Reacția PSD la Raportul GRECO, prin vocea lui Florin Iordache: ”Ignoră sfidător problemele reale din justiție, e dovada modului partizan în care se fac evaluările”
PSD respinge într-un comunicat de presă semnat de Florin Iordache concluziile critice ale Raportului GRECO, arătând că ”analiza GRECO este una evident eronată”. Fost ministru al Justiției, cel care a promovat OUG 13 care a scos sute de mii de români în stradă, Iordache susține că raportul este ”partizan” și ”ignoră în mod sfidător problemele reale din justiție”.
Ministerul Justiției a publicat marți dimineață rapoartele Grupului Statelor Împotriva Corupției (GRECO) referitoare la România, cele mai dure critici fiind aduse Secției speciale pentru anchetarea magistraților, așa cum a dezvăluit în exclusivitate G4Media.ro. Specialiștii GRECO atrag atenția că și Comisia de la Veneția și Comisia Europeană, în ultimul raport MCV, au blamat noua structură de parchet.
Comunicatul integral:
Raportul GRECO publicat azi în cadrul procedurii ad hoc este dovada modului partizan în care se fac evaluările în ceea ce privește sistemul judiciar din România, ignorând în mod sfidător problemele reale din justiție.
Experții GRECO au ignorat deliberat absolut toate argumentele aduse nu doar de parlamentari, ci și pe cele ce rezultă atât din deciziile Înaltei Curți de Casație și Justiție cât și ale Curții Constituționale, decizii ce dovedesc existența unor probleme structurale grave ce au adus atingere independenței justiției. În aceste condiții, analiza GRECO este una evident eronată.
1. GRECO critică în termeni duri înființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție și insistă ca aceasta să fie desființată. În schimb, GRECO nu face nici o referire la situația existentă anterior înființării acestei secții, deși există date publice care confirmă că DNA a deschis din oficiu sute de dosare judecătorilor și procurorilor, dosare ținute apoi deschise ani la rând, în care s-au făcut interceptări ale judecătorilor în timp ce aceștia judecau cauze DNA.
2. GRECO își exprimă îngrijorarea față de independența procurorilor, dar nu spune un cuvânt despre cea a judecătorilor, deși au aparut public înregistrări din care rezultă cum procurorii DNA făcea dosare judecătorilor pentru a-i intimida și a-i da exemplu.
3. GRECO este de părere că sistemul actual de răspundere materială a magistraților poate avea efect de intimidare a independenței lor, dar nu are nici o preocupare legată de faptul că există judecători care au răspuns PENAL pentru hotărârile pronunțate. Într-o hotărare recentă Înalta Curte de Casație și Justiție a reținut că judecători ai ÎCCJ au fost trimiși în judecată și suspendați din funcție pentru hotărârile pronunțate, fapt ce a adus atingere gravă independenței acestora.
4. GRECO își exprimă preocupare față de procedura de numire și revocare a procurorilor de rang înalt, dar nu spune nimic despre situația fostului procuror general înlăturat printr-un dosar în care ÎCCJ a decis că fapta nu există.
In concluzie, GRECO nu manifestă nici un interes față de statutul și poziția judecătorilor, considerând probabil că doar procurorii înfăptuiesc justiția. În aceste condiții, preluând exemplul experților GRECO, îmi exprim regretul că aceștia au ratat sansa unui raport obiectiv, care să ajute cu adevărat justiția din România.
Foto: Florin Iordache. Inquam Photos / Octav Ganea
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
15 comentarii