Reacție dură a magistraților față de propunerea unui lider UDMR legată de Secția specială: E nocivă, contrară Programului de guvernare și promisiunilor ferme făcute organismelor europene
Asociația Forumul Judecătorilor din România și Asociația Inițiativa pentru Justiție critică propunerea lui Csoma Botond, lider al grupului UDMR din Camera Deputaților, care a cerut translatarea Secției speciale pentru magistrați (SIIJ) la Parchetul general în subordinea directă a procurorului general sau a adjunctului.
”Puterea legislativă trebuie să desființeze necondiționat Secția specială pentru investigarea infracțiunilor din justiție, iar nu să o translateze integral în alte structuri de parchet”, arată cele două asociații ale magistraților.
Csoma Botond a declarat pentru publicația Mazsol.ro că ”suntem de acord cu desființarea Secției Speciale, dar nu suntem de acord ca aceste atribuții să revină la DNA. Solutia ar fi să se înființeze o structură în cadrul Parchetului general, sub controlul procurorului general sau a adjunctului desemnat de acesta. Liberalii sunt de acord cu această poziție”.
Cele două asociații arată că propunerile formulate de liderul UDMR sunt contrare atât Programului de guvernare al guvernului Cîțu, cât și promisiunilor făcute organismelor europene în sensul desființării necondiționate a Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție.
Asociațiile magistraților citează în acest sens atât avizul nr.934 din 20 octombrie 2018 al Comisiei de la Veneția, Raportul ad hoc privind România, adoptat de Grupul de state împotriva corupției (GRECO), cât și concluziile Avocatului general CJUE, Michal Bobek.
”Orice încercare de redenumire a Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție, inclusiv prin translatarea sa în cadrul PÎCCJ sub forma unei direcții, precum și renașterea unei astfel de structuri, sub orice formă, sunt la fel de nocive. Principial, orice unitate centralizată și specializată care ar putea ancheta magistrații este incompatibilă cu cerințele statului de drept. Modelul legislativ anterior, care presupunea repartizarea teritorială, orizontală și verticală, a structurilor de parchet ce puteau investiga magistrații (PÎCCJ, parchetele de pe lângă curțile de apel, DNA, DIICOT), era unul descentralizat și deconcertat, cu rezultate notabile (inclusiv magistrați condamnați), oricum, cu riscuri mult mai mici de control asupra centrului de comandă, așa cum arată și Avocatul General al CJUE. În consecință, Asociația Forumul Judecătorilor din România și Asociația Inițiativa pentru Justiție solicită puterii legislative, așa cum de nenumărate ori au făcut în ultimii ani, să desființeze necondiționat Secția Specială, pentru a respecta coordonatele statului de drept și standardele în materie ale Uniunii Europene”, arată cele două asociații.
Asociația Forumul Judecătorilor din România este condusă de co-președinții Dragoș Călin și Lucia Zaharia, iar Asociația Inițiativa pentru Justiție de co-președinții Bogdan Pîrlog și Sorin Lia. (Foto: Sediul SIIJ / InquamPhotos)
Citește și:
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
11 comentarii