G4Media.ro

Războiul rus din Ucraina, un teren fertil pentru droguri, avertizează ONU într-un…

Sursa Foto: Pexels

Războiul rus din Ucraina, un teren fertil pentru droguri, avertizează ONU într-un raport / Aproape 80 de laboratoare de producere a amfetaminei au fost destructurate în 2020

Producţia ilegală de droguri ar putea profita de Războiul rus din Ucraina pentru a prospera, avertizează luni ONU, având în vedere experienţa conflictelor din alte zone, relatează AFP, citat de News.ro.

”Informaţii din Orientul Mijlociu şi Asia de Sud-Est tin să arate că situaţiile de conflict pot acţiona ca un magnet al producerii de droguri sintetice, care pot, de fapt, să fe produse oriunde”, subliniază Oficiul ONU împotriva drogurilor şi crimei (UNODC) în raportul anual.

”Acest efect poate fi şi mai important atunci când zona de conflict se află în apropierea unor pieţe vaste de consumatori”, se avertizează în raport.

Înaintea invaziei ruse, Ucraina dispunea de un număr mare de laboratoare de amfetamină, precizează experta Angela Me, intervievată de AFP.

Aproape 80 de astfel de laboratoare au fost destructurate în 2020, iar 17 în 2019.

Această capacitate de producţie ”s-ar putea extinde, în cazul în care conflictul persistă”. ”Poliţia nu mai există pentru a opri activitatea laboratoarelor”, subliniază ea.

Războiul poate, de asemenea, ”să perturbe rutele traficului”, se arată în raport, care citează un posibil declin în Ucraina, de la începutul lui 2022.

Angela Me îndeamnă, de asemenea, la supravegherea situaţiei în Afganistan, care a produs în 2021 86% din opiului mondial.

În aprilie, liderul suprem al talibanilor a ordonat interzicerea cultivării macului.

”Trebuie să vedem dacă asta se traduce într-o reducere drastică”, subliniază experta, sau dacă, din contră, culturile ilicite se vor dezvolta din cauza deteriorării condiţiilor socio-economice din această ţară.

Orice schimbare va avea ”repercusiuni aproape asupra tuturor regiunilor lumii”, avertizează ONU.

Aproximativ 284 de milioane de persoane din lume – una din 18 în categoria de vârstă 15-64 de ani – a avut de-a face cu drogurile în 2020, cu 26% mai mult decât în urmă cu zece ani.

Majoritatea sunt bărbaţi, având în vedere că femeile recurg la stimulente de tip amfetamină (ATS), însă sunt ”subreprezentate în tratament”, deplânge Angela Me.

Ea evocă ”o dublă stigmatizare” şi necesitatea creării unor locuri în care ele să se simtă ”în siguranţă” şi să poată rămână împreună cu copiii lor.

O altă cifră notabilă se înregistrează în producţia de cocaină, care afişează un nou ”record” de 1.982 în 2020.

UNODC care realizează în acest raport o ”evaluare preliminară”, se bazează pe informaţii pe care le-a cules de la state membre, de la propriile surse şi din analiza unor surse deschise, din presă şi rapoarte ale unor instituţii.

Sursa Foto: Pexels.com

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Adica alea 80 de laboratoare erau ok fiind ukrainene?