G4Media.ro

Războiul rece al gazelor dintru Rusia și Moldova: Chișinăul respinge pretențiile Gazprom…

Foto: Andrei Spînu și Alexei Miller - / Ministerul Infrastructurii Republicii Moldova

Războiul rece al gazelor dintru Rusia și Moldova: Chișinăul respinge pretențiile Gazprom privind auditul presupusei datorii de 700 milioane dolari

Pe fondul nemulțumirii Gazprom privind alegerea companiei independente care ar urma să facă auditul datoriilor Moldovagaz (firma moldovenească pe care o controlează Gazprom) către Gazprom, oficialii moldoveni au furnizat miercuri precizări care arată că Guvernul Republicii Moldova este singura parte în măsură să determine cine anume va face acest audit.

Consilierul economic al Administrației Prezidențiale de la Chișinău, Veaceslav Negruța, a scris pe pagina sa de Facebook că punctul 5 al Protocolului din 29 octombrie 2021, semnat de vicepremierul Anrei Spânu și directorul executiv al Gazprom, Alexei Miller, la contractul de livrare pe cinci ani permite Republicii Moldova să efectueze auditul datoriilor la Moldovagaz și asta fără a cere neapărat opinia Gazprom.

„Punctul 5 al Protocolului din 29 octombrie 2021 spune clar că „partea moldovenească va efectua un audit independent al datoriilor „Moldovagaz” față de „Gazprom” și „Factoring-Finance” pentru gazele naturale furnizate consumatorilor din partea dreaptă a Nistrului. Raportul final al auditului va fi coordonat la nivel de Consiliu de observatori al SA „Moldovagaz”, a scris Negruța pe pagina sa de Facebook.

Ultima revendicare a Gazprom în raport cu datoriile Moldovagaz s-a ridicat de la circa 400 de milioane de dolari la 709 milioane de dolari americani cu tot cu penalitați, fapt contestat de Guvernul Republicii Moldova. La semnarea acordului de prelungire a livrărilor de gaze din 29 octombrie 2021, Gazprom și Guvernul Republicii Moldova au convenit auditarea datoriilor Moldovagaz, de acest proces urmând să se ocupe Guvernul Republicii Moldova.

Dezambiguizare juridică: ce înseamnă „partea moldovenească”?

Negruță a explicat că sintagma „partea moldovenească” este utilizată în protocolul menționat de două ori, în ambele cazuri aceasta nominalizând acționarul minoritar al Moldovagaz, respectiv statul Republica Moldova (care deține 35% din pachetul de acțiuni al societății), adică Guvernul Republicii Moldova.

Negruța amintește că Guvernul a decis, pe 29 decembrie 2021, să împuternicească Agenția Proprietății Publice (APP) pentru a efectua procedurile necesare de selectare și organizare a procesului de audit.

„Ulterior, APP a inițiat procedurile de selectare a companiei de audit pentru efectuarea unui audit independent al datoriilor, cu publicarea anunțurilor necesare la nivel național și internațional. Informațiile enunțate mai sus, precum și poziția „părții moldovenești”, au fost aduse la cunoștință acționarului majoritar (Gazprom) din timp”, a declarat Negruța.

Consilierul prezedințial care mai este și observator din partea statului în Consiliul de observatori ai Moldovagaz a subiliniat, de asemenea, că Gazprom a ordonat unilateral o ședință a Consiliul pentru aprobarea documentației de organizare a auditului datoriilor, contrar prevederilor punctului 5 din Protocol, care prevede coordonarea de către Consiliu doar a raportului final de audit, efectuarea procesului de audit fiind în competența „părții moldovenești”.

El a explicat și de ce nu au fost reprezentații statului la întâlnirea ad-hoc convocată de Gazprom.

„Pentru a evita aprobarea unilaterală de către acționarul majoritar a unor decizii contrare unor înțelegeri anterioare între acționari, precum și pentru a nu admite contradicții cu cadrul legal și normativ de care se conduce „partea moldovenească”/Guvernul Republicii Moldova în efectuarea unui audit independent, s-a decis neprezentarea în ședința, respectiv neadmiterea cvorumului necesar acționarului majoritar pentru astfel de decizii”, a scris Negruța.

Consilierul prezidențial a mai precizat că un audit independent al datoriilor și penalităților pretinse între cei doi agenți economici este în interesul tuturor părților, inclusiv „Gazprom” și „Moldovagaz”.

„Iar caracterul independent al auditului datoriilor poate fi asigurat de „partea moldovenească”/Guvernul Republicii Moldova, conform Protocolului din 29.10.2021 și respectând cadrul legal”, a conchis Negruța.

Decizii unilaterale contestate

De asemenea, vicepremierul Andrei Spînu, a acuzat și el Gazpromul că a convocat „unilateral” o ședință a Consiliului de Observatori al Moldovagaz pentru aprobarea actelor necesare organizării auditului datoriilor Moldovagaz către Gazprom.

Partea moldovenească înseamnă acționarul minoritar Republica Moldova. Așa am discutat la Sankt Petersburg și așa este menționat în punctul 5 din Protocolul negocierilor semnat de către părți în ziua de 29.10.2021 privind organizarea auditului independent al datoriilor SA Moldovagaz față de SAP Gazpom şi SRL Factoring-Finance”, a subliniat ministrul pe pagina de Facebook.

Datoriile au fost acumulate pentru gazele livrate consumatorilor de pe malul drept al Nistrului în perioada 1994–2021. În cazul datoriilor de malul stâng al Nistrului – din Transnistria – acestea sunt deja de circa 8 miliarde de dolari, după ce Tiraspol a decis să nu mai plătească gazul rusesc de mai bine de 15 ani.

În medie, Republica Moldova consuma anual circa 3 miliarde de emtri cubi de gaz, din care aproximativ 1,7 miliarde de metri cubi numai în Transnistria.

Foto: Vicepremierul Andrei Spînu și CEO-ul Gazprom, Alexei Miller, după semnarea protocolului contractului de prelungire a livrărilor de gaze din Rusia pe 29 octombrie 2021. Sursa/Ministerul Infrastructurii Republicii Moldova

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. Cel mai bun audit ti-l face camatarul insusi, nu? El stie cat sa jupoaie de pe tine.

  2. Eu nu pot sa inteleg cum fasia aia de pamant, numita Transnistria, cu cel mult 250k locuitori, poate sa consume mai bine de 50% din totalul anual de gaze metane livrat Rep. Moldova?? 🧐

  3. Rusia vrea independenta Transnistriei, dar gazele le plătește Moldova… Curat-murdar…