Răzvan Cherecheș, expert în sănătate publică: Hotărârea de guvern care stabilește scenariile „roșu”, „galben”, „verde” și felul în care se deschid școlile nu mai este actuală / Școlile ar trebui deschise etapizat
Expertul în sănătate publică, Răzvan Cherecheș, susține că proiecțiile oficiale la nivel european arată că, până în luna aprilie, noua tulpină britanică a coronaviruslui va deveni majoritară în toată Europa și recomandă prudență în redeschiderea școlilor, proces care ar trebui să se desfășoare etapizat, cu evaluarea situației în timp real.
„Proiecțiile oficiale, la nivel atât european, cât și în Statele Unite, spun că undeva, până prin luna aprilie, noua tulpină B.1.1.7 din Marea Britanie, va deveni majoritară în toată Europa. Din cauză că fiind mult mai infecțioasă, e mai competitivă și atunci tinde să ia locul celorlalte tulpini. Deci, dacă în aerul dintr-o cameră există mai multe tulpini, această tulpină va fi prima care se va atașa de organismul țintă”, a spus Răzvan Cherecheș, profesor și cercetător la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj, la Digi 24.
Cherecheș a făcut referire la ultimul raport al Centrului european de prevenire și control al bolilor, din 21 ianuarie.
În opini sa, este de așteptat ca în perioada următoare să existe o creștere a acestei tulpni și implicit o creștere a numărului de cazuri „dacă măsurile se relaxează sau dacă măsurile rămân la fel”.
Răzvan Cherecheș susține că măsurile împotriva COVID-19 trebuie respectate mai strict în această situație.
„Mie mi se pare că hotărârea de Guvern care stabilește scenariile „roșu”, „galben”, „verde” și felul în care se deschid școlile nu mai este actuală, pentru că avem un factor nou, avem această tulpină nouă”, a spus Cherecheș.
Recomandarea expertului în sănătate este o deschidere etapizată, graduală, a școlilor, care să permită evaluarea în timp real.
„Deschiderea de la 8 februarie a școlilor până la clasa a patra cu distanțare, unde sunt ecrane de plexiglas, cu ventilație pasivă sau activă (…) După două săptămâni, analizând continuu numărul de cazuri, dacă nu se observă creștere sau focare intense, se trece la următoarea etapă și se deschid școlile fie până în clasa a VIII-a, fie clasele terminale. Dar deschiderea a tot, dintr-odată, părerea mea e că, din nefericire, va fi o garanție a creșterii riscului de transmitere, pentru că măsurile nu sunt aplicate uniform și sever în toate instituțiile de învățământ”, a spus Răzvan Cherecheș.
Potrivit Ministerului, pacientul lucrează la o școală din București.
„În cadrul unității de învățământ au fost confirmate cu infecția SARS-CoV-2 un număr de 4 persoane (1 caz confirmat pe data de 14.01.2021 și 3 cazuri în data de 18.01.2021). În 22.01.2021 au fost testate la INBI „Matei Balș” 10 persoane (cele 4 confirmate și 6 contacți direcți ai acestora). Dintre cele 10 persoane testate, un număr de 9 au fost pozitive la testul RT-PCR. Confirmarea se va face prin secvențiere în următoarele zile”, precizează Ministerul Sănătății.
Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății, susține că nu este cazul să fie redeschise școlile.
„Având în vedere contagiozitatea ridicată a noii tulpini, îndemnul nostru este pentru prudență. Numărul cazurilor este în creștere în foarte multe țări europene și riscul unui nou val al pandemiei este mare și pentru țara noastră. Orice măsuri de relaxare, inclusiv redeschiderea școlilor, pot fi puse în pericol de câteva focare precum cel din școala bucureșteană”, a declarat Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății.
Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat duminică dimineață, că „se păstrează” interesul pentru începerea școlilor din semestrul al doilea și că rezultatele testelor de secvențiere genomică la angajații școlii din Capitală suspecți că ar fi infectați cu noua tulpină britanică a coronavirusului vor apărea într-o săptămână.
Foto: Inquam Photos/ Virgil Simonescu
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii