G4Media.ro

Reacție la conflictul major declanșat de Curtea Constituțională cu Curtea de Justiție…

Foto: Pixabay

Reacție la conflictul major declanșat de Curtea Constituțională cu Curtea de Justiție a UE: Trei asociații de magistrați îi cer ministrului Predoiu să ia măsuri urgente pentru a evita sancționarea României

Trei asociații de magistrați îi cer ministrului Justiției, Cătălin Predoiu, să promoveze rapid cinci măsuri legislative pentru ca România să nu intre în procedura de sancționare (infringement) declanșată de Comisia Europeană ca urmare a unei decizii a Curții de Justiție a UE (CJUE).

Asociaţia Forumul Judecătorilor din România, Asociația Mișcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor și Asociația Inițiativa pentru Justiție arată într-un comunicat că nerespectarea unei hotărâri a CJUE poate determina Curtea, la cererea Comisiei Europene, într-o procedură de infringement, să impună sancțiuni financiare, sub forma unei sume forfetare și/sau a unei plăți zilnice.

Comunicatul integral al celor trei asociații:

Asociaţia Forumul Judecătorilor din România, Asociația Mișcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor și Asociația Inițiativa pentru Justiție au luat act de hotărârea Curții de Justiție a Uniunii Europene din 21 decembrie 2021, pronunțată în cauzele reunite Euro Box Promotion și alții, dar și de inexplicabila lipsă a unei reacții imediate cu privire la această hotărâre din partea ministrului justiției, care trebuia să propună rapid modificări legislative pentru conformare.

În vederea punerii neîntârziate în aplicare a acestei hotărâri, solicităm adoptarea urgentă a următoarelor măsuri:

1. Abrogarea abaterii disciplinare prevăzute la art. 99 lit. ș din Legea nr. 303/2004, care permite sancționarea disciplinară a judecătorului pentru nerespectarea deciziilor CCR, fără a distinge cauza (în acest sens, aplicarea prioritară a dreptului UE și a jurisprudenței CJUE, respectiv a Convenției europene a drepturilor omului și a jurisprudenței CEDO nu pot constitui niciodată un motiv pentru sancționarea disciplinară a unui magistrat); reformarea întregii reglementări a răspunderii disciplinare a judecătorilor și a Inspecției Judiciare, prin prevederea de garanții pentru a evita cercetarea disciplinară a judecătorilor pentru conținutul hotărârilor pe care le pronunță, în motivarea cărora aplică prioritar dreptul UE; reorganizarea Inspecției Judiciare, crearea a două inspecții distincte pentru judecători, respectiv procurori, reconsiderarea rolului și a atribuțiilor inspectorului-șef; reglementarea unor examene meritocratice pentru selectarea inspectorilor judiciari, respectiv pentru numirea în funcțiile de conducere;

2. Desființarea necondiționată a secției de parchet separate, creată pentru investigarea infracțiunilor comise de judecători și procurori: desființarea SIIJ nu trebuie însoțită de reglementarea vreunei noi garanții pentru magistrații anchetați pentru fapte de corupție, acest lucru l-a stabilit deja Comisia de la Veneția în avizul din 5 iulie 2021; de asemenea, desființarea SIIJ trebuie să ducă în mod necesar la refacerea competenței DNA de a ancheta magistrații acuzați de corupție, lupta împotriva marii corupții fiind unul din cele patru obiective MCV, a cărui neîndeplinire va face imposibilă ridicarea MCV;

3. Abrogarea limitărilor cu privire la libertatea de exprimare, materializate în obligația de abținere a magistraților de la „manifestarea sau exprimarea defăimătoare în raport cu celelalte puteri ale statului”;

4. Reinstaurarea meritocrației în magistratură: reglementarea unor examene meritocratice de promovare, inclusiv și mai ales la Înalta Curte de Casație și Justiție;

5. Revizuirea sistemului de numire și revocare a procurorilor-șefi și limitarea rolului ministrului justiției în aceste proceduri, simultan cu creșterea atribuțiilor Consiliului Superior al Magistraturii; întărirea independenței procurorului și reglementarea clară și restrictivă a noțiunii de procuror ierarhic superior;

6. Revizuirea normelor privind răspunderea materială a magistraților, cât timp acestea ignoră independența justiției.

Asociațiile profesionale ale judecătorilor și procurorilor români reamintesc și că nerespectarea unei hotărâri pronunțate de Curtea de Justiție a Uniunii Europene poate determina Curtea, la cererea Comisiei Europene, într-o procedură de infringement, să impună sancțiuni financiare, sub forma unei sume forfetare și/sau a unei plăți zilnice. În acest sens, prin Scrisoarea trimisă de Comisia Europeană Guvernului României în data de 18 octombrie 2021, s-au solicitat deja clarificări legate de nerespectarea hotărârii Curții de Justiție a Uniunii Europene din 18 mai 2021, pronunțată în cauzele conexate C-83/19, C-127/19, C-195/19, C-291/19, C-355/19 și C-379/191, Asociația Forumul Judecătorilor din România și alții. Într-o asemenea procedură, în cazul Poloniei, nerespectarea unei hotărâri CJUE vizând aspecte specifice statului de drept a determinat deja aplicarea provizoroie a unei sancțiuni financiare zilnice de 1 milion de euro, sancțiunea definitivă urmând a fi stabilită curând de CJUE.

