G4Media.ro

Reacție dură a companiilor de utilități din energie față de posibilitatea impunerii…

Foto: Pexels.com

Reacție dură a companiilor de utilități din energie față de posibilitatea impunerii impozitului pe cifra de afaceri: ”Consecințele ar fi devastatoare, sunt de așteptat numeroase falimente”

Federația Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie (ACUE), o asociație care reunește companii cu capital românesc și străin precum Transelectrica, Electrica, E.ON, ENGIE, Enel sau CEZ, a reacționat dur față de posibilitatea introducerii din 2019 a unui impozit pe cifra de afaceri.

”Dacă aceste informații “pe surse” s-ar materializa, consecințele ar fi devastatoare, nu numai pentru sectorul energetic, ci și pentru întreaga economie românească și pentru români. De asemenea, este de așteptat să apară numeroase falimente și nici o companie să nu fie în măsură să își asume rolul de furnizor de ultimă instanță”, arată organizația într-un comunicat de presă.

Liviu Dragnea, șeful PSD, a dat duminică indicații guvernului legate de taxarea companiilor din energie, spunând că ”eu cred că Guvernul condus de doamna Viorica Dăncilă nu mai trebuie să tolereze un asemenea comportament şi de aici de la tribuna Consiliului Naţional vă cer să interveniţi de urgenţă. Adică în ceea ce am vorbit despre domeniile pe care le-am amintit până acum, în energie, în gaze, în justiţie. La jocurile de noroc de exemplu, acum este impozit pe profit. Foarte bună măsură, dar ei nu au profit. Uitaţi-vă la cifra de afaceri totuşi! (…) Şi cu companiile de telefonie mobilă, toţi vorbim la telefon, spre satisfacţia securiştilor. Dar poate ar fi bine când discutăm despre taxele pe care trebuie să le plătească, să plătească aşa cum trebuie în România”, potrivit Agerpres.

G4Media.ro a relatat duminică, citând surse guvernamentale, că transformarea din impozit pe profit în impozit pe cifra de afaceri la companiile din energie este un scenariu de lucru la PSD pentru construirea bugetului pe 2019. Cota discutată ar fi de 5% din cifra de afaceri. Nu e clar la acest moment dacă ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, și premierul Viorica Dăncilă sunt de acord cu planul lui Liviu Dragnea și Darius Vâlcov.

ACUE arată că, având în vedere că furnizarea de energie este o activitate bazată pe marje mici de profitabilitate, introducerea unui impozit pe cifra de afaceri ar avea următoarele consecințe:

– Furnizorii și traderii de energie ar fi expuși riscului de a rămâne fără lichidități, ceea ce i-ar obliga să își întrerupă activitatea de vânzare a energiei electrice, a gazelor naturale și a agentului termic. Această situație va determina, la rândul ei, probleme semnificative de siguranță a aprovizionării cu energie, în special în perioada de iarnă, putând genera un risc pentru securitatea națională.

– Capacitatea investițională a companiilor energetice ar fi grav afectată, iar investitorii ar fi nevoiți să sisteze programele de investiții, deși există un consens larg că sunt absolut necesare investiții de mai multe miliarde de euro pentru continuarea modernizării sistemului energetic și pentru dezvoltarea de noi capacități și a unor noi resurse.

– Dată fiind importanța strategică a sectorului energetic și rolul acestuia pentru Bursa de Valori București, introducerea unui astfel de impozit pe cifra de afaceri ar avea consecințe foarte grave asupra prețului acțiunilor și ar crea pagube colaterale, pe scară largă, companiilor românești listate, pieței de capital, dar și zecilor de mii de români care au investit în acțiunile acestor companii.

– Semnalul transmis comunității de afaceri ar fi dezastruos, percepția despre Româna în străinătate fiind afectată pe termen lung.

Sursa foto: Pexels.com

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

8 comentarii

  1. Visul dictatorului, românii vor ajunge ca sub Ceaușescu: curent din doua în două zile, alimente 3 aripi pe raft ( mai nou dorește să ne scape de alimentele otrăvitoare…asta după ce au avut grija sa extermine porcii oamenilor și să îi lase fără porc in bătătură…)
    Sper sa ii vina cât mai repede randul la judecata poporului, să ne spună el de unde a făcut așa avere

  2. evident, avem de-a face cu o natzionalizare mascata.

  3. Impozitati BOR, ia vedeti ce bani vin la bujet.

    • Nu se poate, BOR lucreaza cu PSD, iar PSD e deasupra legii.

      Cretini sunt de ambele parti, nu stiu care sunt mai prosti decat ceilalti, credinciosii sau slugile PSD.

  4. Romanii au votat cu PSD in 2016. Evident, romanii vor falimentarea totala a tarii.

  5. Dar cu impozitul pe profit,aici, in Romania mult iubita, nu spun de cine, cum ramane ?

  6. Departe de mine sa dau dreptate PSD-ului ,dar inainte sa vedem daca se impune sau nu aceasta taxa, putem sti si noi muritorii de rand 1)care au fost profiturile societatilor din energie (transport si distributie,adica societatile care sunt primele la banii consumatorilor,ca productie nu este)de la infiintare si pana in zilele noastre ?cati bani au luat Fondul Proprietatea pana in prezent ?cate investitii au fost realizate din cele care si-au luat obligatia ca le fac societatile privatizate ?care a fost sumele din profituri expatriate la societatile privatizate? care au fost veniturile totale anuale ale membrilor consiliilor de supraveghere si cam cati membrii au fost numiti pana in prezent ? care au fost veniturile diverselor comitete (directoare,de remunerare,etc…..) si cam cati membrii au fost numiti pana in prezent? care au fost veniturile anuale ale directorilor si cam cati au fost numiti pana acum ? care era numarul de salariati in anul 1989 si ct este acum ? Sigur ca noi astia de jos nu vom afla niciodata, dar sunt alte institutii abilitate ale statului care nu ar face rau sa-si faca datoria.Poate si ANRE ar trebui la salariile de mii de euro/luna pe care pe primesc si de la numarul de cca 70 salariati in anul 2000 au ajuns la un numar de 280 ?????????,ar trebui sa-si duca la indeplinire obligatiile pentru care au fost infiintati (eventual poate ii pune la treaba si pe consilieri, imi e rusine sa spun numarul) .Nu mai stiu cine ,dar parca din societatile abilitate ale statului aveau sarcina sa controleze daca sau realizat prevederile contractelor de privatizare,exista rezultatele acestor controale ?Uitam ca suntem singura tara unde sa privatizat distributia fara productie,ne cam meritam soarta.

  7. Aceasta OUG a fost facuta pentru „cresterea inteligenta si sustenabila a economiei”!
    Camera de Comert Americana in Romania cica aceasta OUG este nechibzuita si iresponsabila.
    Prăbușire dramatică pe bursa de la București după anunțul modificărilor fiscale. Băncile scad cu 14-19%, companiile energetice peste 11% .
    Foarte inteligent! Tipic PSD!