G4Media.ro

REACȚIE RAPIDĂ Cine a câștigat prima dezbatere televizată

Sursa Foto: Inquam Photos/ Autor: Octav Ganea

REACȚIE RAPIDĂ Cine a câștigat prima dezbatere televizată

Câștigătorii dezbaterii organizate luni seara de Digi24 au fost marii absenți: George Simion și Victor Ponta, AUR și PSD. Aceste forțe politice nu au fost reprezentate de un candidat care să se facă de râs. George Simion și-a regizat cu atenție gestul melodramatic al retragerii din dezbatere, cu buchetul de flori oferit Elenei Lasconi, un simplu pretext de a aminti telespectatorilor că ea ar fi trebuit să intre în finală anul trecut cu Călin Georgescu.

Simion a ales în mod evident să-și păstreze scorul bun din sondaje, care îl plasează pe primul loc, și să nu riște nimic. Victor Ponta a preferat să fie prezent la evenimentul organizat de Donald Trump jr la București, organizat în parteneriat cu postul România TV controlat de Sebastian Ghiță, care îl susține.

Crin Antonescu nu este candidatul PSD decât pe hârtie. Spre deliciul partidelor absente, PSD și AUR, cei care s-au distrus reciproc pe parcursul a două ore au fost Crin Antonescu, Nicușor Dan și Elena Lasconi, adică exact candidații susținuți de PNL și USR. De la ultimele două partide alegătorii așteptau în trecut să reprezinte forța reformatoare din societate. Au văzut în acțiune forța demolatoare.

Stupefiantă incapacitatea lor de a înțelege că spulberându-se reciproc în speranța că vor prinde locul doi, sporesc cu fiecare atac șansele celorlalți, ale celor mai toxici politicieni și partide.

Dar aceasta este realitatea: până la urmă doar unul dintre ei se poate califica în finală, așa că fiecare a încercat să-și joace cartea fără să se mai uite la întreg, fără să mai vadă tabloul mare.  Fiecare bulă liberală, useristă sau lasconistă a jubilat: l-a rupt pe celălalt. Marii câștigători sunt însă alții: tocmai cei care au lăsat urechile pe spate și se ascund de confruntarea directă: Marcel Ciolacu, George Simion, Victor Ponta și partidele din spatele lor, PSD și AUR.

Adică maeștrii supraviețuirii într-o țară pe care tot ei au făcut-o praf.

Cel mai bine păreau să se distreze pesediștii în sala Unirii de la Palatului Cotroceni, în frunte cu Olguța Vasilescu. Au căzut pe sub scaune zgudiți de hohote de râs. Pentru prima dată în istorie, PSD nu a trimis un candidat în lupta prezidențială, dar o arbitrează și va fi gata să coabiteze după alegeri cu orice președinte iese din această hărmălaie între ”candidații dreptei”, dar și cu ”extremiștii” la o adică.

Crin Antonescu a spus deja că va colabora cu premierul în funcție, Marcel Ciolacu, de dragul stabilității; Nicușor Dan a înțeles că are nevoie în turul doi de voturile pesediștilor, așa că nu l-a atacat nici el frontal și a bălmăjit ceva despre ”gestul de onoare”. Doar Elena Lasconi, fără șanse reale de a intra în turul doi, a garantat schimbarea liderului PSD de la guvern. Marele absent George Simion n-ar avea nici el vreo problemă să colaboreze cu Marcel Ciolacu — s-au înțeles atât de bine în noiembrie, când PSD i-a dat voturile.

În ce privește conținutul dezbaterii, Nicușor Dan a punctat cu atacul frontal la Crin Antonescu pe tema presupuselor zeci de hectare de terenuri transferate din patrimoniul BTT către rechini imobiliari, pe când era ministru al tineretului și sporturilor la sfârșitul anilor ’90. Antonescu s-a apărat destul de neconvingător și agresiv, dar a întors, la rândul său, atacul, acuzându-l pe Nicușor Dan că a blocat construirea a șapte spitale în București. La rândul său, Elena Lasconi l-a torpilat pe Nicușor Dan din motive evidente de resentimente, după ce USR i-a retras susținerea și s-a aliniat în spatele primarului Capitalei.

Nimeni dintre cei prezenți n-a ieșit prea bine din această primă dezbatere electorală, prima după mulți ani. Doar absenții s-au bucurat, încă o dată, de spectacolul candidaților ”pro-europeni”, ”liberali”, ”progresiști” — cum vreți să-i numiți. S-au faultat între ei, să fie sănătoși.

Ceilalți, esența răului din politica românească, știu să dispară la momentul oportun, ca prin magie. O singură cifră, repetată în mod obsesiv de Nicușor Dan în timpul dezbaterii, explică cel mai bine retragerea strategică a PSD și a lui Marcel Ciolacu de pe câmpul de bătălie: deficitul de 9,3%, adică anticiparea unui dezastru economic aproape inevitabil după alegeri.

Citește și

LIVE TEXT Antonescu se aliază în dezbatere cu Lasconi, pe tema intrării lui Nicușor Dan în cursă / Ce zic candidații despre Ciolacu premier după alegeri / Acuzații de telenovelă: „Vă rog, să nu ne încăierăm” / George Simion a părăsit dezbaterea prezidențială de la Digi24

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

11 comentarii

  1. Sper din suflet…ca presa usor usor sa fie trasa pe dreapta. Mai bine ne luam informatiile de pe internet, din diverse alte surse, desigur verificate de ce nu…de noi, decat de la jurnalisti „impartiali”.

    • Pierdere de vreme aceasta dezbatere.
      Ce sa dezbati cu un puturos, care nu a facut niciodata nimic, care nu stie a faca absolut nimic si este candidatul mafiei psd si pnl.
      Ce ar putea sa spuna aceasta nulitate ? Va lupta impotriva mafiei psd si pnl, care a pus stapanire pe tara ? Evident ca nu. Dimpotriva o va proteja. Altceva nu ne interesa.

    • Am vazut pentru a n-oara, cum anumiti candidati cu sanse reale sunt efectiv pistonati de intrebari penibile, iar altii nu. M-am saturat, nu am pentru ce sa mai lupt aici.

    • jurnalistii „independenti” pentru asta sunt platiti. intrebari incomode pentru candidati incomozi

  2. Puteti sa ma cenzurati, impostorilor.

  3. si au propus o regie ieftina prin care sa demonstreze faptul ca degeaba avem un regim semi prezidential / executiv dualist ! De ce nu au discutat despre rolul presedintelui – cf Constitutiei – in rezolvarea problemelor dezbatute de catre Executiv ? Care sunt principalele probleme de interes national ? etc etc

    • si vrei sa dispara han/lea? avem un wader si un luck mai pragmatic decat vroia yoda. asta e daca vrei sa fie forta cu tine cica de acum platesti

    • Aici nu este vina candidatilor.

      Ci a celor care au pus intrebari. Atat s-a putut.

  4. cred ca va astiga g4. dupa alegeri va deveni „independenta” si isi va aduce aminte de „stabilittae”

  5. Nu m-am uitat. Știu cu cine votez. Succes ND.

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.