EXCLUSIV Răzvan Cherecheș, fost consilier la Ministerul Sănătății: Sistemul este populat de persoane cu abilități tehnice extrem de reduse. Cam o treime sunt competenți și știu ce vorbesc. Acolo sunt mulți rechini cu diverse interese
Expertul în sănătate publică., Răzvan Cherecheș, a declarat, pentru G4media.ro, că propunerile sale nu au fost ascultate și că în sistemul de sănătate sunt „foarte mulți rechini cu diverse interese”, iar în Ministerul Sănătății „doar o treime dintre angajați sunt oameni competenți, care știu ce vorbesc.” Cherecheș, care conduce departamentul de Sănătate Publică din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj, a lucrat pentru puțin timp la Ministerul Sănătății, în calitate de consilier onorific. A stat cinci săptămâni și și-a dat demisia.
Cinci săptămâni a stat profesorul Răzvan Cherecheș în funcția de consilier onorific la Ministerul Sănătății. Cherecheș, care de o perioadă propune diverse materiale video informative despre pandemia de coronavirus pe Facebook, spune că s-a simțit inutil la Ministerul Sănătății, neascultat și din acest motiv a decis să plece.
- „Situația este complicată în minister. Am făcut mai multe propuneri, mi s-a spus că sunt bune, dar nu s-a materializat nimic. Am militat pentru testare în masă și pentru transparență totală. Încrederea oamenilor în sănătate și în alte domenii, dar acum ne referim la sănătate, e legată de transparență. Când eram elevi la școală și aveam emoții când aveai un test, ele dispăreau după ce ți se punea foaia în față, că știai sau nu. Incertitudinea ne stresa. Trebuie să știm și noi, populația, cu cine s-a văzut, de exemplu, ministrul, ce discuții s-au purtat. Am militat să fie întâlniri pe orice fel de portal, pe o platformă, să fie o întâlnire zilnică între minister și presă. Ce facem, facem așa, așa și așa. A fost tragedia de la Balș. Eu aș fi făcut atunci, pe loc, o conferință în care să spunem ce măsuri se pot lua ca incendiul să nu se repete în altă parte. Și spunem cine e vinovat fiindcă suntem responsabili în fața comunității. În orice situație. Din cauza cui s-au făcut achizițiile x cu întârziere, alt exemplu. Sau funcționarul care a blocat plata către centrele de vaccinare. Cine e? Numește-l cu nume și prenume și spui că se aplică măsurile disciplinare. Noi nu arătăm cu degetul. De ce? Lumea are nevoie să știe cine e de vină, pentru ce e de vină și ce se întâmplă”, a declarat Cherecheș pentru G4Media.ro
Specialistul în sănătate publică afirmă că sistemul de sănătate „e populat de foarte mulți rechini cu diverse interese, iar aici e nevoie de un campion. Un campion, vă dau un exemplu, cum a fost Aurelia Cristea, care a dat acea lege împotriva fumatului. Datorită ei, rata fumatului a scăzut considerabil în țară, cu toate nemulțumirile, cu expluzarea din propriul partid. E nevoie la Sănătate de cineva care să împingă reforma fără se se oprească la politețuri și amabilități.”
Cherecheș a mai precizat, în privința Minsiterului Sănătății, că „e populat de o mulțime de indivizi cu abilități tehnice extrem de reduse. Cam o treime sunt oameni competenți care știu ce vorbesc, dar foarte mulți nu au abilități tehnice. Eu le-aș fi dat un test de utilizare a calculatorului, sincer. La fel și la cei din DSP. Dacă trebuie să lucreze în xl cu date securizate, ar avea probleme serioase. ”
Profesorul de la Universitatea Babelș-Bolyai susține, de asemenea, că una dintre cele mai importante măsuri pe care statul întârzie să le ia, este creșterea capacității de testare.
- „Numărul de teste nu crește, noi zburăm în întuneric. Suntem în punctul în care secțiile de terapie intensivă sunt pline, oamenii mor. Sunt județe care nu fac suficiente teste, funcționează la fel deși sunt pe roșu. Dacă ai sub 300 de teste pe zi în județ tu ai rata de incidență cea mai apopiată de tine care are 300 de teste pe zi. Nu poate exista un județ verde înconjurat de județe roșii, nu există așa ceva. Și testarea. Trebuie teste gratuite pentru populație. Mi se pare obscen să plătești bani să afli că ești bolnav de o boală care îi poate afecta pe alții. Am mai propus, de asemenea, automatizarea anchetelor epidemiologice. Avem în România Ui-Path, unicornul start-up-urilor românești care se ocupă cu automatizarea proceselor de acest fel. În locul unui funcționar care sună, poate suna un robot, cu localizare gps și tot restul. Încotro ne îndreptăm? Ce facem acum? În condițiile actuale eu aștept încălzirea vremii. Dacă se încălzește, ieșim din casă, stăm cu geamul deschis, crește și distanța dintre noi. În sezonul rece ne aglomerăm între noi în spații închise. Vremea caldă ne-ar putea salva”, este de părere Cherecheș.
El mai atrage atenția și asupra surselor de informare pe care populația le alege. Face referire inclusiv la medicul Flavia Groșan, din Oradea, care a spus, printre altele, că „protocolul Covid din spitale omoară pacienții.”
„Ce-a spus acest medic. A spus să nu mergeți la spital că vă faceți rău. Ea există din cauza Colegiului Medicilor. Ea pune vieți în pericol, oferă declarații iresponsabile, criminale. Ce-a făcut Colegiul Medicilor? Nimic. A fost acea audiere la Bihor, iar concluzia a fost că ea are intenții bune. E criminal. Nu trebuie să ne mirăm fiindcă oamenii sunt ușor influențabili, sunt unii structurați, care trăiesc în paralel, luptă cu oculta, sunt reptiloizi și au o imaginație foarte bogată.”
Notă: Răzvan Cherecheș este director la departamentul de sănătate publică din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Cercetătorul, licențiat în medicină în 2001 la UMF Iuliu Hațieganu din Cluj, s-a specializat apoi în sănătate publică, obținând mai multe burse de studiu în Statele Unite ale Americii, la Universitatea Berkeley din California și la Universitatea Iowa. Din 2009, el este și asistent universitar la Iowa la departamentul de sănătate publică. Are zeci de studii de specialitate publicate care vizează domeniul sănătății publice și e doctor în științe medicale.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
61 comentarii