G4Media.ro

Reacția opoziției la respingerea de către CCR a inițiativei de revizuire a…

Reacția opoziției la respingerea de către CCR a inițiativei de revizuire a Constituției / PNL: Decizia pare a fi în favoarea infractorilor / USR: Decizia vine în flagrantă contradicție cu voința românilor

PNL și USR au criticat dur joi respingerea de către CCR a inițiativelor de revizuire a Constituției, acuzând Curtea că ia decizii în favoarea infractorilor, în flagrantă contradicție cu voința românilor exprimată la referendumul din 26 mai.

”Decizie ciudată a CCR. Din nou pare a fi în favoarea infractorilor. Asemenea celei precedente, prin care, la cererea lui Florin Iordache, marii infractori au avut câștig de cauză. PNL nu renunță să transpună votul la referendum în LEGE. 6,5 milioane de voturi NU pot fi ignorate. Așteptăm motivarea CCR și redepunem la Parlament proiectul fără aspectele criticate de CCR. Și, nu în ultimul rând, cred că trebuie să avem o dezbatere serioasă în societate pe reorganizarea funcționării CCR: depolitizarea CCR, modificarea componenței acesteia, a procedurii de numire a judecătorilor și a felului în care se iau deciziile. CCR trebuie sa fie o instituție aptă să-și îndeplinească rolul său constituțional în favoarea tuturor românilor”, a declarat prim-vicvepreședintele PNL, Raluca Turcan.

La rândul lor, cei de la USR au anunțat și ei că vor continua demersurile parlamentare pentru a transpune în Constituție rezultatele referendumului din 26 mai și inițiativa „Fără penali în funcții publice”

Actualii judecători ai Curții Constituționale au dovedit din păcate, încă o dată, prin decizia de astăzi, că sunt vârful de lance al penalilor din politica românească, lăsând acestora portița de a-și acorda amnistie și grațiere pentru faptele de corupție. Așteptăm motivarea deciziei CCR, dar sunt greu de imaginat argumentele pentru care nu putem revizui Constituția astfel încât să respectăm rezultatele referendumului din 26 mai și să scriem explicit interdicția de amnistie și grațiere pentru faptele de corupție. Decizia de astăzi a CCR ignoră votul a peste 6,4 milioane de români și arată, o dată în plus, cât de vitală este, pentru funcționarea statului de drept și a democrației, o reformare a CCR și o depolitizare a acestei instituții”, a declarat președintele USR, Dan Barna.

Cât privește celelalte prevederi din proiectul de revizuire inițiat de USR și PNL, Uniunea Salvați România apreciază că nu mai există niciun impediment ca ele să fie transpuse cât mai rapid.

Vestea bună de la CCR pentru ziua de azi e că ′Fără penali în funcții publice‵ a trecut din nou de filtrul CCR. De asemenea, extinderea numărului de titulari ai sesizării CCR în materia ordonanțelor de urgență este acceptată drept constituțională. Nu de alta, dar nu avem așteptări prea mari de la noul Avocat al Poporului, Renate Weber, și nici de la capacitatea coaliției PSD-ALDE de a reda Parlamentului funcția legislativă în probleme importante. A se vedea și Codul Administrativ, adoptat prin OUG. Vestea proastă este că va trebui să așteptăm motivarea deciziei de azi pentru a înțelege în ce fel încalcă limitele revizuirii propunerea noastră de a excepta infracțiunile de corupție de la aplicarea amnistiei și grațierii”, a declarat și deputatul USR Silviu Dehelean.

Curtea Constituțională a respins joi ambele inițiative legislative de revizuire a Constituției depuse de putere și de opoziție în urma referendumului din 26 mai, au declarat surse participante la dezbateri pentru G4Media.ro.

Judecătorii au decis cu unanimitate de voturi că propunerea referitoare la interdicția amnistierii sau grațierii corupților încalcă limitele revizuirii Constituției, au explicat sursele citate.

Potrivit acestora, ”exceptarea infracțiunilor de corupție de la grațiere sau amnistie este neconstituțională”.

”Nu poți separa un grup de infracțiuni prin Constituție. O poți face prin lege, dar nu prin Constituție pentru că se încalcă limitele revizuirii, se încalcă principiul egalității în drepturi”, au declarat surse participante la dezbateri pentru G4Media.ro.

Citește integral: CCR a respins inițiativele de revizuire a Constituției: Interzicerea amnistiei sau grațierii pentru fapte de corupție încalcă limitele revizuirii / Inițiativele fuseseră depuse în urma referendumului din 26 mai inițiat de președintele Klaus Iohannis

Foto: Contul de Facebook al președintelui USR, Dan Barna

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

25 comentarii

  1. Sa ocupam gările! Sa aprindem holdele! Sa vina ue sa ne salveze! Sa luptam! Dar după 15 Septembrie ca acum ne prajim la mare…

    • Frate”, m am plictisit de cate x am scris ca nu e constitutionala ideea promovata de USR + / – !!

