G4Media.ro

Reacția reprezentanților plajei unde un loc de cearșaf la mal este vândut…

sursa foto: Cititor G4Media

Reacția reprezentanților plajei unde un loc de cearșaf la mal este vândut cu 200 de lei: Proprietarii apartamentelor sunt medici şi avocaţi, apreciază intimitatea. Taxa este pentru descurajarea celor din afară

Un complex rezidenţial din Năvodari solicită o taxă de 200 de lei pentru amplasarea unui cearşaf la malul mării, tariful fiind mai mare decât cel pentru închirierea a două şezlonguri cu umbrelă în primul rând dinspre la apă. Oficialii complexului susţin că acesta este unul ”exclusivist”, unde rezidenţii sunt în special medici şi avocaţi care vor intimitate. Ei justifică taxa prin dorinţa de a „descuraja comportamentul clienţilor din afara complexului care se aşază cu cearşaful în faţa primului rând de umbrele”, trasmite News.ro.

Un operator privat din zona Mamaia Nord-Năvodari a scos la închiriat fâșia de nisip dinaintea primului rând de șezlonguri de pe plaja pe care o administrează. Aparent, zona este destinată turiștilor care vor să-și așeze cearșafurile pe malul mării, iar locurile sunt închiriate cu 200 de lei/zi, în intervalul 08:30-20:00.

În schimbul celor 200 de lei turistul nu beneficiază de umbrelă și poate folosi un cearșaf de maximum 1,4 x 2 metri, iar în spatele lui turiștii vor plăti pentru două șezlonguri cu umbrelă 150 lei în primul rând, 120 de lei în al doilea rând și 100 de lei în al treilea rând. ”Oferta” pentru turiștii cu cearșafuri este disponibilă la Marina Surf, plaja asociată cu un complex imobiliar de lux din Năvodari, la granița cu Mamaia Nord și zona de cluburi.

Într-un mesaj postat pe Facebook duminică seară, după ce măsura luată a provocat reacţii vehemente, reprezentanţii complexului rezidenţial Marina Surf de la nordul staţiunii Mamaia explică faptul că acesta „este un complex rezidenţial exclusivist, unde se pot achiziţiona apartamente doar cu recomandare şi odată cu acceptarea unor reguli clare de conduită şi bună convieţuire în cadrul complexului”.
„Proprietarii apartamentelor sunt în majoritate medici şi avocaţi care apreciază intimitatea în complex. Plaja şi restaurantul complexului sunt destinate exclusiv rezidenţilor şi invitaţilor acestora. Tariful solicitat pentru amplasarea cearşafurilor în alte zone decât cea alocată acestora este menit să descurajeze comportamentul clienţilor din afara complexului care se aşază cu cearşaful în faţa primului rând de umbrele, nu în zona alocată acestora, conform legii”, explică, pe reţeaua de socializare oficialii complexului Marina Surf.
Potrivit acestora „zona alocată pentru cearşafuri pe plaja Marina Surf este în suprafaţă de 30% din plaja închiriată, conform legii şi este gratuită”.
Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului aminteşte că, potrivit Ordinului nr. 1.204 din 26 martie 2010 pentru aprobarea Normelor metodologice privind autorizarea plajelor în scop turistic „suprafaţa sectorului/subsectorului de plajă folosită pentru închirierea şezlongurilor şi umbrelelor în suport fix va fi de maximum 70% din suprafaţa totală închiriată, diferenţa reprezentând-o zona destinată plajei pe nisip. La dimensionare nu se vor lua în calcul spaţiile destinate amplasării altor dotări de pe plajă”.
Acelaşi act normativ prevede obligaţia celui care închiriază sectorul de plajă să se asigure că zona de 30% destinată plajei fără şezlonguri are inclusiv o latură la apă, dar şi că spaţiul pentru şezlonguri şi cel pentru prosoape nu se suprapun.
„Zona destinată plajei pe nisip va fi stabilită în aşa fel încât să nu se suprapună cu zona destinată amplasării şezlongurilor şi va fi încadrată astfel: o latură va reprezenta limita dinspre uscat a plajei, o latură va reprezenta limita dinspre apă a plajei, iar celelalte două laturi vor fi reprezentate de linii imaginare perpendiculare pe limita dinspre apă”, precizează articolul 19 al Ordinului menţionat.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

20 comentarii

  1. pai totcmai asta e, ca nu trebuie sa descurajezi pe nimeni, ca nu e plaja ta. Tu doar o administrezi. Nu poti interzice nimanui sa se puna acolo.

