G4Media.ro

Războiul pentru controlul Romprest. Tribunalul Bucureşti a anulat numirea lui Beniamin Cioantă-Păcuraru…

Foto: Bogdan Adimi - Toader Iancu - Sorin Velicu Romprest - sursa G4media

Războiul pentru controlul Romprest. Tribunalul Bucureşti a anulat numirea lui Beniamin Cioantă-Păcuraru în funcţia de director general al companiei, însă decizia nu e definitivă

Tribunalul Bucureşti a anulat hotărârea Adunării Generale Ordinare a Acţionarilor Romprest Service S.A. din data de 28 iulie 2020 prin care conducerea companiei a fost preluată de Maricel Păcuraru, prin acţionarul Detaco Ltd, în detrimentul acționarilor reprezentanți de Mihai Dracea, potrivit portalului Tribunalului.

  • „Dispune anularea Hotărârii Adunării Generale Ordinare a Acţionarilor pârâtului Compania Romprest Service S.A. din 28.07.2020, emisă de acţionarul Detaco LTD. Dispune menţionarea în registrul comerţului şi publicarea în Monitorul Oficial al României, Partea a IV-a, a prezentei hotărâri judecătoreşti la data rămânerii sale definitive. Cu drept de apel în termen de 30 zile de la comunicare”, este decizia Tribunalului.

În şedinţa AGOA a Romprest din 28 iulie 2020 a fost aprobată numirea „în funcţia de administrator Romprest, respectiv preşedinte al Consiliului de Administraţie şi Director General a dlui Beniamin Cionată-Păcuraru” din partea acţionarului Detaco Ltd. Propunerea a fost făcută de preşedintele de şedinţă Maricel Păcuraru, patronul Realitatea Plus TV, socrul lui Beniamin Cioantă-Păcuraru, potrivit documentelor companiei publicate în Monitorul oficial.

De asemenea, tot în şedinţa AGOA a Romprest din 28 iulie 2020 a fost aprobată începerea „acţiunii în răspundere contra administratorului Adimi Marian Bogdan, acesta deţinând funcţia de vicepreşedinte al Consiliului de Administraţie şi Director General Adjunct, pentru suspiciuni de prejudiciere a Societăţii Compania Romprest Service – S.A., şi mandatarea Preşedintelui Consiliului de Administraţie să exercite acţiunea în justiţie”, potrivit documentelor companiei publicate în Monitorul oficial.

Cine sunt acționarii Romprest. Potrivit datelor de la Registrul Comerțului, structura acționariatului Romprest Service este următoarea, în acest moment:

DETACO LTD (Canada) – 42.69 %

EUROPREST INVEST SRL (România) – 30 %

PREMIUM MANAGEMENT TEAM SRL (România) – 13.76 %

SC COMPANIA NAŢIONALĂ AEROPORTURI BUCUREŞTI SA (România) – 10 %

FIRSTCOM LLC (SUA) – 3.54 %

Detaco LTD Canada este deținută de compania românească Magnum International Consulting, al cărei unic acționar este Paul-Cătălin Ionescu-Păcuraru, fiul de 27 de ani al lui Maricel Păcuraru, patronul Realitatea PLUS. Păcuraru jr. a preluat acțiunile Detaco LTD Canada de la Alexandru Cosmin Walter, unul dintre fii fostului patron, Florian Walter (fost Bucșă, decedat în 2019, fin al fostului ministru PSD al Transporturilor, Miron Mirea).

În schimb, companiile Europrest Invest și Premium Management Team sunt deținute de Andrei-Mihai Dracea, un cetățean român născut la Moscova în 1966, cu afaceri cu statul în domeniul sănătății. Dracea controlează, așadar, 43,76% din Romprest.

Este pachetul de acțiuni la Romprest preluat în 2014 de la fondul de investiții 3i Group PLC de către oamenii de afaceri Dragoș Dobrescu, zis Milionarul fără chip, și Radu Budeanu, (a cărui soție deține CanCan și Gândul), ambii membri ai grupului de la Monaco. Dobrescu a preluat 30 la sută din acțiunile Romprest prin firma Europrest Invest SRL, iar Budeanu, 13,76%, prin Premium Management Team.

