Reacția stupefiantă a oficiosului de presă al Budapestei după ce Comisia Europeană a propus oficial tăierea fondurilor europene: Ungaria a câștigat o bătălie la Bruxelles
”Deși tratatul de pace nu va fi semnat până la sfârșitul toamnei, rezultatul final este clar: Ungaria a câștigat o bătălie la Bruxelles”, titrează duminică publicația maghiară Magyar Nemzet, oficios guvernamental de la Budapesta.
Articolul a fost publicat la câteva minute după ce Comisia Europeană a decis în unanimitate să propună tăierea a 7,5 miliarde de euro din fondurile europene alocate Ungariei din cauza corupției și încălcării statului de drept.
Oficiosul maghiar îl citează pe cercetătorul Sámuel Ágoston Mráz de la un institut maghiar, care susține că ”întrucât guvernul ungar a negociat inteligent și a separat chestiunile ideologice de cele politice și juridice, comisia nu a avut altă opțiune decât să fie de acord cu guvernul ungar și, prin urmare, încercarea Bruxelles-ului de a reține fondurile UE a eșuat”.
Nu e clar la ce eșuare se referă ziarul maghiar, dat fiind că executivul european a propus oficial suspendarea fondurilor, iar Consiliul UE are o lună la dispoziție pentru a lua o decizie. O amânare de încă o lună poate fi acordată pentru a permite Budapestei să implementeze anumite măsuri asumate.
Context. Comisia Europeană a propus duminică Consiliului UE (format din reprezentanții statelor membre) tăierea a 65% din fondurile europene ale Ungariei pentru cele mai mari programe operaționale din cadrul politicii de coeziune, potrivit unui comunicat al executivului European.
Comisarul european Johanes Hahn a declarat că e vorba despre tăierea a 7,5 miliarde de euro, potrivit Deutsche Welle.
Pe lângă suspendarea fondurilor, Comisia Europeană a propus și interdicția ca vreun ban din bugetul UE să meargă spre fundații de interes public controlate de apropiați ai premierului Viktor Orbán.
Comisia Europeană a anunțat că Budapesta a făcut câteva propuneri legislative și administrative în sensul corect, care ”ar putea, în principiu, să rezolve problemele în cauză, dacă acestea sunt detaliate corect în legile și normele relevante și dacă sunt puse în aplicare în mod corespunzător”.
Cu toate acestea, Comisia arată că ”în așteptarea îndeplinirii etapelor-cheie de punere în aplicare, consideră că, în acest stadiu, există în continuare un risc pentru buget. Acest lucru explică decizia de astăzi și măsurile propuse, care iau în considerare, de asemenea, măsurile de remediere prezentate de Ungaria”.
Consiliul UE are la dispoziție o lună pentru a accepta sau respinge propunerea Comisiei. O decizie a Consiliului nu necesită unanimitate, ci majoritate calificată. Pentru a bloca decizia finală, Ungaria are nevoie de ceea ce se numește minoritate de blocare. Minoritatea de blocare trebuie să includă cel puțin patru membri ai Consiliului care să reprezinte peste 35% din populația UE.
Or, în acest moment nici un alt stat membru nu s-a poziționat de partea Ungariei. Mai mult: după ce Budapesta s-a poziționat de partea Rusiei în conflictul din Ucraina, guvernul Viktor Orban a fost izolat și de partenerii săi tradiționali din grupul Vișegrad (Polonia, Slovacia, Cehia și Slovenia).
Comisia Europeană a propus blocarea fondurilor cuvenite Ungariei în perioada 2021-2027 în baza legislației care condiționează fondurile UE de respectarea statului de drept, pentru a proteja interesele financiare ale UE.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
16 comentarii