Reacţia lui Răzvan Horaţiu Radu, înlocuit de un un om care a picat concursul de angajare la MAE: „Există o rezistenţă internă la transpunerea legislaţiei europene”
Răzvan Horaţiu Radu, agentul guvernamental al României la Curtea de Justiţie înlocuit miercuri de premierul Dăncilă cu un tânăr apropiat de Lia Olguţa Vasilescu, a reacţionat printr-un comunicat în care atrage atenţia asupra rezistenţei la adoptarea legislaţiei europene. „Continuăm să avem foarte multe directive netranspuse în domenii de importanţă majoră, motiv pentru care riscăm sancţiuni. În ciuda eforturilor depuse, am constatat de multe ori că există o rezistenţă internă la transpunerea şi implementarea legislaţiei europene”, a spus Răzvan Horaţiu Radu.
Reamintim că Răzvan Horaţiu Radu a fost înlocuit miercuri de premierul Viorica Dăncilă, după 11 ani ca agent pe lângă CEDO şi CJUE, cu un tînăr fără experienţă la acest nivel, apropiat de Lia Olguţa Vasilescu şi Claudiu Manda.
Costin-Radu Canţăr, inspector la Consiliul Concurenţei, a picat în 2016 un examen de intrare în Ministerul de Externe. El este fiul unei foste judecătoare la Înalta Curte şi al editorului unui ziar local apropiat de PSD, unde a scris în trecut şi Lia Olguţa Vasilescu.
Comunicatul lui Răzvan Horaţiu Radu:
Las în urmă 11 ani de activitate de reprezentare a României în fața Curții Europene a Drepturilor Omului și a Curții de Justiție a Uniunii Europene. Am fost 4 ani Agentul României la CEDO și 7 ani Agentul României la Curtea de Justiție a Uniunii Europene. Sunt ani cu care mă voi mândri.
Nu a fost ușor.
Am avut permanent, atât sprijinul colegilor din Ministerul Afacerilor Externe, cât și al altora din alte ministere și instituții ale statului, judiciare sau nejudiciare.
Am fost actorul vizibil al unui efort comun, îndreptat într-un singur scop: apărarea intereselor statului român în față instanțelor europene.
Le mulțumesc pe această cale tuturor celor care au pus umărul la o prestație cât mai bună a României.
Le mulțumesc totodată miniștrilor care mi-au acordat sprijin necondiționat și premierilor României care au aprobat pozițiile de reprezentare: Lazăr Comănescu, Titus Corlățean, Cristian Diaconescu, Leonard Orban, Bogdan Aurescu, Bogdan Mănoiu, Teodor Baconschi, Adrian Cioroianu, Ana Birchall, Teodor Meleșcanu, Călin Popescu Tăriceanu, Emil Boc, Victor Ponta, Mihai Răzvan Ungureanu, Dacian Cioloș. Ordinea este aleatorie și sper că n-am omis pe nimeni dintre cei care au contat cu adevărat și mi-au sprijinit activitatea.
Am avut permanent, atât sprijinul colegilor din Ministerul Afacerilor Externe, cât și al altora din alte ministere și instituții ale statului, judiciare sau nejudiciare.
Am fost actorul vizibil al unui efort comun îndreptat într-un singur scop: apărarea intereselor statului român în față instanțelor europene.
Mi-am pus toată experiență în slujba Guvernului și a intereselor României.
Am avut numeroase momente de bucurie, dar și neîmpliniri. Am reușit să anulăm anul trecut în fața instanței europene o decizie a Comisiei Europene care impunea României plată a peste 100 milioane de euro cu titlu de corecții financiare. Am solicitat și obținut în față Curții de Justiție a UE condiții mai bune pentru consumatori în contractele de credit, dar și o interpretare mai flexibilă a sistemului taxei pe valoarea adăugată și a celui privind taxele vamale. Am susținut puncte de vedere care au devenit jurisprudență în materia mandatului european de arestare. Totodată, am reușit închiderea prin negocieri cu Comisia Europeană a peste 200 de cazuri de infringement ce puteau duce la sancționarea României.
După 11 ani de când suntem membri ai Uniunii Europene am fost condamnați de CJUE doar o singură dată și nu am plătit încă vreo sancțiune pentru nerespectarea legislației europene.
Nu este o performanță ușor de trecut cu vederea, mai ales că nu sunt multe state care se pot lăuda cu asta.
Am obținut la Curtea de la Luxemburg anularea unor acte europene care dezavantajau România, dar și multe hotărâri care reprezintă repere jurisprudențiale europene. Am apărat interesele cetățenilor români ori de câte ori am avut ocazia și am făcut-o mereu cu bună credință.
Am însă și nemulțumiri. Continuăm să avem foarte multe directive netranspuse în domenii de importanță majoră, motiv pentru care riscăm sancțiuni. În ciuda eforturilor depuse, am constatat de multe ori că există o rezistență internă la transpunerea și implementarea legislației europene.
Mi-au trecut prin mână pentru avizare câteva sute de acte normative care transpuneau sau implementau legislația europeană și care erau de natură să facă România mai bună și mai competitivă.
Las în Ministerul Afacerilor Externe, la Agentul Guvernamental pentru CJUE, o echipă performanță și o generație tânără de juriști entuziaști, cu studii la facultăți prestigioase, care vor asigura continuitatea instituției.
Orice sfârșit de drum reprezintă începutul unuia nou și vreau să va dau o veste bună.
Zilele acestea îmi va apărea cea de-a doua ediție a cursului meu de Convenția Europeană a Drepturilor Omului.
Voi continua activitatea universitară și pe cea judiciară.
Mulțumesc celor care, de aseară începând, mi-au umplut căsuța de mesaje cu gândurile lor bune.
Foto: Ministerul Afacerilor Externe
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
1 comentariu