Răzvan Nicolescu, membru în boardul Institutului European de Inovare și Tehnologie: Europa începe să conștientizeze că are probleme de competitivitate în raport cu SUA și China. ”INNOVEIT”, eveniment dedicat tehnologiei și afacerilor, organizat la Bruxelles
Institutul European de Inovare și Tehnologie (EIT) organizează miercuri, la Bruxelles, summitul „INNOVEIT”. Evenimentul reunește la un loc factorii de decizie la nivel european cu lideri relavanți din domeniul tehnologiei, afacerilor, educației și inovării.
”INNOVEIT” abordează teme legate de tehnologie, finnțare, politici publice, reglementare și nu în ultimul rând, networking. Summitul va oferi și premii pentru diferite categorii din domeniul tehnologiei și afacerilor.
Evenimentul este foarte relevant și pentru România, mai ales că EIT are deja mai multe proiecte în țară.
G4Media a discutat în acest context cu fostul ministru al Energiei, Răzvan Nicolescu, membru în Boardul EIT, desemnat de Comisia Europeana în anul 2022.
”Summitul EIT vine într-un moment în care Europa începe să conștientizeze tot mai mult că are probleme de competitivitate în raport cu SUA și China, cu toate succesele înregistrate de EIT în ultimii ani.
EIT este un Silicon Valley european. Este o construcție unică, reprezentând cel mai de succes proiect european în domeniul inovării din perspectiva unicornilor generați sau a pregătirii educaționale pentru economia viitorului” spune Răzvan Nicolescu.
Potrivit acestuia, EIT colaborează cu România pe mai multe domenii, de la cyber security la construcția unei fabrici de baterii.
”România se bucură de o atenție în creștere a EIT. Componenta digitală și-a deschis birou la Cluj și Universitatea Babeș Bolyai din Cluj Napoca organizează în parteneriat cu EIT un program important de master pe cyber security.
Partea de energie a EIT este implicată într-un proiect industrial mare de construire a unei noi fabrici de baterii în Cernica, lângă București. Este o investiție de câteva sute de milioane de euro.
Partea de resurse minerale a EIT are o initiativă în România legată de obținerea magneziului verde. De asemenea, sute de studenți și masteranzi români sunt implicati în programele EIT.
El a adăugat că anul viitor va avea loc o întâlnire a Boardului EIT, la București.
EIT este cel mai mare ecosistem de inovare din Europa și are peste 2.400 de parteneri din mediul de afaceri, educație și cercetare.
Institutul a susținut sute de mii de studenți și peste 7.000 de afaceri care au contribuit la atragerea a peste 7,3 miliarde de euro în investiții private, arată un document al EIT.
De sprijin au beneficiat 8 unicorni. Termenul „unicorn” se referă la o companie de tehnologie care a atins o evaluare de piață de peste 1 miliard de dolari înainte de a fi listată la bursă. Aceste companii sunt rare și sunt considerate a fi deosebit de valoroase și promițătoare în domeniul lor.
Un exemplu de succes este Northvolt, o companie fondată de doi foști ingineri europeni de la Tesla, care lucrau în California.
Aceștia au avut o idee legată de construirea unei baterii realizată 100% din produse reciclate. Pentru a-și transforma ideea în realitate, s-au întors în Europa și au găsit sprijin din partea EIT InnoEnergy.
EIT InnoEnergy le-a furnizat finanțare de pornire și acces la rețeaua lor de parteneri din industrie, care a ajutat Northvolt să devină un decacorn astăzi – evaluat la peste 10 miliarde de euro, cu trei gigafabrici în construcție în Europa, care angajează peste 5.000 de lucrători.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank