G4Media.ro

Reacția ”străzii” după decizia Înaltei Curți referitoare la obligativitatea declarării protestelor: Manifestațiile…

Reacția ”străzii” după decizia Înaltei Curți referitoare la obligativitatea declarării protestelor: Manifestațiile ce se desfășoară în urma unei decizii cu puternic impact emoțional, așa cum a fost cel din noaptea OUG 13, nu mai pot avea loc

”Evoluție în Instituție”, ONG-ul condus de Cristian Dide, unul dintre cei mai vocali protestatari antiguvernamemntali, atrage atenția că, în urma deciziei Înaltei Curți referitoare la obligativitatea declarării protestelor, manifestațiile spontane nu vor mai fi posibile, iar ieșiri în stradă similare celor de după adoptarea OUG 13 nu vor mai avea loc.

Organizația anunță că va da în judecată Statul Român la CEDO, având în vedere că hotărârea ÎCCJ va afecta financiar foarte mulți protestatari.

”Caracterul spontan al protestului, care apărea stipulat până acum în art. 3 din Legea 60/1991, nu mai este valabil, chiar dacă adunarea publică se desfășoară în exteriorul unei instituții de interes public. Practic, a dat undă verde Jandarmeriei să scrie amenzi și să intervină în forță în cazul în care protestul nu este declarat, chiar dacă este unul pașnic. Astfel, manifestațiile ce se desfășoară în urma unei decizii cu puternic impact emoțional, așa cum a fost cel din noaptea OUG 13, nu mai pot avea loc. Într-o țară precum România, unde există risc de Ordonanțe de Urgență, unde partidul de la guvernare atacă zilnic statul de drept, spontaneitatea adunărilor publice nu pare să mai fie permisă”, se arată într-un comunicat de presă al asociației ”Evoluție în Instituție”.

Organizația dă exemplul sediului central al PSD, în fața căruia nu se poate protesta deoarece mai multe ONG-uri apropiate partidului condus de Liviu Dragnea au declarat un protest fantomă pe un an de zile în respectiva locație.

”Având în vedere că legea nu permite două adunări publice în același loc, oricine dorește să protesteze în fața PSD, va primi un refuz din partea Primăriei Generale a Municipiului București. Aceeași situație se regăsește în mai multe locuri de interes public (sediul ALDE, Primăria Capitalei)”, se mai precizează în comunicat.

”Menționăm faptul că ICCJ face referire la declararea protestului, nu la obținerea unei autorizații. Chiar și așa, această hotărâre permite abuzuri din partea autorităților. Societatea civilă avea nevoie de schimbarea legii 60/1991, în sensul în care era o lege învechită, scrisă imediat după Revoluție, când termenul „protest„ era unul necunoscut. Era necesară o extindere a dreptului la liberă exprimare, în conformitate cu Constituția României și Drepturile Omului, nu o restrângere a drepturilor și libertăților”, conchide asociația ”Evoluție în Instituție”.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a admis luni un recurs în interesul legii şi a stabilit că există obligaţia de declarare prealabilă a adunărilor publice atunci când acestea se desfăşoară în pieţe ori pe căile publice – drum public, parte carosabilă şi trotuar – sau în locuri situate în imediata vecinătate a sediilor ori imobilelor persoanelor juridice de interes public sau privat (detalii aici).

Citește și: Ministrul Justiției i-a trimis președintelui Iohannis propunerea de numire la șefia DNA a Adinei Florea / Șefului statului poate respinge o singură dată o propunere venită de la ministru

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

34 comentarii

  1. grozav ! statul roman, nu mai e un „stat” al cetatenilor romani, este o organizatie mafiota care-si distruge cetatenii

  2. Sa ne luam tara înapoi! În strada pana la final!

    • @ WER

      (PRE)NUMELE tau este cumva „MACHT” ?

