Războiul nevăzut al mail-urilor din Parlamentul European. Lobby intens împotriva Laurei Codruța Kovesi făcut de europarlamentarii PSD la Bruxelles
Europarlamentarii PSD și ALDE duc un război subteran intens în aceste zile împotriva Laurei Codruța Kovesi pentru a o împiedica pe fosta șefă DNA să ajungă la șefia Parchetului European, după cum rezultă dintr-o serie de mail-uri trimise europarlamentarilor, văzute de G4Media.ro.
Europarlamentarul european, Norica Nicolai, le-a trimis în data de 20 februarie colegilor din Parlamentul European un mail în care îi anunță că Laura Codruța Kovesi este investigată de secția specială pentru investigarea infracțiunilor comise de magistrați și le-a pus la dispoziție comunicatul de presă. ”Este important să fiți informați în legătură cu informațiile formulate împotriva Laurei Codruța Kovesi, selectată pe lista scurtă pentru funcția de Procuror European”, se arată în mail.
Europarlamentarul Monica Macovei a replicat cu un mail în care le trimite tuturor europarlamentarilor traducerea unui articol din HotNews.ro care anunță că secția specială a înregistrat plângerea formulată de site-ul Luju împotriva prim-vicepreședintelui Comisiei Europene, Frans Timmermans. Macovei traduce integral articolul pe care îl trimite cu mesajul: ”Acesta este modul în care PSD-ALDE se folosesc de instituțiile statului pentru a-i ataca pe cei care îndrăznesc să-i critice”.
Unul dintre cele mai agresive mail-uri este transmis însă de europarlamentarul Dan Nica, coordonatorul europarlamentarilor PSD din PE. Acesta le scrie colegilor din PE despre recenta decizie a coordonatorilor din comisia LIBE (libertăți civile și justiție) și CONT (Comisia de Control Bugetar) din Parlamentul European care a decis procedura în ce privește numirea viitorului Procuror European. Nica se referă la faptul că cele două comisii ar fi hotărât să nu existe un vot în comisii, ci să desemneze viitorul procuror european prin emiterea unei recomandări care să fie aprobată formal de Conferința Președinților (liderii de grup din PE).
”O astfel de procedură încalcă nevoia de a exercita și respecta democrația în interiorul Parlamentului European și nu respectă dreptul natural și legitim la vot al europarlamentarilor, votați de cetățenii europeni”, se mai arată în mail-ul lui Nica. În opinia sa, în absența unei proceduri de vot, cel puțin la nivelul comisiilor, dacă nu în plen, rezultatul nu poate fi legitim doar pe baza votului acordat de coordonatori.
Un alt europarlamentar PSD, Claudia Țapardel, revine cu un mail adresat tuturor europarlamentarilor în care se declară de acord observațiile lui Dan Nica și critică faptul că viitorul procuror european șef să fie desemnat doar de coordonatorii comisiei LIBE.
”Este absolut necesar ca această decizie să fie luată de toți membrii comisiei LIBE și de către toți membrii Parlamentului European, la fel ca alte decizii privind șefia Curții Europene de Audit sau Curții Europene de Justiție”, mai arată Țapardel în email-ul trimis colegilor. Un mail similar le-a trimis europarlamentarilor și Maria Gabriela Zoana (PSD), care susține că membrii PE nu ar putea vota un candidat care are probleme cu justiția în propria ei țară.
Cu câteva zile înainte, un alt europarlamentar PSD, Victor Boștinaru, le-a transmis tuturor europarlamentarilor un mail cu scrisoarea transmisă de ministrul justiției, Tudorel Toader, tuturor miniștrilor de justiției din statele membre, în care le explică motivele revocării Laurei Codruța Kovesi de la DNA și deciziile Curții Constituțională. (Vezi aici scrisoarea lui Tudorel Toader)
Amintim că reprezentanții celor 22 state membre care fac parte din structura Parchetului European l-au votat azi pe candidatul francez, Jean – Francois Bohnert (șeful Parchetului din orașul Reims), pe primul loc, urmat de Laura Codruța Kovesi și candidatul german Andres Ritter, au declarat pentru G4Media.ro surse guvernamentale. Este vorba de un vot indicativ ce ar putea fi urmat de alte runde de vot în Consiliu, a explicat pentru G4Media.ro europarlamentarul Monica Macovei.
Ce se va întâmpla mai departe. Pe 26 februarie va avea loc audieri în Comisia LIBE și Comisia de control bugetar din Parlamentul European. Potrivit lui Cristian Preda, cele două comisii vor vota apoi separat pe cine desemnează. Numele unui singur procuror va fi trimis conferinței președinților de grupuri politice din Parlamentul European. Apoi, un reprezentant al Parlamentul European va negocia cu ambasadorii din statele-membre, decizia luându-se cu majoritate absolută, nu cu unanimitate. Numele agreat în aceste discuții va fi supus votului secret al membrilor Parlamentului European.
De remarcat că România a anunțat că nu o va susține pe Kovesi, fiind notoriu conflictul PSD cu fosta șefă a DNA.
România și-a asumat negru pe alb, în programul oficial al președinției Consiliului Uniunii Europene, ”realizarea unui compromis între Parlamentul European și Consiliu asupra persoanei care va fi numită în funcția de procuror șef european și inițierea procedurilor de numire a procurorilor europeni”, după cum rezultă din documentul public consultat de G4Media.ro.
Premierul Viorica Dăncilă a declarat vineri, întrebată dacă nu este normal să susţinem candidatura unui român pentru această funcţie, că această funcţie nu este legată de preşedinţia Consiliului Uniunii Europene.
Sursa Foto: Romania29.eu
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
38 comentarii