Reacția dură a Opoziției după eliminarea intempestivă de către Dăncilă a vocilor critice din CES / Cioloș: Schimbare abuzivă a reprezentanților societății civile / PNL: Actualei puteri îi repugnă transparența și consultarea
Opoziția a criticat dur vineri schimbarea intempestivă de către premierul Viorica Dăncilă a tuturor asociațiilor critice din Consiliul Economic și Social, instituția cu rol esențial în procesul legislativ al Guvernului, pentru că analizează și avizează toate proiectele de acte normative inițiate de Executiv.
Liberalii atarg atenția că ”actualei puteri îi repugnă transparența și consultarea publică” și califică decizia Vioricăi Dăncilă ca fiind ”de o aroganță fără precedent”, un lucru care ”arată că actualul Guvern nu înțelege rolul societății civile, nu suportă critica argumentată și doar mimează consultarea pe marginea deciziilor adoptate”.
La rândul său, Mișcarea România Împreună (RO+), fondată de Dacian Cioloș, ”condamnă cu fermitate schimbarea abuzivă a reprezentanților societății civile în cadrul Consiliului Economic și Social”.
Poziția integrală a PNL:
Anticipând faptul că majoritatea covârșitoare a ONG-urilor din CES nu va aviza proiectul legii pensiilor, peste noapte Guvernul a scos 13 din 15 ONG din CES păstrând doar Asociația Municipiilor din România (o structură a primarilor/decidenților care nu poate fi asimilată unei structuri neguvernamentale independente) și FACIAS (ONG lipsit de independență și care promovează o agendă a unor grupuri de interese economice). De altfel, faptul că Ministerul Muncii pregătise propunerea de revocare din luna mai (vezi justificare Decizie de schimbare a componenței părții ONG din CES) și doar noaptea trecută a folosit-o, arată că Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, rămâne captivă unui mod de a face politică care nu are nimic în comun cu o conduită a unui demnitar al unui stat democratic.
Practic, asistăm la o nouă operațiune de a elimina orice voce critică din procesul decizional al Guvernului și Parlamentului. Partidul Național Liberal consideră că actualul Guvern vrea să manipuleze societatea civilă, decizând, în mod arbitrar și abuziv, eliminarea oricărei voci critice.
Potrivit Constituției, Consiliul Economic și Social este organ consultativ al Parlamentului și al Guvernului în domeniile de specialitate stabilite prin legea sa organică de înființare, organizare și funcționare, analizând și avizând toate proiectele de acte normative inițiate de Executiv. O structură similară sprijină procesul decizional din Bruxelles, cu evidente beneficii pentru calitatea deciziilor luate.
Partidul Național Liberal cere Guvernului să oprească atacurile atât asupra societății civile, nefiind singura decizie care arată cum vrea actuala guvernare să distrugă societatea civilă din obsesia de a închide gura activiștilor incomozi.
Poziția integrală a RO+:
Fără nicio justificare sau evaluare, fără nicio consultare prealabilă, fără o minimă transparență, experți cunoscuți și în marea lor majoritate respectați au fost înlocuiți pentru că au îndrăznit să dezbată și să aibă opinii critice valide cu privire la actele promovate de Guvern. Adică să își îndeplinească rolul în cadrul CES.
„Consiliul Economic și Social (CES) este o instituție publică de interes național, autonomă, constituită în scopul realizării dialogului tripartit la nivel național dintre organizațiile patronale, organizațiile sindicale și reprezentanți ai societății civile.
România devine rapid una dintre cele mai nedemocrate țări ale Uniunii Europene. Din păcate, devine din ce în ce mai clar că nepotismul și sinecurile sunt «valorile» prioritare ale coaliției de guvernare.
Eurosceptic, corupt, măcinat de scandaluri interne, condus de oameni cu probleme uriașe cu justiția și incompetenți, PSD ne conduce rapid și sigur către iliberalism.
România are nevoie de decență, profesionalism, meritocrație și cinste. Ieri a fost o dovadă că valorile acestea sunt incompatibile cu guvernarea actuală“, a declarat cofondatorul Mișcării România Împreună (RO+) Dragoș Pîslaru.
În anul 2016, Guvernul tehnocrat condus de Dacian Cioloș a contribuit direct la deblocarea activității CES și la intrarea în nomalitate a dialogului social după o lungă perioadă de provizorat legislativ.
Mișcarea România Împreună (RO+) susține dialogul social ca un factor de îmbunătățire și legitimare adițională a actului de guvernare și a procesului legislativ și va promova meritocrația în toate pozițiile de reprezentare.
Măsură brutală a premierului Dăncilă, care peste noapte a înlăturat prin decizie publicată în Monitorul Oficial toate asociațiile critice din Consiliul Economic și Social. Din 15 membri, singurii menținuți au fost Asociația Municipiilor din România și FACIAS. Consiliul Economic și Social are rol esențial în procesul legislativ al guvernului, pentru că analizează și avizează toate proiectele de acte normative inițiate de Executiv.
Ministerul Muncii a revenit cu explicații referitoare la înlocuirea membrilor din Consiliul Economic și Social. Ministerul argumentează că nu i-a schimbat peste noapte pe membrii CES, cu faptul că Lia Olguța Vasilescu i-a făcut premierului Viorica Dăncilă propunere de a modifica componența forului cu aproape 4 luni înainte de a fi luată în considerare.
Potrivit Monitorului Oficial, decizia premierului Viorica Dăncilă este întemeiată pe o propunere a ministrului Muncii, Lia Olguța Vasilescu, făcută pe 22 iunie și ajunsă la Guvern abia 4 luni mai târziu, pe 8 octombrie (detalii aici).
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.