    • Bah diasporo, nu mai bine va pastrati voi germania aia, puneti marcuță pe mărcuță si adunati de-un plin de dizel si cand veniti aici la buletine si analize moca, va umpleti si secondehendu cu slanina si carnati! 😉

    • Care e prognoza meteo? Doar n-o sa iesim cand e cald si bine, musai sa avem rabdare pana la primul viscol, daca nu ne degera putintel degetelele, nu ne simtim bine…!

    • A, idee, daca te asociezi cu țoapa aia care spala cururile la naziști, ca are suv secondhend dizel, faceti jumi juma!

    • Asistat mai Asistat
      Du-te dracu de ratat.

    • Asistat = Troll

  3. Eu propun ca de la intrarea in vigoare a acestei legi, Jandarmeria să pună tunurile cu apă pe cei care se adună la pupat moaște, la slujbele de duminică de la biserici, la victoriile echipei naționale de fotbal (ha, ha, ha…), etc.

    • Bine zis! Atunci să-i văd pe pedeseriști, ce muiane ar face!

    • Nu e lege , e o decizie DEFINITIVA a ICCJ ! Prostule! JUSTITIAAAA BA IMBECILULE !!!

    • Măi Oltețe coa.ie crețe!
      MU1E.

  4. O decizie ca asta merita o iesire masiva in strada, una spontana.

  5. Exista ONG-uri dispuse sa declare zilnic la PMB ca organizeaza adunari publice de protest in asa fel incat orice protest spontan sa poata fi asumat de acesti organizatori „in orb” ?

    Nici dracu’ nu va risca, astfel incat singura sansa ar fi tocmai initierea unor proteste masive pt schimbarea legii + pt ca tot e la moda O INITIATIVA CETATENEASCA DE MODIFICARE A CONSTITUTIEI IN CEEA CE PRIVESTE GARANTAREA LIBERTATII DREPTULUI LA INTRUNIRE !

    Articolul 39 din Constitutia Romaniei referitor la Libertatea intrunirilor statueaza ca :

    „Mitingurile, demonstratiile, procesiunile sau orice alte intruniri SUNT LIBERE (subl. m.) si se pot organiza si desfasura NUMAI IN MOD PASNIC, FARA NICIUN FEL DE ARME. (subl. m.)

    ATAT SI NIMIC MAI MULT !!!

    Ori actuala lege nr 61/!991 cu modificarile ei cu tot precum si Decizia data de ICCJ pt interpretarea art 3 din aceasta lege INCALCA TOCMAI LIBERTATEA DE CARE VORBESTE ART 31 DIN CONSTITUTIE !

    PS.. Acesta este motivul pt care trebuie sa actionam in justitia interna sa actionam la CEDO, sa iesim in strada pt a apara LIBERTATEA INTRUNIRILOR CARE NE ESTE INCALCATA !

    PPS. Chiar si Ciorbea trebuie trezit din somn !

    PPPS. Daca ni se ingradeste libertatea de intrunire si nu reactionam, atunci „NOAPTEA CA HOTII se va transforma in ZIUA CA HOTII ! Asta vrem ?

    • ” INITIATIVA CETATENEASCA DE MODIFICARE A CONSTITUTIEI IN CEEA CE PRIVESTE GARANTAREA LIBERTATII DREPTULUI LA INTRUNIRE ”

      Da, subscriu draga sufler

  6. Chiorbea a uzurpat o Institutie ,fiind sluga obedienta a coalitiei ! Are si el doua fetite in indepartata America ;asta-i pretul tradarii lui !

  7. Oameni buni, o declaratie poate face oricine doreste sa faca ceva. Autorizarea e un act al unei autoritati… e o diferenta clara intre cele doua notiuni, nu numai ca si sens al lor in limba romana, dar si ca semnificatie juridica.

    Va fi suficienta si necesara o simpla declaratie de organizare a unei adunari publice, precum o manifestatie, ca aceasta sa se desfasoare legal, nefiind nevoie de un act administrativ de autorizare pentru asta. Administratia insa, stiind ca va avea loc manifestatia publica, va avea obligatia sa ia toate masurile necesare ca manifestatia sa aiba loc in conditii pasnice.

