Reacții de indignare după ce steaua galbenă a fost afișată la protestul antivacciniștilor: “Își bat joc de exterminarea evreilor”, ”Mă simt revoltată că-și bat joc de memoria celor care într-adevăr au fost prigoniți până la moarte”, ”Comparații vulgarizatoare și manipulatoare”
Apariția la demonstrația de protest din București a unei pancarte care echivalează restricțiile împotriva celor nevaccinați cu obligativitatea purtării stelei galbene de către evrei în timpul celui de-al doilea război mondial a provocat reacții de indignare. Iată câteva dintre ele:
“Mă simt revoltată că-și bat joc de memoria celor care într-adevăr au fost prigoniți până la moarte. În același timp mă mir ca ei se identifica cu evreii. Tocmai ei se identifică cu evreii și suferința lor. Mă întreb ce ar fi afișat în 1941?” scrie Andrea Ghiță, fiica unor supraviețuitori ai Holocaustului din Cluj, care au fost obligați de ocupanții naziști să poarte steaua galbenă.
“Cum este posibil așa ceva??? Chiar nimeni nu ia poziție corectă??? O mică parte a populației știe ca acești manifestanți afișează însemne naziste. Partidul organizator știe, dar oamenii nu, ei sunt nemulțumiți și masă de manevră. Știți ce înțeleg oamenii? Oamenii obișnuiți, cu necazurile lor de zi cu zi, înțeleg că sunt măsuri luate împotriva nevaccinaților ca împotriva evreilor înaintea Holocaustului. Asta vorbesc oamenii pe stradă, în piețe…aici s-a ajuns deocamdată.” spune Serena Adler din București.
„Deodată suntem indignați? Vociferăm? În sfârșit! Dar de ce numai acum? Nu este pentru prima data când Steaua lui David galbenă, simbol al Holocaustului, este utilizat, trivializat și folosit pentru exprimarea unor proteste sociale si politice, mai mult sau mai puțin justificate. Utilizatorii, unii antisemiți, alții nu, au înțeles impactul pe care afișarea acestui simbol sacru pentru noi evreii, îl are; au înțeles că utilizarea lui va atrage atenție și reacții. La fel au înțeles și cei care aleg, din motive meschine, pur politice, când să stârnească o furtuna împotriva utilizatorilor și când să rămână tăcuți în astfel de cazuri. Personal sunt oripilat de fiecare dată când văd orice simbol al Holocaustului folosit în alte scopuri decât comemorarea atrocităților comise împotriva evreilor. Nu mai puțin sunt oripilat de implicarea și manipularea oricărui element evreiesc în conflictele și jocurile politice.” declară Maximilian Marco Katz, director al organizației Monitorizarea și Combaterea Antisemitismului România.
“Este inadmisibil să se facă referințe în ziua de azi, în România, la simboluri care au reprezentat nu doar discriminarea unei întregi comunități, ci de cele mai multe ori torturarea și uciderea în masă a comunităților evreiești din Europa.” este de părere conferențiarul universitar Eduard Nemeth de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj.
“Este scandalos!” exclamă Mihai Demetriade, cercetător al Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității.
“Este inacceptabil mai ales ca forțele de ordine, guvernul, etc tolerează și nu iau masuri. Neo-legionari.” afirmă Florin Predescu din Sibiu.
“Atât a evoluat poporul român în 80 de ani. Sunt doar urmașii celor care au omorât sute de mii de evrei.” Consideră Mihai Sincar din Galați.
“Folosirea stelei galbene în asemenea scop denotă cât de puțin înțeleg majoritatea românilor despre Holocaust. În opinia mea programa școlară ar trebui să aloce un spațiu mai amplu dedicat conștientizării Holocaustului”, este de părere Nițică Nutzu din Londra.
“Batjocorirea Holocaustului a devenit sport național în România. Am ajuns sa regret ca am rămas aici și mă aștept, sper că nu prea repede, să se repete anii ‚30-40 ai secolului trecut, dar cu alte minorități în prim-plan.”, scrie Sorin Camner din București.
”Folosirea unor astfel de simboluri de către anti-vacciniști păcătuiesc de două ori: 1. Își bat joc de exterminarea evreilor în cel de al Doilea Război Mondial prin comparații vulgarizatoare și manipulatoare; 2. Încearcă să se identifice cu statutul victimei din Holocaust, când ei, de fapt, asigură răspândirea comunitară a virusului mortal și creșterea riscurilor pentru sănătatea publică. Ca să o spun pe șleau ei sunt făptașii, nu victimele” a declarat pentru G4Media directorul Institutului Național pentru Studierea Holocaustului din România “Elie Wiesel”, Alexandru Florian.
Steaua galbenă a fost obligatorie pentru evrei în Germania nazistă și în țările ocupate de aceasta ca și în țările aliate. Potrivit Muzeului Holocaustului de la Washington, regimul Antonescu i-a obligat pe evrei să poarte Steaua Galbenă în Basarabia și Bucovina începând cu septembrie 1941 și în Transnistria din iulie 1942. În Regat și sudul Transilvaniei doar evreii din Moldova au fost obligați să poarte steaua galbenă din mai 1944 la presiunile naziștilor. Nu întâmplător în teritoriile sub administrație românească în care evreii au fost obligați să poarte steaua galbenă majoritatea au fost uciși, în timp ce în cele în care nu au fost obligați să poarte steaua galbenă marea majoritate au supraviețuit Holocaustului.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
18 comentarii