile de afaceri cu propunerile lor radicale.

Averea sa uriașă îi oferă o șansă de care ceilalți candidați democrați nu beneficiază, iar sursele spun că nu este exclus ca până la final el să cheltuiască până la 500 de milioane de dolari din propriul buzunar pentru a obține nominalizarea democraților. Forța sa financiară a fost dovedită de altfel recent când grupul său Everytown pentru Gun Safety a injectat 2.5 milioane de dolari pentru alegerile din Virginia, reușind să câștige controlul complet al legislaturii din acest stat. În plus, contribuțiile lui financiare de 94.6 milioane de dolari au fost considerate cruciale pentru victoria democraților în alegerile pentru Camera Reprezentanților de la Washington în toamna anului 2018. (Merită menționat că Bloomberg și-a asigurat realegerea ca primar republican de New York în 2005 după ce a cheltuit 84 de milioane de dolari din banii proprii, în timp, patru ani mai târziu, și-a depășit rivalii cu cel puțin 10 la 1 după ce a investit 108 milioane de dolari în cursa sa electorală.)

Imediat după anunțul privind intrarea în cursa electorală a miliardarului, președintele Trump l-a tachinat pe Bloomberg spunând că „nu există nimeni împotriva căruia aș prefera să candidez decât micuțul Michael.” La rândul său, Comitetul Național Republican a afirmat într-o declarație că intrarea în cursă a lui Bloomberg „subliniază tabăra slabă a candidaților democrați.”

Surse: BBC, The Week, Politico, FoxNews

Foto: Donald Trump si Michael Bloomberg (Colaj FB)

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

14 comentarii

  1. Oligarhul Bloomberg la banii lui poate sa cumpere tot partidul democrat…se vehiculeaza suma de 11 miliarde pe care ar vrea sa le puna la bataie dar e o personalitate care nu atrage masele; acei bani pot fi folositi ca lavarage pentru PD-ul stangist.
    Bannon vorbea mai degraba de un candidat centrist gen Clinton dar si ea e vulnerabila cu catastrofele provocate de neoliberalismul economic si neoconservatismul militar promovat in decadele ce au trecut.

    Sincer mi se par cam mizerabile atacurile descrise in articol dar acolo se poarta si le place oamenilor.
    Confruntarea ar putea fi totusi un populist de dreapta cu un populist de stanga.
    Centrul(centru-dreapta, centru-stanga) de azi(care e stanga de acum 20-30 de ani) nu mai tine.

  2. Trump has a point.
    Bloomberg are o istorie lunga de cumparat functii din propriul buzunar (scrie in articol ca si-a finantat de 2 ori campaniile pt primaria NYC cu cca 100 mil $, cu mult peste fondurile contra-candidatilor).
    Acum Bloomberg face la fel cu prezidentialele iar democratii se executa la ordinele lui – au modificat special pentru el criteriile de finantare a campaniei si il admit desi refuza sa participe la dezbateri (ca vitezul nostru de Klaus).
    Cat despre strategia lui Bloomberg, sa fim seriosi. Nimeni nu-l poate concura pe Trump in a fi Trump!

    • Asa este ai spus perfect – Nimeni nu-l poate concura pe Trump in a fi Trump!- si din acest unic motiv cel care va fi adversarul lui TRUMP, va fi total opus ,dar cei doi BIDEN si BLOOMBERG arata incet incet adevarul lui TRUMP,iar cel care vine din urma -urma alege -este opusul absolut al lui TRUMP.

  3. Asa cum cu totii cred ca intelegem(o zicala romaneasca ne spune asta ) cind doi se cearta al treilea cistiga . Primul care a declansat cearta a fot JOE Biden si si-a asociat numele cu cel al presedintelui TRUMP. Faza numarul doi este lupta intre Blooomberg siTrump, pusi undeva in perceptia publica pe picior de egalitate . Conflictul intre cei doi (cel mediatic )se va acutiza si greselile celor doi vor fi in beneficiul altcuiva. Voi stiti cine este acest altcuiva ?

  4. Stie cineva cine este preferatul lui Bloomberg, daca nu reuseste sa obtina nominalizarea ? Daca cineva ne poate spune asta stim si adversarul lui TRUMP

  5. Știu eu, pentru sunt amândoi se comporta ca niște copii răsfățați… avantajele de a miliardar.

  6. Bloomberg e inteligent si are bani multi de varsat. E lipsit insa total de carisma si nu poti cumpara chiar totul. CUm Bloomberg nu are sanse, cred ca toti cei de aici ii tin pumnii lui Donald Trump, pentru ca altfel ar fi un socialist – Bernie Sanders, fost comunist care si-a facut luna de miere in Uniunea Sovietica / „ciuma rosie” sau pe Joe Biden care este de sute de ori mai corupt decat Dragnea daca ne uitam la banii vehiculati in scandalurile in care este implicat ful sau. Astept deci pe G4 Media – unde au abundat mesajele anticoruptie si anti-ciuma rosie – sustineri mai vocale a lui Trump.

    • Se vede că eşti postac plătit, numai un postac ar spune că cei de aici îi ţin pumnii lui Trump, o minciună sfruntată.

      Bloomberg e tot ce vrea Trump să fie, un afacerist miliardar. Fără moştenirea de 400 de milioane de dolari, Trump era pe drumuri.

      Nu ştim exact câţi bani are Trump, fiindcă refuză să spună public, de ruşine.

  7. Nu. Eu stiu ca cei de aici sunt anti-Trump. Dar acum trebuie sa devina pro Trump pentru ca altfel in SUA devine presedinte unul cu ciuma rosie sau unul mai corupt decat Dragnea.

  8. Incepensa de întrezărească confruntarea din noiembrie: Bloomberg vs Trump. Mai mari partidului democrat au realizat că Bloomberg e singurul care il poate bate pe Trump în primul rând prin atragerea de voturi ale votanților republicani ceea ce nici Sanders nici Buttigieg nici Biden nu prea pot.
    Intr-adevar Bloomberg e contestabil și multe puncte de vedere dar și ceilalți democrați sunt: Sanders e socialist, evreu, prea bătrân, Buttigieg e prea tânăr și e homosexual, Biden e coruptsi elbsi fiu-sau, etc. Intr-adevar Bloomberg nu e neapărat în linia partidului dar ce sa faci, să pierzi cu un candidat disciplinat pe linie de partid sau sa câștigi cu unul care nu se împiedica de dogme. Mai ales ai exemplul lui Trump din 2016. Deci de aia s-au modificat regulile. Bloomberg va obține nominalizarea democraților. Buttigieg poate sa mai aștepte pentru că e tânăr.
    Foarte interesant și faptul că bătălia este extrem de aprigă pe Twitter, rețeaua favorita a lui Trump. Campania asta se pare că se va desfășura mai mult în online

  9. „… una dintre singurele variante …” Atit de singure ca-s mai multe. O expresie de pus la insectarul limbii romane. Brava bre Novace!