Reacție rapidă. Expert străin: Nu există riscul imediat al unui război între Seul și Phenian
Decizia președintelui Coreei de Sud de a declara legea marțială în țară “reflectă politica internă și implică doar indirect relațiile cu Coreea de Nord,” susține un expert în chestiunile peninsulei coreene.
Marcus Noland, care este vicepreședinte executiv și director de studii la Peterson Institute for International Economics din Washington, a explicat pentru G4Media.ro că decizia liderului de la Seul, Yoon Suk Yeo, are la bază probleme de ordin intern.
“Yoon a fost un procuror care nu a candidat anterior pentru o funcție și se pare că nu are abilități politice foarte bune. Popularitatea lui scăzuse sub 20%. Opoziția încerca să forțeze trecerea propriului buget prin Adunarea Națională și începea procesul de demitere” a unor oficiali.
Comentând pe marginea declarației lui Yoon că decizia a fost luată pentru a elimina forțele pro-Coreea de Nord din țară și pentru a proteja ordinea constituțională liberală, Noland a afirmat că “există influențe nord-coreene în Coreea de Sud. Dar asta (decizia lui Yoon) pare o reacție exagerată.”
Expertul a spus că Adunarea Națională poate anula legea marțială declarată de președintele de la Seul.
Cât privește eventualitatea declanșării unui conflict între Coreea De Nord și cea de Sud, Marcus Noland a fost categoric: “nu există risc imediat de război.”
Reamintim că într-un discurs televizat neanunțat, rostit noaptea târziu, președintele Yoon Suk Yeol a declarat instaurarea legii marțiale. El a spus că că măsura este necesară pentru a proteja țara de forțele forțele “nerușinate” pro-Coreea de Nord din țară și pentru a proteja ordinea constituțională liberală, eliminând elementele antistatale.
Atât partidul de guvernământ, Partidul Puterii Poporului, cât și opoziția din Partidul Democrat au promis că vor bloca declarația privind implementarea legii marțiale.
Armata a suspendat activitatea parlamentară, iar protestatarii au invadat Adunarea Națională.
Mișcarea surpriză a lui Yoon a provocat consternare în țara asiatică, care a avut o serie de lideri autoritari la începutul istoriei sale, dar a fost considerată democratică începând din anii ‘80.
BBC a scris că Yoon a fost un președinte fără putere (lame duck president) după ultimele alegeri generale, când opoziția a câștigat detașat. El a reușit să treacă legile pe care și le-a dorit, fiind obligat să se opună prin veto oricăror proiecte de lege pe care opoziția le adoptase.
Yoon este, de asemenea, afectat de mai multe scandaluri, în principal unul în jurul soției sale, care este acuzată de corupție. Ea este acuzată și de trafic de influență. Opoziţia a încercat să demareze o anchetă specială împotriva ei.
În această săptămână, opoziția a redus bugetele pe care guvernul și partidul de guvernământ le-au propus, în condițiile în care proiectul de lege de buget nu poate fi respins.
Tot în această săptămână, opoziția urmează să treacă la acțiunea de demitere au unor membri ai cabinetului, în principal pe șeful agenției guvernamentale de audit, pentru că nu au investigat -o pe soția președintelui.
Surse: CNN, The Independent, BBC
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
1 comentariu