G4Media.ro

Reacție rapidă. Cele două opțiuni ale guvernului Orban: Blitzkrieg vs. încremenirea în…

Reacție rapidă. Cele două opțiuni ale guvernului Orban: Blitzkrieg vs. încremenirea în proiectul PSD

Programul de guvernare al guvernului Ludovic Orban oferă puține motive de bucurie. Un guvern de tranziție, așa cum l-a proiectat președintele Iohannis, blocat la mantinelă de un Parlament evident ostil oricărei reforme. În Justiție și Economie, cele două sectoare-cheie în care reformele sunt urgente pentru a preveni adevărate catastrofe sistemice, Ludovic Orban s-a derobat complet.

Societatea civilă, mare parte a magistraților, partenerii europeni cer repararea marilor probleme din Justiție: desființarea Secției Speciale, abrogarea recursului compensatoriu, respingerea modificărilor la codurile penale. Fără acestea, puterea taberei anti-reformă din justiție se perpetuează, independența de facto a sistemului scade.

Orban s-a ascuns însă strategic în spatele referendumului pentru justiție din 26 mai, referendum anti-OUG. Dar OUG-urile nu sunt singura soluție: există și posibilitatea asumării răspunderii. Premierul desemnat a refuzat însă discuția despre această soluție și a vorbit în conferința de presă de azi de proiectele legislative deja inițiate. Or, e de domeniul evidenței că acestea au zero șanse în acest Parlament.

În economie, situația e la fel de gravă. Populismul fără precedent al PSD, care a mărit salariile bugetarilor, pensiile (cu bătaie până în 2022, bombă cu efect întârziat), a forțat mediul privat constant (creșteri salariale în construcții, creșterea salariului minim etc) va duce rapid la explozia deficitului bugetar.

Pe scurt: în maximum doi ani, dacă situația nu e corectată radical, România va cheltui cu mult mai mult decât va produce. E matematică pură, iar cinicii din PSD o știu perfect. Eliminarea lor de la guvernare le pică mănușă într-un moment în care se adună nori negri deasupra economiei românești, la fel ca în 1996 sau 2009, când era evident că partidele venite să repare situația vor fi măturate de istorie.

Sigur că PNL, aflat în fața a trei rânduri de alegeri cruciale, nu putea promite reforme radicale în economie. Orice mic anunț de tăiere a unor venituri (fie ele și nejustificate), de înăsprire a cadrului legislativ, de reformă ar fi taxat rapid de PSD și cohorta de manipulatori mediatici drept austeritate a la Băsescu.

Dar guvernul Orban nu și-a asumat să facă singur nici măcar mici corecții fiscale, precum desființarea OUG 114, eliminarea split TVA ori a supraimpozitării contractelor de muncă part-time. Premierul desemnat a anunțat în conferința de presă că nu va adopta OUG pentru aceste corecții, ci va propune proiecte de lege catre Parlament. Ușor de ghicit ce se va întâmpla cu ele acolo.

Orban susține că guvernul său nu va emite OUG-uri decât dacă vor exista urgențe reale. Greu de imaginat o urgență mai mare decât cea din economie, unde ceasul ticăie, iar Florin Cîțu o știe perfect. Deficitul urcă rapid în timp ce citiți aceste rânduri, 2020 și mai ales 2021 vor fi anii prăbușirii economice dacă executivul nu oprește la timp dezastrul rămas în urma PSD. Numărarea ministerelor și angajaților de la cabinete, promisă de Orban, e la fel de eficientă ca ceaiul de rostopască pentru un cancer galopant.

Alegerea primarilor în două tururi e o altă urgență. Democrația are nevoie de acest instrument. Doar că pentru Ludovic Orban nu mai deloc e o urgență, cel puțin așa ne-a spus joi după-amiază. A abandonat și acest proiect în seama Parlamentului, unde PSD și UDMR vor ucide inițiativa.

Rolul de gestionar fără ștampilă al trebilor țării, de schior care merge pe urmele adânci lăsate de PSD în zăpadă nu e ceea ce trebuie acum României.

