G4Media.ro

Războiul nevăzut din Justiție între grupările Dracea și Cioantă-Păcuraru pentru controlul companiei…

sursa foto: Romprest

Războiul nevăzut din Justiție între grupările Dracea și Cioantă-Păcuraru pentru controlul companiei Romprest: Tribunalul respinge cererile de deschidere a insolvenței

Tribunalul București a respins cererile firmelor Green Factory Design și Euro Group Clean Products de deschidere a insolvenței Romprest, precum și cererile de intervenție accesorie ale companiilor Europrest Invest și Premium Management, controlate de acționarul Mihai Dracea, potrivit deciziei instanței.

Este a treia cerere de insolvență a companiei Romprest respinsă de către instanțe, a declarat pentru G4Media.ro avocatul Romprest – gruparea Dracea, Iancu Toader. Acționarul Detaco, reprezentat de fiul lui Maricel Păcuraru, susținea cererea de intrare în insolvență, a mai precizat avocatul.

Decizia tribunalului nu e definitivă și poate fi atacată cu apel.

Respinge excepţia lipsei calităţii de reprezentant legal în cadrul cererii de deschidere a procedurii insolvenţei a numitului Benjamin Cioantă-Păcuraru şi excepţia lipsei calităţii de reprezentant convenţional a avocaţilor mandataţi de acesta. Respinge excepţia lipsei calităţii de reprezentant legal în cadrul cererii de deschidere a procedurii insolvenţei a numiţilor Duca Ghenoiu Răzvan şi Adimi Bogdan şi excepţia lipsei calităţii de reprezentant convenţional al societăţii debitoare a avocatului mandatat de aceştia. Respinge ca inadmisibile cererile de intervenţie accesorie formulate de Europrest Invest SRL şi Premium Mnagement SRL. Respinge cererile de deschidere a procedurii insolvenţei faţă de Compania Romprest Service SA formulate de Green Factory Design SRL şi Euro Grup Clean Products SRL.

Cu drept de apel, în termen de 7 zile de la comunicare. Cererea de apel se va depune la Tribunalul Bucureşti Secţia a VII-a Civilă. Pronunţată azi, 17.06.2021, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor de către grefa instanţei”, este decizia Tribunalului București.

Potrivit datelor de la Registrul Comerțului, Green Factory Design este deținută de Denisse-Nicoleta Adlah, inculpată în dosarul de evaziune fiscală de peste 15 milioane de euro de la Tribunalul Prahova al fraților Capră, foști finanțatori ai Petrolul Ploiești.

Unul dintre frații Capră a fost trimis în judecată de DIICOT în decembrie 2014, alături de Florian Walter (fost Bucșă), fostul patron al Romprest și acţionar majoritar la FC Universitatea Cluj, decedat între timp. În noiembrie 2020, Daniel Capră a fost achitat, dar sentința nu este definitivă.

Cealaltă companie care a cerut insolvența Romprest este Euro Group Clean Products. Firma e deținută de Valentin Giorgian Walter, unul dintre fii lui Florian Walter (fost Bucșă), cu 90 %, și de Silvia Bucșă, cu 10 %.

Conflictul societar de la Romprest. Compania implicată în peste o sută de procese deschise numai în acest an

Potrivit portalului instanțelor judecătorești, sunt peste o sută de procese între companie și autorități, printre care primăria sectorului 1, între acționarii companiei sau angajații companiei, deschise doar în acest an.

Dracea a fost dat afară și contestă concedierea la Tribunal

Spre exemplu, acționarul Mihai Dracea a dat în judecată managamentul companiei reprezentat de Beniamin Cioantă Păcuraru, ginerele lui Maricel Păcuraru de la Realitatea Plus, pentru că l-au dat afară.

Pe de altă parte, avocații executivului controlat de Mihai Dracea susțin că au obținut o decizie de radiere din managementul companiei, la Registrul Comerțului, a lui Cioantă Păcuraru. Totuși, azi, Tribunalul a respins și ”excepţia lipsei calităţii de reprezentant legal în cadrul cererii de deschidere a procedurii insolvenţei a numitului Benjamin Cioantă-Păcuraru şi excepţia lipsei calităţii de reprezentant convenţional a avocaţilor mandataţi de acesta”.

Dracea a obținut despăgubiri de 100.000 de euro de la Păcuraru pentru că ar fi fost defăimat la Realitatea Plus

Într-un alt proces, acționarul Mihai Dracea a obținut daune de 100.000 de euro de la compania Geopol International, controlată de Alexandra Beatrice Bertalan (fostă Păcuraru), una dintre fiicele lui Maricel Păcuraru, dar decizia nu este definitivă.

Admite în parte cererea precizată. Obligă pârâta (Geopol International – n.r.) la plata sumei de 100.000 euro (echivalent în lei la data plății) cu titlu de daune morale.

Obligă pârâta să înceteze difuzarea pe canalele mediatice a informațiilor cu caracter defăimător la adresa reclamantului (Mihai Dracea – n.r.) obligă pârâta să retragă toate materialele video/scrise difuzate în perioada 3.05.2020 până la pronunțarea prezentei hotărâri.

Obligă pârâta să asigure comunicarea publică a dispozitivului hotărârii în termen de 10 zile de la rămânerea definitivă pe canalele deținute de aceasta”, este decizia Tribunalului din 14 mai 2021.