      Am dat si citate si link-uri…

      Auzi la ei acum: „poporul si-a exprimat vointa”.

      Pai daca maine ne intreaba unul

      „vreti sa se reintroduca pedeapsa cu moartea ?”

      sau

      „Vreti bilete gratuite pe toate mijloacele de transport interne si internationale pe viata ?”

      cam ce credeti ca va raspunde lumea !?

    • Exact! Ai surprins perfect! La lupta tovarasi, de la 9 la 17 si doar de Luni pana Vineri, eventual Duminica seara, ca Sambata facem gratare si nu vara ca na…mergem sa prindem tornada la greci. Jenant!

    • I-auziti oameni buni,linkurile vorbesc!Bine ma ,pesedistule,acum daca te-ai plictisit ,pe noi nu ne intrebi cat de mult am cascat ? Adica niste politruci hoti pun sa judece constitutia facuta in mare parte de colegii lor penali din partid de asa zisi judecatori ,fosti colegi de partid corupti si ei ,iar noi sa luam de bune verdictele lor!Asta s-o inghiti tu si ceilalti postaci cu psdul in suflet!

  2. Asa e. Si in 2014 a respins vointa a peste 7 milioane de romani de a-l da afara pe Basescu dupa ordine ale unui comisarilor sovietici de la vest.

    • Marș na turbinca, postacule rupt în fu.de.

    • Gresiti maestre, a fost vointa psd ca acel referendum sa cada. Judecati mai in adincime si veti vedea (indiciu: cine ar fi fost noul presedinte si ar mai fi fost la fel de usor de cistigat alegerile in 2012 cu dusmanul rapus?).
      Fara ei ce voia UE sau americanii n-ar fi facut o ceapa degerata. Ce, credeti ca ne dadeau afara din UE sau din NATO pentru Basescu?

  3. Poti sa-i injuri pe unii de la CCR, dar asa , la gramada nu e in regula. De data asta (decizia a fost luata in unanimitate) cred ca CCR-ul a procedat corect si partidele trebuie sa actioneze in conformitate.
    Partea cu schimbarea modului de alegere a judecatorilor CCR, a numarului lor, a numarului de voturi necesare pentru a lua o decizie si a puterii deciziei ramine valabila. CCR, asa cum e ea acum, e un instrument politic, temporar dominat de psd-isti.
    Si nu trebuie sa fie asa (un instrument politic).

  4. CCR a cazut singura in capcana. Datorita prea multor decizii in favoarea PSD-ului si al infractorilor CCR a ajuns astazi in situatia in care nu mai are nicio credibilitate. Pe de o parte are dreptate in faptul ca nu este normal sa restrangi posibilitatea de amnistie si de gratiere doar pentru un anumit tip de fapte fata de care majoritatea poporului are oroare in momentul de fata. Pe de alta parte este un nonsens ca CCR sa se pronunte pentru sau impotriva modificarii Constitutiei. Pai, Constitutia este acea carticica votata de popor pentru a fi un ghid pentru toti cei care guverneaza Romania. Rolul CCR este strict acela de a vedea daca anumite legi/fapte/situatii corespund cu acea carticica. Daca poporul vrea sa schimbe carticica sau sa schimbe ceva in ea, atunci CCR-ul n-are niciun cuvant de spus. Este ilogic sa verifici daca Constitutia este compatibila sau nu cu vointa poporului care vrea sa se schimbe ceva in Constitutie. Prin definitie ceva ce se doreste a fi schimbat nu este compatibil cu schimbarea, altfel nu se schimba. 😀

    • Se incalca unul din drepturile omului:

      DREPTUL DE A FI ALES

      Cauta mataluta in Constitutie….

      O persoana care este condamnata si care isi ispaseste pedeapsa impusa de judecatori isi REcapata statutul de CETATEAN (mai are agatat in cazier catova ani „stampila” de condamnat).

    • Foarte bine punctat. Bravo!

    • Normal,carticica asta a fost facuta dupa o revolutie a poporului,macar asa se spune..Asa ca tot poporul are puterea sa o schimbe daca nu mai corespunde cu realitatea! Un parlament nou,fara coalitia hotilor de acum,cu partide fara penali pe liste ,va schimba constitutia asa cum a vrut poporul inca de la referendumul pentru un parlament cu 300 de alesi!Si asta doar votand masiv ,tot 80- 90% din electorat,sa-i aruncam pe hoti acolo unde le e locul!

  5. CCR trebuie desfiintata. Parlamentul sa fie unic legiuitor, sa nu se mai bage CCR sa blocheze initiative si sa apere infractorii PSD.

    • Nu-i suficient! Trebuie desființat și Parlamentul!!! Președintele Johannis trebuie înscăunat pe viață și să guverneze singur prin intermediul unor comisii prezidențiale. Și Guvernul trebuie desființat, nu-i nevoie nici de Guvern…

  6. „Frate”, m am plictisit de cate x am scris ca nu e constitutionala ideea promovata de USR + / – !!

    Am dat si citate si link-uri…

    Auzi la ei acum: „poporul si-a exprimat vointa”.

    Pai daca maine ne intreaba unul

    „vreti sa se reintroduca pedeapsa cu moartea ?”

    sau

    „Vreti bilete gratuite pe toate mijloacele de transport interne si internationale pe viata ?”

    cam ce credeti ca va raspunde lumea !?

    • Frate x-link, esti un troll obosit si de aceea nu te asculta nimeni. Mai baga-si trei comment-uri ca sa iti dea șefii banii pe ziua de azi, sa iti permiți si tu un salam cu sana. Nu te mai chinui tu sa explici, ca oamenii nu au ce invata de la uni cu iq De maimuță.

  7. Eh, lasă mă, nu mai bociți atâta, că și în 2012 vreo 8 milioane de români au dorit ceva, iar CCR-ul de atunci a venit cu „erata” și v-ați bucurat.
    Sfântă ipocrizie….

  8. Electoral, a tăia pensiile speciale atrage acum maximul de voturi.

  9. Sper ca acum lumea a bagat la cap definitiv ca in tarisoara asta prea multe nu se vor schimba cu frumosul indiferent cine va castiga alegerile. CCR nu va lasa sa se schimbe constitutia decat eventual cateva puncte neesentiale. Va spun din nou ca daca nu ne facem dreptate singuri, nimeni nu ne va mai face.

  10. Nu înțeleg de ce CCR trebuie sa se pronunțe asupra unei teme dorite de popor. Daca poporul nu vrea corupți, de ce nu e constituțional? Daca poporul vrea sa ierte, de exemplu un violator, dar nu un corupt nu e constituțional?
    Constituția o face poporul nu CCR?
    Drept sau nu asta e.
    Moral sau nu asta e.
    Daca se tot pronunta asupra multor teme le dau i idee: e constituțional că parlamentarii sa decidă dacă un coleg al lor e cercetat penal sau nu?
    De ce colegii de la o firmă nu pot decide dacă un coleg al lor e trimis în judecată sau nu?
    Avem egalitate în drepturi?

  11. S-a uitat referendul cu destituires lui Basascu ?

  12. Orice modificare a Constituției este neconstituțională potrivit vechii Constitiții, după adoptarea ei de către popor prin referendum, devine constituțională! Constitutia de după 89 dacă trecea pe la CCR era declarată neconstituțională pentru că nu se încadra în Constituția lui Ceausescu!!! Normal, CCR ar fi trebuit sa se abtina in a comenta ceva ce nu intra in atributiile sale. Cu o asemenea curte nu vom schima niciodata Constitutia, pentru ca vezi Doamne, orice modificare este neconstitutionala. Mai simplu zis, de acum incolo poporul nu mai are nimic de zis, totul se legifereaza prin reinterpretarea Constitutiei de catre CCR. Poate cea mai buna initiativa ar fi desfiintarea CCR prin referendum. (evident, va fi declarata neconstitutionala) Din cate imi amintesc singura conditie care prin Constitutie nu poate fi modificata este cea legata de definirea statului!!!!! Restul pot fi modificate dacă nu contravin legilor europene. Asa ca n-ar fi rau sa fie intrebata si Comisia de la Venetia. Daca raspunsul nu va coincide cu cel al CCR atunci avem o mare problema interna!!!

  13. Eu unul, as renunta cu drag la aceasta CCR – indiferent cate minti competente au mai ramas acolo – si as prefera sa ascult direct de Curtea de la Venetia. Pacat ca nu se poate invers! Avocatului infractorilor i-as zice pa… si pensiile speciale declarate ilegale si luate. Iar actuala CCR sa moara pe limba ei in max. 5 ani!

  14. Si eu cred ca Presedintele a stiut de la inceput ce face si cum se va incheia.
    Daca n-a stiut, sa-si dea afara toata administratia prezidentiala.
    Cum o dai, cum n-o dai, tot mingea de joaca a puterilor statului este poporul roman.

  15. Ar trebui sa ne unim cu totii, sa iesim in strada si sa scriem istorie. Nu trebuie sa ne mai lasam calcati in picioare in halul asta de catre niste scursuri. O viata avem, si fiecare viata conteaza!