G4Media.ro

Sute de arestări la nivel internațional după decriptarea comunicațiilor crimei organizate/ O…

sursa foto: Pexels

Sute de arestări la nivel internațional după decriptarea comunicațiilor crimei organizate/ O aplicație criptată folosită de infractori din întreaga lume era, de fapt, controlată de FBI

Sute de persoane au fost arestate în întreaga lume în cursul unei uriaşe operaţiuni internaţionale de poliţie împotriva criminalităţii organizate, posibilă prin decriptarea comunicaţiilor codificate între infractori, a anunţat marţi poliţia federală australiană, notează AFP.

Această operaţiune a fost declanşată de poliţia din mai multe ţări din Europa, din Statele Unite, Australia şi Noua Zeelandă, care a reuşit să decodifice, în timp real şi timp de trei ani, mii de comunicaţii criptate în cadrul grupărilor criminale de tot felul, a indicat poliţia australiană într-un comunicat.

La rândul său, poliţia neozeelandeză a descris operaţiunea drept „cea mai sofisticată din lume efectuată până în prezent de forţele de ordine împotriva crimei organizate”.

Interceptarea masivă a mesajelor a fost posibilă cu ajutorul unei aplicaţii numite ANoM, de care se serveau infractori din întreaga lume pentru a comunica în mod criptat, dar care era de fapt controlată de FBI, poliţia federală americană.

Mesajele se refereau în special la proiecte de asasinat şi trafic de droguri şi de arme, a precizat poliţia australiană care a arestat 224 de persoane din toate regiunile ţării.

„Sute de persoane au fost arestate” în afara Australiei, a adăugat aceeaşi sursă.

Poliţia din Noua Zeelandă a anunţat arestarea a 35 de persoane, mai ales pentru trafic de droguri şi spălare de bani.

Aplicaţia ANoM era instalată pe telefoane mobile care, lipsite de orice altă funcţionalitate, se tranzacţionau pe piaţa neagră.

Un telefon de acest tip putea comunica numai cu un alt telefon care conţinea aplicaţia. „Un criminal trebuia să cunoască un alt criminal pentru a obţine acest material”, a explicat poliţia australiană într-un comunicat.

„Aparatele au circulat şi popularitatea lor a crescut în rândul infractorilor, care aveau încredere în legitimitatea aplicaţiei, deoarece marile figuri ale crimei organizate erau garanţi ai integrităţii acesteia”, a adăugat sursa.

„Aceşti influenceri criminali au pus poliţia federală australiană în buzunarul a sute de presupuşi infractori”, şi-a exprimat mulţumirea şeful poliţiei australiene, Reece Kershaw, în comunicat.

„Practic, ei şi-au pus cătuşele de la unul la altul adoptând şi având încredere în ANoM şi comunicând deschis, neştiind că îi ascultăm tot timpul”, a adăugat el.

Operaţiunea a primit numele de cod „Ironside” în Australia şi „Trojan Shield” la nivel mondial.

sursa foto: Pexels

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

11 comentarii

    • Informatiile stocate in bazele de date or fi si ele tot criptate? Singur exista un flag de enable/disable…
      Mi-a placut ca si idee aplicatia aia de instant messaging peer-to-peer

  1. Biden face la fel, dar mi-a zis Europa Libera sa nu vad asemanarile. Crezi tu ochilor tai?

    Ti s-a reamintit azi ca, desi nu iti citeste corespondenta, Putin e incruntat?

    • tu ai citit, bai asta, articolul? e vorba de crima organizata, nu te asculta pe tine nimeni cand comunici 3 barfe amarate. si e vorba de o aplicatie speciala, fac pariu ca nici nu stiai de ea (eu sigur nu). ce ai vrea sa ii lase sa faca crime in liniste si pace? ma bucur nespus ca nu sunt unii ca tine in fruntea tarilor ca era de 100 de ori mai rau ca acum (si nici acum nu e ideal).
      vorbesti si ca sa nu adormi.

    • Si ce daca era vorba de crima organizata? Nu tot citirea corespondentei private era?

      RSR din 1980 nu avea voie sa lupte impotriva crimei organizate?

      Eduard Florea a fost saltat pe motiv de crima organizata?

    • eu zic sa mai studiezi ca esti complet pe langa cu „corespondenta privata”.

    • Postacila, vezi ca actiunea a inceput acum 3 ani. Adica pe vremea lui Trump.

  2. Ciolacule, repede la CCR.
    Al dracului de Stat Paralel.

  3. Daca s-ar putea face ceva asemanator si pentru crima organizata de la noi cu legaturi puternice in PSD, ar fi minunat.

  4. este vorba de comunicatiile criptate ale mafiotilor Cine foloseste criptarea cind vorbeste cu nevasta din italia ?

  5. Poate daca vorbeste cu nevasta altuia.