G4Media.ro

REACȚIE RAPIDĂ O demisie fără onoare: Klaus Iohannis

Sursa Foto: Inquam Photos/ Autor: Octav Ganea

REACȚIE RAPIDĂ O demisie fără onoare: Klaus Iohannis

Klaus Iohannis este primul președinte din istoria ultimilor 35 de ani care pleacă din funcție prin demisie. Va rămâne în istorie drept unul dintre cei mai slabi președinți: comod, dezinteresat și preocupat, înainte de toate, de propriul confort. În primul mandat (2014-2019) a păstrat aparențele unui președinte atent la menținerea României pe orbita occidentală, pe fondul războiului lui Liviu Dragnea și al PSD cu justiția.

A participat la protestele pro-justiție din ianuarie 2017, generate de OUG 13. Fostul lider PSD spera să blocheze ancheta penală în cazul său. Klaus Iohannis a mers la Palatul Victoria, peste guvernul condus la acea vreme de Sorin Grindeanu, pentru a semnala „elefanții din încăpere”, punând și mai mare presiune publică pentru retragerea proiectului de amnistie și grațiere, care l-ar fi scăpat pe Liviu Dragnea.

Aparențele au căzut însă puțin înainte de sfârșitul primului mandat, când a revocat-o, sub presiunea PSD, pe Laura Codruța Kövesi de la șefia DNA. Mai mult, i-a cerut în particular demisia, pentru a nu fi pus în neplăcuta situație de a o demite. Kövesi a refuzat să demisioneze, pentru a nu da satisfacție detractorilor ei.

Sfârșitul epocii Dragnea, odată cu condamnarea sa în mai 2019, pune punct și carierei lui Klaus Iohannis de reformist. De aici încolo începe un lung șir de compromisuri și de abdicări de la atribuțiile sale constituționale. Competiția cu premierul PSD Viorica Dăncilă din 2019 îi asigură al doilea mandat, câștigat în principal printr-un discurs anti-PSD și pro-justiție.

La scurt timp, de promisiunile sale de campanie se alege praful. La nici un an de la formare, coaliția PNL-USR se destramă. Liberalii au forțat ieșirea useriștilor prin revocarea ministrului justiției în septembrie 2021. În numele stabilității politice, Klaus Iohannis invită PSD la guvernare, inamicul de ieri.

Sacrificarea reformelor din justiție și formarea unei coaliții între liberali și pesediști a fost momentul în care Klaus Iohannis a întors definitiv spatele alegătorilor. Mulți l-au perceput ca un act de trădare politică. Pe lângă compromisul major făcut de Iohannis, șeful statului s-a refugiat în liniștea Palatului Cotroceni, dispărând cu săptămânile din spațiul public. Mai putea fi văzut la schi, pe terenul de golf de la Pianu sau relaxându-se la vila de la Neptun.

A făcut o pasiune pentru lux, preferând să zboare cu avion privat în deplasările externe, unele simple călătorii de plăcere. A rămas în memoria colectivă imaginea paltonului trântit pe capotă la începutul mandatului, în semn de nemulțumire că sepepiștii nu-i acordă monarhului atenția cuvenită.

S-a îngrijit să aibă la dispoziție terenuri de golf la reședințele sale de la Vila Lac și Neptun. A încercat să-și aranjeze Vila de Protocol din Aviatorilor 86, în care statul urma să investească, tot pentru propriul confort după ieșirea din mandat, aproape 9 milioane de euro.

Apetența sa pentru case a devenit proverbială. Numai în Sibiu, orașul pe care l-a gospodărit nemțește în calitate de primar aproape 15 ani, a colecționat vreo șase.

Alegerile sale politice au fost catastrofale. I-a impus pe Alina Gorghiu, Florin Cîțu, Nicolae Ciucă în funcția de președinte PNL, regizând congrese de partid ridicole pentru a instala la vârful partidului politicieni slabi, fără carismă, dar obedienți Palatului Cotroceni. Sub mandatele sale s-a cimentat domnia mediocrității la vârful statului. Neclară până în ziua de azi este relația privilegiată cu liderul PSD, Marcel Ciolacu, numit din nou premier, chiar și după ce a ratat intrarea în turul doi, iar PSD a înregistrat cel mai slab scor la alegeri.