Cine sunt acționarii Romprest. Potrivit datelor de la Registrul Comerțului, structura acționariatului Romprest Service este următoarea, în acest moment:

DETACO LTD (Canada) – 42.69 %

EUROPREST INVEST SRL (România) – 30 %

PREMIUM MANAGEMENT TEAM SRL (România) – 13.76 %

SC COMPANIA NAŢIONALĂ AEROPORTURI BUCUREŞTI SA (România) – 10 %

FIRSTCOM LLC (SUA) – 3.54 %

Detaco LTD Canada este deținută de compania românească Magnum International Consulting, al cărei unic acționar este Paul-Cătălin Ionescu-Păcuraru, fiul de 27 de ani al lui Maricel Păcuraru, patronul Realitatea PLUS. Păcuraru jr. a preluat acțiunile Detaco LTD Canada de la Alexandru Cosmin Walter, unul dintre fii fostului patron, Florian Walter (fost Bucșă, decedat în 2019, fin al fostului ministru PSD al Transporturilor, Miron Mirea).

În schimb, companiile Europrest Invest și Premium Management Team sunt deținute de Andrei-Mihai Dracea, un cetățean român născut la Moscova în 1966, cu afaceri cu statul în domeniul sănătății. Dracea controlează, așadar, 43,76% din Romprest.

Este pachetul de acțiuni la Romprest preluat în 2014 de la fondul de investiții 3i Group PLC de către oamenii de afaceri Dragoș Dobrescu, zis Milionarul fără chip, și Radu Budeanu, (a cărui soție deține CanCan și Gândul), ambii membri ai grupului de la Monaco. Dobrescu a preluat 30 la sută din acțiunile Romprest prin firma Europrest Invest SRL, iar Budeanu, 13,76%, prin Premium Management Team.

Potrivit datelor de la Registrul Comerțului, în octombrie 2010, Dragoș Dobrescu a vândut 99,9% din Europrest Invest către Energymixx Europe – S.A. În februarie 2017, Energymixx Europe – S.A. (redenumită Europrest S.A.) i-a cedat firma Europrest Invest lui Andrei-Mihai Dracea.

În august anul trecut, Drăcea a cumpărat pachetul majoritar de acțiuni la Premium Management Team de la Radu Budeanu. Așadar, acum, Dracea controlează 43,76 la sută din Romprest. De menționat că administrator la Europrest Invest este Bogdan Adimi, fost șofer si paparazzo, actual vicepreședinte al CA al Romprest și director adjunct.

Orlando Valache era membru în CA al Romprest și administrator al operatorului de salubritate din partea Premium Management Team pe când această firmă era deținută de Radu Budeanu.

Și în fine, acționarul minoritar Firstcom LLC din SUA este reprezentat de Marian Măgureanu, alt administrator al Romprest, fiul fostului director al SRI post-decembrist, Virgil Măgureanu, decedat în martie acest an de COVID.

De observat că, în acest moment, nici una dintre grupările care dețin Romprest – Păcuraru vs Dracea – nu deține pachetul de control în companie. Orice decizie majoră în operatorul de salubritate ar trebui arbitrată de Compania Națională Aeroporturi București SA, companie controlată de Ministerul Transporturilor (80% din acțiuni).

Istoricul Romprest. Potrivit documentelor firmei publicate în Monitorul oficial, Romprest a fost fondată în anii 2000 de către Elena și Alexandru Cristian Barabancea, Stoica Spirea-Daniel şi Rodica și Octavian Borţoi, cu toții din București, locuind la bloc.

Pe Elena Barabancea o întâlnim acum în poziția de director adjunct al Companiei Municipale Eco Igienizare, printre alți oameni proveniți de la Primăria Voluntari, condusă de Florentin Pandele, soțul fostului primar general PSD Gabriela Firea.

În august 2001, fondatorii Romprest au vândut acțiunile către mai multe firme printre care Viva România, deținută de Florian Walter (fost Bucșă, finul ministrului PSD de atunci al Transporturilor, Miron Mitrea).

În octombrie 2001, în acționariatul Romprest intră cu 10 % Compania Națională Aeroporturi București SA, controlată de Ministerul Transporturilor, condus pe atunci de Miron Mitrea.

În anii următori printre acționarii Romprest îi regăsim și pe Cristi Borcea de la Dinamo sau Stelică Barna, fostul consilier general PSD care și-a trădat partidul și a votat în favoarea primarului general Traian Băsescu pentru construcția pasajului Basarab.

În 2008, anul semnării contractului pe 25 de ani cu primăria liberalului Andrei Chiliman, Romprest era deținută de compania canadiană Detaco Ltd (controlată de Florian Walter), cu 60 %, de Compania Aeroporturi, cu 10 % și de către fondul de investiții 3i GROUP PLC, cu 30 %.

Notă: Alex Costache este jurnalist și la Știrile TVR.

Sursa foto: Romprest

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. Poate in agricultura le iese mai bine – afacerea.
    La capitolul gunoi s-au facut de ras. O tara intreaga au aflat de ei. Nu e pr ost ala care cere banii ci ala care-i da.

  2. hopa, asta inseamna ca Clotilde are dreptate 100%.

  3. Citind cele de mai sus iti dai seama ca ROMPREST este o firma de inalta tinuta profesionala, un angajator de renume prin prisma actionarilor, un etalon in salubritatea din Romania si cred ca si din lume, experti in reciclarea tututor tipurilor de gunoaie.

  4. „Dracea controlează 43,76 la sută din Romprest.” Scara, asta e pe statul tau de plata?

  5. A trebuit sa vina o femeie din Frantza, sa invetze romaneste si sa castige alegerile ca sa scoatem si noi gunoiul de sub presh. Vai de mama noastra care ne-a facut si ne-a invatat sa facem curat unde locuim…