Potrivit datelor de la Registrul Comerțului, în octombrie 2010, Dragoș Dobrescu a vândut 99,9% din Europrest Invest către Energymixx Europe – S.A. În februarie 2017, Energymixx Europe – S.A. (redenumită Europrest S.A.) i-a cedat firma Europrest Invest lui Andrei-Mihai Dracea.

În august anul trecut, Drăcea a cumpărat pachetul majoritar de acțiuni la Premium Management Team de la Radu Budeanu. Așadar, acum, Dracea controlează 43,76 la sută din Romprest. De menționat că administrator la Europrest Invest este Bogdan Adimi, prieten din copilărie cu Radu Budeanu, vicepreședinte al CA al Romprest și director adjunct.

Orlando Valache, un alt prieten al lui Radu Budeanu, este membru neexecutiv în CA al Romprest și administrator al operatorului de salubritate din partea Premium Management Team pe când această firmă era deținută de Radu Budeanu.

Și în fine, acționarul minoritar Firstcom LLC din SUA este reprezentat de Marian Măgureanu, alt administrator al Romprest, fiul fostului director al SRI post-decembrist, Virgil Măgureanu, decedat în martie acest an de COVID.

De observat că, în acest moment, nici una dintre grupările care dețin Romprest – Păcuraru vs Dracea – nu deține pachetul de control în companie. Orice decizie majoră în operatorul de salubritate ar trebui arbitrată de Compania Națională Aeroporturi București SA, companie controlată de Ministerul Transporturilor (80% din acțiuni).

Istoricul Romprest. Potrivit documentelor firmei publicate în Monitorul oficial, Romprest a fost fondată în anii 2000 de către Elena și Alexandru Cristian Barabancea, Stoica Spirea-Daniel şi Rodica și Octavian Borţoi, cu toții din București, locuind la bloc.

Pe Elena Barabancea o întâlnim acum în poziția de director adjunct al Companiei Municipale Eco Igienizare, printre alți oameni proveniți de la Primăria Voluntari, condusă de Florentin Pandele, soțul fostului primar general PSD Gabriela Firea.

În august 2001, fondatorii Romprest au vândut acțiunile către mai multe firme printre care Viva România, deținută de Florian Walter (fost Bucșă, finul ministrului PSD de atunci al Transporturilor, Miron Mitrea).

În octombrie 2001, în acționariatul Romprest intră cu 10 % Compania Națională Aeroporturi București SA, controlată de Ministerul Transporturilor, condus pe atunci de Miron Mitrea.

În anii următori printre acționarii Romprest îi regăsim și pe Cristi Borcea de la Dinamo sau Stelică Barna, fostul consilier general PSD care și-a trădat partidul și a votat în favoarea primarului general Traian Băsescu pentru construcția pasajului Basarab.

În 2008, anul semnării contractului pe 25 de ani cu primăria liberalului Andrei Chiliman, Romprest era deținută de compania canadiană Detaco Ltd (controlată de Florian Walter), cu 60 %, de Compania Aeroporturi, cu 10 % și de către fondul de investiții 3i GROUP PLC, cu 30 %.

Notă: Alex Costache este jurnalist și la Știrile TVR.

Foto: de la stânga la dreapta, Bogdan Adimi, director general adjunct Romprest, Iancu Toader, avocatul grupării Drăcea şi Sorin Velicu, director operaţional Romprest: Sursa: G4media.ro

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Citind acest articol am realizat încrengătura si interesele aflate în Romprest.Clotilde o să se lupte mult si bine si mi-e teamă că fără succes ,pentru a scăpa de contractul semnat de Chiliman.

  2. Asa arata 30 de ani de coruptie generalizata.
    Copii de politicieni, firme facute prin tari straine de romanasi ca sa mimeze capitalismul, suveici nesfarsite de transferuri si cedari de actiuni, personaje sulfuroase.
    1/3 din bugetul celui mai bogat sector se duce la mafie.
    Important este ca pe locuitorii sectorului 1 asta nu-i intereseaza. Nu conteaza ca mafia le fura banii de investitii. Nu le-a pasat 30 de ani de ce le-ar pasa acum?
    De vina e frantuzoaica ca a scos mizeria de sub pres, cam asta e mentalitatea.
    Eu zic ca cetatenii sectorului 1 nu merita altceva decat sa fie furati in continuare.