Influența serviciilor secrete în politică și în actul de guvernare a crescut semnificativ sub Iohannis. Golul lăsat de președinte și de mediocritățile sale în arhitectura de putere a statului a fost repede umplut de alții. Cum președintelui Iohannis nu-i păsa, iar ceilalți nu se pricepeau, cineva trebuia să conducă țara.

După zece ani de președinte-jucător Traian Băsescu, România a experimentat alți zece ani de președinte-absent, Klaus Iohannis. În folclorul dâmbovițean rămâne imaginea sa de monarh, de președinte-împărat care nu suportă să fie contrazis, de personaj ermetic, total lipsit de empatie, taciturn.

Nici măcar apropiații săi nu știau cum gândește sau ce intenții are în momente-cheie. N-a acordat interviuri, o altă formă de dispreț și aroganță față de cetățeni.

În plan extern, imaginea sa diferă mult de percepția internă. Pentru Bruxelles și Washington, Klaus Iohannis este președintele din Europa de Est care a menținut România pe cursul occidental, când toate țările din regiune se confruntau cu provocări majore. Chiar și pentru aliați, rămâne un mister episodul candidaturii sale la șefia NATO, un gest unilateral menit să încurce pe toată lumea. Și acela a fost un semn de supraevaluare personală. Iohannis n-a avut niciodată anvergură regională, doar obsesia etichetei, a funcțiilor și a gesturilor largi, teatrale și protocolare, dar goale de conținut.

Moștenirea sa politică, pe final de mandat, este creșterea periculoasă a extremismului, populismului și avansul partidelor care militează pentru scoaterea României din UE și NATO. Tot sub conducerea lui Klaus Iohannis, România a marcat altă premieră: anularea alegerilor prezidențiale, ca urmare a unei presupuse intervenții rusești. Rămânerea sa la Cotroceni prin dispensă dată de Curtea Constituțională a înfuriat și mai rău o parte din electorat, care l-a considerat președinte ilegitim.

Klaus Iohannis și-a anunțat demisia de la Cotroceni sub amenințarea opoziției că va fi suspendat în Parlament și apoi prin referendum. N-ar fi exclus ca, mai degrabă, teama că va pierde privilegiile acordate foștilor șefi de stat să-l fi convins să plece din funcție.

Este, în tot cazul, o demisie fără onoare, o abdicare a unui monarh rupt de realitate, izgonit din Palatul Cotroceni sub presiunea străzii și a forțelor populiste, la care s-a raliat și USR, partidul evacuat de la guvernare în urmă cu câțiva ani. În galeria președinților de după căderea comunismului – Ion Iliescu, Emil Constantinescu, Traian Băsescu și Klaus Iohannis – ultimul s-a detașat prin absență, dezinteres față de țară și lene instituțională cronică.

A fost, poate, cel mai balcanic etnic german de pe teritoriul României, care a confundat președinția țării cu o comodă funcție de primar într-un orășel de provincie.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