Dacă va fi învestit de Parlament, Orban are două opțiuni.

Prima e să guverneze cu frâna de mână trasă ca Dacian Cioloș. Înainte de învestirea din 2016 scriam că Cioloș are o fereastră unică de oportunitate pentru câteva reforme îndelung așteptate. Fostul premier s-a ferit însă tot mandatul să supere Parlamentul dominat de PSD, iar rezultatul îl știm cu toții. Dacă va fi la fel de inofensiv, va fi încă un an pierdut.

A doua e opțiunea buldozer. PSD e în degringoladă după moțiunea de cenzură, Tăriceanu e în pierdere mare de portanță în ALDE, Ponta e necredibil după ultimele ieșiri publice. După pierderea plauzibilă a alegerilor de către Viorica Dăncilă, în PSD se va declanșa războiul intern pentru putere care le va consuma o bună parte din energie. Va fi momentul unui blitzkrieg, o lovitură rapidă prin care guvernul să ia rapid, într-o săptămână, măsurile necesare pentru a repara, măcar în parte, marile dezechilibre lăsate de PSD. Fie prin OUG, fie prin asumarea rapidă a răspunderii. Nu contează forma decât pentru puriști.

Realpolitik de manual: reformați sau ne prăbușim.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

61 comentarii

  1. Da, când mă uit la Orban mă gândesc la blitzkrieg…

    Nu. Orban vine cu stagnarea brejnevistă şi atât.

    • Da. Poate fi stagnare. Blitzkrieg nu le-a reusit nemtilor in Primul Razboi Mondial. Le-a reusit in al 2-lea cand au scos fulger din razboi Polonia si Franta, dar atunci aveau un Fuhrer. Crede oare domnul Pantazi ca cei din tabara lui Orban au un Fuhrer?…

    • Blitzkrieg-ul nu le-a reusit germanilor in Primul Razboi Mondial pentru ca seful statului major din primele luni ale conflictului (von Moltke – un om inteligent, dar timid si indecis) nu a avut curajul de a-l aplica consecvent pana la capat.

      Doctrina ofensiva germana se baza pe planurile predecesorului sau – Schlieffen, care preconizau trimiterea intregii armate disponibile la atac impotriva Frantei, pentru a o scoate rapid din razboi. Se pornea de la premisa (corecta) ca armatei ruse ii va fi necesar un timp indelungat pentru mobilizare, deci Germania avea la dispozitie la inceput cateva saptamani „de aur”, in care, printr-un efort concentrat, putea obtine capitularea Frantei.

      Dar Moltke nu a rezistat presiunii psihice, s-a pierdut cu firea, a decis transferarea a doua armate de pe frontul de vest catre cel estic. Lipsa acestora in momentele cheie ale luptelor de pe Marna, plus decizia catastrofala de a opri ofensiva victorioasa pentru „regrupare”, au dat Frantei ragazul necesar pentru a-si reveni din soc si a echilibra situatia.
      ——————–
      La fel si cu PNL-ul. O guvernare fricoasa, defensiva, in spiritul lui „nu avem ce le face”, va reanima retorica „toti sunt la fel” propovaduita de propagandistii PSD/ALDE, si va insemna esec sigur pentru liberali la alegerile parlamentare de anul viitor,

    • CATU ESTE MESERIASUL

      un comentator spune de sorin catu, acest prooroc care prognozeaza adevarul, de doua ori pe zi exact ca un ceas care nu are baterie

      Serios? (Marţi, 8 martie 2011, 16:34)
      zone [utilizator]

      „O secunda, sa-nteleg. Baiatul asta are legatura cu atacul speculativ impotriva leului?

      Unul din cei mai buni specialisti in macroeconomie,

      facea tot posibilul sa avem un leu jalnic,

      rate pana la cer,

      megainflatie si toate astea?

      In beneficiul bancii care-l platea?

      Really?

      Excelent, mai periati-l n pic!

