G4Media.ro

Reacție șocantă a ambasadorului României în Cipru, Dan Mihalache, despre cei 50…

Sursa foto: Facebook/Blue Air

Reacție șocantă a ambasadorului României în Cipru, Dan Mihalache, despre cei 50 de români blocați în Cipru din cauza Blue Air și care au cerut ajutorul consulatului: Vor trebui să se descurce singuri. Sunt chestiuni private

Peste 50 de turişti români afectaţi de situaţia de la Blue Air sunt încă în Cipru şi au cerut ajutorul consulatului României, însă ei trebuie să se descurce singuri, pentru că statul nu este dator să-i ajute într-o chestiune privată, a afirmat, miercuri, Dan Mihalache, ambasadorul României în Cipru, relatează Agerpres.

El a participat la Forumul de Afaceri România-Cipru, organizat de Camera de Comerţ şi Industrie a României şi Asociaţia de Business Cipru-România, şi a fost întrebat de jurnalişti cum a gestionat situaţia în care turiştii aflaţi în Cipru au cerut ajutorul ambasadei în scandalul Blue Air.

„Am avut un avion de repatriere, au fost peste 90 de cazuri, unii s-au retras, ultima cifră la îmbarcare a fost 89. Şi mai există un număr de peste 50 de solicitări înregistrate în acest moment la secţia consulară. Dar nu ştim cum vom da curs acestor solicitări, pentru că până la urmă aceste zboruri de repatriere au însemnat o soluţie la o criză pe care, sigur, nu şi-a dorit-o nimeni, dar nu pot continua la nesfârşit”, a afirmat Mihalache.

Potrivit acestuia, cetăţenii români vor trebui să apeleze la instrumentele comerciale pe care le au la dispoziţie.

„În fond este vorba de chestiuni private şi nu este vorba de chestiuni care angajează responsabilitatea statului. Responsabilitatea statului este pentru situaţii de război, crize umanitare, pentru catastrofe, nu neapărat întreruperea zboruri”, a argumentat diplomatul român.

„Cu alte cuvinte, cred că românii vor trebui, încet-încet, să se descurce singuri, nu neapărat să apeleze la asistenţa statului, pentru lucruri care ţin de chestiuni private: drumuri, vacanţe şi aşa mai departe. Argumentul «am ajuns în Cipru şi nu am bani cu care să mă întorc» cred că este un pic exagerat în raportul datoriei pe care statul o are faţă de cetăţenii săi. Repet, statul are datorii în ceea ce priveşte situaţii de război, catastrofe naturale, crize umanitare. Dar cred că fiecare dintre noi, atunci când din păcate este confruntat cu o situaţie care ţine de un contract privat, un bilet de avion şi aşa mai departe, trebuie să se înveţe să se descurce singur”, a completat Mihalache.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

21 comentarii

  1. Chiar daca suna oarecum „dur”, asta e realitatea: statul roman nu este obligat sa repatrieze toti cetatenii afectati de falimentul unei companii private. Fiecare dintre noi ar trebui sa-si asume consecintele propriilor actiuni, dar din pacate poporul roman este un popor de milogi, care considera ca „cineva” trebuie „sa-i dea”..

    • Doar pe jumătate adevărat. Adică statul roman ar fi trebuit sa lase compania privata sa moara de acum 2 ani, nu sa ii dea împrumuturi dubioase.
      De fapt pentru repatriere ar trebui sa plătească ludovic Orban, citu, PNL și aia care erau la putere în 2020.

    • Dragos, Ce spuneti acolo? Cam cum separati chestiunile private de cele de „STAT”? Exista cumva 2 Romanii? Banii produsi in Romania (adica produsi de privati – ca statul doar cheltuie), toate taxele pe care le incaseaza acest stat de la privat, se cheltuie doar intre privati? Statul roman ca.că bani pentru Tarom si pentru voi, bugetarii? Cetatenii romani sunt de doua cate gorii? Privati (slugi care trebuie sa se descurce) si Bugetari (care trebuie ajutati de stat)?
      Daca Taromul si-ar fi anulat cursele ar fi fost normal ca cei care aveau cumparate bilete sa fie despagubiti de stat?
      Ce mizerabili incompetenti conduc aceasta tara?

    • asa o fi, dar totusi esti diplomat. sau te numesti.

  2. Va era dor de nesimțirea acestui psdist vopsit?

  3. Statul o fi responsabil pentru controlul legalitatii unor afaceri, dar de aici pana a compensa toti pasagerii pagubiti de o companie privata e cale lunga. Noi trebuie sa intelegem ca statul nu are banii sai, el doar adiministreaza banii nostri. Iau eu nu am de ce plati pentru revenirea in tara a unor oameni carora o companie privata le-a anulat zborul. Si eu am vreo 400 de euro in „portofeul” Blue Air, as putea sa ii deduc din impozit?

    • Sunt doua lucruri diferite. Una e sa fii in cealalta stati de metrou si sa pierzi biletul si alta e sa fii in alt capat al lumii. Pentru asta exista fondurile de rezerva ale statului.
      Insa aici ar trebui sa se puna problema altfel: in general, la calatoriile in afara tarii se fac acele asigurari, care nu sunt obligatorii. Cei care sunt precauti isi fac aceste asigurari care despagubesc si si aceste situatii. Oare cei ce sunt acum ramasi prin alte tari au asigurare? Nu ar trebui sa-i despagubeasca asiguratorul si pentru aceasta situatie?

  4. Și ce e șocant aici? Garantarea curselor aeriene este responsabilitatea statului? Un fel de „garantarea depozitelor bancare”, varianta turism?