37 comentarii

  1. Dacă sunt atâta de bazaţi PNL şi PSD cu tot cu noul lor iepurele pe care nu îl recunosc şi sunt siguri de câştigarea preşedenţiei şi susţinerea p0p0ului nu înţelegem de ce a fost nevoie de gestul lui Iohannis, voi înţelegeţi?
    Vă spunem noi ce înţelegem noi şi ce nu înţelegeţi voi, gestul lui Iohannis nu a făcut decât să îşi dea seama cei care l-au slujit că nemurlrea este murltoare şi acuma regretă că au crezut că vor fi nemurltori(iar gestul cu medalierea de la CCR a fost o încercare stângace de îmbărbătare ca să nu intre în panică cei care ştiau că vor intra după demisia lui, să sperăm că s-au îmbărbătat bine în cazul în care va câştiga preşedenţia cei la care le-au anulat alegerile sau candidaturile, apoi evident că va cădea şi guvernul pentru că PSD vor fi primi ca să se dea pe lângă câştigători).
    Dar ce am vrut să vă spunem mai mult este că voi încă nu aţi înţeles că lumea este supărată pe Iohannis pentru că v-au făcut jocul vostru miz*erabil al celor de la PNL şi PSD, deci gestul lui Iohannis în sine este inutil ca imagine elect0rală şi nu a făcut decât să arate şi celor din partidele voastre cât de nesiguri sunteţi de câştigarea preşedenţiei şi cât de aproape sunteţi de revolta p0p0ului, care va face să intre în panică şi pe cei care erau convinşi că nu era nevoie să fie panicaţi.

    Acuma serios de ce era nevoie sa fie dat jos Iohannis dacă sunteţi siguri că câştigaţi preşedenţia şi aveţi susţinerea p0p0ului?

    • Macar bati campii pe un text ceva mai scurt, fata de ce ne-ai obisnuit.

      Iohannis trebuia sa renunte onorabil, mai demult – nu foarte, macar 1-2 saptamani mai devreme.
      Mare clarvazator, abia acum s-a prins ca suspendarea prin vot in parlament i-ar fi fost si mai dezastruoasa!
      Poate a vrut sa dea timp USR sa fie vazut in aceeasi banca cu AURSOSPOT, o imagine care nu se va spala prea curand.
      Iohannis „s-a dat jos” singur cu o secunda inainte de a fi dat jos cu forta; mare diferenta nu e, dar pana si Antonescu s-a prins inaintea lui ca e ultima solutie.

    • De fraier ce ești tu, deșteptule!

    • Nu este niciun motiv de bucurie. Bolovan a dovedit ca este aceeasi mizerie.
      Nu a facut nicio reforma in pnl : aceiasi impostori, aceleasi nulitati, aceiasi plagiatori, aceiasi corupti si aceiasi infractori.
      S-a impreunat tot cu psd, a acceptat ca impostorul fara Bac, falsul revolutionar, sa ramana premier, il sustine pe impostorul, nulitatea, multiplul repetent, puturosul puturosilor, chiulangiul chiulangiilor, pentru functia de presedinte.
      Bolovan trebuia sa-i excluda din partid pe impostori, pe incompetenti, pe corupti si pe infractori, sa se alieze cu USR si sa sustina pentru functia de presedinte de Nicusor sau pe Lasconi.

    • @inapasevedeinvers
      „USR sa fie vazut in aceeasi banca cu AURSOSPOT, o imagine care nu se va spala prea curand.”

      Cu fraza asta vrei tu sa convingi electorat USR sa mearga cu Nicusor onEst Dan?

      ‘ai de capul meu…

    • Blaster
      Intenția mea nu e să conving electoratul USR s-a voteze în vreun fel.
      Dacă USR (liderii săi) nu-și dă seama în ce poziție s-a plasat își va pierde votanții care nu sunt musai membri sau susținători fanatici, precum galeriile de fotbal. În schimb, alimentează gratuit propaganda adversarilor politici.

    • Dute FICUSULE duteeee și să sperăm că tot Raul făcut acestei națiuni se v a întoarce câte tine ca un bumerang…AI FOST UN PREȘEDINTE TIP DEZASTRU SI CALAMITATE NAȚIONALĂ…SUB TINE SECURITATEA A FĂCUT CE A VRUT, DIN CAUZA TA JUSTITIA ESTE LA PĂMÂNT, CORUPȚIE CAT VEZI CU OCHII…TOTUL E DOAR CORUPȚIE IN JUSTIȚIE…