      Ia sa vedem ce scrie la memorii?””‘

      https://economie.hotnews.ro/stiri-finante_banci-8371729-fostul-economist-sef-ing-bank-florin-citu-fost-concediat.htm

    • Excelent răspunsul motanului gri care a rupt bățul băgat prin gard de trolul victor. Echilibrat, documentat, explicit. Despre viermele X-link, care a își arată iar ”mimica fetei” lui inelate ieșind din grămada de bălegar numită luju, produsă de turnătorul la securitate dan voiculescu, nimic nou. La fel de nemernic, incult și agramat. Nici ”proorocii”, nici ”ceasurile”, nici măcar virgulele puse aiurea nu ”prognozează” nimic, niciodată, dar trolul nu știe pentru că are mari lacune, la fel ca la ”apa sâmbetei”, ”sasii”, ”islamisul”, ”tamili” și la alte tâmpenii pe care le-a scris de-a lungul timpului. El vrea doar să fie spiritual dar se face de râs de fiecare dată și arată cât e de bou. E și nemernic pentru că face copy-paste unei prostii scrise de un tovarăș postac de-al lui, probabil – pentru că el nu poate scrie mai mult de două rândruri și alea cu greșeli – și vrea să inducă impresia că ar fi un ”comentariu hotnews”, ceea ce e fals. E doar o postare de trol, cum e și asta.

    • @Bad. Nu a rupt niciun bat. Mie chiar mi-a placut raspunsul motanului gri. Este reconformant si incurajant ca in Romania asta tabloidizata mai stie si mai vorbeste cineva de planul Schlieffen. Kudos.

    • e praf trolul ”antropolog” victor, care stiudiază ” triburile ciudate”, nimic nu pricepe….

  2. Referendumul e consultativ.
    Dovada: nici acum nu avem parlament de 300.
    Concluzia: OUG pe justitie merge ca focul. Fara mila! Fara prizonieri!

    • Referendumul a fost destul de pervers, Justitia nu este singurul ‘loc’ in care poti da ordonante …

    • Dar +1 pt. repomeneala foarte importanta. Pt. curiosi, am votat la Referendumul din 2009. 🙂 Chiar vreau sa -i vad pe cei mai buni 300, dupa 10 ani .

    • Corect. Singura solutie, daca mai vor sa existe – razboi total.

  3. Ce blitzkrieg ? Tara-i terminata iar astia se apropie de metastaza la cat au sedentarizat.

  4. Imi pare ca extrapolati simplu situatia prezenta la viitor. Daca fortele se conserva 12 luni asa cum sunt, ce spuneti este adevarat. Uitati ca exista oportunism cat incape in Parlament si ca urmeaza cel putin o Noapte a cutitelor lungi dupa alegerile pentru Cotroceni. Eu cred (macar sper) ca o sa urmeze o migratie puternica de la PSD spre PNL si PMP spre sfarsit de mandat, cand o sa devina evident ca PSD nu ia mai mult de 20% la alegeri. Intai sa treaca guvernul asta si pe urma mai vedem.

    • O lege care sa interzica traseismul ar fi vitala si vitalizanta.

    • Nu cred ca-i normal sau constitutional sa-l interzici. Problema nu-i cu traseismul, problema e cu fibra noastra morala. Churchill a schimbat toate partidele, dar a facut o treaba excelenta in WWII. Problema morala a natiei e ca voteaza hotii dovediti (vezi primarul de Baia Mare), ca poporul nu-i deloc jenat sa voteze hotii in mod repetat. Traseismul e ultima noastra problema, prima e cel care voteaza oameni in mod vadit lipsiti de morala.

  5. Poate inca mai exista , sau asa pare , in fiinta noastra comuna frica de a nu face ceva sau de a nu face ce spui sau de a nu face ce trebuie . Premierul ORBAN, imediat dupa momentul investirii ,nu poate decit sa declanseze cu rapiditate maxima , sustinut in toate actiunile sale si de presedintele Johannis, la toate schimbarile necesare pe prioritati temporale sulminid cu pregatirea alegerilor prezidentiale si eliminid instantaneu toate bolocajele existente acum . Va fi o actiune imediata , aproape instantanee , in care va folosi toate pirghiile legale .Deocamdata negociaza si iar negociaza cu fiecare in parte – un interes national – care ca sa fiu sincer nu este inca inteles de multi dintre noi si care o data partial dezvaluit celor ce acum sunt parlamentari ROMANI in primul rind si abia apoi partidisti (casa zic asa )va face posibila trecerea guvernului .

  6. Oare de ce nu mă miră că Pantazi folosește termenul „Blitzkrieg” referitor la guvernul lui Werner? 😀

    • Ai fi preferat să se refere la tactica bazată pe consumul de pufoaikă în debut de ofensivă, să te simțit in largul tău?

    • Iar a mai „anticipat” ceva moș marduk, deh, le „miroase” daca stă tot timpul cu „nasul in coor”, cum zice el, ca un martalog pederast ce e. Nu degeaba trolului pervers i se spune, mai nou, Anticipatorul din DemonGaoz.

  7. Cu cele mai mici salarii din Uniunea Europeană ce ați avut?
    Un blitzkireg ar fi preferabil, dar trece guvernul?

  8. Cei de la PNL dau dovada de ipocrizie. Adica e ok ca PSD sa distruga toate domeniile prin OUG, dar daca trebuie reparat atunci nu putem da OUG ca nu e urgenta. Ar trebui ca pe langa cele enumerate mai sus facuta si o curatenie la sange in sistemul bugetar. A ca ii supara pe bugetari, ghinion, in schimb cred ca toti cei din sistemul privat i-ar vota cu 2 maini. De aia au „liberal” in denumire, dar ca de obicei se ingrijesc doar de bugetari, sistemul privat e abandonat complet.

    • Dezastrul in care se afla tara se vede foarte clar. Liberalii astia de carton nu vor sa-si asume repararea ororilor comise de ciuma rosie. Totul e o mascarada, dirijata de KJ, pentru a iesi cat mai putin sifonati din asta si cu cat mai putine voturi pierdute. Viitorul nu suna prea bine.

    • Ba, John Doe, daca baltesc, vor iesi sifonati la culme liberalii, iar USR sta la colt sa numere balbele, si bine face! In consecinta, personal, cred ca e vrajeala de convins de-alde alde, udmr si care-or mai fi de convins sa treaca guvernul, si dupa aia, zbang in freza!

    • @Cristi
      Pentru investitura guvernului nu vor fi chemati sa voteze cei pe care-i pomenesti, ci NUMAI si numai parlamentarii. Si ei sunt bugetari 🙂
      Orban nu poate sa strige in gura mare ce va face dupa ce / in caz ca va fi investit / va veni in parlament cu legea x sau legea y care va fi respinsa.
      Poate sa decida in focul dezbaterii si in functie de cum isi vor schimba parlamentarii pozitiile (daca te uiti numai la ponta vezi ca-i mai ceva ca mer-curul … sa ma iertati de vorba proasta … puteam sa zic ca cerculetele de grasime din supa, mereu in miscare) deci peste o luna situatia va fi cu totul alta astfel incat caderea guvernului pentru a provoca alegeri anticipate poate sa se realizeze foarte usor. Sunt convins ca dincolo de declaratii si programe facute punblic are si alte planuri, in caz ca … a) sau in caz ca b) sau z)
      Totusi Orban, chit ca nu-i omul perfect sau providential, nu-i niciTariceanu!
      Daca-ti mai amintesti, Tariceanu trebuia sa provoace alegeri anticipate ca sa schimbe proportia din Parlament dar a preferat sa mearga de brat cu Voiculescu si PSD… de unde am ajuns aici.

  9. Negocierea cu care domnul Orban a reusit sa treaca motiunea de cenzura si cea cu care speram sa treaca si guvernul ,nu este ca principiu vinderea de functii (asa cum pina acum a fost evident posibil ) ci este doar vinderea cunoasterii . Atunci cind ca parlamentar. ti se explica si intelegi de ce trebuie sa faci ceva , atunci pentru tine ca individ adevarul te obliga si chiar daca cumva ai dori sa negi existenta lui . o minima constinta de neam si tara tara te opreste in a face un pas necugetat .

  10. De undeva trebuie sa se înceapă o reformă reală. Toți vrem spitale noi, invatamant performant, salariați mulțumiți si fericiți care să ducă copiilor cele necesare, atenție pentru bătrânii noștri, părinții si bunicii nostri. Da, sunt părinții si bunicii nostri care au avut grijă de noi. Acum ce le oferim? Ce hrană? Ce adăpost? Ce medicamente? Ce sistem medical? Ce lăsăm copiilor noștri? Cu o țară asa frumoasă? Putea să fie boboc de țară pentru că avem cu ce. De ce să nu reclădim? De ce să nu rămână ceva după noi? Sunt multe sate si comune fără apă si gaze la poartă. Merg prin noroaie si Veorica zice că ne-a scos din noroaie. In imaginația ei poate. Copiii, copiii noștri trebuie să învețe bine, să rămână în țară, să-si dorească să rămână. Să se dezvolte frumos, nu cu teamă să iasă pe stradă că nimeresc vreun recidivist. Sunt atât de multe de făcut! De ce să nu pornim de undeva, fără împrumuturi, fără să plătească generațiile viitoare miliardele împrumutate de psd. Cred ca PNL ar putea. E timpul să ne trezim cu toții.

    • Total de acord, cu o singura mentiune : nu ”miliardele imprumutate de psd”, ci miliardele FURATE de psd si acolitii(alde&udmr).

    • O majoritate PNL/USR inseamna un vot pentru schimbarea de care vorbiti. Asta si un 20% maximum pentru PSD sunt semnalele ca se poate incepe schimbarea.

  11. exact asta vorbeam ieri cu cineva. ca guvernul asta a inceput cu stangul. si va continua la fel. ca asa e stilul romanesc. deci adio reforme. tot ce vor e sa se mufeze si ei la banul public. ala care mai e.

  12. Orice referire in programul de guvernare la schimbari in justitie sau la alegerea primariilor ar face ca UDMR si/sau ALDE sa nu voteze guvernul. Deci din punct de vedere tactic nu se poate cere asa ceva oricat de nociva ar fi situatia actuala. Altrenativa este perpetuarea lui Dancila la guvern. Lucrul asta era clar de dinainte de motiune, pana la urma majoritatea care a votat schimbariile in justitie inca exista. Dupa parerea mea lipsa acestor prevederi nu i se poate imputa PNL. Vom vedea insa ce vor face dupa vot, daca vor vrea si daca vor avea abilitatea sa schimbe ceva.

  13. Parcă seamănă un pic Sică al nostru cu Rommel, doar că-i cam lipsesc cateva panzere

  14. Ponta să se trezească si să voteze guvernul! Ori să revină la PSD. Se comportă ca un psdist. Si scade in procente. Zbatere în zadar. Să castige ce? Vreun ciolan? Ia de la Băsescu! I-a dat si lui Tăriceanu. Ce face Ponta nu demonstrează seriozitate si grijă pentru cetățean. Îi pasă de ce apucă el, ce funcție prinde. O dezamăgire esti Ponta! Vrei să te mai voteze lumea? Așteaptă la rând că mai e până ajungi! Si eu chiar am crezut că pot să mă bizui pe promisiunile tale care s-au dovedit a fi deșarte. Mai mare râsul! Votezi moțiunea si apoi ce faci? Ce politician ești? Mai eşti? Rușine Ponta, dacă mai ai rușine!

    • „O dezamăgire esti Ponta!”
      Pentru mine nu este. S-a comportat exact cum ma asteptam. Cand e vorba de Ponta, incerc sa determin care este cel mai infect comportament posibil si ma astept la si mai rau. Omuletul cu obraz cafeniu si doctorat in statul de capra in fata lui bombo nu este altceva decat un excrement. Bine zicea Eminescu: „tot fanarul, toti ilotii”.

  15. „Ne prabusim”. Vorbe prea tari si fara substanta, ca si sentimentul de urgenta. Domnul Pantazi tradeaza o abordare leninista. Eu tot timpul spun ca aici e un maidan al extremei stangi.

    • Dom’ antropolog Victăr,
      Nu mi-ați răspuns la întrebarea ref la originile pesediștilor ! Deci, cum rămâne: se trag din maimuța-hoață de Mumbai sau din gibonul-prăduitor de Madagascar?

    • Bai victorov, ia mai cara-te pe latrine, nene, ca m-am saturat de tine pana-n gat, inteleg ca ai fost repartizat pe G4 Media la imparteala, dar mai gata, mai cumetre postac!

    • Habar n-am. Pesedistii mi se par prea mainstream. Eu sunt un antropolog specializat in triburi ciudate. Adeptii marxismului cultural mi se pare mai interesant decat unii care oricum au pierdut pe drum marxismul stiintific.

    • Ai greșit adresa. Marxiștii sunt grupați în catacombele din Kiseleff 10, iar din când în când mai pleacă câte unul din ei prin tunel către Kiseleff 6 după pufoaikă proaspătă pusă la rece…

    • @Victor: #respekt.

    • Ce-ți spuneam! Nici n-am terminat bine de rostit cuvântul, că a și venit unul să ne ceară detalii despre licoarea scrisă cu „k”…

    • ahahahahaha:)))) trolul victor e ”antropolog specializat în triburi ciudate”. De fapt, el face parte dintr-un ”trib ciudat” care trăiește ca-n preistorie. Face incantații în fiecare seară să exorcizeze becul din casă, că atrage spiritele rele. De unde să știe trogloditul ăsta de ”marxism”? habar n-are ce-i aia dar folosește termeni aiurea. El niciodată nu spune ” este marxist pentru că are următoarele manifestări care aparțin marxismului” sau ”pentru că marxismul reprezintă asta,ideile astea sunt de factură marxistă”. Nu, pentru că e trol și e incult, pe deasupra. Potrivește niște termeni după ureche, ca să iasă la punctaj . Mai nou, trolii extemiști se camuflează în anti-comuniști ca să poată denigra pe cei care încurcă socotelile mafiei, numindu-i ”marxisti”, ”comunisti” și așa mai departe. Cum a fost, recent, în cazul Șora.

  16. In nici-un caz varianta Ciolos. Am vazut la ce a dus.

    • Cele doua parghii ale societatii sunt: justitia si economia!? Ale unei republici democratice care are ca fundament statul de drept, bine de stiut.

      Doar cum incepeti, restul nici nu e mai conteaza, este un model de gandire dictatorial, unde omul este privit ca o simpla unealta economica, adica unii cu sapa pe de o parte si desteptii cu parchetul, sau cum? Nimic nu scuza marsaviile comise, dar mimic.

      Vorbiti exact ca aia de la Institutul de Economie Mondiala, statistic, exact ca Stalin. Este jenant!

      Solutii sunt multe, dar cine este dispus sa vada dincolo de un buldozer, cand achizitia sa este planificata deja? Un fel de blue print, trevuie sa cunosteti conceptul.

      Considerati oportuna posibilitatatea unui cutremur care va rupe societatatea si o va prabusi dincolo de orice imaginatie? Asa imi explic firul logicii dvs. Ieftin, sa apari apoi cu buldozerul, nu credeti? Profetie gresita, stimate domn Pantazi.

  17. Nu ne mai mira nimic in ceea ce priveste mafia interpartinica din Romania si nici stadiul la care a ajuns să ajungă tara noastra. Iar ceea ce vreau sa spun este ca nu ne mai mira nimic ca ne uitam in dreapta si in stanga si nici nu știm care este mai periculos sau mai tradator pentru tara pentru celălat. De cand ne înoată arabii prin sănătate și fac ce vor ei cu Colectivul si cu pacienții români sărmanii de ei si de când toti inculții se urca in functii mari iar apoi ne tin prelegeri lungi se pare ce bine este sa fii patriot nu ne mai mira nimic. Asta ca sa nu mai vorbesc despre unii care se pretind pâinea justiției când își numara casele si banii luati din trafic de copii si din crime. Grav este ca am ajuns de râsul tuturor si tot nu intelegem nimic. Tot pe aia care ne fac de ras ii votăm.Si nici macar nu avem prezenta de spirit sa ne uitam ce părere au alte state mai dezvoltate ca noi despre asta. De pildă chiar astazi mi-a fost dat să găsesc pe o pagina de autor a unei poete cunoscute din tara noastra care face parte in acelasi timp si dintre consilierii de bază ai statului nipon si ai tronului imperial o poezie cat o mie de cuvinte cat s-ar spune care arată în clar ceea ce se intampla in Românica zilelor noastre si ce alternative avem la aceasta chestiune. Poezia m-a lăsat mască efectiv cel putin pe mine pentru curajul ei si pentru puterea de a transpune cu atata usurinta in versuri o întreagă realitate dura si cumplită. Iar daca tot ne vine să ne întrebăm :” Noi cu cine votăm?!” Sa stam un pic si sa citim si poate ne va veni vreo idee totusi , daca nu poate vom lua fiecare atitudine sa mai schimbam ceva in tara noastra dar altceva decât serialele TV sau postarile pe instagram.

    https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1653276004805781&id=822826927850697

    Asta ca sa nu ajungem ca in zicala : ” Munții noștri aur poartă noi cerșim din poartă-n poartă!”

  18. Problema problemelor este, cum afirmă si acest articol, ECONOMIA , cresterea salariilor, a productivității, a fortei de muncă, a infrastructurii etc etc. ASTA PRIVESTE IN INTREGIMEA EI raspunsul UE la marea sfidare,care va incepe din 2021 ! Iar Romania , nefiind o economie bine pregatită să facă fată la uriașa provocare a UE, are toate sansele să capoteze . După 30 de ani , milioane de români isi vor spune cuvantul într-un mod f dur . Săracia , rămânerea de căruță . cârpite pe ici pe colo de PSD, va deveni si mai mare , CA ȘI DECEPȚIILE . Nu e de glumă ce am spus si o știți și domniile voastre cu toții.

  19. @Patriot nu era pentru tine. Dar a fost sa fie, sa fie via tine.

  20. OUG pot fi respinse in parlament, deci nu prea sunt o optiune utila.

    Pana una alta, cu motiunea de cenzura si lalaiala noului guvern, Psd a mai primit o sansa. Indiferent care ar fi fost costul ramanerii psd la guvernare, costul revenirii lui in forta la parlamentare va fi mult mai mare. Anticipatele ar fi solutia reala, dar nu prea pare posibil. Asa ca poate mai bine prelungim starea de acum, cu guvernul dancila limitat la hg, pana la alegerile parlamentare.

  21. Dle Pantazi,
    Un guvern care nu este capabil sa-si puna in joc propria sa existenta in interesul interesului general pe care sustine ca il sustine, adica sa merga pana la capat, pana la motiunea de incredere cum a facut de multe ori Boc, nu merita sa existe!
    Ce credeti?

    • PS. Desigur ca in acest razboi trebue folosita cat este nevoie si ordonanta de urgenta, dar nuai de guvernul de sacrificiu Orban iar dupa castigarea alegerilor sa se renunte la OUG cand nu este stare reala de urgenta si sa se includa in programul viitorului guvern post alegeri.

    • Da!
      Va trebui sa avem putintica rabdare ca sa vedem daca guvernul Orban are o-o!
      Dupa investire unii dintre sustinatori pot fi dezamagiti, ceea ce ii va da mai multa libertate de miscare si posibilitatea sa modifice ruta desenata acum atat cat sa fie acceptata de o majoritate minima, catre alegeri anticipate.

      Dupa schimbarea Parlamentului se va vedea cu adevarat pe ce picior dansam.

