Reacția ”străzii” după decizia Înaltei Curți referitoare la obligativitatea declarării protestelor: Manifestațiile ce se desfășoară în urma unei decizii cu puternic impact emoțional, așa cum a fost cel din noaptea OUG 13, nu mai pot avea loc
”Evoluție în Instituție”, ONG-ul condus de Cristian Dide, unul dintre cei mai vocali protestatari antiguvernamemntali, atrage atenția că, în urma deciziei Înaltei Curți referitoare la obligativitatea declarării protestelor, manifestațiile spontane nu vor mai fi posibile, iar ieșiri în stradă similare celor de după adoptarea OUG 13 nu vor mai avea loc.
Organizația anunță că va da în judecată Statul Român la CEDO, având în vedere că hotărârea ÎCCJ va afecta financiar foarte mulți protestatari.
”Caracterul spontan al protestului, care apărea stipulat până acum în art. 3 din Legea 60/1991, nu mai este valabil, chiar dacă adunarea publică se desfășoară în exteriorul unei instituții de interes public. Practic, a dat undă verde Jandarmeriei să scrie amenzi și să intervină în forță în cazul în care protestul nu este declarat, chiar dacă este unul pașnic. Astfel, manifestațiile ce se desfășoară în urma unei decizii cu puternic impact emoțional, așa cum a fost cel din noaptea OUG 13, nu mai pot avea loc. Într-o țară precum România, unde există risc de Ordonanțe de Urgență, unde partidul de la guvernare atacă zilnic statul de drept, spontaneitatea adunărilor publice nu pare să mai fie permisă”, se arată într-un comunicat de presă al asociației ”Evoluție în Instituție”.
Organizația dă exemplul sediului central al PSD, în fața căruia nu se poate protesta deoarece mai multe ONG-uri apropiate partidului condus de Liviu Dragnea au declarat un protest fantomă pe un an de zile în respectiva locație.
”Având în vedere că legea nu permite două adunări publice în același loc, oricine dorește să protesteze în fața PSD, va primi un refuz din partea Primăriei Generale a Municipiului București. Aceeași situație se regăsește în mai multe locuri de interes public (sediul ALDE, Primăria Capitalei)”, se mai precizează în comunicat.
”Menționăm faptul că ICCJ face referire la declararea protestului, nu la obținerea unei autorizații. Chiar și așa, această hotărâre permite abuzuri din partea autorităților. Societatea civilă avea nevoie de schimbarea legii 60/1991, în sensul în care era o lege învechită, scrisă imediat după Revoluție, când termenul „protest„ era unul necunoscut. Era necesară o extindere a dreptului la liberă exprimare, în conformitate cu Constituția României și Drepturile Omului, nu o restrângere a drepturilor și libertăților”, conchide asociația ”Evoluție în Instituție”.
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a admis luni un recurs în interesul legii şi a stabilit că există obligaţia de declarare prealabilă a adunărilor publice atunci când acestea se desfăşoară în pieţe ori pe căile publice – drum public, parte carosabilă şi trotuar – sau în locuri situate în imediata vecinătate a sediilor ori imobilelor persoanelor juridice de interes public sau privat (detalii aici).
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
34 comentarii