Context. Toată disputa a plecat de la decizii ale CCR în privința legislației anticorupție. CJUE a decis săptămâna trecută că hotărârile CCR încalcă legislația europeană, iar judecătorii români le pot încălca fără să se teamă de represalii.

Curtea Constituțională din România a respins însă de facto decizia Curții de Justiție a UE și a afirmat joi, într-un comunicat de presă, că această decizie poate fi respectată doar după o eventuală revizuire a Constituției.

Un conflict similar a fost declanșat de Tribunalul Constituțional din Polonia, motiv pentru care Comisia Europeană a declanșat o procedură de infringement (sancționare) a Poloniei. (Sursa foto: Pixabay)

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

37 comentarii

  1. Ce măsuri ?!

    Singura masura este demisia membrilor CCR supuși cleptocratiei , precum s-a intamplat in Republica Moldova.

    In România NU se va intampla!

    Din acest punct de vedere, R Moldova este mai democrata decat România.

  2. Fraierilor, voi nu ati inteles inca nimic. Predoiu a fost pus cu mana ministru de justitie in scopul de a nu face nimic. Cine este mai artist in taraganare decat el? A mai incercat si Scantei ceva, ceva la Parlament cu desfiintarea SIIJ dar daca era la fel de abila , acuma era ea ministru si nu Spelbul Peltic pentru care urla in fiecare noapte dna Dogioiu in fituica ei si pe Facebook.

  3. Dănileț din care Asociatie face parte?
    Nu intra si el in politica daca fratii lui nu au nevoie de judecata lui?

  4. PSD, PNL, Iohannis, UDMR si AUR vor ca justitia sa fie controlata politic.

  5. Predoiu e pus doar să facă voia stăpânului de la Cotroceni. Așa că apelul către el e pierdere de vreme. Nu cred nici în eficiența apelului către președinte. Mafia din sistemul judiciar știe că soția președintelui poate fi legată de un dosar de moștenitor fals. De fapt cred că acesta e și secretul aducerii PSD la guvernare.

  6. Masura de urgenta ceruta de asociatiile magisterilor, taiati-ne pensiile speciale!

  7. predoiu sa ia masuri … hahahahaha!

  8. Nu e corect sa platim pt. ceva ce nu putem controla. Democratia Non-Democratica. Chiar trebuie echilibrata distributia puterilor in Stat pt. ca este mare nenorocire. Atributiile CCR ar fi trebuit sa revina CSM si sa terminam odata cu toata aceasta matryoshka.

    Pare sa nu se mai termine. Dar UE Judeca ? Arzi niste amarati cu putina carte care n-au nici cea mai mica putere, voteaza culoarea primarului. Chiar nu-i corect.

  9. La cat de mare ne e inflatia, ce datorii avem, si cate zeci de miliarde de euro suntem furati anual, poate ar trebui sa-si bage nasul mai adanc si mai vehement in problema. Sanctiunea nu ustura pt. ca nu platesc vinovatii ! Romania nu-i un Stat democratic, dupa cum se vede. Nimeni nu tine cont de ce ne dorim cu adevarat.

    • Dacă vreţi mai bine, de ce votaţi cu PSD, PNL şi AUR, în loc să votaţi cu USR, adică singurul partid cinstit? Aşa-i că nu gândiţi?

    • ai habar de ceea ce vrei macar ?

    • Vladimir, aste e o gluma nu-i asa??? Am votat usr, am ieșit în strada pentru ei, am luat gaze și bătaie de la jandarmu. Și pentru ce? Sa vina apoi sa ne oblige sa acceptam toți deviații sexuali, sa facă moțiuni în loc sa guverneze cu dreapta, pentru ca la sfârșit sa se alieze cu ratații de la psd și aur și să-și dea jos propriul guvern? De asta sa ii votam? Nu mulțumesc, ne-a ajuns!!! Stau bine acolo unde sunt. Cu asa prieteni, nu mai avem nevoie de dusmani.

  10. Şi când n-o să meargă zi aşa!

    —- Noi am vrut… dar nu s-a putut… —-

    Hai că ştii tu de la 10 August şi Black Cube!

    😂 😂 😂 😂 😂 Zi-le tu! 😂 😂 😂 😂 😂

  11. Primele doua cereri, punctul unul si punctul doi , sunt corecte si necesar aplicabile in regim de urgenta . Celalalte cerinte nu au legatura cu modul de functionare al justitiei si mai degraba inglobeaza alte atributii sau responsabilitati si implica modalitati de rezolvare a unor teme punctuale fara a se specifica modelul de realizare .

  12. Aceste asociații n-au de face . Lasat-il pe Predoiu sa doarmă .

  13. De cînd asociațiile de magistrați fac politică?

  14. Predoiu va face ce-i place lui cel mai mult să facă: adică NIMIC. Mereu a fost sub bocancul celor puternici. Și se pare că se simte foarte bine acolo. Nimic nu s-a schimbat, nimic nu se va schimba.