  2. Si vrem profit rapid!

  3. Discriminare. Asta este denumirea a ce se întâmplă acolo. Când blochezi accesul legal pe baza unor criterii anormale, doar pentru a favoriza pe alții, realizezi discriminare. CNCD trebuie sa se autosesizeze și să acționeze legal!

    • Nu e frate discriminare, ei nu vor saraci in preajma

    • Exact. Doar nu vrei sa miroase a sărăcie la domn doctor…

  4. Daca legea spune ca fasia aceea de nisip trebuie lasata libera pentru interventii de urgenta, atunci era suficienta impunerea legii, fara alte manevre de descurajare.

  5. Nu se mai satura rumânu de bani. Josnici suntem ca natie.

  6. Au betonat toata zona, au distrus statiunea, dupa care au pus stapanire si pe bucatica de plaja ramasa, cu complicitatea autoritatilor statului, care au luat spagile si asista neputincioase.
    Niste nenorociti, cu totii!

  7. Imi aduc aminte de unul care incerca sa convinga un potential cumparator sa ia apartamentul, referitor la vecini ii spunea: „Vecinii? Numa’ profesori, numa’ doctori!”

  8. O tara de nenorociciti . Au dreptate ce ce vor sa impoziteze veniturile progresiv . Avocati , judecatori si medici cei mai mari spagari .

  9. Sunt curios daca zona oferita gratuit pentru prosoape are inclusiv o latura la apa cum prevede legea sau e bagata in spatele sezlongurilor in bataie de joc.

  10. Buun! Am vazut faptele. Ce masuri s-au luat? Ce masuri se iau astfel incat treimea rezervata prosoapelor sa nu fie in spatele umbrelelor ci lateral de acestea? La bulgari se poate. La noi, nu! De aceea ma voi duce la bulgari desi iubesc litoralul romanesc.

  11. Lasati titulaturile ca nu is nici pe departe singurii care isi permit ceva scump. Tot poporu nostru drag ii sustine cu preturile alea. Au preturi nesimtite peste tot la Mamaia si se inghesuie lumea ca si cum ar fi ultima lor vacanta. Cand vreti sa penalizati preturile, nu mai cumparati. Nu e ca si cum scrieti aici si pe facebook ca nu va convine si in secunda urmatoare buluc toata lumea fix unde e cel mai scump.

  12. „Proprietarii apartamentelor sunt medici şi avocaţi, apreciază intimitatea” – intimitatea o apreciaza si alti oameni din alte categorii profesionale, numai ca unii nu-si permit sa dea sute de mii de euro pe un apartament la malul marii, gunoaielor! Pishamash pe voi „dezvoltatori imobiliari”!

    precum zicea unu mai sus, medici si avocati = printre cei mai mari spagari din tara!

  13. O decizie f buna , eliminarea cocalarilor cu cefa lata din Bucale si pitipoanceleor care rontaie seminte …cred ca pt cocalari pretul nu este mare , speram ca patronii sa ridice pretul pt un loc pe plaja la 200 €

    • Chiar credeti ca ai specificati de dvs. stau la plaja „la cearceaf”?!?!

    • Băi nea beamveule, de ce jignești fără să gândești?Pentru știința ta, e mult mai plăcut și mult mai sănătos să stai pe cearșaf, să simți nisipul sub tine, decât să stai pe un pat tare, de plastic, pe care și-au lăsat transpirația sute de turiști înaintea ta. Fiecare merge la mare să se simtă bine, așa cum dorește el. Cei care-și doresc șezlonguri foarte bine, să stea pe ele, dar care nu-și doresc așa ceva de ce să fie obligați?

  14. Și când te gândești că vreo 348 de mii de firme nu plătesc taxe și impozite la stat! săracii privați!

  15. Și uite-așa HORECA piere pe lăcomia ei. Doar cei care nu știu boabă de limbă străină mai merg pe litoralul HORECA. Românii merită cu prisosință prețurile.