Reacția coaliției PSD-ALDE la MCV și rezoluția Parlamentului European – Tăriceanu: Total dezechilibrat, mă dezamăgeşte profund / Iordache: Niște “experţi” necunoscuţi dau indicaţii României cu privire la aplicarea unor legi DEJA în vigoare
Reprezentanții coaliției PSD-ALDE au reacționat marți la raportul MCV devastator la adresa ofensivei declanșate de ei împotriva Justiției și la rezoluția privind statul de drept din România criticând atât Comisia, cât și Parlamentul European, instituții pe care le-au acuzat că sunt dezinformate și că au o atitudine ”nefirească”, referindu-se la comisarii europeni cu apelativul ”niște experți necunoscuți”.
Liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a susținut marți seară că rezoluţia Parlamentului European analizează, dintr-o perspectivă eminamente politică, o serie de evenimente fără să existe o informare echilibrată, fără să existe o singură menţiune la poziţia oficială a autorităţilor române, fie că este vorba de Guvern, fie de Parlament şi acest lucru este cu totul şi cu totul nefiresc.
El a anunţat că va trimite o scrisoare grupului ALDE european prin care o să îşi exprime nemulţumirea.
„Este un document pe care am avut posibilitatea să îl analizez înainte şi pot să vă spun că este total dezechilibrat, este subiectiv şi pe mine mă dezamăgeşte profund. Astăzi sau mâine le voi trimite colegilor mei din grupul ALDE o scrisoare în care să îmi manifest nemulţumirea pentru poziţia pe care unii dintre ei au adoptat-o. Nu toţi din grupul ALDE au votat în favoarea rezoluţiei, dar o să aştept o listă exactă”, a afirmat Tăriceanu, la Parlament.
Şeful Senatului s-a plâns că din rezoluţie a fost scoasă prevederea referitoare la problema legitimităţii protocoalelor semnate între serviciile de informaţii şi instituţii din justiţie.
În ceea ce privește raportul MCV, Tăriceanu a spus că acesta va trebui analizat din două perspective – una nefirească, politică şi una tehnică.
„Nu l-am văzut (raportul MCV- n.r.) sau mai bine spus am o serie de informaţii preliminare, aşteptăm adoptarea lui. Din informaţiile preliminare raportul este şi cred că va trebui analizat din două perspective – una nefirească, politică, pentru că raportul MCV s-a dorit să fie un mecanism tehnic, juridic, şi din perspectiva tehnică. Dar după ce o să primesc raportul oficial o să pot să îl parcurg şi o vă fac anumite comentarii. (…) Comisia (Comisia Europeană – n.r.) intră într-o zonă politică ce nu este justificată, pentru că raportul este un instrument cu precădere tehnic şi am văzut în ultima perioadă o serie de abordări politice care cred că pun sub semnul întrebării modul în care Comisia lucrează cu statele membre. Deci Comisia nu cred că poate să pună sub semnul întrebării opţiunile statelor membre pe anumite domenii care nu intră în ceea ce s-ar numi logica subsidiarităţii”, a spus Tăriceanu, la Palatul Parlamentului.
Acesta a mai spus că raportul are consecinţe în planul imaginii şi va constitui mai mult ca sigur ”o armă de atac” din partea Opoziţiei.
În legătură cu declaraţiile lui Frans Timmermans potrivit căruia în România a fost sistat cursul reformelor în Justiţie, Tăriceanu a menţionat că acestea sunt afirmaţii politice şi „foarte direct legate” de apropiatele alegerile pentru Parlamentul European”.
PSD l-a scos la înaintare pe fostul ministru al Justiției Florin Iordache, autorul OUG 13 și președintele comisiei speciale care a modificat legile Justiției și Codurile penal.
Iordache a spus despre raportul MCV că este un document ”prin care niste “experţi” necunoscuţi dau indicaţii României cu privire la aplicarea unor legi DEJA în vigoare, iar absurdul uneia dintre recomandări iese cu totul în evidenţă”. El a adăugat că ”implementarea solicitărilor absurde ale Comisiei Europene din MCV ar bloca întreaga justiţie din România”.
Mai mult, Florin Iordache a pretins că ”prevederi importante cuprinse în acestea (legile Justiției – n. red.) au fost salutate de către Comisia de la Veneţia, care a remarcat că acestea sunt de natură a întări independenţa justiţiei”.
”De ce doreşte Comisia Europeană stoparea imediată a acestor prevederi care rup justiţia de influenţa malignă a serviciilor de informaţii? Prin urmare, o astfel de recomandare nu poate fi pusă în aplicare, fiind lipsită de orice logică, iar consecinţele sale ar fi profund negative pentru sistemul de justiţie din România.Mai mult, faptul că într-un raport al Comisiei Europene există o astfel de recomandare absurdă, duce la decredibilizarea acestuia”, a conchis Iordache într-un comunicat de presă postat pe site-ul Camerei Deputaților.
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
17 comentarii