Reacție dură a companiilor de utilități din energie față de posibilitatea impunerii impozitului pe cifra de afaceri: ”Consecințele ar fi devastatoare, sunt de așteptat numeroase falimente”
Federația Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie (ACUE), o asociație care reunește companii cu capital românesc și străin precum Transelectrica, Electrica, E.ON, ENGIE, Enel sau CEZ, a reacționat dur față de posibilitatea introducerii din 2019 a unui impozit pe cifra de afaceri.
”Dacă aceste informații “pe surse” s-ar materializa, consecințele ar fi devastatoare, nu numai pentru sectorul energetic, ci și pentru întreaga economie românească și pentru români. De asemenea, este de așteptat să apară numeroase falimente și nici o companie să nu fie în măsură să își asume rolul de furnizor de ultimă instanță”, arată organizația într-un comunicat de presă.
Liviu Dragnea, șeful PSD, a dat duminică indicații guvernului legate de taxarea companiilor din energie, spunând că ”eu cred că Guvernul condus de doamna Viorica Dăncilă nu mai trebuie să tolereze un asemenea comportament şi de aici de la tribuna Consiliului Naţional vă cer să interveniţi de urgenţă. Adică în ceea ce am vorbit despre domeniile pe care le-am amintit până acum, în energie, în gaze, în justiţie. La jocurile de noroc de exemplu, acum este impozit pe profit. Foarte bună măsură, dar ei nu au profit. Uitaţi-vă la cifra de afaceri totuşi! (…) Şi cu companiile de telefonie mobilă, toţi vorbim la telefon, spre satisfacţia securiştilor. Dar poate ar fi bine când discutăm despre taxele pe care trebuie să le plătească, să plătească aşa cum trebuie în România”, potrivit Agerpres.
G4Media.ro a relatat duminică, citând surse guvernamentale, că transformarea din impozit pe profit în impozit pe cifra de afaceri la companiile din energie este un scenariu de lucru la PSD pentru construirea bugetului pe 2019. Cota discutată ar fi de 5% din cifra de afaceri. Nu e clar la acest moment dacă ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, și premierul Viorica Dăncilă sunt de acord cu planul lui Liviu Dragnea și Darius Vâlcov.
ACUE arată că, având în vedere că furnizarea de energie este o activitate bazată pe marje mici de profitabilitate, introducerea unui impozit pe cifra de afaceri ar avea următoarele consecințe:
– Furnizorii și traderii de energie ar fi expuși riscului de a rămâne fără lichidități, ceea ce i-ar obliga să își întrerupă activitatea de vânzare a energiei electrice, a gazelor naturale și a agentului termic. Această situație va determina, la rândul ei, probleme semnificative de siguranță a aprovizionării cu energie, în special în perioada de iarnă, putând genera un risc pentru securitatea națională.
– Capacitatea investițională a companiilor energetice ar fi grav afectată, iar investitorii ar fi nevoiți să sisteze programele de investiții, deși există un consens larg că sunt absolut necesare investiții de mai multe miliarde de euro pentru continuarea modernizării sistemului energetic și pentru dezvoltarea de noi capacități și a unor noi resurse.
– Dată fiind importanța strategică a sectorului energetic și rolul acestuia pentru Bursa de Valori București, introducerea unui astfel de impozit pe cifra de afaceri ar avea consecințe foarte grave asupra prețului acțiunilor și ar crea pagube colaterale, pe scară largă, companiilor românești listate, pieței de capital, dar și zecilor de mii de români care au investit în acțiunile acestor companii.
– Semnalul transmis comunității de afaceri ar fi dezastruos, percepția despre Româna în străinătate fiind afectată pe termen lung.
Sursa foto: Pexels.com
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
8 comentarii