Reacții ale fermierilor români după vânzarea firmei care gestionează Insula Mare a Brăilei: scepticism și neîncredere față de statul român
Tranzacția prin care o companie din Emiratele Arabe Unite a cumpărat Agricost a fost complet ignorată de PSD și guvern, fără reacție după ce cea mai mare fermă din România a ajuns de facto în portofoliul unei companii străine. În rândul fermierilor însă există o neîncredere față de capacitatea statului de a obține profit de pe urma acestei tranzacții.
Agricost cultivă grâu, lucernă şi rapiţă pe 56.000 de hectare de teren arabil în Insula Mare a Brăilei, luată în concesiune de la statul român până în 2032.
Iată ce spun agricultorii români:
- „Sunt foarte sceptic în ce priveşte această tranzacţie. Au cumpărat nişte operaţiuni agricole, nu au o siguranţă a operaţiunilor pe termen lung. La un moment dat contractul se poate rezilia, cu toate consecinţele. Există un precedent în acest sens” – Dragoş Dima, director general pentru România şi Bulgaria la Donau Soja, o organizaţie independentă cu sediul la Viena, cu 280 de membri în 20 de ţări
- „Statul român este perdant fără drept de apel. Nu va primi niciun ban pentru acest teren pentru că investiţiile se reduc din redevenţe. Cu alte cuvinte, statul român poate ajunge să datoreze bani noului concesionar dacă acesta face investiţii mari. Aşa au funcţionat de la început contractele de concesiune la Brăila” – Gabriel Popescu, profesor în domeniul agriculturii şi mediului la Academia de Studii Economice (ASE)
- „Impresia nu este bună în rândul agricultorilor români. Începem să devenim minoritari. Ştiu că acum un an şi jumătate un român a oferit 300 de milioane de euro pentru aceeaşi concesiune” – Ion Cioroianu, expertul României pe cereale şi plante oleaginoase la Bruxelles, în cadrul organizaţiei Copa-Cocega
Consiliul Concurenţei a anunțat marți că a autorizat tranzacția prin care Al Dahra Agriculture LLC. din Emiratele Arabe Unite a preluat Agricost SA Brăila, deținută acum de fermierul Constantin Duluțe, informație prezentată în exclusivitate luni de G4Media.ro.
Duluțe a declarat, pentru Capital, ce planuri au la Brăila noii investitori:
- Vor investi circa 500 de milioane de euro, în cinci ani, în utilaje, amenajari pentru irigatii şi extindere în zootehnie.
- Pe partea de zootehnie vor o dezvoltare integrată, de la creşterea animalelor, la sacrificare şi procesare. Vor să crească 150.000 de oi în insulă, soiuri aclimatizate
- Culturile locale vor fi păstrate iar unele, cum ar fi cele 2.500 de hectare de lucernă, extinse.
Care sunt subvenţiile anuale de care vor beneficia noii investitori:
- 4 milioane de euro subvenţii agricole pe suprafaţă – de la APIA
- Sprijin financiar aferent Măsurii 13 – Zone defavorizate
- Aproximativ 6 milioane euro – pentru suprafeţele cultivate cu lucernă şi soia
În schimb, arabii vor plăti statului român anual redevenţe de aproximativ 5 milioane de euro anual.
După autorizarea primită de la Consiliul Concurenţei, tranzacţia urmează să fie avizată şi de „alte autorităţi cu atribuţii în domeniu, care vor lua decizii din perspectiva legislației specifice în competenţa acestora”, potrivit unui comunicat transmis de Consiliul Concurenţei.
Foto: Insula Mare a Brăilei (sursa: Valinst.ro)
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.