    • Dute FICUSULE duteeee și să sperăm că tot Raul făcut acestei națiuni se v a întoarce câte tine ca un bumerang…AI FOST UN PREȘEDINTE TIP DEZASTRU SI CALAMITATE NAȚIONALĂ…SUB TINE SECURITATEA A FĂCUT CE A VRUT, DIN CAUZA TA JUSTITIA ESTE LA PĂMÂNT, CORUPȚIE CAT VEZI CU OCHII…TOTUL E DOAR CORUPȚIE IN JUSTIȚIE…

  2. Despre cei plecati: numai de bine…
    Duca-se !
    Singul gest bun pentru România !

    • e imposibil sa nu vezi legatura dintre numirea lui Piedone la Protectia Cetatenilor si plecarea prin demisia de onoare a Iohinnului.
      suntem demni de gardienii galaxiei… cu Ciolacu si Bolojan in frunte

  3. un arogant puturos,o panarama pt care au stat romanii zile-ntregi la coada sa l voteze sperind intr-un reformist pe model german si trezindu-se cu cel mai pur si neaos roman puturos de pe meleagurile autohtone.Poate intr-un viitor vor fi desecretizate cheltuielile de nabab ale acestui pierdevara arogant…

    • @tonton : USR nu a batut palma cu nimeni.
      Daca aurolacii cereau demiterea Ciolanului, iar USR se alia la aceasta propunere, inseamna ca bateau palma ? Nu, doar aveau un interes comun.
      Daca aurolacii cereau indexarea pensiilor, iar USR se alia la aceasta propunere, inseamna ca bateau palma ? Nu, doar aveau un interes comun.
      Daca aurolacii cereau revocarea si arestarea judecatorilor corupti, inclusiv a celor de la CCR, , iar USR se alia la aceasta propunere, inseamna ca bateau palma ? Nu, doar aveau un interes comun.

  4. Demisia lui Iohannis e o infrangere pentru Romania.
    Uslamismul se intoarce in forță, balivernistul Crin e indopat cu adrenalina si logoree.
    Naționalismul răcneste și defilează plin de entuziasm.
    Fara onoare, fara cinste, pnlpsd l-au abandonat pe Iohannis.
    USR a batut palma cu naționaliștii.
    Ce rușine! (Mă doare sufletul ca am votat cu USR).
    En fin.
    Suntem o democratie in descompunere morală.
    PS. Și presa a pus umarul la demisia lui Iohannis. Sa va fie rusine si voua.
    Vom regreta amarnic!
    PS. Eu unul ii multumesc lui Iohannis pt ca 10 ani am ramas pe traiectoria UE-Nato.

    • Susțin cele spuse de tine.

    • Voi nu ati votat niciodata USR.

    • @Blaster. Am votat NUMAI USR de când a fost infiintat de ND. Dar s-a terminat. Never ever. Sper ca ND sa adune o platforma onestă sa avem si noi cu cine vota. USR este pt mine o dezamagire de nepovestit.

    • @Tonton inseamna ca ai votat partidul gresit…. Iohannis era cu PNL-PSD (din moment ce-i multumesti)

      Votant USR, cu laudatio la Iohannis si sperante de la Nicusor Dan….
      Inseamna ca stii tu ceva ce nu stim noi, legat ce ce au cei doi in comun.

    • @Blaster.
      Tu pari un userist radical.
      Ce nu intelege conducerea usr si nici tu nu intelegi e ca multi din cei care am votat usere suntem autonomi in logica si ratiune si nu suntem teleghidati ideologic.
      USR si-a batut joc, la gramada, de voturile noastre.
      Pt mine e impardonabil sa votezi alaturi de legionari.
      Am vazut o azi pe Lasconi la digi: a zis „s-a facut dreptate”.
      Ce dreptate s-a facut?
      Ca USR a ajutat la augmentarea valului național-legionar?
      Dumneata, Blaster, ai o perspectivă minora, de partid, restransa.
      Asta e. Nu zic ca e gresit sau rău.
      E doar mic, marunt, chitzibușareste.
      Asa e azi viziunea USR. Marunta, insignifianta.