    • Doar ca trebuie sa o faci cu trei zile inainte de data fixata pt manifestatie, protest !

      Lucrul acesta exclude protestul spontan si posibilitatea de a reactiona rapid in cazul unor situatii precum cea din februarie anul acesta cand a fost data OUG 13 !

  8. @Susufler0:

    Daca protestul are loc dupa 3 zile dupa emiterea unei masuri administrative sau legislative care atinge drepturi fundamentale sau sisteme sociale fundamentale est cu atat mai legitim si mai indreptatit sa justifici PRELUNGIREA POROTESTULUI LA NESFARSIT, spunand simplu:

    „Noi, „X”-ulescu, declaram la primarie ca vom face mani9festatie pe chestiunea „y” pe durata cat ramane nelamurita cvhestiunea „y””.

    Astfel, protestul pe durata nedeterminata a fost DECLARAT, iar autoritatile administrative sunt instiintate.

    • Problema este ca in lege apare un articol care spune ca este contraventie sa participi la o manifestatie care A FOST INTERZISA. Primarul poate decide interzicerea adunării, cu 48 ore înainte. Prin urmare , primaria poate interzice linistita orice manifestatie anuntata cu 3 zile inainte
      In fata sediului PSD Bucuresti nu se autorizeaza nici o manifestatie, pentru ca o organizatie a declarat manifestatie zilnic, in avans, 1 an de zile. Iar legea spune ca nu se autorizeaza 2 manifestatii in acelasi timp si loc

  9. @Susufler0:
    Inca ceva:
    Intotdeauna un proiect de act normativ sau administrativ presupune o procedura prealabila adoptarii sau edictarii sale. Asta inseamna ca, cine este curios sa afle exact ce se intampla in realitatea legislativa sa administrativa, poate foarte usor urmari aceste proceduri prealabile si poate afla din timp ce efecte ar putea avea.
    Prin urmare, daca in discutie este datoria civica de a protesta impotriva unor lucruri care ar putea avea consecinte negative pentru societate tot datorie civica este si aceea de a urmari desfasurarea procedurilor prealabile necesare unui anume act administrativ sau legislativ. Acest lucru e foarte usor pentru cine vrea cu adevarat sa cunoasca ce se intampla in timp real, iar daca nu se poate ocupa personal, atunci exista posibilitatea crearii de ONG-uri care pot avea ca ocupatie exact acest lucru.

    Iar apoi ce se intampla poate fi spus public, asumat, prin declararea protestului inainte de edictarea actului administrativ sau legislativ.

    Deci, problemele pot fi rezolvate cu cap, dar mai ales cu calm.

  10. @Susufler0:

    In fine, trebuie sa observi ca art. 8 alin. 2 din Legea nr. 60/1991 spune ceva foarte important:
    „În cazuri justificate, CU ACORDUL ORGANIZATORILOR, comisiile de avizare pot să modifice unele elemente cuprinse în declaraţia prealabilă a acestora”.

    Asta inseamna ca atunci cand exista niste riscuri foarte mari de tulburari ale linistii publice, comisia de avizare CERE ACORDUL celor care au facut declarat protestul sa modifice un pic, pe ici, pe colo declaratie de organizare a protestului.

    Comisia de avizare nu poate face nimic daca nu primeste acordul.
    Comisia de avizare se ocupa cu avizarea, adica cu instiintarea tuturor celor care ar putea fi competenti in privinta situatiilor ce s-ar putea ivi in legatura cu un protest declarat.

    Conform DEX,
    AVIZÁ, avizez, vb. I. 1. Tranz. A înștiința (printr-un aviz); a face cuiva o comunicare oficială. ♦ A atrage cuiva atenția în legătură cu o problemă. 2. Intranz. A-și exprima părerea autorizată într-o chestiune în care a fost solicitat. – Din fr. aviser.