    • De este șocant un lucru pertinent?
      De ce voi, jurnaliștii, trebuie, de fiecare dată, să puneți un titlu „șocant” pentru o simplă afirmație?
      Domnule jurnalist ar fi „șocant” să afli că acest cuvânt mă șochează și mă face ca, pe viitor, un astfel de titlu să nu îl mai citesc, să te dezaprob din start indiferent de subiect
      Și e chiar șocant faptul ca un titlu de genul ” reacția lui X fata de întâmplarea cutare” poate avea un impact mult mai mare, nu numai aspra numărului de cititori, ci și asupra comentariilor.

  5. De ce socanta? Nu mai stim cine e personajul?

  6. Pai nu e socanta, turistii aia nu sunt in pericol ci au nevoie doar sa-si caute singuri alte zboruri. Chestiuni private cat timp nu e pusa problema sigurantei lor.

  7. Absoluta corecta pozitia. Prea multi ani romanii au fost obisnuiti sa vina statul sa-i salveze. Cu zecile se adrseaza consulatelor spunand ca nu au bani sa se intoarca acasa , ca au venit sa isi caute de lucru si nu mai au bani si ca e obligatia statului roman sa ii duca acasa. Hai faceti un exercitiu si cititi ultima pagina din pasaport. Scrie foarte clar , e obligatia posesorului de pasaport sa se asigure ca are resursele necesare calatoriei etc etc.Daca era o catastrofa naturala in Cipru ok. Dar au plecat in vacanta .Au auzit de asigurare de calatorie ? E ieftina dar de ce sa o faca cand mai bine sa plang pe la TV uri ca nu ii duce acasa statul roman

  8. Dar cand au pus mana pe TVA le a placut…, sa-si mai taie din lefuri ca au capusat toate institutiile statului cu familiile lor de la firme de utilitati publice pana …. la ce;e private in care nu vin controale daca e angajata sotia sau odraslele. Asta e un stat caposat, nu mai are nici un viitor

  9. Poate ca asa e, poate ca oamenii aceia ar trebui sa se descurce singuri nu sa astepte de la stat rezolvari. Cum a spus cineva mai sus, de ce sa fie platite din contributiile noastre drumurile de intoarcere ale romanilor plecati in vacante. Pe de alta parte, statul avea obligatia sa anunte din timp faptul ca blue air este pe marginea prapastiei, stia foarte bine ca se vand bilete la greu de la compania falimentara.

  10. se numește asistență consulară.

    • Asiatenta consulara ca sa ce?Sa mi spuna cum sa mi cumpar un bilet de avion ?Ca n ai zbor direct?Sunt cu escala si mai ieftine si banii nu cred ca ar fi o problema.Biletul ti lbpoate cumpara oricine din România.Este doar nesimtire si milogeala ..sa vina statul,ca dehh..

  11. Bai,dar chiar nu sunt in stare sa și cumpere un bilet de avion ,chiar si cu escala,ca doar sunt atatea zboruri spre România. Nu ai bani?Poate oricine din țară sa ti l cumpere sau sa ti incarce un cont.Mentalitate de pomanagii..sa vina statul sa ma ia din vacanta.In afară de asta ,cand știi ca zbori cu o companie cu probleme si multe zboruri anulate te astepti la orice

  12. De cand stiu eu, personalul diplomatic ii trateaza pe romanii aflati (din nu conteaza care motiv) in afara tarii ca pe niste potentiali bisnitari. Daca au ajuns acolo inseamna ca se descurca. Nu au nevoie de ajutorul lor.
    Asta face diferenta fata de statele puternice. Acelea intai isi pun la adapost cetatenii si doar dupa aia ii intreba pentru ce se aflau acolo. Asa l-au scos americanii din tara pe cel care l-a omorst pe Teo Peter doar pentru ca e american. Adica o particula din America si trebuie protejat.
    Ai nostri te iau la rost: nu te-ai gandit cand ai plecat de-acasa ca s-ar putea sa ai probleme?

  13. Haideti sa punem problema si altfel, si anume :
    50 persoane x 100 Euro ( pret mediu bilet Larnaca-Bucuresti ) = 5000 Euro . Nu isi permite statul aceasta suma sa-si ajute oamenii aflati intr-o situatie deosebita ? Sau exista solutia unei curse charter sa-si repatrieze cetatenii in siguranta ! Acelasi stat a dat ,, pe neve ” 10.000.000, 00 Euro companiei Blue Air ajutor de stat ! Ajutor sa-si insele clientii !? Adevarul este ca nimanui din conducerea acestui stat nu-i pasa de romani, fie ca sunt in tara sau afara, decat atunci cand se apropie alegerile . In rest, Dumnezeu cu mila, fiecare sa se descurce cum poate !
    In ceea ce il priveste pe dl. ambasador poate ar trebui sa-si schimbe meseria ! Este reprezentantul statului in Cipru ( sau oriunde altundeva ) si este de datoria lui sa aiba grija de cetatenii RO. Nu spune nimeni sa le cumpere bilete de avion sau sa le dea bani imprumut dar macar putina empatie nu ar strica . Poate este suparat de mutarea de la Londra la Nicosia ca de, diferenta este cam mare si nu merita deranjul !

  14. De este șocant un lucru pertinent?
    De ce voi, jurnaliștii, trebuie, de fiecare dată, să puneți un titlu „șocant” pentru o simplă afirmație?
    Domnule jurnalist ar fi „șocant” să afli că acest cuvânt mă șochează și mă face ca, pe viitor, un astfel de titlu să nu îl mai citesc, să te dezaprob din start indiferent de subiect
    Și e chiar șocant faptul ca un titlu de genul ” reacția lui X fata de întâmplarea cutare” poate avea un impact mult mai mare, nu numai aspra numărului de cititori, ci și asupra comentariilor.