  15. Predoiule tot un nimic ai rămas!?

  16. Ce de lingai plătiți avem aici. Pt cat pupati mă dosul Bruxelles-ului? Datorita vouă am ajuns o țară de mâna a treia. UE se pregătește să ne ia totul legal și voi ii protejați pentru un pumn de grâu. Idioților. Deja nu mai avem nici jumătate resursele pe care le aveam, iar acum sunt pe cale sa ne ia totul și boii sar în apărarea lor. Germania încă folosește cărbuni iar Polonia e sancționată pentru că vrea și ea sa folosească în continuare. Noi…stam că prostii și ascultam balivernele lor. În curând o să rămânem și fără hidrocentrale și acum se pregătesc să poată face totul legal.

    • Păi la ce te aștepți?… Dacă acest mesaj nu e cenzurat… pot spune că ponderea de propagandiști USR-iști agresivi, trebuie să fie majoritară pe această „publicație” 🤣

  17. Comisia Europeana e singura care poate lua masuri concrete împotriva caracatiței mafiote din Justiția Romana. Toți ceilalți doar mimează câtă vreme fac parte din rețea.

  18. Avem 2 varisnte
    1)desfiintarea CJUE, niște căpușe
    2)ROEXIT și nationalizare
    Afafra cu mafia UE din tara mea, opriți jaful resurselor naturale. Cui nu i convine, sa plece la stăpânii lui de afara la munca

  19. Bine că n-au apelat la procurorul Dan Voinea sau la generalul Militaru.

    Vor începe cu nişte „consultări” cu CSM, CCR, Avocatul Poporului… unde se va freca mangalul la rece şi se va tăia frunza la câini.

    Vor urma nişte studii de prefezabilitate…

    Apoi o pronunţare a CCR dacă este sau nu „constituţional”. Deşi avem articolele 20 şi 148 DEJA ÎN CONSTITUŢIE.

    Şi apoi, după vreun an, va urma, ce a urmat în tot ceea ce contează în „justiţie”:

    ABSOLUT NIMIC

    Ministrul-adjectiv Predoiu-Joacă-Bine este omul pensiilor speciale, al epoleţilor şi al milioanelor de euro. Îl interesează pe el progresul statului român, cum îl interesează pe Putin democraţia şi drepturile omului…

  20. De când decid alții pentru noi?!
    Rezolvare simpla, adoptarea constitiilor Franței, Olandei, Spaniei, Italiei, Germaniei, Suediei….in Romania si atunci e ok. Altfel…
    Indiferent cine face parte din ccr ei au fost aleasi conform legilor noastre.
    Normal că și eu sunt platit de ruși, și încă cu cât, dar chiar și cei filousa văd că stalinismul, cominternul și dictatul kremlinului, de data asta bruxelului e aproape. Nu credeam că istoria se va repeta.

  21. PSD vrea sa controleze justiția politic?😄😁😆😅🤣
    Dar asociațiile acestea care susțin politica USR nu sunt politice? Adică, tu susții politica unui partid dar ești apolitic.Ce sa înțeleg? NUMAI PSD face politica? Dar dictatura Bruxelului nu e politica.? Dacă faci politica Bruxelului ești apolitic? Aha.😀😃😄😁😅😍😂( îmi pare rău.Nu pot sa ma abtin)

  22. Trebuia mai demult să ne alăturăm Poloniei și Ungariei!

  23. Habar nu aveți că pentru un pumn de euro bataiosii ăștia aserviți dictaturii de la Bruxelles, o vând și pe măsa ,doar ca să-și asigure fotoliile lor mizerabile. Lingăi corupți care nu au coloană vertebrală și care n-au Habar că încă provin din poporul român și care ne vor uniformizati cu restul redusilor mintal din Europa .RUȘINE ACESTOR „ASOCIATII”.Felicitări pentru curajul CCR.

  24. 3 asociații ale magistraților, care sunt marionete ale „colonizatorilor” euro-atlantici, îi cer ministrului Predoiu măsuri care să contrabalanseze aplicabilitatea Constituției României și recunoașterea statutului țării, de „colonie” încă nedeclarată prin legislația UE și care trebuie să renunțe la suveranitatea greu câștigată în toată istoria sa.

  25. Baronetul rosu prieten cu kuzmin nu a fost decapitat definitiv in RO e doar in standby. Exista o recrudescenta a leprelor Rusiei in RO foarte mare in ultimul an. A se vedea cum deja justitia reabiliteaza borfasii ce au capusat tara.

  26. Ce pedeapsă merită un judecător de la judecatoria Slatina care a admis ca un infractor poate aduce din strainatate 26 tone deseuri periculoase cu acte false menționînd alte marfuri, si hotaraste ca acel infractor nu a comis nici o infractiune.Îi mai restituie camionul cu deseurile periculoase ca sa le arunce pe unde poate sa ne infecteze sanatatea?La fel a procedat si procurorul de la parchetul Slatina