  11. @mario

    Atentie este vorba despre acele manifestari care sunt interzise de lege si care sunt prevazute expres de legea 60/1991 la:
    – art. 5, adica „adunărilor publice în imediata apropiere a gărilor, porturilor, aeroporturilor, staţiilor de metrou, spitalelor, obiectivelor militare, a unităţilor economice cu instalaţii, utilaje sau maşini cu grad ridicat de pericol în exploatare” si „desfăşurarea simultană a două sau mai multe adunări publice distincte, în acelaşi loc sau pe aceleaşi trasee, indiferent de caracterul acestora”;
    – art. 9, adica „adunările publice prin care se urmăreşte:
    a) propagarea ideilor totalitare de natură fascistă, comunistă, rasistă, şovină sau ale oricăror organizaţii terorist-diversioniste, defăimarea ţării şi a naţiunii, îndemnul la ură naţională sau religioasă, incitarea la discriminare, la violenţă publică şi la manifestări obscene, contrare bunelor moravuri;
    b) organizarea unei lovituri de stat sau altei acţiuni contrare siguranţei naţionale;
    c) încălcarea ordinii, siguranţei sau moralităţii publice, a drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor ori punerea în pericol a sănătăţii acestora”.

    Cred ca niciunul nu se apuca sa faca astfel de adunari publice.

  12. Declarat nu inseamna Aprobat. … Acum sa vedem ce inteleg prin „declarat”

  13. Care strada, câțiva cretinei rezist!

    • Sunt si din cei numiti de dvs. , dar sunt si „baieti destepti „care isi rotunjesc conturile profitand de naivitatea sau ignoranta unor concetateni .
      Care daca sunt intrebati pentru ce anume protesteaza ,habar nu au .

  14. Nasol si cu Inalta Curte de Justitie , se pare ca doreste sa ingradeasca dreptul bietilor protestatari pasnici .

  15. Asa facea si Ceausescu. Seara militia anunta aviatie inamica la joasa inaltime unde gasea mai mult de zece oameni.

  16. ICCJ si-a pierdut credibilitatea. Mai raman o serie de tineri slujitori ai justitiei si Parchetul General, daca Lazar nu va ingropa dosarul represiunii din 10 august (asa cum se pare ca vrea sa faca, in stilul lui de birocrat cu ochelarii pe nas).

  17. Cat despre C. Dide, omul asta raspandeste in public informatii deformate, demobilizeaza si intimideaza. Astia din ICCJ vorbesc despre „declararea” (sau notificarea prealabila) a protestelor. Nici vorba de autorizatie, lucru care incalca drepturile cetatenesti prevazute chiar si in Constitutia iorgovana. Pana acum C. Dide s-a remarcat mai mult prin chelie, mutra incruntata si scandalurile pe care le-a provocat in mod repetat. Ce-ar fi sa ne spuna, in sfarsit, domnul Dide care ii este crezul civic si democratic? Eventual sa ne arate si legitimatia lui adevarata? Iar noi, care nu patronam si nu facem parte din organizatii civice platite de regimul lui Dragnea, avem datoria sa continuam protestele pasnice, atata vreme cat acest regim politic nefast al PSD-ALDE va conduce Romania, desi nu o reprezinta aproape deloc. Romanii merita conducatori politici cu mult mai buni.

  18. Și ce mare discuție se stirni: cum mai facem noi revoluție fără voie de la poliție? De fapt asta a fost problema, mai toate protestele au fost niște hipstereli că altfel psd, grup infracțional evident, n-ar mai fi fost la butoane azi.

  19. Nu vreți măi zdrențelor #rezist „o țară ca afară”, uite acum aveți legi ca afară ! Spânzurați-vă !

    • Bai boul padurii, o tara ca afara se refera inclusiv la cei care o conduc si care n-ar trebui sa fie niste zoi penale cu duhoare de canal. E greu sa faci sa functioneze doua sinapse in acelasi timp, nu-i asa?

    • Alooo… Sasul mut, ce faci nene? Ameninti? Vezi ca fapta e INCA prevazuta in Codul Penal.
      N-o abrogati si pe-aia, comuistilor? Asa, sa fiti voi multumiti…