    • Guvernul despre care scrie dl Pantazi cu atata verva si aproape inversunat NU exista (inca). De aici plecam, de la acest fapt. Clevetim ca babele (in frunte cu analistii incruntati din presa) despre ce a pus si ce a omis Orban de pe lista cu prioritati.

      Dar 1. Orban nu a ajuns (inca) la putere si 2. Orban NU are majoritate in parlamentul pe care VOI, in 2016, ati avut grija, prin neprezentare la urne, sa-l lasati in seama PSD si ALDE.

  22. Fratilor, articolul-ca articolul, dar comentariile sunt ceva… Incredibil!!!
    Va spun sincer ca mi se pare exceptionala discutia asta, dovedeste ca mai exista o raza de speranta, ca nu suntem iremediabil pierduti, ca natie.
    Chit ca avem o pasiunea mult prea mare pt vorbe, care nu stiu cat de folositoare ne este, daca nu o dublam si cu pragmatism, dle, comentariile astea ma fac sa ii simt fantoma lui Caragiale printre randuri… Si uneori, chiar si fantoma lui Shakespeare-vezi poezia trimisa in linkul postat de Alexandru Coposu…
    Si asta oarecum ma linisteste… Dle, daca in lumea asta critica pe care o traim a supravietuit in oameni ceva din conceptiile unor vizionari din trecut, tot e bine.
    Poate vor aparea si vizionari ai momentului, in carne si oase, poate va aparea un lider si pt poporul asta, de care sa nu ne mai batem joc. Un lider adevarat si Om adevarat, care sa stie sa pacaleasca Sistemul, sa ajunga la putere si sa ne scoata din groapa. Sa nu mai fim orbi condusi de orbi. (apropo de Caragiale, Orban o veni de la orb?)
    Ca pe Regele Mihai l-am jelit toti cu lacrimi de crocodil, dar cat a trait l-am lasat cu totii la index.

  23. Deocamdata nu au trecut votul. Ciocul mic si joc de glezne! Dupa vot se vor vedea faptele. Pana atunci nu e cazul sa dea din gura cu amenintari, vom face si vom desface. Prezidentialele sunt aproape, sa trecem si de ele. Si abia atunci vom vedea masura oamenilor!

  24. Nu cred ca inteleg cum trebuie scopul acestui editorial: este unul de constatare a starii de fapt sau unul critic?

    Pentru ca pare si unul critic la adresa „guvernului” (din umbra, deocamdata) Orban. Or daca STIM ca laolalta cu acest parlament, Orban NU are nici o sansa sa-si aplice reformele sau revenirile la formele initiale ale unor legi care erau bune, de ce-l criticam apriori?

    De unde pofta asta de venin gratuit? E evident si pentru noi, publicul mediu, fara scoala de analisti sau jurnalism, ca Orban n-are cum sa-si treaca prin parlament masurile reparatorii. Ca le-a mentionat sau nu in program este SECUNDAR! Fie ca le-ar fi mentionat cu litere de aur sau de foc, fie cu minuscule, parlamentul NU le va accepta, in configuratia lui de acum.

    Editorialul si tonul sau usor acid si-ar avea sensul cu un guvern Orban rezultat in urma unor alegeri (anticipate sau la termen). In cazul acela, da – am putea izbi cu tot ce avem la indemana in Orban si PNL. Altfel, facem doar exercitii de stil, ca sa umplem pagina de net cu ceva… De acord?

  25. Problema guvernului Orban nu are legatura cu eventualele promisuni sau dorinte ale indiferent oricui . Problema guvernului Orgban ,asa cum deja se vede, este decizia de instalare in drepturi . Ulterior acestei decizii, guvernul Orban va face tot ceea ce omeneste este posibil pentru a pune in practica dorintele populare deja exprimate la votul de la europarlamentare si referendum . Toata clasa poltica si intreaga tara stiu foarte bine ce s-a cerut atunci ,iar cine crede ca e de joaca cu cerintele populare se inseala si pierde politic la urmatoarele alegeri masiv .

  26. Mergem mai departe!? Alo, USR, ce faceti, dormiti in sandalele romane de la eleni? Trezirea, dobitocilor!