    • @tonton : USR nu a batut palma cu nimeni.
      Oamenii mafiei psd si pnl, au gasit un alt motiv aberant pentru a ataca USR.
      Daca aurolacii cereau demiterea Ciolanului, iar USR se alia la aceasta propunere, inseamna ca bateau palma ? Nu, doar aveau un interes comun.
      Daca aurolacii cereau indexarea pensiilor, iar USR se alia la aceasta propunere, inseamna ca bateau palma ? Nu, doar aveau un interes comun.
      Daca aurolacii cereau revocarea si arestarea judecatorilor corupti, inclusiv a celor de la CCR, , iar USR se alia la aceasta propunere, inseamna ca bateau palma ? Nu, doar aveau un interes comun.
      USR nu s-a asociat sa voteze alaturi de aurolaci iesirea din UE, iesirea din NATO, sau refuzul de a ajuta Ukraina.

    • @Cozmin

      Lasa-l ca nu stie sa faca diferenta intre a bate palma sau a fi aliati…. cu a alerga pe acelas culoar, pe aceeasi miza.

    • @Tonton

      Ce a zis Lasconi, ca s-a facut dreptate… in mod sigur nu cred ca se gandea la tine sau la sustinatorii lui Iohannis.

      Sunt aproape convins ca se referea la majoritatea romanilor care au tot cerut/dorit aceasta demisie. Pentru noi (ma includ si pe mine) s-a facut dreptate in ce-l priveste pe Iohannis si overtime-ul lui la cotroceni.

  5. Nu ca n-ar merita asmenea final de cariera, dar mie imi este mila. Ce-a fost si ce-a ajuns…

    • N-a avut deloc noroc in viata – viata aia care urmeaza dupa presedinte: NATO-canci, UE-canci, onoare-oha! Daca mai statea, era deja program de artificii in Piata Victoriei!

  6. Ionanis. Cum poti sa-ti dai demisia dintr-o functie pe care nu o ai?! Asteptam procuratura sa-si faca treaba, cine plateste pentru lovitura de stat? CCR, Ionanis, structurile de informatii care au livrat nimic/suspiciuni? Se confunda marketingul electoral cu ‘interferente’ rusesti,chinezesti, nepaleze, nigeriene, etc, fiecare are un interes pe lumea asta si face marketing electoral.

  7. dupa chipul si aseamnarea PSDNLUDMR … tot timpul sa fuga de munca si responsabilitate si sa adoarma electoratul cu smecherii : Simion, Georgescu ….AURSOSPOT ..

  8. De bine de rău a fost pace și partidele și-au împărțit avantajele. Mi-e frică că îl vom regreta. Prevăd haos.

    • Sub pretextul pacii tale sau stabilitate cum o numesc ei, s a furat cel mai mult de cand s a infiintat DNA ul

    • Și eu zic la fel. Nu a făcut circul din timpul lui Băsescu și a fost liniste cât de cât. Oricum, nu mai vreau un președinte jucător.

    • @Vesper,
      Am uitat câteva ghilimele. Dar întreb: care DNA?

  9. Off. Imi e greu sa decid acum, care’s mai naivi? Aia de la PNL cu Predoiu sau USR cu Lasconi. Imi e dor de mos Klaus.

  10. Am ajuns in situația actuală cu „hărnicia” usr-ului. Corupția și mediocritatea PSD ului alături de hărnicia stimabililor demolatori de seviciu aliați cu izolationistii troglodiți duc într-o direcție periculoasă;
    USR, o mare mare dezamăgire

  11. Se misca niste lucruri si pas cu pas se destrama gasca lui Iohannis. Mai intai a fost ridicat primarul ala din Sinaia, prieten cu Bode, ulterior a aparut dosarul Nordis care duce la Ciolacu. Ciuca si a dat demisia acum cateva zile si Iohannis astazi.

    • A mai rămas unu…ăsta cică și a dat DEMISIA dar tot el conduce GUVERNUL…vrea să ne arate că locul 3 este locul 1….în curând la Rahova? Lot NORDIS?

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.